10Mk
Re: 10Mk
Osobně se chci vydat cestou dalších posunů svého technicse ale to už jsem i zmínil proto bych chtěl poprosit druhé kteří přispívají do mého vlákna aby respektovali a vyjadřovali se jen k dané věci zbytek mě nezajímá chlapci za další budu jedině rád když mi někdo poradí nasměruje například jako dasta jeho příspěvky je pro mě přínos
Atoll in 200signature
Oppo 103d pro-ject dac box rs
Technics sl-1200 mk2 audiotechnica oc9xml
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
DIY Horn tqwt markaudio alpair 10.3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ložisko vyrábí funk firm a je to také jeden z plánu které chci uskutečnit ale musím pomalu postupněSubumbra - SPaudio píše: 25 lis 2025 01:06Quentine mýlíš se, začínal jsem před mnoha lety s plastovým Dualem co nesahá SL1200 ani po ten gumový či gumoplastový podvozek. Celý svůj vinylový život jsem zasvětil vintage gramofonům a stále jich doma ještě devět kousků mám. Mám tedy věř mi, mnohem blíž k těm co si hýčkají a vylepšují své SL1200, SOŇÁKY, KENWOODY či Luxmany, (je to úplně jedno) než k těm co jdou a za 50K si koupí nějakou komerci ano z mého pohledu mizernou....Quentin píše: 24 lis 2025 17:46 Ale upřímně rozumím tomu, že gramofony Technics a my, jejich majitelé, jsme pod Tvou rozlišovací schopností
Hezký večer do Litoměřic a na ten váš zázrak, v dobrém slova smyslu, se přijedu podívat. Mám to kousek. A jako zastánce jiných šasi a jiného přístupu chci ten rozdíl fakt slyšet
K tomu úvodu naší "diskuse" necítím potřebu se vracet a raděj budu pokračovat v současně "přeladěném" tónu![]()
Nedávno jsem měl na "operačním stole" SP10 MkIII, má to 10kg talíř a uložení na plastové podložce se pravděpodobně moc neliší od toho co je v SL1200, tedy krom průměru toho pouzdra,1809D8AE-E3A7-408E-AF53-A17E990D0887.jpegIMG_0549.jpeg
6kg váhy se slušným olejem jak jsem psal SL1200 určitě zvládne. Předpokládám, že tam asi nebude stejně jako u SP10 kulička, ale kuželové zakončení opatřené radiusem nahrazujícím kuličku, tato řešení se obvykle používají v kombinaci s měkkou podložkou, kterou prostě v nejhorším případě po třech letech třeba vyměníš. Je třeba pouze věnovat zvýšenou péči dokonalému vyrovnání talíře s každým přibývajícím kilem, talíř musí rotovat opravdu ve vodorovné pozici aby nedocházelo k zvýšenému axiálnímu namáhání ložiskového pouzdra a tím ke vzniku vůle, platí to obzvlášť pro klasická talířová ložiska což je i případ SL1200. Inverzní ložisko je na tom o dost lépe.....
Budu upřímě moc rád když se k nám přijedeš podívat, není nic lepšího než se poznat osobně a o věcech podiskutovat přímo při poslechu, pokud bys byl ochoten vzít sebou Lyru Delos, strašně rád bych jí slyšel.
Ještě k těm odlišným koncepcím. Máš možnost řešit příčinu a nebo se prát s následky. Naše řešení je to první a má zásadní výhodu v tom, že si může dovolit přenosky, které s touto filosofií při své konstrukcí počítají a ty dokážou nabídnout zvukové parametry, které to druhé řešení částečně hubí.
Jestli se nepletu SL1200 byl původně DJský gramec, ty požadavky pro takové nasazení jsou odlišné od toho co vyžaduje High End. Tlumený podvozek z těžké gumy nebo plněného plastu bude mít tlumicí účinek, podobně odpružené nožičky, to ale potřebuješ pro odfiltrování vnějších vlivů, u takto koncipovaného gramofonu je to pochopitelné, stejně tak DD s velkým točivým momentem, dýdžej potřebuje okamžitě jmenovité otáčky,
SP10 v tomto extrém, ale protože se používal v rozhlasových stanicích, ve studiích, kde šlo o čas a bylo třeba ve vteřině začít hrát.
To ale v našem případě nutné není, stejně jako zmíněné tlumené podvozky. My potřebujeme tvrdé uložení těžké šasi i talíře,
které odvedou rezonance bez potřeby použití tlumicích materiálů, a k času potřebnému na rozběh jsme shovívaví, setřeme si kartáčkem prach,
opatrně a s péčí spustíme rameno do drážky a 20-25s na dosažení jmenovitých otáček nám vrásky nedělá :-)
Doufám, že s tou návštěvou si to myslel vážně a opravdu přijedeš![]()
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Já mám to ložisko od FunkFirm.
Výrobce uvádí bezpečný chod ložisko max.kolem 4kg.
