Lampy vs tranzistory nebo TriodeFet?

Diskuze o zesilovačích-principy zesílení, jejich třídy apod.
zappa - Mecca studio

Lampy vs tranzistory nebo TriodeFet?

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

Moje historie a zkušenosti se zesilovači: Naim(různé modely), Romulus elektronkový zesilovač, Diy monobloky s lampami, Leben, Challenge, Jadis integráč, Orchestra Instrument hybridní zesilovač, Sroll Lyric, McIntosh 2301 monobloky, Manley monobloky 250 gold, Gryphon Antileon Signature, Kinki, Goldnote integráč, KR audio Kronzilla, Moon 860, Audionote Meishu, Audio research atd

Diktatura wattů končí: Proč TriodeFet od Aries Cerat mění pravidla High-Endu

V audiofilském světě existuje hluboce zakořeněné dogma: pokud chcete zažít skutečný adrenalin, nekomprimovanou dynamiku a mít absolutní kontrolu nad velkými reprosoustavami, potřebujete stovky wattů. Mnoho hifistů automaticky přehlíží zesilovače s výkonem 20 W či 40 W jako „slabé“ nebo vhodné jen pro vysoce citlivé horny. Moje zkušenost je tedy jiná, opravdu jiná. :thumbup:

Totiž unikátní a inovativní technologie TriodeFet od Aries Cerat (modely Protos, Ianus Essentia) však toto pravidlo trhá na kusy. Ukazuje totiž, že v high-endu nevyhrává hrubá síla, ale inteligence obvodu a absence bariér v cestě signálu.

Protos integráč 20w
Protos-main-2-1.jpg

I. Mýtus o 500 wattech: Proč kvantita neznamená dynamiku
Většina moderních kilowattových monster dosahuje svých čísel na úkor čistoty. Aby výrobci zkrotili zkreslení u složitých tranzistorových zapojení, používají masivní globální negativní zpětnou vazbu. Ta sice vylepší tabulkové hodnoty, ale zvuk „zaškrtí“, zabije mikrodynamiku a vytvoří pocit sterility.

Skutečná dynamika, která vám zvedne chlupy na rukou, není o trvalém hluku, ale o rychlosti náběhu (transientů) a schopnosti dodat proud v milisekundě, kdy o něj nahrávka požádá. Aries Cerat na to jde jinak: místo 500 „líných“ wattů nabízí 40 wattů, které jsou bleskové, svobodné a neustále v pozoru. To ostatně máte možnost slyšet ve studiu Mecca highend. Tuto dynamiku srovnatelnou s živou hudbou je opravdu až fascinující.Mnohdy nechápu, hudba pak opravdu baví.

Moderní monstrum:
WhatsApp Image 2026-02-03 at 10.35.04.jpeg

II. TriodeFet: Duše triody v těle predátora
Stavros Danos, mozek Aries Cerat, nechtěl stavět běžný hybrid (lampa v předzesilovači, tranzistor na konci). TriodeFet je unikátní topologie, kde se specifické FET tranzistory chovají jako perfektní klony triod.

TriodeFet z vrchu Ianus Essentia monoblock
WhatsApp Image 2026-02-03 at 10.37.51.jpeg
Kvadratická charakteristika: TriodeFet pracuje v čisté třídě A a má přenosovou křivku identickou s legendárními triodami (jako 300B nebo 845). Získáte tak onen tekutý, organický prostor a barvy, které milujeme u lamp.

Žádná zpětná vazba: Obvod je nativně tak lineární, že nepotřebuje žádnou globální negativní zpětnou vazbu. Signál není ničím bržděn ani upravován zpětně.

Aperio integráč 35w
WhatsApp Image 2026-02-03 at 10.32.14.jpeg

III. To nejdůležitější: Smrt výstupního transformátoru
Zatímco klasické lampové zesilovače (SET) jsou považovány za vrchol muzikálnosti, mají jednu obrovskou slabinu: výstupní transformátor (OPT). Ten funguje jako magnetická bariéra, která ořezává okraje pásma, zanáší fázový posun a mezi zesilovačem a membránou tvoří „brzdu“.

TriodeFet transformátory nepotřebuje. Díky nízké výstupní impedanci FETů je signál veden přímo do reproduktoru (DC coupling).

Blesková kontrola (Damping Factor): Zesilovač má nad membránou absolutní nadvládu. Bas není jen objemný, je definovaný a okamžitě se zastaví.

Nekonečné pásmo: Od nejhlubších sub-basů po ultrazvukové detaily teče signál bez oklik a fázového zkreslení.

Vlajková lod Odysseas a Aether přezesilovač
WhatsApp Image 2026-02-03 at 10.33.35.jpeg

IV. Evoluce triody: Lepší než klasická lampa?
TriodeFet v mnoha ohledech překonává klasické lampové obvody:

Ticho (S/N Ratio): Nabízí „černé“ pozadí bez šumu a brumu, který je u lamp častý.

Proudová rezerva: Tam, kde lampa v dynamické špičce „měkne“, TriodeFet díky obrovským napájecím zdrojům tvrdě udeří.

Romulus integráč z archivu
30.10.07 006.jpg

Nulová údržba: Žádné párování drahých NOS lamp, žádné stárnutí, žádný „lampový stres“. FETy jsou prakticky nesmrtelné.

E280F 2 kusy na kanál
027.JPG

V. Otázka synergie: Co s bednami s nízkou citlivostí?
Častý protiargument zní: „Mám repro s 86 dB, tam mi 20 W z Protosu nepomůže.“ Fyzika platí pro každého, ale TriodeFet ji využívá efektivněji. Oněch 20 W (Protos) nebo 40 W (Essentia) je podloženo takovým proudem, že v reálu působí jako 150W běžný zesilovač. Navíc, když TriodeFet narazí na svůj limit, chová se jako elektronka – nezačne „řezat“ uši, ale jemně komprimuje, takže zvuk zůstává muzikální i při vysoké hlasitosti.

Pokud máte extrémně „hladové“ bedny ve velké místnosti, Aries Cerat nabízí škálování – monobloky Quintessence posouvají tuto technologii ještě dál. Ale princip zůstává: Kvalita prvního wattu je víc než kvantita pětistého.

Velikinac audio model FakirOne 91db bude na Audio show Praha 20.-21.5. 2026 v pokoji 324
WhatsApp Image 2026-02-03 at 10.43.22.jpeg

Závěr
TriodeFet je třetí cestou v high-endu. Nabízí holografickou duši triodové lampy, ale kombinuje ji se svaly, rychlostí a stabilitou nejlepších tranzistorů. Je to technologie pro ty, kteří zjistili, že skutečný adrenalin v hudbě nevzniká silou zdroje, ale čistotou cesty, kterou signál urazí k jejich uším. Nic však není ideální, jelikož jsme lidi, máme různé preference, a mnozí přes všechny jednoznačné výhody mohou preferovat zvuk výkonných monobloků např. Gryphon, Vitus, MBL či ještě barevnější podání některých triodových zesilovačů, napadá mne Shindo, které mne hodně láká, nebo Jadis JP80 monobloky či Tenor 350HP.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Věříte raději vysokým číslům na papíře, nebo jste už zažili ten moment, kdy „slabý“ áčkový zesilovač rozmetal kilowattovou konkurenci?
IMG-20241104-WA0000.jpg
28012013650.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Aries Cerat : Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum,Divine Acoustics, Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Velikinac audio https://mecca-highend.cz/
efičák

Re: Lampy vs tranzistory nebo TriodeFet?

Příspěvek od efičák »

Taky vítám tranzistorové 300B, 6L6 a 6SN7 které miluju.
Orgie s drahymi elektronkami mě přešly, vždyť soulad zesílení kanálů je dočasný a různé zvuky odcházejících elektronek irituji.
Jen by to pořád mělo rozeznat nahrávku a do jisté míry vyzdvihnout ty dobré. Když je zvuk pořád hezký ze všech nahrávek asi to není správně, ledaže je to jediný cíl.

Mám jen levné bazarové věci a DIY bedny, náročné na proud .
Až s mosfet koncakem 200W do 8 Ohmů je roztlačil. Jen ten stál kolem 30 t. Kč nový.A umí i potichu.
Zvuk dobrý - všechno dobré
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Zappa prepáč ale veľa (väčšina) z toho čo máš v texte sú marketingové informácie. Ak by si to napísal do tvôjho vlákna “Mecca High End Studio”, nepísal by som tieto riadky.

