Jazz na Blue Note,Prestige, Impulse! a dalších labelech na přelomu 50. a 60. let

Vše o kvalitě vydavatelství, nahrávek i nosičů (CD,SACD,DVD,Bluray,Vinyl).
Janik
Kontaktovat uživatele:

Re: Jazz na Blue Note,Prestige, Impulse! a dalších labelech na přelomu 50. a 60. let

Příspěvek od Janik »

Akurat som to docistil a pocuvam. Nie je to uplne 100% ale zda sa ze to je ok (podla zvuku) Samozrejme šum tam je v tichych pasazach a medzi songmi ale ziadne preskakovania (kliky). A praskot jemny sem tam tiez pri tichsich pasazach. Zvuk je vsak jak vino (aj ked pijem pivo). Neda sa to velmi dobre popisat. Mam doma 45rpm od Mofi a je to uplne iny zvuk.
IMG_1965.jpeg
IMG_1963.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mono: Denon DA-309 10” + AT33mono
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
SuT: ET-100
Amp: Canor Virtus I4S
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
Dig: Fiio & JPLAY & Roon
Repro: STH12 + 2xREL T/7x
Power: SRS, AHP, SommerCable, Fururech, Rix, Viborg
lidumil

Re: Jazz na Blue Note,Prestige, Impulse! a dalších labelech na přelomu 50. a 60. let

Příspěvek od lidumil »

Jakou přenoskou to, prosím, hraješ?
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

lidumil píše: 15 črc 2025 10:37 Jakou přenoskou to, prosím, hraješ?
https://www.turntableone.com/at--mono-33-lp
lidumil

Příspěvek od lidumil »

Díky.
Subumbra - SPaudio

Příspěvek od Subumbra - SPaudio »

To Janík:
ty drobné zvukové defekty asi na těchto dobových Lps nebudou jen zcela výjimečně, hlavně že Tě těší zvuk jako takový, samozřejmě přesně vím co vnímáš za rozdíl oproti MoFi, ta naturálnost - opravdovost těm moderním mastaringům prostě většinou chybí.......tohle zní naprosto samozřejmě přirozeně, kdybys měl někdy cestu do Prahy nebo ještě dál a mohl bys to vzít s sebou rád bych to poslechl, ten stav podle fotek vypadá fantasticky, myslím, že žádná z mých CL1355 v takovém stavu není, takže trochu závidím :-)
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
Lux CL30, MB3045, Entre ET100
CDP X77ES
Altec 605A, STRANKA VERITAS BiWi
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Subumbra - SPaudio

lidumil píše: 15 črc 2025 10:37 Jakou přenoskou to, prosím, hraješ?
Ahoj Tomáši,
máš zkušenost s jiným mono MC? My asi všichni jedeme tyhle AT33 MC Mono, já jsem po pravdě s ničím jiným možnost srovnání neměl, jen jsem slyšel, že Orto Quintet mono není žádná hitparáda, ale osobní zkušenost nemám takže nehodnotím, naopak s tou AT33 jsem neslyšel, že by někdo spokojený nebyl.....
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
lidumil

Příspěvek od lidumil »

Nemám, ale hledám něco dobrého. AT 33 Mono je asi dobrou volbou.
Subumbra - SPaudio

lidumil píše: 16 črc 2025 07:46 Nemám, ale hledám něco dobrého. AT 33 Mono je asi dobrou volbou.
Jasně.....
no myslím, že poměr cena výkon jak je u AT zvykem, je vynikající, máme kdyžtak skladem asi 7kusů :-)
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

ak by som mohol rad by som upozornil na toto vydanie fakt vydarene a pocuva sa to velmi dobre. vacsinou su vo velmi slusnom stave za smiesnu cenu! neviem porovnat s US lebo ho nemam.