To znamená:
Samotný talíř na 1200mk2 váží 1,5kg
Slipmat z mědi tl3mm váží 1,8kg
Clamp nejlépe klestinový kolem0,4kg
Jseš naprosto v pohodě, ještě muzes přidat třeba Hexmat
To znamená:
Technics SL1210/SME3009,Ortofon A95, Jo No8,Yosegi, Pro-ject phono RS,Step Up trafo Ortofon Verto , Brassany, Vincent/Casea Lynx MK2, Xavian Carisma, Noble Audio Sunrise,
Furutech, VdH 501silver, Sroll, Mondiale2
Děkuji mocDasta píše: 25 lis 2025 12:23 Já mám to ložisko od FunkFirm.
To znamená:
Vím o tom že máš právě spoustu dalších úprav na svém technicsu a jsem moc rád že jsi spoustu věcí a úprav které jsi provedl sdílel ve svém vlákně
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
...nejsme přeci z cukruSubumbra - SPaudio píše: 25 lis 2025 10:31vnímám to od Tebe jako velmi citlivě formulovanou připomínkuDSOTM píše: 25 lis 2025 09:56 Subumbra:
"K tomu úvodu naší "diskuse" necítím potřebu se vracet ..."
Možná bys měl, stačila by normální omluva.![]()
Quentine,
to jak jsem to napsal, že necítím potřebu se vracet, evidentně vyznělo jinak než jsem to mínil a je z toho patrné, že si člověk vždy neuvědomí možné výklady svých slov.....
Já se nechtěl vracet ke způsobu jakým si mě oslovil a byl jsem rád že další pokračování bylo zcela v jiném a naprosto korektním duchu,
vnímal jsem ten úvod od Tebe jako zbytečné popíchnutí v tématu, kde se rád s každým dělím o poznatky, zkušenosti i třeba materiály,
které máme k dispozici a pro ostatní jsou nedostupné( třeba, ramínkové Ag kabílky). Na můj úvodní příspěvek k upgradu 10Mk jsem to
vnímal jako zbytečný útok a slovíčkaření a fakt to beru tak že, tohle nechci.....a nemám žádnou povinnost to akceptovat zejména v situaci,
kde se s někým snažím o něco podělit.....Stačilo si dát trochu práci napsat pár řádek navíc o tom z čeho ta věc je a celé to vyznělo jinak,
tak jak to tedy vyznělo nakonec jen jsme si mohli a hlavně 10Mk ušetřit trochu toho vypětí.......určitě jsem mohl reagovat s větší shovívavostí,
třeba tak jako nyní DSOTM,( je to inspirace do budoucna Jirko) příjmy tedy omluvu![]()
Díky lidem kteří přispívají a sdílejí své sestavy a posuny které na nich dělají je právě pro spoustu dalších lidí neskutečný přínos a spousta ušetřeného jak času tak i peněz a myslím si určitě ne jen já že by každý měl začít zde na fóru s představením jak sebe tak své sestavy určitě je to lepší když člověk ví s kým má tu čest a neztrácí čas s umělou inteligenci jelikož mi to tak přijde nevím i to proč se někteří členové vyjadřují k věcem o kterých neví a nezkusili je je to opravdu škoda aby díky pár jedincům postupně fórum upadalo nemyslíte si to taky
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Zdravím vás všechny HiFi nadšence po delší době jsem udělal pár změn v sestavě konkrétně
První byl nový slipmat hexmat a clamp molekula k tomu jsem si pořídil na doporučení od pytla teac "washi" můj postřeh neskutečný přínos oproti stávajícímu nerezovo měděnému slipmatu vše je čistší plnější detaily vylezli z beden no prostě super
Druhý byla vyměněna kabeláže jak v napájecí části pro zesilovač phono preamp tak i pro oppo zde musím konstatovat že Mirek dělá skvělé DIY funkční řešení pro nemajetné prostě na první dobrou moje sestava chytla druhý dech opravdu hodně povedený upgrade oproti stávajícím viablue x60 a x40 které jsem měl dlouho no a v neposlední řadě mi Mirek zapůjčil na test z jeho dílny reproduktorový kabel ze stejné metráže jako napájecí no nestačil jsem se divit co se odehrálo mé Pearl Acoustic Sibelius DIY markaudio alpair 10.3 začali hrát plnohodnotněji nižší frekvence středy jsou přehlednější prostě zase skok o kus dál oproti stávajícímu vdh d 352 který jsem vlastnil čtyři roky
No a jako poslední úprava proběhla provětráním sestavy kdy zůstal v řetězci jen jeden gramofon který jsem si opravdu zamiloval po pár úpravách je z něj nádherný kousek a ještě lépe hrající dostal novou poličku na míru udělaná konzole z jeklu a na ní je masivní Buková spárovka cink 38mm jelikož jsem jí včera nahodil na zeď nemůžu z jistotou říci co vše se stalo jen mohu říci že to vypadá mnohem lépe než předtím a hlavně vzdušněji což si myslím že se i stalo
První byl nový slipmat hexmat a clamp molekula k tomu jsem si pořídil na doporučení od pytla teac "washi" můj postřeh neskutečný přínos oproti stávajícímu nerezovo měděnému slipmatu vše je čistší plnější detaily vylezli z beden no prostě super