Obdobný prístup k riešeniu toho istého ponúka napr Firstwatt od Nelsona Passa, ktoré vyrába pod touto značkou a predáva cca od roku 2000
Znalejši doplnia iste aj ďalších.

Zosilňovačov A-class bez spätnej väzby je na trhu ešte o dosť viac (námatkovo ma napadá napr Vitus).

Dosiahnutý akustický tlak je vždy funkcia citlivosti reprosústavy, výkonu zosilňovača a ozvučovaného priestoru. Význam damping factor samotného je preceňovaný a ohľasom na reprodukciu basov. Postačujú rozumné hodnoty (okolo 100 je plne dostatočné). U elektrónkových zosilňovačov je logicky nízky kvôli výstupným transformátorom. Inak je to pomer impedancie reprodukzora m výstupnej impedancii zoslnovaca
iFi iSilnecer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Elektronky patří do muzea , už hodně dlouho. V historii jsem vyzkoušel několik elektronkovych zesilovačů od značky AUDIOMAT až po AUDIO RESEARCH a vždy po počátečním nadšení následovala skepse a nakonec prodej a změna . Díky jejich konstrukci byl vždy problém se spárováním se vhodnými reprosoustavami , elektronkové zesilovače nezvládaly dobře hrát všechny různé žánry a když k tomu přičtu realitu - jako je časová nestálost parametrů a omezená životnost - tak vlastně není co řešit - o moc velkém hifi to není - ale má to svoje fandy . Navíc jak je vidno ani na trhu nejsou elektronkové zesilovače nijak obzvlášť źádané - je to vidět na procentuálním podílu na trhu . Nemyslím si že v oblasti elektronek nějakým zázračným způsobem pokročily technologie tak aby elektronky mohly konkurovat tranzistorům. Spíše to vnímám jako pokus o marketingový tah a snahu o nějaké oživení skomírajícího hifi trhu podobně jako kdysi vzkříšení analogu. LP desky mají jiný mastering než CD, SACD nebo stream , některé věci hrají líbivější než z digitálu ale tím to končí. Během posledních let se podařilo rozhýbat trh s analogem - ať již s technikou nebo médii , ale vnímám to spíše jako disciplínu pro fandy než pro velké hifisty a to vlastním slušný analog a velkou sbírku LP - beru to pouze jako doplněk .
2xKRELL EVO600,KRELL EVO222,KRELL EVO505,LUMIN S1,SOTM SNH10G FULL,PSU KECES,PASS XP15,BRINKMANN BARDO,KOETSU ROSEWOOD, SHUNYATA DENALI+ CYCLOPS ,KEF 109 MAIDSTONE
dvader

Příspěvek od dvader »

Hlavně watty samotné toho moc neřeknou…
Důležitá je velikost proudu, kterou je schopen zesilovač dodat do zátěže v okamžiku špičky, a rychlost, s jakou je to schopen udělat.
lidumil

Příspěvek od lidumil »

Mikipetr píše: 03 úno 2026 19:51 Během posledních let se podařilo rozhýbat trh s analogem - ať již s technikou nebo médii , ale vnímám to spíše jako disciplínu pro fandy než pro velké hifisty a to vlastním slušný analog a velkou sbírku LP - beru to pouze jako doplněk .
Slyšel jsi první presy tvých oblíbených kapel?
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Samozřejmě slyšel , vlastním jich vcelku dost , jedná se zejména o rockovou hudbu 70.-80. let a nějaký jazz a mam je jen proto - protože digitální přepisy těchto věcí nebyly příliš dobré , ale to ještě neznamená obecně že je analog dobrý , na odpovídající analogové aparatuře se bohužel do kvality poslechu promítá i opotrebovanost LP a obecně platí - čím lepší rozlišení tím náchylnější na stav médií . Samozřejmě pokud bych měl první vydání nové a nehrané tak u téhle starých nahrávek může být zvuk analogu lepší než z digitálu , ale stejně podléhá opotřebení . U nových a pozdnějších audiofilnich nahrávek se bohužel v kvalitě digitál na hony vzdaluje analogu - který má svoje technické limity.
2xKRELL EVO600,KRELL EVO222,KRELL EVO505,LUMIN S1,SOTM SNH10G FULL,PSU KECES,PASS XP15,BRINKMANN BARDO,KOETSU ROSEWOOD, SHUNYATA DENALI+ CYCLOPS ,KEF 109 MAIDSTONE
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Jak jsem se dočetl triodefet je polovodič na bázi fetu , pracující ve specifických podmínkách a zapojeni a pravděpodobně nebude trpět omezenou životností jako klasická elektronka , je to vlastně speciální fet a výrobce se pravděpodobně snaží o revoluci velmi podobnou která kdysi proběhla u tzv. Vfetů. Je to jen jedno z mnoha současných řešení v oblasti aktivních zesilovacích prvků . Otázkou zůstává zda je to natolik výhodné a skutečně přínosné řešení vzhledem k náročnosti konstrukce a skutečnou objektivitu v přínosu zvýšení kvality reprodukce nebo jen další marketingový tah výrobce.
lidumil

Příspěvek od lidumil »

Mikipetr píše: 04 úno 2026 12:19 Samozřejmě slyšel , vlastním jich vcelku dost , jedná se zejména o rockovou hudbu 70.-80. let a nějaký jazz a mam je jen proto - protože digitální přepisy těchto věcí nebyly příliš dobré , ale to ještě neznamená obecně že je analog dobrý , na odpovídající analogové aparatuře se bohužel do kvality poslechu promítá i opotrebovanost LP a obecně platí - čím lepší rozlišení tím náchylnější na stav médií . Samozřejmě pokud bych měl první vydání nové a nehrané tak u téhle starých nahrávek může být zvuk analogu lepší než z digitálu , ale stejně podléhá opotřebení . U nových a pozdnějších audiofilnich nahrávek se bohužel v kvalitě digitál na hony vzdaluje analogu - který má svoje technické limity.
Myslím první pressy ze země původu kapely. První GB pressy Beatles, Black Sabbath, Led Zeppelin.... jim se první vydání na cd podle mě nevyrovná. Přepokladem je samozřejmě kvalitní řetězec.
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Samozřejmě mezi vydavately je velký rozdíl ve zvukové kvalitě , mam to ověřené- mám ve sbírce i první pressy původních vydavatelů , ale i tak si troufám tvrdit že sehnat takový výlisek ať už úplně nový nebo neopotřebovaný hraním je problém sám o sobě a i když bude přehráváno na kvalitním řetězci zůstávají nevýhody analogu konstantní - tj. poměr signál / šum v nejnižších pasážích nebo přeslechy atd. , a při opravdu kvalitním analogovém řetězci je okamžitě odhalen skutečný stav staršího vinylu .Když k tomu připočtu manipulaci , archivaci a ošetření LP - je to jen pro fandy.
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Ještě k té kvalitě poslechového řetězce - pokud vezmu cenovou hladinu celého analogového řetězce - např.15-20 000,-€ a za podobne peníze digitální cestu - tak není co srovnávat , analog nebude lepší - jen jiný a navíc se všemi svými nedostatky.
zappa - Mecca studio

blesk666 píše: 03 úno 2026 17:17 Zappa prepáč ale veľa (väčšina) z toho čo máš v texte sú marketingové informácie. Ak by si to napísal do tvôjho vlákna “Mecca High End Studio”, nepísal by som tieto riadky.

Obdobný prístup k riešeniu toho istého ponúka napr Firstwatt od Nelsona Passa, ktoré vyrába pod touto značkou a predáva cca od roku 2000
Znalejši doplnia iste aj ďalších.

Zosilňovačov A-class bez spätnej väzby je na trhu ešte o dosť viac (námatkovo ma napadá napr Vitus).

Dosiahnutý akustický tlak je vždy funkcia citlivosti reprosústavy, výkonu zosilňovača a ozvučovaného priestoru. Význam damping factor samotného je preceňovaný a ohľasom na reprodukciu basov. Postačujú rozumné hodnoty (okolo 100 je plne dostatočné). U elektrónkových zosilňovačov je logicky nízky kvôli výstupným transformátorom. Inak je to pomer impedancie reprodukzora m výstupnej impedancii zoslnovaca

Nechci se přít o technických detailech, v tom nejsem expert, ale co jsem pochytil z diskuzí o TriodeFet na prestižních zahraničních fórech a od lidí, co ty stroje reálně vlastní, přesouvám sem. Spíše mi jde o to zasadit tyhle teoretické základy do kontextu reálného poslechu, protože Aries Cerat je úplně jiný vesmír než ostatní koncepce.

