Mecca - highend studio

Výrobci, prodejci a Hifi studia.
Odpovědět
zappa - Mecca studio

Re: Mecca - highend studio

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

slayers píše: 22 čer 2025 19:44 Mistře Zappo to je velka parada, libi se me ze i oko se kocha. Budu se muset vydat na kukec.
Děkuji, určitě jsi vítán. :thumbup:
Aries Cerat : Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum,Divine Acoustics, Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Velikinac audio https://mecca-highend.cz/
zappa - Mecca studio

Dnes odjeli z návštěvy kluci z Bratja-slavy. Opět fajn setkání, spoustu testů, spoustu hudby. Dobré to bylo. Doufám, že Tony napíše své poznatky. Díky za přátelskou návštěvu, potěšilo.
Aries Cerat : Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum,Divine Acoustics, Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Velikinac audio https://mecca-highend.cz/
Tony

Příspěvek od Tony »

Tento vikend sme aj kamosom navstivili Mecca Highend studio v Hrochovom Tynci.
Vedel som, ako to v studiu vyzera z mnohych fotiek na webe, ale realita predcila vsetky moje ocakavanie. Tak krasnu, velku a akusticky upravenu posluchovku som este nevidel. A ten obrovsky difuzor RD Acoustic - wau!
Pocuvali sme kompletnu zostavu Aries Cerat, vratane boxov. Poprepajane to bolo kablami Signal Project a Velikinac.
Hrali sme hudbu vsetkych moznych zanrov, vratane klasiky. Co sa tyka zvuku - nic lepsie som v Cesko - Slovensku nepocul! A ze toho uz bolo!
Obrovska scena, siroka, hlboka, ako na koncerte, dynamika, rozlisenie, farbicky, koherentnost, vzdusnost - skratka vsetko ako nazivo.
Obidve znacky kablov boli vyborne, pohrali sme sa s tym, ktory kde najlepsie pasoval, takze vysledne to bola kombinacia oboch znaciek.
Neviem, co by som k tomu este dodal. Nelutujem casu, stalo to za to.
Michal - vdaka za tvoj cas a pohostinnost.

p.s.
A kto nevěří - ať tam běží :thumbup:

Mecca_01.jpg
[/img]
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
zappa - Mecca studio

Tak tvůj popis je pro mne to největší vysvědčení. Ty jsi vždy byl upřímný, a ne vždy jsi mi lichotil. Když si vzpomínám, tak jen jednou jsi byl opravdu spokojený, a to byl zvuk Tannoy Westminster s McIntosh nebo Manley monobloky, nepamatuji si přesně, to si byl tenkrát nadšený jak hrály Doors - Riders of the storm z cd. O to více si tvé reakce vážím. Také si velice považuji, že jste jeli takový kus cesty poslechnout si jak to ve studiu hraje. Setkání s vámi bylo moc fajn. Děkuji :thumbup:
WhatsApp Image 2025-11-24 at 11.42.27.jpeg
Jano hifista

Příspěvek od Jano hifista »

Tony píše: 23 lis 2025 23:13 Obrovska scena, siroka, hlboka, ako na koncerte.....
Tiez som si to takto nejak predstavoval,ze to bude,len ta vzdialenost tam ist.....ale raz tam urcite zajdem :thumbup:
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, wireworld electra 7, wireworld silver eclipse XLR, SOtM pCBL-SS8-F, SOtM dCBL-CAT7, Ediscreation OCXO II standard, V5 Syncro Uni 16.
tm.watch

Příspěvek od tm.watch »

Jano, stojí to za to. Ale mě se to kecá, z Ostravy to mám určitě blíže než ty. Nicméně ta osobní zkušenost je nepřenosná :thumbup:
zappa - Mecca studio

Narazil jsem na recenzi Chrise Puntera, který píše celkem realisticky a poměrně důveryhodně, Velikinac audiolab Sirius, vlajkové lodi hornových monster této rodinné srbské firmy. Zminuje tam i jejich kabeláž, prý o nich bude také dělat recenzi.Poznámka. V této místnosti v Belgii jsem poslouchal jeho sestavu ,a tyto repro viděl v druhé místnosti až zaujmou místo v poslechovce, a tam jsem i narazil na kabeláž od Signal projects, kterou majitel vyměnil právě za Velikinac. Zajimavé okolnosti, a jsem za ně rád. Mít v porfoliu obě značky je pro mne opravdu ctí.
https://www.hifi-advice.com/blog/review ... ab-sirius/
Valikinac_image0_550pix.jpg
Velikinac_4X3A7441_v2_550pix-1.jpg
Velikinac-Audio-Lab-Sirius_4X3A7416_750pix.jpg
Velikinac_4X3A7457_550pix.jpg
zappa - Mecca studio