https://www.discogs.com/release/3493527 ... 0%B0%D0%B7
Subumbra - SPaudio

Nechal jsem ze inspirovat Janíkem a vytáhl z fochu trochu "zaprášené" PRLP7109 tedy Bags Groove a přidal k němu Cookin' PRLP 7094 (Cookin' With The Miles Davis Quintet),
IMG_0003.jpeg
chtěl jsem si představit jak by asi mohlo dopadnout srovnání s ruskou verzí na Melodii, Cookin' jsem přidal protože je na obou Lps skladba
Sonnyho Rollinse Airegin (Nigeria).Tou zajímavostí je to, že na Bags Groove je jako tenor právě autor skladby Sonny Rollins, kdežto na Cookin' jeho skladbu hraje John Coltrane.
Jak zazněly první tóny Bags Groove, říkám si zase to je super zvuk, Bags Groove je navíc skvělá skladba Milta Jacksona přezdívaného "Bags"
(proto název Bags Groove) a obě její podání na první straně LP jsou prostě vynikající a patří mezi klenoty světového jazzu.
Zde si pojďme říci, že Lp bylo nahráno ve dvou sessions v roce 1954, 29.června strana 2 a 24.prosince strana 1, album vyšlo až v roce 1957.
Stěžejní je i dle názvu, ale až ta druhá, tedy prosincová session. Říká se, že oba giganty světového jazzu Monka a Davise svedla dohromady v prosinci 54 řekněme malá finanční nouze se kterou se oba svěřili Bobu Weinstockovi, vše bylo "vyřešeno" nahráním ikonické skladby Bags Groove ve dvou verzích, které zaplnili posléze první stranu stejnojmenného alba. Osobně vnímám právě skladbu Bags Groove a tedy celou první stranu Lp jako výrazně zajímavější, působí na mě velmi originálně, neotřele a při tom mimořádně vyváženě, vše do sebe skvěle zapadá včetně Jacksonova vibrafonu i velmi výrazného Monkova herního projevu - specifického energického úhozu, ten je ještě více patrný při srovnání s herním stylem Horace Silvera na straně dvě. Možná zařazení standardu na druhé straně alba od G.Gerschvina "But Not For Me" rovněž ve dvou verzích, je důvod proč mi druhá strana přijde méně vzrušující. Nelze ještě opomenout ikonický obal od Reida Milese, ano toho samého Reida Milese, který pozdvihl design obalu gramofonové desky na skutečné umění, avšak u konkurenčního Blue Note, takže otázka propojení Prestige a Blue Note se evidentně nedotýká pouze RVG.
Ale zpět ke zvuku tohoto snímku a jeho srovnání s albem Cookin' a to nejen u skladby Airegin. Tato Rollinsova skladbe je určitě ozdobou strany 2 a při porovnání s později nahranou verzí v podání Johna Coltrana vnímám rozdíl ještě intenzivněji.
Ač bylo album Cookin' nahráno o dva roky později a to 26. října 1956 vyšlo naopak dříve a to už v červnu 1957 čemuž odpovídá katalogové číslo PRLP 7094.
IMG_0004.jpeg
IMG_0005.jpeg
Já mám od obou titulů výlisky z roku 1958 tedy druhé lisování samozřejmě stále z prvního laku, ale nikoli první galvána. Řekněme ale, že tím jsou oba exempláře pro srovnání rovnocenné, oba i ve zhruba stejně dobrém stavu i když Bags Groove asi o trochu lepší.
Zvuk tohoto alba je ale výrazně lepší a to mě přivádí k zamyšlení, jak se to mohlo stát, když záznam je pořízen o dva roky dříve, v roce 1954, který vnímám osobně jako zlomový 1954/1955, nahrávky před rokem 1955 většinou nezní úplně dobře, respektive mají jakýsi dobový charakter a to obvykle výrazný, po roce 1955 ale už máme spoustu snímků, které zní i z dnešního pohledu fantasticky.
Víme, že RVG nahrávky z let 1952-3 sám remastroval už třeba v roce 1956 např BLP1520 a spoustu dalších, ale u nich se to,
že byly remastrovány i uvádí, ale je to Blue Note, tak si říkám zda i PRLP 7109 neprošlo úpravou před svým vydáním......
zní totiž opravdu fantasticky, ta lehkost, vzdušnost, brilance, textury, je to o velký kus lepší než později nahrané,
ale dříve vydané PRLP 7094. Co se týká skladby Airegin, tak na albu Cookin' je hrána v rychlejším tempu, Coltranův tenor nepůsobí
zdaleka tak ladně, uvolněně jako Rollinsův, celkově skladba vyznívá jako "zrychlený pásek" a skoro bych řekl, že působí až chaoticky,
zbrkle, uspěchaně....no když dva dělají totéž nebývá to často totéž, k tomu méně zdařilá zvuková stránka celého alba a srovnání
pro Airegin, ale i celé Cookin' nedopadlo dobře, což může být i tím, že Bags Groove zní možná nadprůměrně dobře a tím spíš by mě
zajímalo srovnání se sovětskou verzí, licenčně posvěcenou od JVC, takže by se mohla podobat verzi japonské.....
Jen pro zajímavost sověti v letech 1989 - 90 vydali toto album 9X!!!!
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
tm.watch

Příspěvek od tm.watch »