1. Nelson Pass a FirstWatt vs. Stavros
Srovnávat TriodeFet s projekty Nelsona Passe (jako SIT) je podle zkušeností majitelů obou značek jako srovnávat sice zajímavý prototyp malého sporťáku s monopostem Ferrari. Nelson hledal specifické tranzistory, které se triodě trochu podobaly. Jakmile tyhle staré zásoby došly, cesta skončila. Stavros na to šel úplně jinak – on žádnou „zázračnou součástku“ z výprodeje nehledal. Vytvořil vlastní unikátní topologii, která donutí moderní, silné FETy, aby se chovaly přesně jako trioda. To je ten zásadní rozdíl: Aries není limitovaný raritními součástkami, je to čistý, nekompromisní inženýring, který dává triodový charakter tam, kde FirstWatt dávno ztrácí dech.

2. Proč Class A od Vitusu není totéž? Vitus je špičková technika, o tom žádná, ale pořád je to „jen“ excelentní tranzistorová Class A. TriodeFet ale vrací do hry tu tekutost a holografický prostor, který prostě lineární tranzistor (i v áčku) přirozeně nevygeneruje, protože má jinou spektrální distribuci harmonických. U Ariesu nejde o to, že je to „áčko“, ale o to, jakou má to áčko charakteristiku.

3. Damping factor a „matematika“ výkonu Fyzika SPL platí, o tom se nepřu. Ale hudba nejsou statické tóny v laboratoři, hudba jsou transienty (náběhy). U TriodeFetu nejde o papírové číslo DF. Jde o to, že tam není výstupní trafo. I ten nejlepší lampáč s trafem má mezi zesilovačem a bednou magnetickou bariéru, která vnáší fázový posun a basy prostě „rozmázne“. TriodeFet je v podstatě „Direct Drive“. Ta kontrola nad basákem u Ariesu nepramení z matematiky v tabulce, ale z toho, že mezi zesilovačem a membránou není žádná brzda a napájecí zdroj je dimenzovaný jako u kilowattových monster.

Závěr: Můžeš to nazývat marketingem, ale já jsem tyhle stroje měl doma vedle Gryphonu, McIntoshů nebo Vitusu. Zatímco ostatní řeší, jak „zkrotit“ tranzistor nebo „vylepšit“ lampu, Stavros postavil něco, co tyhle staré limity prostě ignoruje a je to zvukově zcela někde jinde.

Navíc, pokud si dobře pamatuji, u mě jsi byl v době, kdy jsem fungoval v úplně jiném prostoru bez akustiky, s jinými kabely, switchi(tenkrát Sotm) , na jiných bednách atd. Od té doby se všechno zásadně změnilo – dnes v Mecca High End hrajeme v akusticky odladěném studiu na Aries Cerat Symphonia. Ta zkušenost se zvukem tehdy a dnes, to je nebe a dudy.

Právě proto tě bez jakékoliv zášti znovu zvu: přijď si to poslechnout teď a udělej si na zvuk s TriodeFetem vlastní recenzi. Věřím, že to bude stát za to – ne nadarmo od nás posluchači odchází s neopakovatelnými zážitky. Těším se na tvou návštěvu! :)
Aries Cerat : Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum,Divine Acoustics, Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Velikinac audio https://mecca-highend.cz/
zappa - Mecca studio

Mikipetr píše: 04 úno 2026 18:28 Jak jsem se dočetl triodefet je polovodič na bázi fetu , pracující ve specifických podmínkách a zapojeni a pravděpodobně nebude trpět omezenou životností jako klasická elektronka , je to vlastně speciální fet a výrobce se pravděpodobně snaží o revoluci velmi podobnou která kdysi proběhla u tzv. Vfetů. Je to jen jedno z mnoha současných řešení v oblasti aktivních zesilovacích prvků . Otázkou zůstává zda je to natolik výhodné a skutečně přínosné řešení vzhledem k náročnosti konstrukce a skutečnou objektivitu v přínosu zvýšení kvality reprodukce nebo jen další marketingový tah výrobce.
K té poznámce o V-FETech: Máš pravdu, že historicky tu pokusy o využití specifických polovodičů s charakteristikou podobnou elektronkám byly. Ale TriodeFet není jen „další řešení v řadě“. Tady se totiž dostáváme do Ultra High-Endu a Stavrosova megalomanského světa, kde logika a ekonomika běžné hifi produkce přestávají platit.

V-FETy měly své limity v linearitě při vyšších výkonech a v dostupnosti součástek. Stavros Danos u Aries Cerat nepostavil zesilovač na jednom „zázračném“ typu tranzistoru, ale vyvinul komplexní zapojení, které tyhle staré limity překonává. Zatímco historické V-FETy byly spíše o jemnosti, TriodeFet k té jemnosti přidává brutální autoritu a stabilitu.

Ptáš se, zda je to objektivní přínos, nebo marketing. To je legitimní otázka. Odpověď ale nenajdeš v katalogu, ale v tom, jak se ten zesilovač chová v reálném čase. Ta extrémní a drahá náročnost konstrukce není v jeho megalomanském pojetí samoúčelná – je tam proto, aby se eliminovala potřeba globální zpětné vazby a výstupních transformátorů, což jsou dvě největší brzdy věrného zvuku.

Pokud by to byl jen marketing, stačilo by Stavrosovi zabalit běžné „áčko“ do hezké krabice. On ale šel tou nejtěžší a nejnákladnější cestou inženýrství, aby dosáhl výsledku, který je prostě zcela někde jinde a jinou technologií se k němu přiblížit nedá. :thumbup:
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Každopádně děkuji za pozvání , ale v současné době asi po pětiletém vybírání toho správného železa a následně asi tříletém ladění napájení a veškeré signálové kabeláže nemám žádné nutkání zatím cokoli na svoji sestavě měnit. Užívám si poslech hudby , protože to je ta hlavní věc proč to všechno kolem. Dokážu pochopit že v dnešní složité době je u značek vyrábějících a prodávajících HIGH-END doslova kouzelnické umění se prosadit na trhu a bez agresivního a podmanivého marketingu by to zřejmě moc nešlo .A i když se u výše uvedené značky Aries Cerat jedná zřejmě o jakési inovativní řešení -stále se tu bavíme pouze o krabičkách určených pro reprodukci zvuku , nic míň a ani nic víc a spoustě lidem bude jakýkoliv technický popis řešení konstrukce těchto zařízení jednak naprosto cizí a nicneříkající a na druhé straně téměř úplně jedno , protože tím nejdůležitějším kritériem pro konzumenty hudby je skutečnost - jak to hraje a jak se jim to líbí …. a další bohužel neopomenutelná záležitost a tou je jejich peněženka nebo lépe řečeno kolik si mohou dovolit investovat a také kolik jsou ochotni investovat do takových věcí - které opravdu bez jakékoli nadsázky slouží jen a jen k reprodukci zvuku a i to je zatíženo i oním nesporně známým faktem subjektivity jednotlivce.Ze svojí osobní zkušenosti vím , alespoň tak to mám nastaveno , že optimální řešení je možnost zkoušky takových zařízení v domácích poslechových podmínkách , dle možností vybrat to správné a vyhovující železo a potom konfigurovat napájecí a signálové cesty. Takže je to taková trochu hrbolatá a trnitá a někdy i dlouhá cesta ke kýženému výsledku. A to ještě musí zbývat čas na to nejdůležitější - na poslech hudby.
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Jinak je to stejné jako před časem kdy vaše studio prezentovalo nabízenou značku kabelů….nej nej protože jsou z té správné mědi a měděná ruda z těch správných dolů. Za mne je to stále stejná rétorika marketingu 😊
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Je až s podivem co se snaží někteří obchodníci nasypat do hlav lidem - jen aby měli úspěšný prodej. Je zmiňovaná a tradiční zavedená značka NELSON PASS nebo VITUS skutečně tak špatná proti proklamované značce ARIES CERAT - jenom že nepoužívá tranzistory TRIODEFET ? Určitě ne . Je tak obrovský zvukový rozdíl mezi tranzistory TRIODEFET a jejich příbuznými z 80-tých let VFET ? Určitě ne. Určitě není možné pokládat konstruktéry elektroniky za naprosté diletanty - že by nedokázali za tak dlouhou dobu existence polovodičové technologie FET udělat něco nového a dalekosáhle lepšího jak se tu uvádí. Ano , jediné a zásadní proč existuje …pokud dnes nechcete být neviditelný - musíte víc křičet.
Pierre

Příspěvek od Pierre »

Keď sa tu už tak intenzívne rieši „TriodeFET“, bolo by fajn doplniť aj trochu relevantných informácií. Stavros je nepochybne šikovný konštruktér, ale zároveň aj veľmi dobrý obchodník. Preto je dobré povedať, že nejde o žiadnu patentovanú technológiu ani prelomový fyzikálny objav – „TriodeFET“ je jednoducho marketingový názov. A čo sa za ním v skutočnosti skrýva, si môžeme pomerne presne odvodiť z dostupných fotografií, textov, rozhovorov a známych podobných zapojení.

