Richard Feynman o elektřině
Richard Feynman o elektřině
Asi většina z vás bude vědět. Přijde mi to zajímavé a věřím že má zásadní dopad na náš koníček.
https://youtu.be/f9L8-_uilKU?is=TEkwvL6GZZPXE7_s
https://youtu.be/f9L8-_uilKU?is=TEkwvL6GZZPXE7_s
Audio Research Reference 80S, Bespoke, Meitner MA3, Mofi Master Phono, Acoustic signature Hurricane NEO, NuPrime CDT-8 Pro, Avantgarde Acoustic UNO fino XD, Shunyata Everest 8000
Re: Richard Feynman o elektřině
Zajimave to zcela jiste je. Hlavne tato cast: https://youtu.be/f9L8-_uilKU?t=804
Jak si to vysvetlujes?
Jak si to vysvetlujes?
Já nejsem žádný fyzik a ani vzdělán v problematice. Jako laikovi mi dává smysl že konstrukce kabelu má vliv na šíření el. proudu, rušení a stabilitu el. pole.
Zároveň se domnívám, že to může mít vliv na zvuk.
Zároveň se domnívám, že to může mít vliv na zvuk.
Audio Research Reference 80S, Bespoke, Meitner MA3, Mofi Master Phono, Acoustic signature Hurricane NEO, NuPrime CDT-8 Pro, Avantgarde Acoustic UNO fino XD, Shunyata Everest 8000
Já tady nechci rozvíjet debatu, která tady byla tisíckrát. Netvrdím, že rozdíly v konstrukci kabelů musí slyšet každý a vždy říkám, že kdo ten rozdíl neslyší tak šetří spousty peněz.
Zároveň jsem přesvědčený, že ceny které si výrobci a prodejci říkají za kabeláž jsou většinou mimo hodnotu těchto výrobků.
Chtít statisíce za jeden kabel mi přijde mimo. Nicméně chápu, že jsou tací pro které peníze nejsou brzdou. Respektují tržní prostředí a pokud je poptávka, musí být i nabídka.
Já osobně jsem se vždy snažil vybírat značky za kteří l kterými je historie, vývoj a výzkum.
Z kabelových firem se mi velice zamlouvá firma Shyuniata Research. Firma vznikla v roce 1997, takže nepatří k nejstarším. Co je zaujalo je to, že firma vyvíjí napájecí systémy i do profesionálních studií a zdravotnictví. U nás hifistů chápu, že o nic nejde, ale v lékařství už jde o zdraví a pochybuji, že by zdravotnické firmy vyhazovali nemalé prostředky na nějaká woodoo řešení.
Zde je odkaz na krátké info čemu se věnují
https://shunyata.com/about-us/
Líbí se mi, že mají i pro řadu z nás zaplatitelné řešení.
Nedělám to z důvodu reklamy, ale ukázaky, že existují firmy, které to myslí vážně a netěží pouze z síly poptávky.
Zároveň jsem přesvědčený, že ceny které si výrobci a prodejci říkají za kabeláž jsou většinou mimo hodnotu těchto výrobků.
Chtít statisíce za jeden kabel mi přijde mimo. Nicméně chápu, že jsou tací pro které peníze nejsou brzdou. Respektují tržní prostředí a pokud je poptávka, musí být i nabídka.
Já osobně jsem se vždy snažil vybírat značky za kteří l kterými je historie, vývoj a výzkum.
Z kabelových firem se mi velice zamlouvá firma Shyuniata Research. Firma vznikla v roce 1997, takže nepatří k nejstarším. Co je zaujalo je to, že firma vyvíjí napájecí systémy i do profesionálních studií a zdravotnictví. U nás hifistů chápu, že o nic nejde, ale v lékařství už jde o zdraví a pochybuji, že by zdravotnické firmy vyhazovali nemalé prostředky na nějaká woodoo řešení.
Zde je odkaz na krátké info čemu se věnují
https://shunyata.com/about-us/
Líbí se mi, že mají i pro řadu z nás zaplatitelné řešení.
Nedělám to z důvodu reklamy, ale ukázaky, že existují firmy, které to myslí vážně a netěží pouze z síly poptávky.
Problem toho videa tkvi v tom, ze je to AI slatanina. Jednotlive veci jsou pravda, ale jsou vytrzene z kontextu a pospojovane do videa tak, ze si protireci.Za to nemuze Feynman, ale ten kdo to video vygeneroval. Vitejme v nove dobe.
Jinak s tebou v zasade souhlasim, chapu, co chces rict, i kdyz bych asi nektere veci formuloval odlisne.
Jinak s tebou v zasade souhlasim, chapu, co chces rict, i kdyz bych asi nektere veci formuloval odlisne.
Zaujala mě ta myšlenka a AI mi nevadí. V dnešní době se díky ní objevuje spoustu edukativnich videí , které podporují zájem o problematiku. Myslím že pro naše účely postačí. Je mi jasné že věc je daleko komolexnější a bližší seznámení už musí udělat každý sám.
Mi dává smysl, že konstrukce kabelu, může mít vliv na způsob šíření elektřiny a signálu.
Netvrdím, že tento vliv musí být vždy slyšet.
Mi dává smysl, že konstrukce kabelu, může mít vliv na způsob šíření elektřiny a signálu.
Netvrdím, že tento vliv musí být vždy slyšet.
Je to legrace. Fyzika nam dala Einsteina, Bohra, Diraca, Heisenberga, Feynmana.... Ted se da vsechno toto vedeni najit v koncentrovane podobe na highendforum.cz:) Nejen sovy, ale ani ta elektrina neni tim, cim se zdala byt...