Jelikož značky, které do Čech dovážím se netěší zájmu Hifi Voice, který propaguje hlavně zboží svých klientů(chápu), musím propagovat tyto značky aspon takto.
Narazil jsem na thread/vlákno na Whatsbestforum kam chodí z celého světa, a je to největší fórum na světě. I tam je dovoleno, aby prodejci a výrobci psali své názory, a tímto děkuji adminům, kteří chápou, že pro forum je to prostě přínos.V vlákně na WBF řeší nejdostupnější integrovaný zesilovač Protos od Aries Cerat https://www.whatsbestforum.com/threads/ ... 785/page-2 . Jeden z uživatelů napsal:
Vidím, co tím myslíš. Upřímně řečeno, zpočátku mě estetika těch komponentů vůbec nepřitahovala. Postupem času jsem si na ni ale docela zvykl a dnes dokonce můžu říct, že se mi líbí (zatímco například na „vesmírný“ styl z chromu a modrých LEDek bych si zvyknout nikdy nedokázal).

Ani ten racionální kus ve mně neměl logo úplně v lásce (stejně jako ten téměř mystický nádech, který si s touto značkou někteří spojují).

Ve skutečnosti je tu ale – kromě loga – všechno poctivé inženýrství a aplikovaná fyzika (a vlastně i to logo je vyřezané laserem do horního panelu a laserem potištěné na čelním panelu).

Když jsem značku objevil před osmi lety, říkal jsem si: proč tak velké a těžké šasi? Odpověď je jednoduchá – každá elektronka má vlastní napájecí zdroj, se svým vlastním transformátorem a tlumivkou. V mém předzesilovači Incito jsou tři elektronky, tedy tři samostatné napájecí zdroje s tlumivkami a transformátory, jen pro elektronky. Výsledek: 34 kg v kompaktním šasi. Musel jsem zesílit nábytek vhodnými výztuhami. Nový patnáctiwattový koncový zesilovač Quindecim má čtyři elektronky, tedy čtyři transformátory pro elektronky, plus další pro zbytek obvodů. Výsledek: 75 kg v kompaktním šasi o šířce pouhých 50 cm (!) Stejně tak Protos – 65 kg, kompaktní šasi (všechny tyto přístroje se přitom vejdou do „standardního“, bytelně postaveného hi-fi racku).

Protože se zdá, že AC v otázce kvality odmítá jakékoli kompromisy, zabírají tyto napájecí zdroje hodně místa a jsou velmi těžké.

Chvíli mi trvalo, než jsem to přijal a překonal své počáteční předsudky vůči elektronkám obecně a zejména vůči AC (velké a těžké přístroje, estetika nebyla podle mého vkusu, výroba na Kypru – tedy ostrov, takže co doprava v případě poruchy atd. – asi si dokážeš představit).

Nakonec se ukázalo, že můj elektronkový předzesilovač AC je ve skutečnosti nejstabilnější a nejspolehlivější audio komponent, jaký jsem kdy vlastnil. Ty přístroje jsou doslova stavěné jako tanky. Navíc má každý dovozce kompetentní technický servis pro případ problémů (nebo zařízení v nutnosti odešle zpět na Kypr).

V jejich konstrukci má všechno svůj důvod. A ten racionální kus ve mně to oceňuje.
A co se týče hudby – hudební nadšenec ve mně je velmi spokojený.
Už tu jeden Protos v ČR máme, a majitel rád předvede systém veřejnosti s Tobian system, Helene Dac, Protos, Pachanko Mini se s direttou Spec, kabely signal projects a Pi audio. V případě zájmu mne zkontaktujte a já to domluvím, a budu u toho.
Majitel Protosu vlastnil vnikající Audionote Meishu než přešel k AC, a měl velké obavy jestli Protos předčí Audionote. Dnes je velmi spokojený a velký příznivec AC. I další uživatele AC už jsou doslova očarováni zvukem AC, zvláště jejich převodníky Helene a Kassandra slaví velké úspěchy. Takže hurá do Nového roku s beranem z Aries cerat. :)
:thumbup:
8404103e-5b9b-46da-8c15-40b1e4cf2fed.jpg
152a3c69-8f31-4b6e-8083-01df84fad03f.jpg
c57f544a-7bfa-492d-8183-a6a145bba8c7.jpg
WhatsApp Image 2025-12-25 at 12.47.59.jpeg
zappa - Mecca studio