Čo je TriodeFet – analýza dostupných informácií

Na základe zverejnených informácií a fotografií pôsobí TriodeFet ako kompozitný aktívny prvok, vytvorený spojením týchto fyzických súčastí (príklad popisu je pre Ianus Protos):
  • Vstupný kondenzátor (Jantzen Audio Silver Z‑Cap 3.3 µF / 800 V)
    Oddelí vstupný signál od elektrónky a tvorí vstupnú väzbu kanála.
  • Elektrónka 6J11P‑E alebo E280F (pentoda, takmer isto v triódovom zapojení)
    Jediný lampový stupeň na kanál, pracujúci ako napäťový zosilňovač a driver.
  • Pravdepodobne dve samostatné trafa s krytom
    Sú pripojené na anódu lampy a každé z nich budí jeden výkonový FET. Slúžia ako interstage prvky na galvanické oddelenie a impedančné prispôsobenie.
  • Dva výkonové FETy na bočnom chladiči
    Zapojené paralelne, tvoria jediný výkonový stupeň v single‑ended Class A. Každý má vlastné budiace trafo.
  • Spätná väzba z výstupu
    Signál z výstupného uzla je čiastočne vrátený späť na lampu, čím sa celý blok uzatvára do jednej regulačnej slučky, ktorá zabezpečuje dosiahnutie deklarovaného skreslenia menej než 0,1 % THD pri 20 V RMS.
Zhrnutie:
Tieto prvky spolu vytvárajú jeden funkčný celok, ktorý sa správa ako „veľká trióda s vysokým prúdom“ – výrobcom označovaný ako TriodeFet. Vynovenú tretiu generáciu TriodeFET používa Stavros aj vo svojom najvyššom referenčnom DAC Ithaka vo výstupnom stupni – a údajne sa ním dajú priamo napájať aj citlivé boxy. :crazy:

P.S. Ak to tu číta niekto, kto má hlbšie skúsenosti s lampovými predzosilňovačmi a single‑ended FET koncovými stupňami, pokojne to ešte spresnite, doplňte alebo opravte.
zappa - Mecca studio

Pierre píše: 05 úno 2026 20:00 Keď sa tu už tak intenzívne rieši „TriodeFET“, bolo by fajn doplniť aj trochu relevantných informácií. Stavros je nepochybne šikovný konštruktér, ale zároveň aj veľmi dobrý obchodník. Preto je dobré povedať, že nejde o žiadnu patentovanú technológiu ani prelomový fyzikálny objav – „TriodeFET“ je jednoducho marketingový názov. A čo sa za ním v skutočnosti skrýva, si môžeme pomerne presne odvodiť z dostupných fotografií, textov, rozhovorov a známych podobných zapojení.

Čo je TriodeFet – analýza dostupných informácií

Na základe zverejnených informácií a fotografií pôsobí TriodeFet ako kompozitný aktívny prvok, vytvorený spojením týchto fyzických súčastí (príklad popisu je pre Ianus Protos):
  • Vstupný kondenzátor (Jantzen Audio Silver Z‑Cap 3.3 µF / 800 V)
    Oddelí vstupný signál od elektrónky a tvorí vstupnú väzbu kanála.
  • Elektrónka 6J11P‑E alebo E280F (pentoda, takmer isto v triódovom zapojení)
    Jediný lampový stupeň na kanál, pracujúci ako napäťový zosilňovač a driver.
  • Pravdepodobne dve samostatné trafa s krytom
    Sú pripojené na anódu lampy a každé z nich budí jeden výkonový FET. Slúžia ako interstage prvky na galvanické oddelenie a impedančné prispôsobenie.
  • Dva výkonové FETy na bočnom chladiči
    Zapojené paralelne, tvoria jediný výkonový stupeň v single‑ended Class A. Každý má vlastné budiace trafo.
  • Spätná väzba z výstupu
    Signál z výstupného uzla je čiastočne vrátený späť na lampu, čím sa celý blok uzatvára do jednej regulačnej slučky, ktorá zabezpečuje dosiahnutie deklarovaného skreslenia menej než 0,1 % THD pri 20 V RMS.
Zhrnutie:
Tieto prvky spolu vytvárajú jeden funkčný celok, ktorý sa správa ako „veľká trióda s vysokým prúdom“ – výrobcom označovaný ako TriodeFet. Vynovenú tretiu generáciu TriodeFET používa Stavros aj vo svojom najvyššom referenčnom DAC Ithaka vo výstupnom stupni – a údajne sa ním dajú priamo napájať aj citlivé boxy. :crazy:

P.S. Ak to tu číta niekto, kto má hlbšie skúsenosti s lampovými predzosilňovačmi a single‑ended FET koncovými stupňami, pokojne to ešte spresnite, doplňte alebo opravte.
Pierre. Ten technický rozbor z fotek je sice zajímavý, ale v jedné věci tě musím opravit: Stavros Danos právě že vůbec není obchodník. Kdyby jím byl, nikdy by nestavěl takhle neekonomické, megalomanské a na dopravu i výrobu extrémně náročné stroje. Stavros je především radikální inženýr, který si jde za svým ideálem zvuku bez ohledu na to, co mu říká účetní nebo marketingové oddělení.

To, co nazýváš marketingovým popisem, je pro něj prostě nutný technický list, aby lidé vůbec tušili, co se uvnitř děje. On ale moc dobře ví, že jeho produkty se nebudou šířit díky reklamním bannerům, ale díky komunitě oddaných příznivců, kteří když jednou uslyší, co tenhle Ultra High-End dokáže, už se nikdy nechtějí vrátit zpět...mezi ně patřím i já.

K tvé analýze TriodeFetu: Můžeš vyjmenovat Jantzen kondenzátory nebo ruské pentody, ale to je jako říct, že Mona Lisa je jen pár gramů pigmentu a lněný olej. Kouzlo Aries Cerat není v seznamu součástek, ale v tom, jak jsou v tomhle megalomanském prostředí přinuceny spolupracovat.

Omyl o zpětné vazbě: Stavrosův TriodeFet je nativně lineární. Cílem není dohánět parametry zpětnou vazbou, která zvuk „škrtí“, ale postavit obvod, který ji nepotřebuje.

Direct Drive: Podstatou TriodeFetu v koncových stupních je právě absence výstupního trafa. Žádná magnetická bariéra mezi zesilovačem a membránou. Ten bleskový bas a kontrola pramení z tohoto přímého spojení a z napájecích zdrojů, které by utáhly menší vesnici. :thumbup:

Můžeme tu rozebírat vnitřnosti přes internet, ale Aries Cerat se neposlouchá očima. Je to výjimečný projekt, který buď zažiješ na vlastní uši, nebo o něm budeš jen teoretizovat u fotek.

Právě proto znovu platí moje pozvání i tobě: Přijď do Mecca HighEnd a uvidíš, že za těmi „názvy“ se skrývá technika, která posouvá hranice reprodukce úplně jinam, než kam sahá běžná hifi logika. Těším se na tvou návštěvu! :)

PS:
Chápu, že jste v dnešní době přecitlivělí na marketing – všude je spousta slov, záhad a ve výsledku to jsou často jen prázdné sliby. Ale Stavros je jiný. Je to člověk, který moc nemluví a skromně vyvíjí neskutečné věci, což je v dnešním světě možná těžké pochopit. On moc dobře ví, že jeho produkty se nebudou šířit díky reklamě
zappa - Mecca studio

Mikipetr píše: 05 úno 2026 13:35 Je až s podivem co se snaží někteří obchodníci nasypat do hlav lidem - jen aby měli úspěšný prodej. Je zmiňovaná a tradiční zavedená značka NELSON PASS nebo VITUS skutečně tak špatná proti proklamované značce ARIES CERAT - jenom že nepoužívá tranzistory TRIODEFET ? Určitě ne . Je tak obrovský zvukový rozdíl mezi tranzistory TRIODEFET a jejich příbuznými z 80-tých let VFET ? Určitě ne. Určitě není možné pokládat konstruktéry elektroniky za naprosté diletanty - že by nedokázali za tak dlouhou dobu existence polovodičové technologie FET udělat něco nového a dalekosáhle lepšího jak se tu uvádí. Ano , jediné a zásadní proč existuje …pokud dnes nechcete být neviditelný - musíte víc křičet.
Rozumím tvé skepsi, v dnešním světě plném prázdných hesel je opatrnost namístě. Ale dovol mi pár poznámek k tvým argumentům, protože tady nejde o to, kdo víc křičí, ale o to, kdo se nebojí jít do extrému.