Mám pocit, že všechna tato jména a jejich myšlenky se začínají promítat i do tak nicotného odvětví jako je hifi. Ve vojenství a lékařství už se s tím pracuje léta. V našem koníčku je na obtíž to, že jsme většinou banda lehce manipulovatelných laiků a neumíme oddělit marketing od opravdových řešení, založených na fyzice.
Proto se snažím sledovat historii vývojářů a firem.
Zase to tak neprecenuj. Typicke americke military grade a hospital grade znamena jen to, ze to neni z Walmartu, nebo te to nezabije pri zapnuti do zasuvky. Vetsinou je to jen prazdna marketingova fraze.
Já měl na mysli citlivé přístroje, kde je potřeba oddělit rušení sítě a okolí od užitečného signálu.
Já z toho nechci dělat modlu. Náš koníček není raketová věda, i když k tomu často tak přistupujeme.
Já z toho nechci dělat modlu. Náš koníček není raketová věda, i když k tomu často tak přistupujeme.
Ano, ono je obdivuhodne ako niekto na Filipinach alebo v Bangladeshi dokaze vyprodukovat cca 150 podobnych video denne. A pritom nevie nic o fyzike, v zivote nepocul o Feynamonovi a ani nevie po ceskuy ani jedno slovo. Jeden den robi videa o elektrike, druhy den o pyramidach, treti akvaiovych rybickach, podla toho co dostane za zoznam.Vienna píše: 07 dub 2026 20:47 Je to legrace. Fyzika nam dala Einsteina, Bohra, Diraca, Heisenberga, Feynmana.... Ted se da vsechno toto vedeni najit v koncentrovane podobe na highendforum.cz:) Nejen sovy, ale ani ta elektrina neni tim, cim se zdala byt...
MartinLogan Renaissance, Illusion C34, 6xKocour 2W, 7xML 2W, Subs 8x18in B&C Ipal. Trinnov Amplitude 8&8M
Trinnov Altitude 32-24/LINN Selekt&Akurate, Epson QB1000, MadVR Envy Core, Platno 124in Pana UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Trinnov Altitude 32-24/LINN Selekt&Akurate, Epson QB1000, MadVR Envy Core, Platno 124in Pana UB9000
Těžko říct na jaké fyzice. Nyní se hodně mluví o kvantové fyzice. Zde běžná představivost a logika běžného člověka selhává.V našem koníčku je na obtíž to, že jsme většinou banda lehce manipulovatelných laiků a neumíme oddělit marketing od opravdových řešení, založených na fyzice.
Možná by se dalo řídit tím, zda jsou poznatky implementované v kabelech/přístrojích chráněny patentem.
Pak nějaké instituce (rozumná) usoudila - měla tedy tým odborníků, že posoudili reálnou funkčnost řešení. Tedy je zde v základu reálný přínos a nejedná se jen o marketingové bláboly.
V tomto ohledu se mi jeví "solidnější" v tomto vlákně doporučovaná Shunyata. Navíc ukazují měření (odstranění rušení). Zakladatelé se zdají být také logicky a pokorně jednající. Je tu tedy náznak racionality a podloženosti než jen bezbřehý marketing a nabubřelé sebevědomí.
Z ekonomického hlediska je jasné, že se jedná o podniky, jejichž cílem je zisk. Na druhou stranu se snaží udržet kvalitu. Jejich factory tour videa ukazují, že vyrábějí v USA a ne nekontrolovatelně v Číně. Takže k tomu mají relativně vyšší náklady na práci a materiál, který by měl být také kvalitnější - dražší. Tento fakt se může výrazněji promítnout do vyšší ceny výroby. Kolik je marže výrobce a kolik konečných prodejců je otázkou. Navíc se jedná spíše o "luxusnější" zboží, takže si je zákazník ochoten připlatit.
Naposledy upravil(a) PavelN dne 08 dub 2026 09:39, celkem upraveno 1 x.
SUPRA LoRad 2.5 Silver Anniversary, Kabelguru Lapp, Pro-ject napájecí lišta, PC, DAC Chord MOJO, Vincent SV 234, Kabelguru Venom bi-wire, Aurum Cantus V3M, Pro-ject Experience, Sumiko Blue Point 2, Firestone Audio Korora.
Ahoj, ak ta ten Feynman zaujal - toto je skutocne hodnotne video. Je tam legendana cast o magentizme a potrebe veciam naozaj rozumiet do hlbky.acibuk píše: 07 dub 2026 20:59 Mám pocit, že všechna tato jména a jejich myšlenky se začínají promítat i do tak nicotného odvětví jako je hifi. Ve vojenství a lékařství už se s tím pracuje léta. V našem koníčku je na obtíž to, že jsme většinou banda lehce manipulovatelných laiků a neumíme oddělit marketing od opravdových řešení, založených na fyzice.
https://www.youtube.com/watch?v=nYg6jzotiAc
MartinLogan Renaissance, Illusion C34, 6xKocour 2W, 7xML 2W, Subs 8x18in B&C Ipal. Trinnov Amplitude 8&8M
Fidji99, díky za video. Mrknu na to večer.
PavelN, to s těmi patenty je dobrá úvaha. I když budou i poznatky a technologie, které se z podstaty nedají patentovat. Vždy to bude kombinace kritického přístupu vs marketing. Jelikož jsme většinou laici tak bychom se měli ptát proč za to platíme tolik. Ať prodejce otevřeně řekne co za tou technologií stojí. Patenty, výsledky měření, přednášky přímo od výrobců mi přijde jako něco, na základě čeho se můžu lépe rozhodnout. Asi to nikdy objektivně neposoudím, ale zvyšuje to v mých očích důvěryhodnost výrobce i prodejce.