V pondělí dorazil dárek z Velké Británie od firmy, která se specializuje výhradně na networking / síťovou část audio řetězce. Network Acoustics se věnuje pouze této části – jejich cílem je přivést co nejčistší signál do vašeho streamovacího zařízení. O to se snaží mnoho firem, ale ne každé se to daří tak jako produktům od Network Acoustics.

Jejich portfolio je velmi jednoduché. Základ tvoří ethernetový switch **Tempus**, ethernetový filtr **ENO2** a vyšší model filtru **Muon Pro**. Rob doporučuje následující zapojení:
z routeru → **ENO2** → **Tempus** → **Muon Pro** → streamer.

Ke každému filtru je přiložen jeden ethernetový kabel **ENO** nebo **Muon**. Firma navíc nabízí zvýhodněný balíček, ve kterém je možné dokoupit další 1,5m LAN kabel za poloviční cenu. Mohu potvrdit, že tyto kabely jsou vynikající. Pánové opravdu vědí, co dělají.

Teď moje osobní zkušenost. Nějakou dobu jsem hrál na řešení od **Ediscreation**, což je rovněž výborné síťové řešení, navíc zhruba o polovinu levnější. Nicméně jsem zaznamenal obrovský mediální rozruch v highendových kruzích – recenze, uživatelské zkušenosti a diskuse na fórech kolem britské značky Network Acoustics. Přiznám se, že ve mně rostla zvědavost, jestli mi přece jen něco neuniká. A tak jsem neváhal.

Na základě informací z internetu jsem se rozhodl Network Acoustics vyzkoušet. Značka zde zatím neměla zastoupení, byl mi udělen status distributora – a voilà, **Tempus** a **ENO2** se objevily ve studiu. Už s Ediscreation byl při streamování patrný výrazný posun ve zvuku, ale pánové… má očekávání se naplnila do posledního puntíku. Rozlišení a transparentnost se ještě zvýšily. Zvuk jako by malinko ubral na mohutnosti (v tom Ediscreation exceluje), ale bas byl konkrétnější a středy výrazně čistší a čitelnější.

Nedalo mi to a přiobjednal jsem **Muon Pro**, vyšší model filtru. V pondělí dorazil… a pánové, brada mi spadla až na zem. Nebudu tady detailně popisovat, co se stalo – to se prostě musí zažít. Zatím nikdo u mě ve studiu neslyšel takový zvuk. Naprostá paráda.
Network Acoustics skutečně naplnil očekávání – není jen drahý, ale především přináší výsledky, které tomu odpovídají. 👏

Prosím, nepodceňujte kvalitu vašeho internetového připojení a síťové infrastruktury. Jak říká pan Justan z Audiodromu: byli byste blázni, kdybyste to nevyzkoušeli. Ať už **Ediscreation**, nebo **Network Acoustics** – záleží na vašich prioritách a samozřejmě i na vaší kapse. :thumbup:

Výhody řešení Network Acoustics

Kompletní filtrace všech 8 vodičů ethernetového kabelu
(většina konkurence pracuje pouze se 4 vodiči)

Důsledná eliminace RFI / EMI rušení, které se přenáší po síti a ovlivňuje výslednou analogovou konverzi

Konzistentní výsledky napříč sestavami – efekt není závislý na značce streameru nebo DACu

Modulární přístup – filtry i switch lze kombinovat dle úrovně systému

Ruční výroba a individuální testování ve Velké Británii

Bez softwarových zásahů – žádné „audio profily“, žádný management, žádné síťové experimenty

Technické specifikace (zkrácený přehled)
Tempus – ethernetový switch

12 portů celkem:

6× Gigabit RJ45

2× 100 Mb/s RJ45

4× SFP (optické připojení)

Víceúrovňová filtrace napájení (multi-stage power filtering)

Hybridní nízkošumové napájení (Mk.2)

