Zemnicí box - TweakGuru

Doplňky - hifi stojany, podložky, hroty a ostatní doplňky pro kvalitiní poslech.
TweakGuru

Re: Zemnicí box - TweakGuru

Příspěvek od TweakGuru »

Part 3: Testy & symbióza so Synergistic Research a efektivita groundingu Horízonta

Túto časť môžem rovno odpáliť vynikajúcou správou pre majiteľov všetkých uzemniteľných káblov rady SRX od Synergistic Research, že existuje spôsob, ako ich výkon vykopnúť do úplne inej kategórie. Ale pekne poporiadku, ako to vlastne začalo.

Brnenský nadšenec a prevádzkovateľ privátneho showroomu značky Synergistic Research (SR) uskutočnil porovnanie groundingových riešení, kde do finále sa kvalifikoval SR Galileo SX Ground Block MkII (nedávno aj vyšla recenzia na tuzemskom webe) a môj mix malých i veľkých boxov.

Zbytok zostavy: gigantické custom made repro
Audia Strumento No.8
Ayion CD player (myslím že 10ka), neskôr nahradený Wadax Studio Player
GMG POWER X-Blocker a SR PowerCell SX
full-loom SR SRX káblov
ground káble SR HD a moje 2x reference + 1x ultimate

Keď to skrátim bez audiofilských lilitánií, tak kompletne bez uzemnenia hocičoho to bolo na môj vkus len "meh".
So zapojeným SR Galileom to bol veľký posun po všetkých stránkach, až by som povedal, že bez (aspoň) toho je vôbec hriech prevádzkovať tak drahú zostavu i kabeláž.
Potom sme skúšali postupne zemniť najprv len prístroje do mojich boxov, pričom SRX káble zostali na SR Galileu, ale to neprinieslo zlepšenie, bolo to skôr len jakési lehce disharmonické. Potom sme skúšali kadejaké iné kombinácie oboch riešení, no stále som s tým nebol spokojný, tak sme na záver skúsili ešte uzemniť všetko separátne do mojich boxov, t.j. na Audie a Ayion veľké boxy cez moje zemniace káble a na veškerú SRX kabeláž malé boxy cez SR HD ground kabeláž.
No a bolo vybavené - jednoznačne najlepší sound zo všetkých možností, takže už tam aj zostali.

Že sa u komponentov konali veľmi príjemné zmeny, najmä u Ayionu, nie je žiadnym prekvapením, ale o jaký skok sa konalo aj u SRXových káblov, tak to bolo "něco"... Evidentne, a to máme potvrdené z troch systémov, sa u SRXových káblov nutne POČÍTALO, že uzemnené budú a nie len, že je to iba nejaký "extra dodatok". Tá zmena s naozaj kvalitným groundingom je fundamentálna, bez neho by som osobne povedal, že ani nemá zmysel SRXové káble prevádzkovať (resp. za nich platiť). Ako som spomínal, na troch systémoch to ich výkon posunulo do úplne novej kategórie, takže pri cene SRXov je podľa našich skúseností priam nezbytné riešiť tiež kvalitný grounding.

Z ďalších význačných pozorovaní počas nasledovných týždňov stojí za zmienku:

- ultimátna kabeláž priniesla ďalšie citeľné vyčistenie pásiem oproti referenčnému, takže jeden kus na prehrávači tam už aj ostal
- nábeh účinku, resp. prečistenie komponentov trvá aj v tomto systéme niekoľko minút, ale po odpojení sa zvuk z Audii kazí relatívne rýchlo (degradácia je zreteľná už po pár minútach) a nie až 40-60 minút ako u mojich vlastných komponentov
- skúška pripojenia dvoch veľkých boxov k monoblokom Audia (95 kg) nepriniesla už žiadne zreteľné zlepšenie

Z tohto posledného bodu + ďalších pozorovaní sa už dá pomaly upresňovať, že efektivita môjho riešenia je niekde v okolí aspoň 1:30, t.j. 1 kg mojej zmesy efektívne uzemní mininálne 30 kg váhy komponentu. Je to v súlade aj s inými pozorovania z iných systémov, napr. že zosilovačom Sroll stačí malý box (1,3 kg) pre maximalizáciu prínosu a zdá sa, že veľký box už nemá žiaden ďalší benefit.