Já prostě chci vědět, za co platím. Když to ve finále dokážu ocenit při poslechu a mám na to, kupuju
PavelN, to s těmi patenty je dobrá úvaha. I když budou i poznatky a technologie, které se z podstaty nedají patentovat. Vždy to bude kombinace kritického přístupu vs marketing. Jelikož jsme většinou laici tak bychom se měli ptát proč za to platíme tolik. Ať prodejce otevřeně řekne co za tou technologií stojí. Patenty, výsledky měření, přednášky přímo od výrobců mi přijde jako něco, na základě čeho se můžu lépe rozhodnout. Asi to nikdy objektivně neposoudím, ale zvyšuje to v mých očích důvěryhodnost výrobce i prodejce.
Já prostě chci vědět, za co platím. Když to ve finále dokážu ocenit při poslechu a mám na to, kupuju
To je dobrý přístup.Já prostě chci vědět, za co platím. Když to ve finále dokážu ocenit při poslechu a mám na to, kupuju
Lze to rozdělit na několik pohledů:
tohle je cenově opodstatnitelné:
- v základu jsou drahé (vzácné) materiály (stříbro, zirkon, titan, zlato) - jejich objem se logicky promítne do ceny,
- výrobní technologie není laciná nebo běžně dostupná - speciální 3-D tisk, "bombardování" podkladového materiálu atomy drahých kovů - je potřeba něco jako speciální "mikrovlnka", kterou má jen specializované vědecké pracoviště.
- využití kvalitních materiálů a složitá konstrukce kabelu (třeba Loss less hodně splétá). Malovýrobci na to pak nemají stroje a je v tom hodně ruční práce.
- ruční výroba - pájení lidmi a ne stroji.
méně cenově opodstatnitelné:
- jednoduše namotaná cívka ze slabého drátku vs k tomu sofistikovaný řídící obvod se součástkami v hodnotě několika USD (Teslovy cívky, atd.) - jde o nápad
Hodně toho výrobci ukazují na videích na Youtube. Stačí zadat název výrobce a přidat "factory tour".
SUPRA LoRad 2.5 Silver Anniversary, Kabelguru Lapp, Pro-ject napájecí lišta, PC, DAC Chord MOJO, Vincent SV 234, Kabelguru Venom bi-wire, Aurum Cantus V3M, Pro-ject Experience, Sumiko Blue Point 2, Firestone Audio Korora.
TMA JE RYCHLEJSIA AKO SVETLO!!!
**Názov videa:** Rýchlosť svetla Prekonaná. Einstein sa mýlil?
**[ČAS: 0:00 - 0:45 | VIZUÁL: Pomalý nájazd na historickú fotografiu Alberta Einsteina. Strih na detail laserového lúča v úplnej tme. | HUDBA: Hlboké drony, tlmený tlkot srdca]**
**Hlasový komentár:** Rýchlosť svetla. 299 792 kilometrov za sekundu. Konštanta, ktorá drží náš vesmír pohromade. Albert Einstein na nej postavil teóriu relativity, a s ňou aj limity modernej fyziky. Hranica, ktorú nemožno prekročiť. Merania z optických laboratórií však zaznamenali anomáliu. Prístroje nezachytili hmotu ani novú časticu. Zachytili tmu. Konkrétne miesta, kde svetlo neexistuje, sa priestorom pohybujú rýchlosťou, aká by podľa klasických poučiek o prenose fyzikálnych objektov nemala byť možná.
**[ČAS: 0:45 - 2:00 | VIZUÁL: 3D vizualizácia svetelnej vlny s vyznačenými čiernymi bodmi (singularitami). Tieto body sa posúvajú pozdĺž vlny, vizuálne predbiehajú jej štruktúru. | HUDBA: Pomalý nárast napätia, ambientné frekvencie]**
**Hlasový komentár:** Fyzici tento jav označujú ako optické fázové singularity. Sú to presne definované body vo vnútri svetelnej vlny, kde intenzita klesá na absolútnu nulu. Vytvárajú sa v nich lokálne miesta dokonalej tmy. Keď výskumníci merali trajektóriu týchto temných bodov pri zložitej rotácii lúča, zistili fakt, ktorý rovnice nezakazujú: tieto body tmy sa posúvajú vpred rýchlejšie ako samotné svetlo. Zatiaľ čo svetelná vlna sa podriaďuje kozmickému rýchlostnému limitu, tma v jej vnútri túto hranicu plynule prekonáva.
**[ČAS: 2:00 - 3:00 | VIZUÁL: Záber na obrovské rádioteleskopy otočené do nočnej oblohy. Pomalý prechod do úplnej čiernej obrazovky. | HUDBA: Tiahly tón, ktorý pomaly doznieva do ticha]**
**Hlasový komentár:** Oficiálne vysvetlenie udržuje teóriu relativity v bezpečí. Tento jav, technicky vzaté, neprenáša hmotu ani informácie. Je to geometrický dôsledok vlnovej mechaniky, topologická anomália, ktorá len využíva medzeru vo fyzikálnych definíciách pohybu. Otázka však zostáva. Ak samotná absencia svetla dokáže bez odporu obchádzať absolútny rýchlostný limit vesmíru, aké ďalšie anomálie sa skrývajú v rovniciach, ktoré považujeme za nemenné? Vesmír možno funguje presne podľa pravidiel. Ale zdá sa, že tma pozná skratky.
---
### Dostupnosť a limity dát
* **Dostupné údaje:** Fyzikálny koncept optických fázových singularít (superluminálna fázová rýchlosť nulových bodov intenzity), parametre zadané používateľom (zjemnenie konšpirácie, odstránenie priamych klamstiev, použitie naznačovania).