Velká packet-buffer kapacita pro stabilní přenos dat

Masivní hliníkové šasi z jednoho bloku (stínění, mechanická stabilita)

ENO2 – ethernetový filtr

Filtrace všech 8 vodičů

Podpora rychlostí až do 2,5 Gb/s

Pasivní řešení bez vlastního napájení

Dodáván s kvalitním ethernetovým kabelem ENO

Určen jako první krok ke zklidnění síťového signálu

Muon Pro – referenční ethernetový filtr

Vyšší úroveň filtrace než ENO2

Optimalizace komponent pro maximální potlačení vysokofrekvenčního šumu

Podpora až 2,5 Gb/s

Dodáván s referenčním ethernetovým kabelem Muon (1,5 m)

Navržen pro špičkové streamery a vysoce rozlišující systémy

Závěr

Network Acoustics ukazuje, že síťová infrastruktura není jen technická nutnost, ale plnohodnotná součást audio řetězce. Nejde o levné řešení, ale výsledky odpovídají investici. Rozdíly nejsou efektní ani přehnané – jsou přirozené, dlouhodobě poslouchatelné a jasně slyšitelné zejména v systémech, které už jinde kompromisy nedělají.
KTC1597sm-1024x683.jpg
OIP (27).jpg
4952393-0ebadae5-network-acoustics-muon-pro-streaming-system.jpg
OIP (26).jpg
WhatsApp Image 2025-12-25 at 13.19.50.jpeg
zappa - Mecca studio

zappa - Mecca studio píše: 25 pro 2025 12:53 Jelikož značky, které do Čech dovážím se netěší zájmu Hifi Voice, který propaguje hlavně zboží svých klientů(chápu), musím propagovat tyto značky aspon takto.
Narazil jsem na thread/vlákno na Whatsbestforum kam chodí z celého světa, a je to největší fórum na světě. I tam je dovoleno, aby prodejci a výrobci psali své názory, a tímto děkuji adminům, kteří chápou, že pro forum je to prostě přínos.V vlákně na WBF řeší nejdostupnější integrovaný zesilovač Protos od Aries Cerat https://www.whatsbestforum.com/threads/ ... 785/page-2 . Jeden z uživatelů napsal:
Vidím, co tím myslíš. Upřímně řečeno, zpočátku mě estetika těch komponentů vůbec nepřitahovala. Postupem času jsem si na ni ale docela zvykl a dnes dokonce můžu říct, že se mi líbí (zatímco například na „vesmírný“ styl z chromu a modrých LEDek bych si zvyknout nikdy nedokázal).

Ani ten racionální kus ve mně neměl logo úplně v lásce (stejně jako ten téměř mystický nádech, který si s touto značkou někteří spojují).

Ve skutečnosti je tu ale – kromě loga – všechno poctivé inženýrství a aplikovaná fyzika (a vlastně i to logo je vyřezané laserem do horního panelu a laserem potištěné na čelním panelu).

Když jsem značku objevil před osmi lety, říkal jsem si: proč tak velké a těžké šasi? Odpověď je jednoduchá – každá elektronka má vlastní napájecí zdroj, se svým vlastním transformátorem a tlumivkou. V mém předzesilovači Incito jsou tři elektronky, tedy tři samostatné napájecí zdroje s tlumivkami a transformátory, jen pro elektronky. Výsledek: 34 kg v kompaktním šasi. Musel jsem zesílit nábytek vhodnými výztuhami. Nový patnáctiwattový koncový zesilovač Quindecim má čtyři elektronky, tedy čtyři transformátory pro elektronky, plus další pro zbytek obvodů. Výsledek: 75 kg v kompaktním šasi o šířce pouhých 50 cm (!) Stejně tak Protos – 65 kg, kompaktní šasi (všechny tyto přístroje se přitom vejdou do „standardního“, bytelně postaveného hi-fi racku).

Protože se zdá, že AC v otázce kvality odmítá jakékoli kompromisy, zabírají tyto napájecí zdroje hodně místa a jsou velmi těžké.

Chvíli mi trvalo, než jsem to přijal a překonal své počáteční předsudky vůči elektronkám obecně a zejména vůči AC (velké a těžké přístroje, estetika nebyla podle mého vkusu, výroba na Kypru – tedy ostrov, takže co doprava v případě poruchy atd. – asi si dokážeš představit).