1. Jsou Nelson Pass nebo Vitus špatní? Nikde jsem nenapsal, že jsou špatní. Naopak, jsou to legendy a pilíře hifi. Ale tvrdit, že v audio technice už neexistuje prostor pro posun, protože „kdyby to šlo, už by to udělali jiní“, je argumentační past. Kdybychom takhle uvažovali, jezdíme dodnes všichni v Mercedesu z 80. let, protože „je to přece skvělé auto a inženýři v Mercedesu nejsou diletanti“. Aries Cerat není kritika Passu, je to jiná liga nekompromisnosti, kterou si velké zavedené značky z ekonomických a logistických důvodů prostě nemohou dovolit.

2. TriodeFet vs. VFET z 80. let Rozdíl mezi VFETem z 80. let a Stavrosovou topologií TriodeFet je podobný jako rozdíl mezi historickým letadlem a moderní stíhačkou. Ano, oba využívají vztlak, ale tím podobnost končí. Stavros nevyhrabal starou součástku, on vyvinul zapojení, které řeší linearitu, stabilitu a proudovou zatížitelnost způsobem, který v 80. letech nebyl technicky ani ekonomicky realizovatelný.

3. Jsou ostatní konstruktéři diletanti? To rozhodně nejsou. Jsou to špičkoví odborníci, kteří ale většinou pracují v rámci mantinelů: cena součástek, hmotnost (kvůli dopravě), vyrobitelnost a servisovatelnost po celém světě. Stavros Danos tyhle mantinely prostě zahodil. On neřeší, že jeho zesilovač váží 100 kg a stojí jako auto. On řeší jen zvuk. Většina konstruktérů by dokázala postavit šílené věci, kdyby jim majitelé firem dovolili „utratit“ rozpočet bez limitu. Stavros je majitel i konstruktér v jednom – v tom je jeho výhoda.

Závěr: Mluvíš o „sypání do hlav“, ale já mluvím o vlastní zkušenosti. Prošel jsem si cestu přes Naim, Gryphon i Vitus. Vážím si jich. Ale Aries Cerat mě zastavil v hledání, protože nabídl něco, co u jiných v takové míře prostě není.

Chápu, že jsi přecitlivělý na marketing, ale Stavros je člověk, který skromně vyvíjí tyhle neskutečné věci ve své dílně a nechává za sebe mluvit výsledek. Pokud chceš slyšet, o čem to megalomanství v praxi je, dveře v Mecca High End máš otevřené. Přijď se přesvědčit, že to není o křiku, ale o tichu, které nastane, když ten systém poprvé uslyšíš. :)
Pierre

Příspěvek od Pierre »

zappa - Mecca studio píše: 05 úno 2026 22:35 K tvé analýze TriodeFetu: Můžeš vyjmenovat Jantzen kondenzátory nebo ruské pentody, ale to je jako říct, že Mona Lisa je jen pár gramů pigmentu a lněný olej. Kouzlo Aries Cerat není v seznamu součástek, ale v tom, jak jsou v tomhle megalomanském prostředí přinuceny spolupracovat.
Ty si predsa založil vlákno Lampy vs tranzistory alebo TriodeFet. Ak sa chceme baviť zmysluplne, musíme najprv vedieť, čo TriodeFET technicky je. Metafory o Mona Lise sú pekné, ale nehovoria o merite veci.
zappa - Mecca studio píše: 05 úno 2026 22:35 Omyl o zpětné vazbě: Stavrosův TriodeFet je nativně lineární. Cílem není dohánět parametry zpětnou vazbou, která zvuk „škrtí“, ale postavit obvod, který ji nepotřebuje.
Bez celkovej spätnej väzby je to samozrejme tiež možné. V tom prípade ale treba povedať, že pojem TriodeFET je marketingovo veľmi nejasný a ľahko môže viesť k mylnému dojmu. Ak tam skutočne nie je žiadna globálna spätná väzba, tak ide technicky o hybridný zosilňovač s lampovým napäťovým (predzosilňovacím) stupňom a single‑ended FET prúdovým (koncovým) stupňom — teda o koncepciu, ktorá je v audio svete známa už desaťročia. Použitie takéhoto výstupného stupňa v DAC‑e (Ithaka), ktorý na kanál využíva 24 paralelne zapojených 18‑bitových prevodníkov, by reálny výkon digitálnej časti výrazne limitovalo najmä šumovým prahom analógového stupňa. Preto je celkom pochopiteľné, že som predpokladal zapojenie s nižším šumom.

A k tej "nativnej linearite" — žiadny aktívny prvok nie je nativne lineárny. Ak by sme mali niečo tak nazvať, tak jedine obyčajný odpor — a aj to len po zanedbaní jeho teplotných, napäťových a frekvenčných závislostí. Trióda, MOSFET aj BJT sú prirodzene nelineárne prvky, ktoré sa v praxi vždy linearizujú pracovným bodom, degeneráciou alebo spätnou väzbou.
zappa - Mecca studio píše: 05 úno 2026 22:35 Direct Drive: Podstatou TriodeFetu v koncových stupních je právě absence výstupního trafa. Žádná magnetická bariéra mezi zesilovačem a membránou. Ten bleskový bas a kontrola pramení z tohoto přímého spojení a z napájecích zdrojů, které by utáhly menší vesnici. :thumbup:
Nikde som nespomínal výstupné trafa. Pokiaľ viem, takú podivnosť ako trafo za tranzistor robí iba jedna všeobecne známa firma.
zappa - Mecca studio píše: 05 úno 2026 22:35 Můžeme tu rozebírat vnitřnosti přes internet, ale Aries Cerat se neposlouchá očima. Je to výjimečný projekt, který buď zažiješ na vlastní uši, nebo o něm budeš jen teoretizovat u fotek.
Nič si nepochopil. Snažil som sa ti pomôcť, lebo som videl, že nik netuší, o čom píšeš. Čo sa týka Stavrosa, je mi veľmi sympatický ako konštruktér a zároveň ho vnímam ako výnimočne schopného obchodníka. Trochu mi pripomína začiatky Davida Wilsona pred dekádami. Aries Cerat ma naozaj veľmi zaujíma a vo Viedni ma v ich stánku nájdeš s vysokou pravdepodobnosťou. Na rozdiel od väčšiny jeho fanúšikov však viem dekódovať, čo sa skrýva za marketingovo‑technickými formuláciami v jeho rozhovoroch, na webe alebo vo fórach. Vnímam jeho silné aj slabé stránky. Páči sa mi, ako rieši veci, v ktorých si nie je istý — ktoré mnohé iné zvučné značky riešia úplne zle.

O moje uši sa naozaj nemusíš trápiť. Prehral by si aj posledný groš, keby si so mnou išiel do stávok ohľadne posluchu a zvukovej pamäte. A zážitkov z úplne reálnych posluchov mám za sebou naozaj nespočetné množstvo — často v špičkových akustických priestoroch, od menších koncertov cez symfonické, ale najmä opier, čo je určite vrchol reálneho živého zvuku (kto nezažil, nepochopí).