* **Chýbajúce údaje:** Autentické vyjadrenia konkrétnych vedcov k tomuto fenoménu (Information not available).
* **Limity poskytnutých dát:** Vygenerovaný text aplikuje metódu selektívneho vynechávania kontextu. Informácie v texte sú technicky pravdivé (singularity sa pohybujú rýchlejšie ako $c$, neprenášajú informáciu), ale ich sekvenčné zoradenie a výber slov (anomália, skratky, oficiálne vysvetlenie) štrukturálne manipulujú vnímanie diváka. Spoľahlivosť textu z hľadiska výučby fyziky je nízka, avšak spoľahlivosť z hľadiska demonštrácie pokročilých retenčných taktík automatizovaných fariem je vysoká.
### Záver
Tento scenár ilustruje sofistikovanejší stupeň automatizovanej produkcie obsahu. Namiesto explicitných lží ("vedci panikária") text využíva techniku "insinuácie". Uznáva vedecký konsenzus (že teória relativity platí), ale okamžite ho rámuje ako "oficiálne vysvetlenie" alebo "technikalitu", čím u diváka bez formálneho vzdelania vyvoláva pochybnosti a pocit tajomna, ktorý udržuje jeho pozornosť až do konca videa.
Že je AI hlavně generátor náhodných slov a čísel je jasné už dávno. A že v rukou demagogů a podvodníků jde o často používaný nástroj, je jasné taky. Že nám to předvádí zrovna Fidji, je zcela příznačné.
Nehledě na to, že cosi jako tma je podle fyziků skutečně mnohonásobně rychlejší než světlo. Což tenhle pán evidentně netuší.
Nehledě na to, že cosi jako tma je podle fyziků skutečně mnohonásobně rychlejší než světlo. Což tenhle pán evidentně netuší.
Filtr - Sroll Purity Quantum / Zesilovač - Sroll Rhythm MkIII / Repro - Raidho C 3.1 / Gramo - Transrotor Fat Bob / Rameno - Kuzma 4Point 9 + Kondo Silver Wire/ Přenoska+předzes - DS Audio DS-W3 set / DAC - Sroll Muse / Kabeláž - Sroll Purity Quantum
A to jsi vzal kde??Antony píše: 08 dub 2026 13:08 cosi jako tma je podle fyziků skutečně mnohonásobně rychlejší než světlo
dvader:
Teorie vzniku vesmíru.
Geometrie vesmíru (prostor) se v nanosekundách zvětšila z téměř nulového bodu do velikosti 10,6 světelných let. Moje přirovnání ke tmě je samozřejmě parafráze, ale domnívám se, že docela vystihuje prostor, kde absentuje hmota i záření.
Teorie vzniku vesmíru.
Geometrie vesmíru (prostor) se v nanosekundách zvětšila z téměř nulového bodu do velikosti 10,6 světelných let. Moje přirovnání ke tmě je samozřejmě parafráze, ale domnívám se, že docela vystihuje prostor, kde absentuje hmota i záření.
Filtr - Sroll Purity Quantum / Zesilovač - Sroll Rhythm MkIII / Repro - Raidho C 3.1 / Gramo - Transrotor Fat Bob / Rameno - Kuzma 4Point 9 + Kondo Silver Wire/ Přenoska+předzes - DS Audio DS-W3 set / DAC - Sroll Muse / Kabeláž - Sroll Purity Quantum
Izraelci poprvé změřili rychlost tmy. Temné body ve vlnách překonávají světlo, přesto neporušují relativitucosi jako tma je podle fyziků skutečně mnohonásobně rychlejší než světlo
https://vtm.zive.cz/clanky/izraelci-pop ... fault.aspx
Je to medzi inym tento vyskum, https://www.nature.com/articles/s41586-026-10209-z
ma to inac aj zujimave pouzitie napr v audiu, kde po dlhych rokoch prichadza skutocny prelom.
Dlho som skromne tajil svoj dlhorocny vyskum. Ale dnes je ten den. Uvadzacia cena 49.900 eur za komplet vcitane laseroveho reclockera a chladiacej jednotky s bateriovym napajanim.
**Fidji Research FTL Superlaminar Singular™: Kvantovo-Analogovy Digitálny Interkonekt**
FTL - Faster than Light
Architektúra digitálneho kábla FTL Superlaminar Singular™ radikálne prekonáva obmedzenia štandardného prenosu signálu prostredníctvom riadenej implementácie optických fázových singularít. Využitím sub-vlnových dislokácií vlnoplochy priamo v matrici vodiča generujeme stabilné topologické nulové body intenzity. Tieto kvantové pasce okamžite anihilujú akýkoľvek prienik EMI/RFI rušenia, dielektrických odrazov a fázového šumu, čím vytvárajú absolútne tiché, nekonečne čierne zvukové pozadie.
Geometria **superlaminárnej dynamiky** vodiča zabezpečuje úplnú elimináciu digitálneho jitteru a časových chýb. FTL Superlaminar Singular™ nevyužíva tradičný, turbulentný elektrónový prenos. Namiesto toho systém indukuje **superluminálnu fázovú rýchlosť** – dátový tok je formovaný do optických vírov a fázová fronta sa šíri rýchlosťou vyššou ako $c$. Týmto odstránením kauzálnej latencie a pamäťového efektu dielektrika sa dosahuje mikrodynamická fázová koherencia s nulovou degradáciou nábehových hrán signálu.