Díky za tyto tvé příspěvky zejména v tomto vlákně :clap: :clap: :clap: Tento vhled přinášející styl tvého psaní mě pokaždé přivede k tomu, že ať už jsou to pro mě věci známé, v tomto případě Cookin nebo neznámé si věc vyhledat na Tidalu nebo vytáhnout LP ze skříně, pustit a číst si tvůj text znova! Díky moc a jen houšť :thumbup:
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250725_095641.jpg
Přivezl jsem si to v úterý, jedná se pozdní tvorbu z osmdesátých let.
Obsahově výborné, zvukově nadprůměr.
Technics SL1210/SME3009,Ortofon A95, Jo No8,Yosegi, Pro-ject phono RS,Step Up trafo Ortofon Verto , Brassany, Vincent/Casea Lynx MK2, Xavian Carisma, Noble Audio Sunrise,
Furutech, VdH 501silver, Sroll, Mondiale2
m+m

Příspěvek od m+m »

Parádní kousky . Toto je také dobré.
IMG_20250725_150830_807.jpg
Kolotoč- Transrotor Dark Star Reference, Raménko Glanz MH-9B, Přenoska Shelter 900 IIl ,předzesilovač Hegel V10, l CD Hegel P4A MK2, zesilovač Cambridge EDGE A, kabeláž Cardas,Mondiale, Repro Xavian Quarta MK2.
Subumbra - SPaudio

K tomuto Milesovu období bych ještě přidal tato alba
IMG_0049.jpeg
Je to období kdy se Miles Davis intenzivně věnoval i grafické tvorbě a jeho originální kresby zdobí vnitřky některých rozkládacích obalů,
O albu In A Silent Way vyprávěl Miroslav Vitouš v pořadu na Vltavě(ke svým 70.narozeninám) že jsou to přepracované "moravské lidové" tak velký vliv měl M. Vitouš na americkou jazzovou scénu....
Musím přiznat, že všechna tato vyobrazená alba od Dasty i m+m byla ta první po Kind Of Blue co jsem si pořídil, v té době jsem vůbec neřešil co je to za pressing, s jazzem jsem začínal a koukal jsem hlavně na to kolik deska stojí.......takže mám většinu holandské, něco US ale třeba TUTU mám evropskou verzi lisovanou v Německu.....
Jak jsem postupně začal kupovat Milesova alba z přelomu 50, a 60. tak jsem tato nová, elektronická, úplně nemusel, vše změnil dokument o Milesově životě, po které jsem teprve pochopil směr jeho vývoje a dokázal docenit jeho novodobou práci, každopádně album We Want Miles bylo od začátku jedno z mých nejoblíbenějších i pro, jak Dasta píše, excelentní zvuk, navíc ho vnímám jako velmi přístupnou cestu k jazzu....
IMG_0042.jpeg
IMG_0041.jpeg
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

Viem ze hudba nie je len KOB napriek tomu sa k tomu vratim. Dnes som si spravil porovnanie MoFi reedície Kind of Blue so svojim originálom CL1355 (mono vydanie) a musím povedať, že aj napriek tomu, že originál má praskance a šum (čo je pri týchto starých lisoch bežné), zvukovo je úplne inde. Mono verzia má úžasnú atmosferu a celistvosť — Milesov tón je hutnejší, kapela hrá ako jednoliaty celok a ten grunt v strede pásma jednoducho v MoFi chýba. Remaster od MoFi pôsobí uhladene, ale chladne a plocho v porovnaní s tým, čo ponúka pôvodné mono.

Má niekto podobnú skúsenosť? Ak by mal niekto zaujem predam mofi 😅.
IMG_2252.jpeg
Subumbra - SPaudio

Janik píše: 29 črc 2025 16:14 Viem ze hudba nie je len KOB napriek tomu sa k tomu vratim. Dnes som si spravil porovnanie MoFi reedície Kind of Blue so svojim originálom CL1355 (mono vydanie)
Janík sem fakt moc rád, že je tu další člověk co vnímá takto intenzívně rozdíly a navíc o tom napíše, jinak ke KoB se dá vracet neustále to je naprosto v pořádku :thumbup:
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
MANA

Příspěvek od MANA »