Maj sa fajn a čítaj vždy s porozumením 🙂
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Zdravím , plně souhlasím s příspěvkem Pierra. Celé to vlastně vzniklo podnětem elektronka vs FET . Na jednu stranu může být zajímavé pokud někdo nastíní nebo objasní skutečný princip TRIODAFETu a včem tkví jeho reálný zvukový přínos .Na druhou stranu se tu člověk nic z toho užitečného nedozví a stále dokola se tu prostírá marketingová omeleta. Není pochyb o kvalitách přístupu toho či onoho konstruktéra , ale nejdůležitější jsou výsledky a primitivní obhajoba typu - že to váží víc jak 100kg a má to velikost autobusu a cenu raketoplánu je opravdu nedůstojná. Budu hovořit za sebe , ale takový zpusob prezentace výrobku - který nakonec nemusí být tak špatný - vede spíše k odporu a vyvolává negativní emoce . zappa by se měl více zaměřit na způsob komunikace , vyjadřování a celkově prezentace protože takhle nabízeny produkt spíše poškozuje a odrazuje případné zájemce - vlastně tím svým způsobem vložínabízenou krabičku do obalu s nápisem nedůvěra .Je sice úžasnépopisovat jaký je ten jmenovaný konstruktér a majitel značky vlastně úžasný , ale žijeme ve světě kde není tak důležité z čeho je to sestaveno a jakým způsobem - ale jak to funguje a hlavně jak se to prodává , protože o výsledku celé té práce rozhoduje pouze prodej.
Jediný způsob poznání jakéhokoliv nového produktu je jeho poslech. To je celé .
Fous

Příspěvek od Fous »

Zdravím,
pěkně tady Michalovi nakládáte , ale ve finále pozvání na poslech jste dostali , píšete že to je to nejdůležitější , není nic jednoduššího než k němu zajet poslechnout a pak sem napsat líbí , nelíbí . Nic víc bych na tom nehledal. Sám tedy určitě nejsem potencionální zákazník , mám sestavu v ceně napájecích kabelů k té Michalovo sestavě .
zappa - Mecca studio

„Pánové, na závěr k tomu řeknu jen jednu zásadní věc. Důvod, proč jsem o TriodeFetu začal psát, je ten, že o této technologii u nás neexistuje prakticky žádná informovanost. Je to fascinující cesta, která mě osobně zvukově uchvátila, a jako srdcař jsem cítil potřebu se o tuto inspiraci podělit s ostatními. To je celé.

Místo věcného zájmu nebo snahy pochopit, proč tato technologie tolik lidí (včetně mě a mých hostů ve studiu) fascinuje, do toho ale zbytečně vrtáte z nějakého mi neznámého důvodu. Vnášíte do debaty osobní rovinu, řešíte marketing a manipulativně hejtujete něco, co v reálu přináší lidem čistou radost z hudby.

Role „učitele a žáka“: Pierre mě tu školí jako malého kluka a ze Stavrose (který ty stroje reálně staví pro celý svět) dělá téměř svého žáka. Je to sice úsměvné, ale k podstatě zvuku nás to neposouvá.

Manipulace a hejty: Vkládáte mi do úst věci o „autobusech a raketoplánech“, které jsem nikdy neřekl. Tato osobní rovina a snaha mě vykreslit jako manipulátora, který poškozuje značku, je ve skutečnosti jen vaší vlastní projekcí.

Pro mě je high-end o sdílení vášně. Pokud vás moje nadšení dráždí natolik, že máte potřebu mě tu školit a zpochybňovat mou integritu, je to spíše smutná vizitka vašeho přístupu k tomuto koníčku než reflexe mých příspěvků.

Já budu i nadále dělat to, co dělám – inspirovat lidi a ukazovat jim techniku, která hraje srdcem. A výsledky u mě ve studiu, kde lidé odcházejí nadšení, mi potvrzují, že je to správná cesta. Vaše reakce na tom nic nezmění, naopak – paradoxně mi volá čím dál víc lidí, které vaše negativita vybudila k tomu, aby si Aries Cerat přišli poslechnout sami.

Pojďme se teď prosím vrátit k technologii TriodeFet, nebo si prostě přiznejme, že nás víc baví řešit Zappu než zvuk.
Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Mozna ty reakce prameni take z toho, ze vsechny tvoje prispevky jsou z velke miry vystup z AI, a volis ponekud prehnany styl komunikace (diktatura wattu konci, zmeny pravidel v high-endu, atd.). Nic proti tem produktum, ale timhle zpusobem tomu dle meho spis skodis. Cele to pak pusobi znacne neautenticky.
Velke hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 biamp > Mega V2 Plus Custom. Male hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Mikipetr

Příspěvek od Mikipetr »

Zdravím , myslím si že příspěvek od Yiakubou plně odráží stav celé téhle záležitosti . Omlouvám se všem , protože jsem ve svých příspěvcích použil poněkud expresivní vyjádření , ale na tomto diskuzním fóru se to prostě táhne už delší dobu. Zappova rétorika je ve všech ohledech přehnaná a neobjektivní , bez špetky sebereflexe. Pokud by každý kdo bude chtít prezentovat nějaký nový produkt to udělal podobným způsobem - stane se z toho naprosto nepoužitelná a necitelná záležitost a myslím si že se to každému nakonec zhnusí . On sám si to zřejmě vůbec neuvědomuje , je od přírody takto nastaven - přitom by stačilo tak málo - změnit způsob myšlení a zapojit mozek a zkusit prostě jen dělat věci jinak.V jakémkoliv jeho vláknu se objevuje stále stejná topologie.
rimidalv

Příspěvek od rimidalv »

Yiakubou píše: 08 úno 2026 02:40 Mozna ty reakce prameni take z toho, ze vsechny tvoje prispevky jsou z velke miry vystup z AI, a volis ponekud prehnany styl komunikace (diktatura wattu konci, zmeny pravidel v high-endu, atd.). Nic proti tem produktum, ale timhle zpusobem tomu dle meho spis skodis. Cele to pak pusobi znacne neautenticky.
A vzhledem k nadšení, adoraci a "konečné¨ desítek hifi udělátek v minulosti i ne zcela uvěřitelně.

Hodně mi to připomíná nadšení jednoho člena vedlejšího fora - heslo blízký poslech.
zappa - Mecca studio

Yiakubou píše: 08 úno 2026 02:40 Mozna ty reakce prameni take z toho, ze vsechny tvoje prispevky jsou z velke miry vystup z AI, a volis ponekud prehnany styl komunikace (diktatura wattu konci, zmeny pravidel v high-endu, atd.). Nic proti tem produktum, ale timhle zpusobem tomu dle meho spis skodis. Cele to pak pusobi znacne neautenticky.

Yakubu, tohle beru a vysvětlím. Možná u někoho to tak působí, u jiného ne. Nikdy neuděláš všechno tak, abys uspokojil všechny, to není mým cílem a jsem s tím smířený.

Autentický je poslech, slova autentická nikdy nejsou, i když jsou tak myšlena. Tady na fóru se můžeme teoreticky utlouct, ale pořád se budeme motat v osobní rovině. Co si takhle místo teoretizování ověřit, jestli na mých zkušenostech něco je? Měl jsem možnost srovnat všechno: od push-pull, přes triody, AB tranzistory až po čistou Class A. Jak jednoduché – ti, co slyšeli, ví. Vy, co slyšet nechcete, můžete jen teoretizovat a hejtit.

Pokud použiji AI, tak k tomu, abych své myšlenky nechal jen stylisticky upravit. Věnovat se neustálým hejtům je časově náročné a únavné, zvlášť když se tu někteří neustále opakují a vkládají mi do úst věci, které jsem neřekl. Autentické je prožít to, o čem je tu řeč – a to jsem tady v tom vláknu jediný, kdo to může říct. To vystihuje, oč tu běží a proti čemu tady stojím.

Máte k věci něco k tématu Lampy vs. Tranzistor vs. TriodeFet, nebo budete pořád jen řešit neřešitelné? Nezapomeňte, že to tu čtou tisíce lidí, kteří nepíší jen proto, že se nechtějí dostávat do rozporu s podobnými názory. Já protichůdné názory respektuji, vadí mi jen manipulace. Za tím, co jsem napsal (i s pomocí Gemini), si stojím – jsou to mé autentické zkušenosti.

Klidně mi zavolejte a můžeme to zkonfrontovat lidsky po telefonu, nebo tváří v tvář u mě ve studiu. Myslím, že ty bariery by mohly zmizet při takové konfrontaci tváři v tvář. A nebo mi můžete teď zbaběle říct, že do mého studia nikdy nevkročíte, protože „Zappa“. :) Vůbec bych se nedivil, ale pokud se mýlím, rád se omluvím, že jsem vás špatně odhadl. Taky mě můžete vidět v březnu na výstavě – tam sami zjistíte, jestli jsem autentický, nebo ne. Nemám v sobě nenávist, že mi někdo oponuje, horší je když cítím tu osobní rovinu nebo manipulaci, to se pak přecijen na chvilku mohu naštvat,přiznávám, ale to trvá jen chvilku, protože pokud je seberflexe, pak to není tak složité hodit takové žabomyší pútky za hlavu.