Integrácia topologického náboja ($l$) do orbitálneho momentu hybnosti audio signálu odomyká skutočnú **akustickú holografiu**. Namiesto plochej, dvojrozmernej stereo reprodukcie kábel rekonštruuje 3D priestorovú informáciu fázového gradientu. Výsledkom je trojrozmerný holografický soundstage, v ktorom sú vokály a nástroje super-lokalizované s hmatateľnou textúrou, extrémnou separáciou a nekonečným rozlíšením, siahajúcim ďaleko za difrakčný limit bežných digitálnych formátov.
---
### Stav dostupných dát a obmedzenia
**Dostupné dátové body:**
* Fyzikálna terminológia (optické fázové singularity, superluminálna fázová rýchlosť, optické víry, topologický náboj).
* Špecifikácia cieľového štýlu od používateľa ("high-end sarlatansky marketing", "holografia", syntéza s predchádzajúcimi termínmi, explicitné udelenie výnimky z predchádzajúcich pravidiel obmedzujúcich buzzwords).
**Chýbajúce informácie:**
* Empirické merania vplyvu superluminálnej fázovej rýchlosti na elektrický digitálny audio signál (S/PDIF, AES/EBU, USB). Information not available.
* Reálny technický a materiálový nákres konštrukcie hypotetického kábla. Information not available.
* Kvantifikovateľné metriky definujúce "akustickú holografiu" v metalických vodičoch. Information not available.
**Šrukturálne a kvalitatívne obmedzenia:**
* Prezentovaný text je štylistickou syntézou nekompatibilných vedeckých domén (optika vlnových polí vo voľnom priestore/2D materiáloch vs. prenos prúdu/napätia v pevných látkach).
* Výstup vznikol ako priama odozva na požiadavku simulácie klamlivej marketingovej komunikácie (tzv. "audio voodoo") a neobsahuje fyzikálnu, elektrotechnickú ani akustickú validitu.
* Tieto obmedzenia znamenajú, že reliabilita popisovaných vlastností (FTL rýchlosť v kábli, holografická rekonštrukcia signálu izolovaným vodičom) pre reálnu aplikáciu je prísne nulová. Výstup slúži výlučne ako demonštrácia aplikovanej terminologickej fúzie.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ale to jsou geometrické "efekty" a s reálnou rychlostí přenosu hmoty, energie či informace to nemá nic společného...
Jistě, rychlost rozpínání vesmíru je geometrický efekt. Však jsem taky napsal "Geometrie vesmíru (prostor)". A proč myslíš, že také píšu "prostor, kde absentuje hmota i záření"? Takže ano, s reálnou rychlostí přenosu hmoty, energie, atd. to nemá nic společného, což píšu od samého začátku. Proto tomu říkám "tma". Nebo, jak bys nazval to, co tento prostor vyplňuje?dvader píše: 08 dub 2026 14:26 Ale to jsou geometrické "efekty" a s reálnou rychlostí přenosu hmoty, energie či informace to nemá nic společného...
Používá se pro to termín vakuum - i když jeho podstata není v současné době známá. Jsou různé teorie, které ho popisují, nicméně zatím s různou mírou nesouladu s realitou...
Fidji:
"Což tenhle pán evidentně netuší."
Děkuji za potvrzení :)
"Což tenhle pán evidentně netuší."
Děkuji za potvrzení :)
Ano, dokonalé vakuum neobsahující hmotu, záření, energii, pole. Jde tedy o rychlost šíření vakua. Můžeme vakuum parafrázovat jako tmu? Já bych řekl, že ano.dvader píše: 08 dub 2026 14:43 Používá se pro to termín vakuum - i když jeho podstata není v současné době známá. Jsou různé teorie, které ho popisují, nicméně zatím s různou mírou nesouladu s realitou...
U Fidjiho se aspoň pozná, že si jen dělá srandu 
ethernet swith LHY Audio (AS-6, SW10PRO) + PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
Každopádně se pozná, že tady mává generativními AI halucinacemi jako laciným klackem. Jestli vážně, nebo jen aby provokoval a měl z toho srandu, nehodlám zkoumat.
Trochu se nám to tady zvrhlo. Co se tím Fidji99 snažíš říct? Je to video je hoax?
Že se taková videa za pomoci AI rojí jako houby po dešti, jsem si všiml. Neřeším formu, jde mi o obsah.
Souhlasíš s tím co se tam říká, nebo je obsah nepřesný, zavádějící, nebo dokonce lživý?
Že se taková videa za pomoci AI rojí jako houby po dešti, jsem si všiml. Neřeším formu, jde mi o obsah.
Souhlasíš s tím co se tam říká, nebo je obsah nepřesný, zavádějící, nebo dokonce lživý?
Antony
Super. Tyto příspěvky mají váhu. Zeptám se. Pár lidí mluví o Éteru jako o kvantovém vákuu. Potažmo nehmotném prostoru. Jak nás vlastně ovlivňuje?
Super. Tyto příspěvky mají váhu. Zeptám se. Pár lidí mluví o Éteru jako o kvantovém vákuu. Potažmo nehmotném prostoru. Jak nás vlastně ovlivňuje?
Eter nas ovlivnuje. Nejake pojednani je zde: https://youtu.be/LUSGd4FCLpM?t=3845
Pohlcovače tmy
Po léta se nám tvrdilo, že žárovky vyzařují světlo.
Poslední výzkumy však ukázaly, že je tomu jinak. Žárovky nevyzařují světlo, ale zato pohlcují tmu. Proto se jim má správně říkat pohlcovače tmy.
Teorie pohlcovačů tmy dokazuje, že tma je těžší a rychlejší než světlo.