Ahoj všem,
tak to je opravdu souhra náhod. Po sobotním sessionu u Honzy jsem si odvezl 1.US Press KOB CS8163 (matrice 1AA / 1AA), abych si ho mohl porovnat se svoji Japan verzí z roku 1973 https://www.discogs.com/release/3768729 ... nd-Of-Blue
Na srovnání jsem si udělal čas v neděli večer po závodu F1, kdy na to byl ten správný klid a nálada. S výsledkem jsem se musel ještě tentýž den po dvacátédruhé hodině večerní svěřit Honzovi po telefonu :angel: . Ten rozdíl je tak znatelný, že tomu v první chvíli člověk ani nechce věřit.
Pro vysvětlení, nejedná se o žádné rozdílové nuance typu někde to více nebo jinak cinklo, ťuklo, bouchlo atd. - o tom to vůbec není - ten hlavní rozdíl je v přirozeném podání nástrojů, kdy si tohle album při poslechu můžeš vychutnat a odnést si z toho velmi příjemný pocit a zážitek, nebo si to prostě jen poslechnout a opět uložit zpět do obalu a zanést do police s tím, že si to zase pro oživení někdy poslechneš, abys nezapomněl.
Např. Milesova trumpeta v poslední skladbě ALL Blues je u US verze naprosto přirozená s konkrétním umístěním. U Japonce je zvuk trumpety tenký až vykřičený s tím, že tento nástroj nemá konkrétní umístění - vznáší se někde ve vzduchu - prostě zvuk trumpety, která vás nijak nezaujme. Další co mě praštilo do uší je Chambersova basa , která v Japonské verzi bučí - očividná snaha o zvětšení objemu - ve srovnání s US verzí působí komerčně a za mě i nepřirozeně.
To, že zmíněný první US Press 1AA /1AA se zvukově velmi povedl, o tom není pochyb, otázkou však zůstává, zda všechny japan vydání takto zaostávají či nikoliv? Pokud bych si osobně mohl vybrat, tak sáhnu po US verzi, ikdyž stavem desky za Japoncem zaostává a je to v záznamu slyšitelné - ta přirozenost je pro mně zásadním faktorem pro výběr a poslech těchto jazzových alb 60 let. Ještě že mám v šuplíku i tuhle MONO verzi https://www.discogs.com/release/8412677 ... nd-Of-Blue

Janik, pokud mohu doporučit, tak MoFi verzi neprodávej, to by byla škoda. Je potřeba vlastnit nějakou soudobou předělávku jazzového alba 60 let z dílen těchto moderních vydavatelů, aby si člověk vždy byl schopný udělat tebou popisované srovnání a neměl zase za čas nějaké to šimrání, si opět něco novodobého pořídit :angel:
Osobně mám takto v portfoliu album Muddyho Waterse z dílen MoFi a nejspíš bude i poslední, když si uvědomím, že za ty peníze jsem si mohl pořídit nějaký klenot v ranném vydání, ale už se stalo a jak se říká, každý si na to musí přijít sám :-)
Fajn poslech všem analogovým, ale i digi nadšencům :thumbup:
MaNa
IMG_6153.jpeg
IMG_6154.jpeg
IMG_6155.jpeg
SPaudio-P1(S)+A400(S)+D1(S),STRANKA GT2
ROON Nucleus,Parasound JC3+/ProJect RPM10 (own edition)
Lyra Kleos,Ortofon SPU Royal N, A-T AT33MONO
PSaudio P20,solo přívod
STRANKA VERITAS (REPRO+RCA), POWER + POWER MAX,Roth Orfeo,PSaudio AC-12
STRANKA RBS
Subumbra - SPaudio

Přátelé po "menší" pauze bych rád představil album z dílny Blue Note s katalogovým číslem BLP1581,
ano je to Sonny Rollins A Night At The "Village Vanguard". Důvod bude asi většině z Vás jasný, Sonny včera 27.5.2026 odešel do hudebního nebe, večer jsem si poslechl toto mimořádné album z legendárního jazzového klubu, když jsem ještě ani nestačil uklidit desky z pondělního poslechu věnovanému Milesovi Davisovi. Sonny Rollins byl posledním z velikánů zlaté jazzové éry, tedy konce 50. a první poloviny 60.let.
V tomto záznamu z 3.listopadu 1957, Sonny uvádí vlastní koncert a představuje i svůj soubor, můžeme tak s trochou fantazie
vnímat jeho hlas s pocitem, že je tu stále s námi.
IMG_2036.jpeg
Vždy jsem obdivoval jeho hravost s tóny, jako by saxofonem maloval lahodné rozmanité pestré barevné křivky, lehkost s jakou si pohrával
s melodiemi, v jeho tónech byla poezie, měl jsem pocit jako by tím tenorem vyprávěl - recitoval, hrál si s publikem, v jeho hře byla
cítit nespoutanost a jak si jí užívá, jak se jí sám baví, zejména při srovnání s Tranem v jehož herním projevu byla znát disciplína, ale zřejmě
i tíha prožitého.
IMG_2038.jpeg
IMG_2039.jpeg
IMG_2035.jpeg
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Odpovědět