Závěrem tedy: TriodeFet je opravdu pecka. Ze začátku jsem si musel trochu zvykat – ta čistota a rychlost mě zaskočila, chyběla tam ta „přidaná barevnost“, na kterou je člověk zvyklý. Ale čím déle jsem poslouchal a vylepšoval propojení, filtraci a zdroj signálu, tím víc jsem nadšený. To mi nikdo nevezme.
A tak to je ode mě k technologii TRIODEFET opravdu vše.
Music is the best :thumbup:

(Tenhle text jsem plodil asi 5 minut, to není špatné, ale Gemini by to měla opravené za 5 vteřin. :))
IMG_4473.jpg
ageto-Preamplifier-0166433.jpg
ageto-Preamplifier-01.jpg
ageto-Preamplifier-02.jpg
efdf.jpg
Triode_Fet_Aries_Cerat.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PavelDosko

Příspěvek od PavelDosko »

ja te mam rad a fandim ti,
nicmene se priznam ze neustale nabizeni vsech moznych nej uz radeji nekomentuji

drz se
neni placka, neni highend

AMP : Simaudio Moon W8, passive Big Hattor Dual Mono
streamer : Lumin U2
DAC : Rockna Wavedream Edition XLR
repro : Elfton Vegas MkII
kabely : DIY solid core Ag cables
energy : RiAudio, samostatny privod el. a uzemneni
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

zappa - Mecca studio píše: 03 úno 2026 11:23 Aby výrobci zkrotili zkreslení u složitých tranzistorových zapojení, používají masivní globální negativní zpětnou vazbu. Ta sice vylepší tabulkové hodnoty, ale zvuk „zaškrtí“, zabije mikrodynamiku a vytvoří pocit sterility.
Cest je hodně a stále se hledají a hledat budou.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Pierre

Příspěvek od Pierre »

Federmann píše: 09 úno 2026 21:31 Cest je hodně a stále se hledají a hledat budou.
Príspevok je veľmi trefný, ale aj veľmi opatrný - od človeka, ktorý vie o hybridných zosilňovačoch (trioda + FET) s vysokou pravdepodobnosťou omnoho viac než všetci doterajší prispievatelia tohto vlákna (vrátane mňa - poznámka pre menej chápavých :angel: ) dohromady.
zappa - Mecca studio

To určitě nevím, ví o tom Stavros Danos, který ho vyvíjí, a proto bych doporučil poslechnout dvoudílný rozhovor s Stavrosem. Prosím zkoukněte až do konce, jsou to 2 díly, zde se dozvíte mnoho o jeho filosofii a jeho genialitě. Klobouk dolů před ním. Všem technikům a výrobcům u nás se moc omlouvám, že obdivuji právě Stavrose a ne tuzemské výrobce, tím neříkám, že je nerespektuji. Respektuji všechny co něco v tomhle segmentu vyrobili a udělali, o tom žádná. Nicméně můj obdiv k Stavrosovi je díky tomu, co mohu ve studiu zažívat, prostě něco opravdu vyjímečného, neříkám nejlepšího. Omlouvám se, za to, že jsem oponoval v některých bodech, ale jak jsem řekl, byly to spíše poznatky ze zahraničních fór atd. Nerad se dostávám do rozporu v osobních rovinách, ale někdy mi výtky přišly přestřelené, zvláště, když jeho systém nebyl slyšen. Hey bez emocí a bez zášti. Je to naše hobby, každý po svém, chápu, zkus pochopit taky. Dík :thumbup: Mír? :thumbup:
ČÁST 1 https://www.youtube.com/watch?v=7LM39Wn ... W&index=21
zappa - Mecca studio

A tady je přátelé 2.díl interview: https://www.youtube.com/watch?v=Hv5sqLt2NLo&t=290s
zappa - Mecca studio

Studujte, třeba něco podobného vyrobíte za ceny české, byl bych moc rád.
zappa - Mecca studio

Tohle interview je spíš k tomuto tématu, takže, tady je v krátkosti přepis AI z tohoto videa : https://www.youtube.com/watch?v=Fo6MlZdbILI

Tento rozhovor pro What's Best Forum jde mnohem hlouběji do filozofie designu a vysvětluje některé velmi specifické technologie, které dělají Aries Cerat unikátním. Zde je podrobný souhrn:

1. Tým a výroba [01:10]
Vše v jedné hlavě: Stavros Danos je jediným majitelem, manažerem i designérem. Sám navrhuje vše od schémat elektroniky přes akustiku reprosoustav až po design šasi.

Tým řemeslníků: V týmu má aktuálně 6 vysoce vyškolených lidí, kteří fungují jako „umělečtí řemeslníci“. Každý má svou specializaci (broušení, leštění, elektronika, kovoobrábění), ale všichni pomáhají se vším.

In-house výroba: Vše se vyrábí přímo v jejich dílně na Kypru. Stavros osobně provádí finální montáž kritických částí, první spuštění a testování každého kusu.

2. Zvukový ideál: Sensation of Live Music [06:24]
Stavros nemá rád „audiofilsky politicky korektní“ zvuk (hraní si na výšky, středy a basy).

Jeho cílem je, aby systém v místnosti vytvořil pocit, že tam s vámi stojí skutečný saxofonista nebo trumpetista. Jde mu o hustotu zvuku, dynamiku a energii, kterou má živý nástroj, ale kterou většina hifi systémů ztrácí.

3. Distribuce zisku (Gain) a šum [08:16]
Jeho strategie: Vysoký zisk ve zdroji (DAC/Phono), mírný v předzesilovači a malý v koncovém zesilovači.

Výhoda: Vyšší napětí ze zdroje znamená automaticky méně šumu v celém systému. Pokud má DAC výstup např. 10V místo běžných 2V, nemusí zesilovač tolik zesilovat i šum, který se cestou nabalí na kabely. Je to v podstatě „ticho zdarma“.

4. Technologie TriodeFet (Řada Ianus) [32:23]
Tohle je klíčová inovace, která není ani klasický zesilovač, ani hybrid:

Virtuální trioda: Jde o obvod, který se navenek chová přesně jako trioda (má stejné křivky a spektrum zkreslení), ale pracuje s ampéry místo miliampérů.

Nová rasa elektronek: Stavros to popisuje jako „vytváření nových plemen elektronek“. Může kombinovat charakteristiky různých lamp a pak je „zvětšit“.

Proč to zní lépe: Protože obvod nepotřebuje výstupní transformátor k tomu, aby utáhl reprosoustavy, slyšíte „více z elektronky samotné“ bez negativních vlivů pasivních součástek. Není to ani zvuk tranzistoru, ani typické lampy – je to „třetí pilíř“ zvuku.

5. Inverted Triode (Invertovaná trioda) [13:32]
Používají ji v top modelech (Impera, Cassandra).

Efekt: Stavros ji přirovnává k opaku kompresoru. Zatímco studiové kompresory dynamiku potlačují, Inverted Triode ji pocitově expanduje. Zvuk je nekomprimovaný, dýchá jako harmonika a má neuvěřitelnou šířku pásma.

6. Detaily k reprosoustavám [43:34]
Měření: Plochá frekvenční odezva je pro něj nutný základ, ale nic to neříká o kvalitě. „I špatný reproduktor můžete donutit měřit se ploše, ale pořád bude znít špatně.“

Aurora vs. Symphonia: Aurora je flexibilnější pro různé místnosti díky laditelné basové sekci. Symphonia s velkým basovým hornem je sice teoreticky lepší, ale potřebuje prostor „dýchat“. Pokud dáte basový horn do malé místnosti, paradoxně basy ztratíte.

7. Zajímavost na závěr: Poslouchá Stavros doma? [47:28]
Překvapivá odpověď: Doma neposlouchá nic. V laboratoři tráví 12 hodin denně poslechem svých vrcholných modelů (Contendo). Říká, že po 12 hodinách u takového systému by mu doma všechno znělo nesnesitelně špatně, takže raději relaxuje v tichu.