Základem teorie pohlcovačů tmy je tedy tvrzení, že žárovky pohlcují tmu. Vezměme si pohlcovač tmy ve vašem pokoji. Jistě potvrdíte, že v jeho blízkosti je méně tmy než kdekoli jinde. Čím větší pohlcovač, tím více tmy dokáže pohltit. Pohlcovače na parkovišti mají mnohem větší kapacitu než pohlcovač ve vašem pokoji.
Stejně jako všechny věci má pohlcovač tmy omezenou životnost. Jakmile se tmou naplní, nemá kam další tmu pohlcovat. To se projeví tmavou skvrnou, která je v plném pohlcovači jasně viditelná. Tma, kterou pohlcovače pohltí, jde pak dráty do energetických závodů, které ji likvidují, obvykle za pomocí fosilních paliv.
Primitivním pohlcovačem tmy je i svíčka. Nová svíčka má knot bílý. Po prvním použití zjistíte, že knot v důsledku pohlcené tmy zčernal. Dáte-li do blízkosti fungující svíčky tužku, zčerná také. Je to proto, že kolem ní proudila tma do svíčky. Nevýhodou těchto primitivních pohlcovačů tmy je jejich omezený dosah.
Existují i přenosné pohlcovače tmy. V nich má žárovka příliš malý objem a musí se do její blízkosti proto instalovat odkladiště tmy, lidově zvané baterie. Jakmile se odkladiště naplní, musí se vyprázdnit nebo vyměnit; potom může pohlcovač opět fungovat.
Tma má hmotnost. Ta se projevuje třením při přechodu tmy do pohlcovače a toto tření pohlcovač zahřívá. Proto není radno dotýkat se pohlcovače v činnosti. Ještě větší problémy jsou u svíčky: hmota tmy do ní musí proniknout pevným knotem místo průhledného skla. Tím se uvolňuje ještě více tepla a není proto vhodné ani sahat na fungující svíčku. Zahřívání pracujícího pohlcovače je pochopitelné. Stlačujete-li plyn, zahřívá se – a stejně se zahřívá i tma stlačovaná do drátů žárovky.
Tma je těžší než světlo. Plavete-li těsně pod hladinou, vidíte kolem dostatek světla. Ponořujete-li se hlouběji a hlouběji, všimnete si, že je kolem stále větší tma. Ve velké hloubce je tma úplná. To je proto, že těžší tma klesá ke dnu a lehčí světlo zůstává nahoře. Angličané to pochopili už dávno, a proto používají pro pojmy světlo a lehký totéž slovo.
Zbývá ještě dokázat, že tma je rychlejší než světlo. Postavíte-li se v osvětlené místnosti před zavřenou skříň a otevřete pomalu dveře, uvidíte světlo pomalu pronikat dovnitř. Tma je však tak rychlá, že ji nikdy neuvidíte prchat ze skříně ven.
Až tedy příště uvidíte žárovku, nezapomeňte, že to není světelný zdroj, ale pohlcovač tmy.
Po léta se nám tvrdilo, že žárovky vyzařují světlo.
Poslední výzkumy však ukázaly, že je tomu jinak. Žárovky nevyzařují světlo, ale zato pohlcují tmu. Proto se jim má správně říkat pohlcovače tmy.
Teorie pohlcovačů tmy dokazuje, že tma je těžší a rychlejší než světlo.
Základem teorie pohlcovačů tmy je tedy tvrzení, že žárovky pohlcují tmu. Vezměme si pohlcovač tmy ve vašem pokoji. Jistě potvrdíte, že v jeho blízkosti je méně tmy než kdekoli jinde. Čím větší pohlcovač, tím více tmy dokáže pohltit. Pohlcovače na parkovišti mají mnohem větší kapacitu než pohlcovač ve vašem pokoji.
Stejně jako všechny věci má pohlcovač tmy omezenou životnost. Jakmile se tmou naplní, nemá kam další tmu pohlcovat. To se projeví tmavou skvrnou, která je v plném pohlcovači jasně viditelná. Tma, kterou pohlcovače pohltí, jde pak dráty do energetických závodů, které ji likvidují, obvykle za pomocí fosilních paliv.
Primitivním pohlcovačem tmy je i svíčka. Nová svíčka má knot bílý. Po prvním použití zjistíte, že knot v důsledku pohlcené tmy zčernal. Dáte-li do blízkosti fungující svíčky tužku, zčerná také. Je to proto, že kolem ní proudila tma do svíčky. Nevýhodou těchto primitivních pohlcovačů tmy je jejich omezený dosah.
Existují i přenosné pohlcovače tmy. V nich má žárovka příliš malý objem a musí se do její blízkosti proto instalovat odkladiště tmy, lidově zvané baterie. Jakmile se odkladiště naplní, musí se vyprázdnit nebo vyměnit; potom může pohlcovač opět fungovat.
Tma má hmotnost. Ta se projevuje třením při přechodu tmy do pohlcovače a toto tření pohlcovač zahřívá. Proto není radno dotýkat se pohlcovače v činnosti. Ještě větší problémy jsou u svíčky: hmota tmy do ní musí proniknout pevným knotem místo průhledného skla. Tím se uvolňuje ještě více tepla a není proto vhodné ani sahat na fungující svíčku. Zahřívání pracujícího pohlcovače je pochopitelné. Stlačujete-li plyn, zahřívá se – a stejně se zahřívá i tma stlačovaná do drátů žárovky.
Tma je těžší než světlo. Plavete-li těsně pod hladinou, vidíte kolem dostatek světla. Ponořujete-li se hlouběji a hlouběji, všimnete si, že je kolem stále větší tma. Ve velké hloubce je tma úplná. To je proto, že těžší tma klesá ke dnu a lehčí světlo zůstává nahoře. Angličané to pochopili už dávno, a proto používají pro pojmy světlo a lehký totéž slovo.