Nakonec se ukázalo, že můj elektronkový předzesilovač AC je ve skutečnosti nejstabilnější a nejspolehlivější audio komponent, jaký jsem kdy vlastnil. Ty přístroje jsou doslova stavěné jako tanky. Navíc má každý dovozce kompetentní technický servis pro případ problémů (nebo zařízení v nutnosti odešle zpět na Kypr).

V jejich konstrukci má všechno svůj důvod. A ten racionální kus ve mně to oceňuje.
A co se týče hudby – hudební nadšenec ve mně je velmi spokojený.
Už tu jeden Protos v ČR máme, a majitel rád předvede systém veřejnosti s Tobian system, Helene Dac, Protos, Pachanko Mini se s direttou Spec, kabely signal projects a Pi audio. V případě zájmu mne zkontaktujte a já to domluvím, a budu u toho.
Majitel Protosu vlastnil vnikající Audionote Meishu než přešel k AC, a měl velké obavy jestli Protos předčí Audionote. Dnes je velmi spokojený a velký příznivec AC. I další uživatele AC už jsou doslova očarováni zvukem AC, zvláště jejich převodníky Helene a Kassandra slaví velké úspěchy. Takže hurá do Nového roku s beranem z Aries cerat. :)
:thumbup:
A hned vzápětí mu další člen fóra napsal( a já s tím naprosto souzním):
@orfeo_monteverdi, tvoje angličtina je na naprosto špičkové úrovni.

A chápu hlavní myšlenku tvého příspěvku – že Aries Cerat je firma, která u svých produktů nepřipouští žádné kompromisy v kvalitě, a proto jsou jejich komponenty masivní, extrémně těžké a velmi poctivě postavené, což si podle mě lidé plně uvědomí až ve chvíli, kdy je uvidí naživo.

Co se týče estetiky, tam si ale myslím, že jde o čistě osobní záležitost a subjektivní vkus.

Osobně považuji jejich přístroje za naprosto krásné a vizuálně jedinečné. Abych byl zcela upřímný, byl to právě jejich vzhled, který mě ke značce původně přitáhl, ještě předtím, než jsem se ponořil hlouběji a uvědomil si, že nabízejí mnohem víc než jen design.

Jejich vzhled je neuvěřitelně originální, díky čemuž jasně vyčnívají mezi všemi těmi obvykle stejně vypadajícími přístroji, které vídáme neustále bez ohledu na cenu.
V kombinaci s naprosto špičkovou kvalitou zpracování to dodává jinak „tankově“ robustnímu produktu punc elegance a vytříbenosti.

Mají všechno: jedinečný vzhled, nejvyšší úroveň zpracování a pocit masivního, tanku podobného produktu, který vydrží mnoho let.
Proto dokážeš komponent Aries Cerat poznat na první pohled – klidně i na míli daleko.
zappa - Mecca studio

Recenze na jeden z nejlepších převodníků značně přesahující cenu Helene od Aries Cerat, MC14000e, tedy podobná kategorie jako např. Mola Tambaqui, nižší než Rockna Signature apod. Zákazník vyměnil na základě testu s Helene svou Rocknu, druhý zase na základě testu s Helene svůj Playback design M8(28000e). https://aries-cerat.com/wp-content/upl ... eneDAC.pdf
Recenze je zakončena slovy, a ačkoliv je to tvrzení velmi silné, možná nepopulární pro čtenáře, tak nějak sdílím jeho názor.
To put it simply, Stavros Danos has engineered an absolute
wonder in the Aries Cerat Heléne – a DAC that is simply one of
the best in the entire world!

Výtažek z recenze bez únavných technických popisů:
🎧 Recenze Aries Cerat Heléne (– z PDF dokumentu)

Autor: Ekkehard Strauss Germany
Zdroj: PDF vložené na webu Aries Cerat (Image-HiFi recenze)
aries-cerat.com

Celkový dojem a první kontakt

Recenzent popisuje přístroj jako monstrózní a majestátní DAC, který váží desítky kilogramů a působí jako skutečný „kus technologie“. Hned při prvním přehrání hudby byl ohromen tím, jak velký a otevřený je zvuk, který tento digitálně-analogový převodník produkuje – mnohem více než cokoli, co kdy předtím slyšel z digitálního zdroje.
aries-cerat.com