Pre zaujímavosť - iné komerčné riešenia pasívnych boxov ako robí napr. Entreq, končí u efektívnom pomere 1:5, takisto ako aj iný najefektívnejší verejný DIY recept, ktorý som skúšal.
S vysokou efektivitou sa spájajú značné výhody ako šetrenie prostriedkov a miesta, lebo malý box má pôdorys len 12x8 cm, takže sa dá umiestniť aj do stiesnených priestorov.

Jediná kvázi "nevýhoda" je, že audiofili majú tendenciu veriť, že "väčší = lepší", čo je hrubá miskoncepcia jak v digitálnom audiu, tak aj groundingu. Jedine "lepšie navrhnutý = lepší", s veľkosťou to nemá nič spoločné, čo už zistili užívatelia, ktorí si u seba porovnali viacero zemniacich riešení.
Sroll Purity Quantum
Net: modem > Asus AX88U Pro > Fidelizer StreamHub > F. AirStream2 > F. EtherStream > AQVox SE
Diretta Host: Akropolis
Target: Helepolis
Lessloss EE Ref
mod HeadAmp GS-X Mini
Meze Empyrean + ZMF Grand Silver Palladium
TweakGuru

Příspěvek od TweakGuru »

Pred tým, než sa pustím do pokračovania svojho “blogu” vývoja / testovania, tak pre úplnosť doplním pár vecí k minule popisovanému testu.

Spomínaný test sa uskutočnil hneď pri prvej z mnohých návštev na prelome 4.-5. mesiaca, kedy sme testovali rôzne možnosti / topológie zapojenia oboch zemniacich systémov (vrátane ich kombinácií) podľa vtedy najlepších znalostí a možností. Keďže však nebolo k dispozícií toľko zemniacich káblov (jak kvantita, tak typy) i mojích zemniacich boxov, tak zostali niektoré káble alebo komponenty neuzemnené. Z faktorov, na ktoré si ešte spomeniem, tak v prípade Galilea nebolo možné uzemniť zosiky / player a v prípade Horízonty zas chýbali jednotky na uzemnenie všetkých uzemniteľných SRX-ových káblov. Navyše na pripojenie SR HD ground káblov do Horízonta boxov sme z dôvodu nekompatibility použili len improvizovaný (suboptimálny) spôsob, ale aj ten nejak fungoval (toto som už medzitým vyriešil, ale k tomu až v ďalšom pokračovaní).

Za ďalšie, slovo “finále” nemalo znamenať "definitívny" test, ale že sme porovnávali len jedinú vybranú dvojicu údajne najperspektívnejších zemniacich systémov z viacerých, ktoré sa tam za nejakú dobu vyskytli. Vtedy v ten deň a s tým arzenálom jednotiek a káblov bol po niekoľkých hodinách testovania konsenzus taký, že akákoľvek kombinácia oboch systémov je kontraproduktívna a že systém Horízonta zanechal lepší dojem.

Včera som sa ale naopak dopočul, že o pár dní neskôr sa uskutočnil ďalší test (bez mojej prítomnosti, takže detaily nepoznám), kde sa použili ďalšie zemniace káble (aj mimo SR) a v tomto teste už vraj vyšiel lepšie Galileo. Ale ako / kde / čo bolo presne pozapájané (k mojím boxom tam vtedy bolo aj pár len provizórnych káblov “do počtu”), si už asi nikto presne nespomenie a ani to nebol hlavný bod programu. Tak či onak, bez kompletného arzenálu všetkých jednotiek a príslušných káblov boli oba testy de facto nekonkluzívne. Niekedy v budúcnosti snáď prebehne a keď ešte budem pokračovať v tomto blogovaní, tak buď podám report v kratšej dobe po skončení alebo (ideálne) prispeje aj niekto z odbornej poroty.