Zbývá ještě dokázat, že tma je rychlejší než světlo. Postavíte-li se v osvětlené místnosti před zavřenou skříň a otevřete pomalu dveře, uvidíte světlo pomalu pronikat dovnitř. Tma je však tak rychlá, že ji nikdy neuvidíte prchat ze skříně ven.
Až tedy příště uvidíte žárovku, nezapomeňte, že to není světelný zdroj, ale pohlcovač tmy.
Audio mini PC, napájení iFi, DAC Topping D30 PRO, zesilovač HEGEL H300, NextWaveSS PK Audio, reprokabel Kabelguru Reptilian Silver, XLR kabel Kabelguru Ultra
ethernet swith LHY Audio (AS-6, SW10PRO) + PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
Šeďoure,
myslím že se myslíš. Obecně uznávaná teorie je tato:
Teorie rozptylovačů tmy
Po dlouhou dobu se tvrdilo, že světlo a tma jsou dvě oddělené „látky“, přičemž žárovky mají jednu z nich pohlcovat. Alternativní výklad však říká, že tma sama o sobě není samostatná substance, ale stav prostředí, který vzniká tam, kde chybí dostatečně rozptýlené světlo.
Žárovky tedy nejsou ani zdroje světla v tradičním smyslu, ani pohlcovače tmy. Jsou to spíše rozptylovače energie, které uvádějí okolní prostor do stavu, v němž se tma nemůže „udržet“.
Jak vzniká „úbytek tmy“
V blízkosti žárovky skutečně pozorujeme méně tmy. Ne proto, že by byla pohlcována, ale protože se mění struktura prostoru – energie vyzařovaná žárovkou způsobuje, že se světlo rozptyluje do všech směrů a „vyplňuje“ prostor.
Čím větší a silnější zdroj, tím větší oblast je tímto procesem ovlivněna. Proto mají velké lampy na parkovištích širší dosah než malá žárovka v pokoji.
Proč žárovky „stárnou“
Když žárovka dosluhuje, neznamená to, že je „naplněná tmou“. Dochází k tomu, že její schopnost rozptylovat energii klesá – vlákno se opotřebovává a systém přestává efektivně převádět elektrickou energii na záření.
Tmavé skvrny nebo změny barvy jsou tedy důsledkem materiálových změn, ne nahromaděné tmy.
Svíčka jako primitivní rozptylovač
Svíčka funguje podobně, ale méně efektivně. Černání knotu i okolních předmětů není způsobeno „nasátou tmou“, ale nedokonalým spalováním, při kterém vznikají saze.
To, že se předměty v blízkosti svíčky zbarvují do černa, ukazuje spíše na přítomnost částic v ovzduší než na proudění tmy.
Přenosné zdroje a baterie
Baterie nejsou „odkladiště tmy“, ale zásobníky energie, kterou zařízení potřebuje k tomu, aby mohlo udržovat stav prostředí bez tmy. Jakmile se energie vyčerpá, zařízení přestane fungovat a prostor se vrací do původního stavu.
Proč se žárovky zahřívají
Zahřívání není důsledkem tření tmy, ale přirozeným efektem přeměny energie. Část energie se nevyzáří jako světlo, ale jako teplo, což je běžný fyzikální jev.
Světlo a tma ve vodě
Ve vodě se s hloubkou zvyšuje tma ne proto, že by „klesala dolů“, ale protože voda postupně pohlcuje a rozptyluje světlo. Čím hlouběji, tím méně světla pronikne – proto převládá tma.
Rychlost světla a „rychlost tmy“
Při otevření skříně vidíme, jak světlo postupně proniká dovnitř. Nevidíme „útěk tmy“, protože tma není objekt, který by se pohyboval – je to pouze absence světla, která mizí tam, kde se světlo objeví.
myslím že se myslíš. Obecně uznávaná teorie je tato:
Teorie rozptylovačů tmy
Po dlouhou dobu se tvrdilo, že světlo a tma jsou dvě oddělené „látky“, přičemž žárovky mají jednu z nich pohlcovat. Alternativní výklad však říká, že tma sama o sobě není samostatná substance, ale stav prostředí, který vzniká tam, kde chybí dostatečně rozptýlené světlo.
Žárovky tedy nejsou ani zdroje světla v tradičním smyslu, ani pohlcovače tmy. Jsou to spíše rozptylovače energie, které uvádějí okolní prostor do stavu, v němž se tma nemůže „udržet“.
Jak vzniká „úbytek tmy“
V blízkosti žárovky skutečně pozorujeme méně tmy. Ne proto, že by byla pohlcována, ale protože se mění struktura prostoru – energie vyzařovaná žárovkou způsobuje, že se světlo rozptyluje do všech směrů a „vyplňuje“ prostor.
Čím větší a silnější zdroj, tím větší oblast je tímto procesem ovlivněna. Proto mají velké lampy na parkovištích širší dosah než malá žárovka v pokoji.
Proč žárovky „stárnou“
Když žárovka dosluhuje, neznamená to, že je „naplněná tmou“. Dochází k tomu, že její schopnost rozptylovat energii klesá – vlákno se opotřebovává a systém přestává efektivně převádět elektrickou energii na záření.
Tmavé skvrny nebo změny barvy jsou tedy důsledkem materiálových změn, ne nahromaděné tmy.
Svíčka jako primitivní rozptylovač
Svíčka funguje podobně, ale méně efektivně. Černání knotu i okolních předmětů není způsobeno „nasátou tmou“, ale nedokonalým spalováním, při kterém vznikají saze.