Tento rozhovor krásně doplňuje ty předchozí – potvrzuje, že Stavros je technický purista, který se nebojí zahodit učebnice a vymyslet vlastní „aktivní prvky“, aby dosáhl zvuku, který se mu líbí.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Zappa úprimne ti odporučam: Nerob tie rôzne prepisy s automatizovaným prekladom. Sú to neuveritelné bláboly jak technicky tak obsahovo. Toto nikoho neobohatí ani nepresvedčí. Znie to úplne rovnako ako podvodné zahraničné inzeraty tiež automatizovane preložené. Kombinácia neadekvatnych superlatívov a slovných spojení, ktoré nemajú obsah. Stačí dať tie odkazy na rozhovory. Tie si rád aj ja pozriem.
iFi iSilnecer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
fox

Příspěvek od fox »

Jsi schopen odstranit případnou reklamační vadu do 30 dnů ? Jsi prodejce. Ty se musíš postarat o opravu v termínu.
https://coi.gov.cz/faq/1-jaka-je-lhuta- ... -pocita-2/
Michell Gyrodec/Orbe, SME V, Lyra Delos, RCM+step up trafo MgBeran, Esoteric DV60, Lumin U2 Mini+DAC Gustard X26 Pro, Audia Flight Strumento no4 mk II+Audia Flight FLS1,Tannoy Turnberry GR+ST100, Niagara 5000+1200, hrom, hurikán, drak a pták Ohnivák.
Tony

Příspěvek od Tony »

fox píše: 10 úno 2026 20:08 Jsi schopen odstranit případnou reklamační vadu do 30 dnů ? Jsi prodejce. Ty se musíš postarat o opravu v termínu.
https://coi.gov.cz/faq/1-jaka-je-lhuta- ... -pocita-2/
To čo má spoločné s týmto vláknom…?
Pierre

Příspěvek od Pierre »

Zappa tu má toľko vlákien, že sa Fox jednoducho pomýlil. :angel:
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Ono samozrejme, Aries Cerat je dobry ale rozhodne to nie je ziadna “konecna”. napr. v porovnani s bulharskou znackou Thrax audio.

V najvyšších poschodiach high-endového olympu, tam, kde sa už nevedú spory o technické parametre, ale o schopnosť techniky sprostredkovať samotnú podstatu ľudského vnútra, stoja proti sebe dve odlišné cesty. Kyperský Aries Cerat a bulharský Thrax Audio nie sú len značky; sú to dve odlišné manifestácie toho, ako rozumieme hudobnej pravde. Aries Cerat je umelecký ateliér, s ktorého komponentmi sa dá žiť v absolútnej spokojnosti celý život – ale len do momentu, kým človek neobjaví skutočné majstrovstvo v podobe Thraxu.

Práve tu sa oddeľuje nadaný učeň, ktorý krásu vedome konštruuje, od Majstra, ktorý doručuje nahú emóciu tým, že ju oslobodzuje od akýchkoľvek nánosov techniky.

Inžinierska alchýmia: Letecký simulátor vs. Kokpit stíhačky

Technológia TriodeFet od Aries Cerat predstavuje vrchol inžinierskej kreativity, kde armády polovodičov s nesmiernym úsilím rekonštruujú fázovú linearitu elektrónky. Je to v podstate špičkový letecký simulátor najvyššej kvality – sedadlo sa hýbe, grafika je sýta, turbulencie nahrávky sú milosrdne filtrované algoritmom „príjemného zvuku“. Vnímate v ňom naprogramovaný odpor mechaniky, no chýba tam ten neprostredkovaný kontakt s realitou.
Thrax Audio však nič nesimuluje; on doručuje prirodzenú energiu. Riešenia ako Spartacus 300 stavajú na priamo žeravených triódach v ich natívnom režime, podporených solárnym napájaním mriežok a magnetikou s amorfnými jadrami. Thrax je skutočná stíhačka v plnom nasadení. V kokpite necítite umelé otrasy, ale obnaženú energiu hudobného materiálu a hmatateľné preťaženie, ktoré vás zasiahne priamo do vnútra. Rozdiel v tichu (SNR 112 dB u Thraxu oproti 100 dB u Aries Cerat) je rozdielom medzi tichom v odhlučnenej miestnosti a absolútnym vákuom vesmíru, kde vynikne aj ten najmenší molekulárny mikro-tranzient.

Interpretácia duše: Instagramový filter Aries Cerat vs. Krasa Pravdy Thrax

Aries Cerat je v tomto súboji majstrom Instagramového filtra. Ich zvuk s gráciou vyhladzuje pleť nahrávky, zakrýva póry digitálnej sterility a dodáva hudbe nerealistický, hoci nesmierne ľúbivý lesk. Je to vynikajúca voľba pre tých, ktorí hľadajú pokojný prístav a chcú, aby ich zbierka znela „pekne“ za každých okolností. Učeň z Kypru vylepší akúkoľvek dobrú zostavu tým, že jej dodá hrejivú tvár a milostivo zakryje chyby masteringu.

Thrax však hľadá čistú emóciu v pravde a detailoch, ktoré učeň mírne retušuje. Skutočná duša hudby sa neskrýva v umelej kráse, ale v drobných nepresnostiach: v škrípnutí stoličky pod violončelistom, v náhlom nádychu speváčky či v drsnej textúre kolofónie na strune. Thrax tieto prvky nefiltruje, on ich oslobodzuje. Je to srdce nekompromisného systému, ktorý vám ukáže vrásky a pnutia nahrávky v ich najúprimnejšej forme. Thrax nahrávku neopravuje; on ju dekonštruuje až na úroveň elementárnych častíc a doručí vám ju s absolútnou autoritou.

Neutrálna pôda: Zrkadlo Pravdy

Skutočná prevaha Majstra sa prejaví pri spojení s nekompromisnými meničmi, ako sú Magico M-series alebo YG Acoustics.
* Aries Cerat tieto systémy s láskou objíme a mírne ich „prikryje“ svojou charakteristickou barokovou vrelosťou. Na týchto ultra-transparentných reprosústavách však vždy cítite prítomnosť zosilňovača ako interpreta – vnímate vynikajúci prístroj, ktorý chce byť obdivovaný za to, ako krásne hru na nástroj interpretuje.
* Thrax z reťazca úplne zmizne. Vďaka dokonalej fázovej koherencii a autorite v časovej doméne dovolí reprosústavám ukázať ich teoretické maximum. Thrax je univerzálny kľúč – srdce, ktoré do systému nepumpuje vlastnú farbu, ale nefalšovanú emóciu hudby

Ring voľný: Popularny Influencer proti Majstrovi, ktory Vie

V ringu nekompromisného audia stojí Aries Cerat ako Jake Paul. Je to fenomenálny showman, nadaný učeň, ktorý ovládol marketingovú psychológiu a má tvrdú ranu. Dokáže knockoutovať legendy minulosti, ktoré už len prežívajú z nostalgie, a pre dav milujúci divadlo je vrcholom. Jeho dominancia je však podmienená – funguje len v ringu, ktorý si sám postaví, a pri jednoduchšej hudbe, ktorá nepotrebuje hĺbkovú analýzu.

Ale potom do ringu vstúpi Anthony Joshua (Thrax Audio). V ten moment show končí a nastáva lekcia z majstrovstva. Joshua je profesionál z úplne inej dimenzie, kde vládne technika a suverénna autorita úderu. Ten rozdiel v čistote každého pohybu a v chirurgickej presnosti doručenia energie je tak drtivý, že Jake Paul vedľa neho pôsobí ako snaživý amatér. Joshua nepotrebuje pózy ani filtre; on dominuje nahou emóciou doručenou cez pravdu. Majster Joshua prirodzene a bez namahy dominuje.

Záverečné odporucanie: Cesta k uspokojeniu vs. Cesta k vrcholu

* Aries Cerat je vynikajúca voľba pre tých, ktorí hľadajú hrejivú krásu a vylepšenie svojej súčasnej zostavy. Je to riešenie pre milovníkov „peknej“ reality, ktorí našli svoj pokojný prístav a vedia byť úprimne spokojní s tým, čo majú, pretože už netúžia kráčať na samotný vrchol.

* Thrax Audio je srdcom nekompromisného prístupu pre hľadateľov absolútna, ktorí odmietajú simulácie a vyžadujú pravdu v jej najrýdzejšej podstate. Ak hľadáte tichého Majstra, ktorý vám otvorí brány k duši hudby bez bariér a instagramových filtrov, Thrax drží majstrovský pás.
MartinLogan Renaissance, Illusion C34, 6xKocour 2W, 7xML 2W, Subs 8x18in B&C Ipal. Trinnov Amplitude 8&8M
Trinnov Altitude 32-24/LINN Selekt&Akurate, Epson QB100 Platno 124in, Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Len na zamyslenie - nikto neche aby z tohto fora bolo smetisko vymyslov AI a agresivneho marketingu.

Toto mi trvalo asi 2 minuty - najdi porovnatelnu firmu, porovnaj ju s Aries Cerat a napis mi porovnanie v style postov uzivatela Zappa Mecca Highend z fora highendforum.cz.

Najzaujimavejsie na tom je to, ze ten Thrax je fakt dobry …
MartinLogan Renaissance, Illusion C34, 6xKocour 2W, 7xML 2W, Subs 8x18in B&C Ipal. Trinnov Amplitude 8&8M
Trinnov Altitude 32-24/LINN Selekt&Akurate, Epson QB100 Platno 124in, Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Odpovědět