Každopádne porovnávať zemniace systémy v takto komplexnom audio systéme obsahuje MNOHO premenných, ktoré treba postupne testovať a optimalizovať. Podľa komplexnosti systému to môže byť beh na dlhú trať, ale je to je jedna z tých, ktoré stojí za to ubehnúť, lebo prínos môže byť podľa systému od markantného až po fenomenálny. Dôležité je hlavne chcieť.
Sroll Purity Quantum
Net: modem > Asus AX88U Pro > Fidelizer StreamHub > F. AirStream2 > F. EtherStream > AQVox SE
Lessloss EE Ref
mod HeadAmp GS-X Mini
TweakGuru

Příspěvek od TweakGuru »

Part 4: Upgrade boxov a špeciálny typ zemniaceho káblu

Po vtedajšom zistení, jak pekne si Horízonta boxy rozumejú s SRXovými káblami, prišiel nápad od jedného užívateľa, či by som neskúsil postaviť svoju verziu ultimátneho káblu aj medzi Horízonta box a SRX káble. Ok, challenge accepted, tak som teda podľa mojich najlepších znalostí objednal top materiál pre túto úlohu a postavil pár prototypov s mojou overenou architektúrou, ktorú používam aj u ultimátneho káblu pre komponenty.

Prvý test voči SR zem. káblom sme urobili k napájacím SRX káblom a na moje vlastné prekvapenie tam bol jasne zreteľný posun k lepšiemu, aj keď nikterak dramatický, skôr stredne veľký. Na napájacích kábloch som očakával, že to bude mať najvýraznejší efekt, takže keď sme to potom išli skúsiť aj na ethernetovom, tak tam už som skôr čakal, že sa zmeny budú už len ťažko hľadať... Nakoniec opak bol pravdou a konkrétne na ethernetovom sa zmena ukázala ako naprosto dramatická. To zase len potvrdzuje myšlienku, že u zemnenia sa ťažko niečo vopred predpovedá, treba to v prvom rade skúsiť.

Každopádne nemusím asi moc vysvetlovať, že uzemnenie SRXových káblov k Horízontam týmito káblami má krásny kumulatívny efekt, takže už sa ich aj napriek nemalým nákladom využíva vyše tucet a ďalšie čoskoro pribudnú. Okrem napájacích a ethernetových mám potvrdené pekné benefity aj u digitálneho AES-EBU a analógových XLR interkonektov.

Pár týždňov pred touto záležitosťou som ešte urobil jeden zaujímavý objav k boxom - pridanie jedného ďalšieho elementu, jednej ďalšej sily, ktorá akoby pomáhala ešte lepšie vytiahnuť ten vysokofrekvenčný (HF) bordel z komponentov. Presný mechanizmus účinku je mi neznámy, ale efekt je podobný (ibaže silnejší), ako keď trafím presné miesto v komponente, kde je žiadúce absorbovať toto HF rušenie. Po tomto objave som potom cca mesiac hľadal jeho optimálnu implementáciu (jak so všetkým), takže typ, veľkosť, umiestnenie, atď a veľa veľa testovania.

Všetky nové boxy od tohto dáta už majú tento nový element v sebe integrovaný a všetci doterajší užívatelia dostali možnosť upgradu boxov zdarma.
Dá sa teda k zoznamu účinkov (uvedeným v tomto poste pri konci: viewtopic.php?p=122029#p122029 pripísať ešte: rozšírenie tonálnej palety / farebnosti, hudba je tak výraznejšia, akoby kontrastnejšia, odtiene medzi tónmi plynulejšie.. Ale je nutno dodať, že zároveň to žiadne pásmo nepretláča do popredia, jednoducho všetky zároveň hrajú "veselšie".

Jedno vhodné priprovnanie mi napadlo pre tých, čo pamätajú ešte nastavenie farebnej hĺbky vo Windowsoch 95/98/XP ako rozdiel medzi 65 536 farbami (16 bit) a 16,7 mil farbami (32 bit).
Človek žijúci s 16 bit farebnou hĺbkou by povedal, že tam má všetky farby, až pokým mu to niekto neprestaví na "True colors" a až potom uvidí, o koľko krajšie sa to vidieť ešte dá :)

Všetku doterajšiu produkciu boxov som mal doteraz vybookovanú, až od tohto mesiaca sa mi konečne podarí vyrobiť aj niečo do zásoby, ale voľných je už len 6 boxov (čo je menej ako aktuálny priemer na jedného užívateľa), takže kto by si to chcel overiť na vlastné uši, tak do dvoch týždňov budem mať pár kúskov na expedíciu.
Sroll Purity Quantum
Lessloss EE Ref
mod HeadAmp GS-X Mini
Rado