Druhý byla vyměněna kabeláže jak v napájecí části pro zesilovač phono preamp tak i pro oppo zde musím konstatovat že Mirek dělá skvělé DIY funkční řešení pro nemajetné prostě na první dobrou moje sestava chytla druhý dech opravdu hodně povedený upgrade oproti stávajícím viablue x60 a x40 které jsem měl dlouho no a v neposlední řadě mi Mirek zapůjčil na test z jeho dílny reproduktorový kabel ze stejné metráže jako napájecí no nestačil jsem se divit co se odehrálo mé Pearl Acoustic Sibelius DIY markaudio alpair 10.3 začali hrát plnohodnotněji nižší frekvence středy jsou přehlednější prostě zase skok o kus dál oproti stávajícímu vdh d 352 který jsem vlastnil čtyři roky
No a jako poslední úprava proběhla provětráním sestavy kdy zůstal v řetězci jen jeden gramofon který jsem si opravdu zamiloval po pár úpravách je z něj nádherný kousek a ještě lépe hrající dostal novou poličku na míru udělaná konzole z jeklu a na ní je masivní Buková spárovka cink 38mm jelikož jsem jí včera nahodil na zeď nemůžu z jistotou říci co vše se stalo jen mohu říci že to vypadá mnohem lépe než předtím a hlavně vzdušněji což si myslím že se i stalo
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Jinak můj další krok povede k nákupu bateriového napájení pro phono preamp no a nějak mě zajímají ramena tak možná přijde i v brzké době na změnu ramene pár tipů mám uvidíme který zvítězí
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Páči sa mi minimaliznus a poriadok v tvojej zostave a samozrejme samostatná posluchovka. Bavlnené rukavičky
Užívaj
2x iFi iSilnecer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
Děkuji mocblesk666 píše: 06 dub 2026 10:40 Páči sa mi minimaliznus a poriadok v tvojej zostave a samozrejme samostatná posluchovka. Bavlnené rukavičkyUžívaj
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
To rameno, čo tam máš nie je zlé. Pri výmene budeš musieť dosť doplatiť, aby nové rameno bolo počuteľne lepšie. Predovšetkým je potrebné zladiť prenosku s ramenom, čo má zásadný vplyv na celý gramofón. Ak máš preferenciu na nejakú prenosku, tak až potom vyberaj rameno. Alebo aj naopak - ak máš vybrané rameno, tak k nemu musíš dopasovať vhodnú prenosku. Najčastejšie sa používajú stredne ťažké ramená, cca od 14 do 18 g a taktiež sa v tejto kategórii vyrába najviac prenosiek. Problémové môžu byť extrémne ľahké ramienka, kde je pomerne málo výrobcov prenosiek, vhodných k takýmto ramienkam (napr. Van den Hul), ale aj opačný extrém - aj k extrémne ťažkým ramienkam (Ortofon, SME oceľové, SAEC...) môže byť problém nájsť vhodnú prenosku. Ak sa súlad ramienka s prenoskou nepodarí, je to vo zvuku veľmi počuť. Nikdy sa s prenosky nepodarí získať maximum....mě zajímají ramena tak možná přijde i v brzké době na změnu ramene pár tipů mám uvidíme který zvítězí...
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
Ahoj děkuji za radu s tímto si právě lámu hlavu to je jediný problém každopádně v přenoskách mám asi jasno audiotechnica oc9xml kterou i mám mi sedí tím asi mám favorita i do budoucna jako značku takovou
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Já jsem dal toto rameno a veliká spokojenost.
Veliký nárůst dynamiky a velmi tiché.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Technics SL1210/SME3009,Ortofon A95, Jo No8,Yosegi, Pro-ject phono RS,Step Up trafo Ortofon Verto , Brassany, Vincent/Casea Lynx MK2, Xavian Carisma, Noble Audio Sunrise,
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ano,je lepší než SME 3009 , nejméně o třídu
Ahoj vím o tom tvém upgradu na rameno pro-ject vypadá opravdu hodně dobře našel jsem i výrobce z Anglie který nabízí armboard linn/pro-ject tudíž by nemusel být problém s nastavením no opravdu uvidím co přinese čas líbí se mi i ramena sorane každopádně moc děkuji za příspěvek s fotodokumentaci moc rád bych ten tvůj stroj slyšelDasta píše: 06 dub 2026 16:23 IMG_20250612_205256.jpg
IMG_20250612_205246.jpg
IMG_20250611_135810.jpg
Já jsem dal toto rameno a veliká spokojenost.
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel
Tak ono SME není špatné rameno jen si myslím že modernější ramena a technologie jsou prostě dál přeci jen jde o vintage kousek
Atoll in 200signature
Ortofon st7
Trigon Vanguard iii
Noble audio sunrise v3
Van den hul
Furutech
DIY Mirek Pytel