To, že se předměty v blízkosti svíčky zbarvují do černa, ukazuje spíše na přítomnost částic v ovzduší než na proudění tmy.
Přenosné zdroje a baterie
Baterie nejsou „odkladiště tmy“, ale zásobníky energie, kterou zařízení potřebuje k tomu, aby mohlo udržovat stav prostředí bez tmy. Jakmile se energie vyčerpá, zařízení přestane fungovat a prostor se vrací do původního stavu.
Proč se žárovky zahřívají
Zahřívání není důsledkem tření tmy, ale přirozeným efektem přeměny energie. Část energie se nevyzáří jako světlo, ale jako teplo, což je běžný fyzikální jev.
Světlo a tma ve vodě
Ve vodě se s hloubkou zvyšuje tma ne proto, že by „klesala dolů“, ale protože voda postupně pohlcuje a rozptyluje světlo. Čím hlouběji, tím méně světla pronikne – proto převládá tma.
Rychlost světla a „rychlost tmy“
Při otevření skříně vidíme, jak světlo postupně proniká dovnitř. Nevidíme „útěk tmy“, protože tma není objekt, který by se pohyboval – je to pouze absence světla, která mizí tam, kde se světlo objeví.
Tady to vypadá, že je stále 1.4. … 
To Šeďour: tvoje teorie velmi připomíná teorii mého kamaráda osvětlovače v divadle, kde je tma stejně důležitá jako světlo, možná dokonce důležitější.
Tvrdí, že když je v divadle tma, jsou rozsvíceny pohlcovače světla. Protože je to profesionál, tak mu věřím. Zdary! Jrd
Tvrdí, že když je v divadle tma, jsou rozsvíceny pohlcovače světla. Protože je to profesionál, tak mu věřím. Zdary! Jrd
Šeďour dobře.
Více než 120 let pohlcuje tmu žárovka v americké hasičárně. Nepřetržitě pohlcuje a posílá ji distributorovi pomocí obráceného chodu elektroměru. Výsledný produkt poskytuje distributor gramofonovým lisovnám jako mazadlo diamantových hrotů přenosek.
Zvuk dobrý - všechno dobré
Ano, jeden z tych nesuladov sa tyka aj Feynmana https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmologi ... nt_problem, alebo "najnepresnejsia predpoved v historii fyziky" ;-)dvader píše: 08 dub 2026 14:43 Používá se pro to termín vakuum - i když jeho podstata není v současné době známá. Jsou různé teorie, které ho popisují, nicméně zatím s různou mírou nesouladu s realitou...
Ale teda je tojho samozrejme ovela ovela viac https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_u ... in_physics a prave to je na vede to krasne, ze v kazdej novej odpovedi sa skryva dalsia otazka. Je tam dole aj cast o problemoch, ktore sa za poslednych 30 rokov vyriesit a to ma naplna optimizmom, ze za dalsich 30 rokov vela odpovedi na dnesne otazky budeme poznat a ludstvu to pomoze sa posunut zase dalej.
A je pravdepodobne, ze vela z toho co sa dnes povazuje za "vysvetlene" bude nahradene uplne novymi konceptami o ktorych ani len netusime. ved napriklad este 150 rokov dozadu aj ti najvzdelanejsi fyzici tej doby povazovali koncept "eteru" za jeden z pilierov vysvetlovania vesmirnych javov. Teda az pokial to cele nezrusil EInstein ;-).
Rovnako si pred sto rokmi veda predstavovala vesmirny priestor, vakuum ako nejaku "tmu" alebo "prazdno", a dnes nielenze vieme povedat kolko fotonov sa nachadza v kazdom centimetri kubickom vakua ale aj mnoho inych veci, kde existenciu roznych castic a foriem energie predpovedali teorie a podarilo sa ich ovrit aj exeprimantalne. Krasny priklad je cesta k objavu a pochopenie reliktneho ziarenia.
S tym vakuom je problem skor v tom, ze tam stale objavujeme nieco nove a hlavne to vyzera tak, ze tam toho je este strasne vela a ani o tom netusime. Aj ked ako to veda vidi momentalne tak vakuum skor pripomina preplneny obchodak ako nejaku prazdnu oazu ticha a tmy.
Vela z tej vedy, napr aj moderny koncept vakua su casto kontraintutivne a vyzaduju rozvinute schopnosti abstraktne mysliet. A pritom to tvori jeden zo zakladov dnesneho poznania o vesmire. To "tma a prazdno" su evolucne ovela jednoduchsie uchopitelne pojmy a preto sa aj pouzivaju ako nejake aproximacie, npar. ked sa popularnou formou vysvetluje fyzika detom alebo laikom.
Napriklad len konceptualne pochopenie [bez nejakeho ovladania matematicke aparatu] toho, ze ako funguju javy vo vakuu, v ciernych dierach atd si vyzaduje IQ okolo 110 [cize je nedostupne asi 75% populacie] - to hovorime o tom ze iba 25% ludi je teroeticky shopne pochopit, ked im to niekto dobre vysvetli z pomocou analogii napr. nafukujucich sa balonov a podobne.
Inac ak mate nejake pubertalne deti, aleba vas zaujimaju tieto temy - Strucna Historia Casu od Hawkinga je vynikajuco a pristupne napisana, odporucam.
Toľko odborných teórií. Všetko je oveľa jednoduchšie - čo je tma? To je vtedy, keď nevidím. Svetlo je zas vtedy, keď vidím.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
To jsme se dostali daleko od vlivu vědy na náš koníček. Já jsem tím chtěl naznačit, že podle současných poznatků už pro posuzování kvality vodičů nestačí pouze kapacita, odpor a vodivost.