Příspěvek od Rado »

Je to už přes týden, kdy u mě byl na návštěvě Vlado, abych zkusil jeho zemnící box Horizonta a zkusili jsme u té příležitosti i jeho Akropolis přes můj Diretta USB Bridge (Oliospec Canario DUB).
Poslouchám více analog, který se snažím "vytunit" k obrazu svému (Technics SP10 mk2, Technics EPA100, Ortofon A95, funk firm cobra i houidini, step up trafo Sculpture A mini ve verzi silver, Canor TP306 VR+, Sroll Lyric, Sroll Quantum trafo i kabeláž)), ale občas kvůli pohodlnosti si poslechnu i digitální větev (Sroll Epos, NUC Habarta, Roon Nucleus, Oliospec).
Když Vlado vše pečlivě zapojil, tak už po prvních tónech poslechu přes Akropolis jsem přemýšlel o tom, že zvuk, za kterým se pachtím přes gramofon, jsem dostal za nižší cenu v digitální větvi. Detaily, prostor, ticho na pozadí, reálnost, to vše se zlepšilo a dostal jsem to naservírováno. Takto to u mě ještě nehrálo a s takovým zvukem bych dokázal žít delší čas bez hlodání červíka....S tím rozdílem, že padá ta téměř každodenní starost o přenosku, vinyly a vše s tím spojené. Netušil jsem, kam je digitál schopný se dostat.
Když Vlado odešel, i s Akropolisem, zemnící box mi nechal na delší vyzkoušení, zapojil jsem zpátky gramofon, který musel pro vyzkoušení Akropolisu přenechat své místo. A rozzářil jsem se ještě víc, protože se i analogová větev probudila k životu. Dokonce šum, který se mi zvyšoval s vyšší hlasitostí, a kterého jsem nebyl schopný se žádnými opatřeními zbavit, zmizel. Po instalaci filtru Sroll Quantum s kabeláží Sroll Quantum to bylo druhé největší zlepšení zvuku mé sestavy. Horizontu jsem si v sestavě musel nechat, krok zpět jsem si nepřipouštěl.
Za nějaký čas budeme s Vladem zkoušet doplnit další zemnící boxy. A já bych mu chtěl i touto cestou poděkovat, protože jsem si už myslel v záplavě zdejších i facebookových haterů, že tyto úpravy jsou jen "taháky na peníze". Že je to psychoakustika a spíš si to namlouvám. Díky za možnost vyzkoušení v mých podmínkách. Nemusím nikomu nic dokazovat, nemusím si dělat slepé testy pro další potvrzení, prostě pro mě bylo toto doplnění neoddiskutovatelné zlepšení. A nejen pro mě, i manželka další den prohodila "Ty si s tím zase něco dělal, že?"
Jsem rád, že mi Vlado ukázal i další možnosti úprav a poradil další zlepšení, ohledně rozmístění kabeláže, potvrdil mi zkušenost s vlivem přístrojových pojistek a přístrojových nožiček, podkladu pod přístroje, že i toto má vliv na výsledný zvuk.
Od Vladova odchodu točím desky jednu za druhou a vychutnávám si zvuk mé sestavy, detaily, témbry nástrojů, reálnost. A jsem nadšený. Přitom jsem jen doplnil "zemnící box"...Ale byla to pro mě ta třešnička na dortu.
tm.watch

Příspěvek od tm.watch »

Kam máš ten zemnící box zapojený?
acibuk

Příspěvek od acibuk »

Rado,

máš nějaké fotky? Gratuluji k posunu.

P.S. Manželky bych nepřeceňoval, i když to může potěšit :wave:
P.S.2 Any se často vyjadřují až se podívají na pohyby na účtu, po koupi dalšího krámu do sestavy :)
Audio Research Reference 80S, Bespoke, Meitner MA3, Mofi Master Phono, Acoustic signature Hurricane NEO, NuPrime CDT-8 Pro, Avantgarde Acoustic UNO fino XD, Shunyata Everest 8000
Rado

Příspěvek od Rado »

tm.watch píše: 06 dub 2026 08:14 Kam máš ten zemnící box zapojený?
Přímo k filtru - má to přichystaný přívod pro toto zemnění.
Odpovědět