Zvuková prezentace

Obrovský zvukový prostor: Heléne vytváří rozsáhlou a velmi otevřenou zvukovou scénu, která působí jako „nové světy“ v reprodukci zvuku.
aries-cerat.com

Bas je nicméně výjimečný: Autor byl ohromen tím, jak silný, hutný a zároveň živý bas DAC přináší — něco, co běžně najdeš spíš u nejlepších analogových gramofonů.
aries-cerat.com

Hudba jako celek: Po několika dnech poslechu různých nahrávek recenzent zjistil, že Heléne dokáže reprodukovat hudbu s takovou hloubkou, bohatostí a nuancí, kterou považoval dosud za nedosažitelnou v digitální oblasti.
aries-cerat.com

Zvukový charakter

Recenze klade důraz na to, že Heléne není jen o technických schopnostech, ale o hudebním zážitku jako celku: bez ohledu na to, co posloucháš, výsledný dojem je pohlcující, emotivní a úplný. Technické detaily mizí v pozadí a místo nich přichází pocit přirozenosti a živosti, který je u digitálních zdrojů neobvyklý.
aries-cerat.com

🧠 Shrnutí dojmu z recenze PDF

✔️ Ohromující zvukový prostor – pocit otevřené, živé scény.
aries-cerat.com

✔️ Bass, který zní analogově – hluboký, pevný, „živý“ bas.
aries-cerat.com

✔️ Emocionální prezentace – hudba působí celistvě a přirozeně.
aries-cerat.com

✔️ Méně se zaměřuje na studijní technickou přesnost, více na hudební výkon a zážitek.
aries-cerat.com
Obrázek WhatsApp, 2025-01-13 v 14.36.00_100db3bb.jpg
20240408_093101.jpg
zappa - Mecca studio

Tady sdílím novinku Aries cerat určenou hlavně pro štastné majitele AC převodníků u nás. Toto je vyjádření ještě před zveřejněním na jejich stránce:
Hronos – digitální rozhraní

Toto je Hronos, naše nové digitální rozhraní.
Před-prototyp byl (neoficiálně) představen na výstavě High End Munich 2025. Interně projekt běžel pod názvem Project X, případně mezi zasvěcenými s lehkou nadsázkou jako „secret sauce“.

Co Hronos dělá

V první řadě je Hronos koncipován jako upgrade pro všechny stávající D/A převodníky Aries Cerat.
Na základě našich poslechových testů mají z Hronosu výrazný přínos všechny modely – od Helene až po Homerus. Podle mého subjektivního vnímání je zlepšení natolik výrazné, že DAC vybavený Hronosem hraje na úrovni, nebo si troufnu říct i lépe než model o třídu výš.

Za druhé – a to pravděpodobně vyvolá určitou diskusi – je skok ve výkonu přítomen bez ohledu na kvalitu použitého serveru. Rozdíly mezi jednotlivými servery se výrazně zmenšují, v některých případech se stávají téměř zanedbatelnými. Konečné posouzení samozřejmě zůstává na uživatelích, jakmile se jednotky dostanou do reálného provozu.

Je důležité zdůraznit, že tato technologie je výhradně určena pro naše DACy.
Hronos je nedílnou součástí digitálního ekosystému Aries Cerat a nebude dostupný pro použití s jinými značkami D/A převodníků.

Kompatibilita a instalace

Hronos disponuje standardním USB vstupem.
Lze jej připojit k jakémukoli zdroji schopnému výstupu audia přes USB – od běžného PC, přes streamery a audio přehrávače, až po špičkové hudební servery. Nejsou vyžadována žádná speciální nastavení, karty ani příslušenství.

Připojovaný DAC je modifikován přímo v terénu:
jeho interní USB modul je odstraněn a nahrazen dodávanou dceřinou kartou (daughtercard). Ta je s jednotkou Hronos propojena pomocí šesti krátkých samostatných koaxiálních vodičů.

Princip funkce (zjednodušeně)

Z pohledu zdroje se Hronos chová jako běžný USB DAC. Server do něj streamuje data standardním způsobem, bez nutnosti jakékoliv speciální konfigurace.

Hronos dekóduje USB stream a převádí jej do našeho interního datového protokolu DACu. USB část je galvanicky oddělena od zbytku systému.

Dekódovaná data jsou lokálně uložena a znovu časově uspořádána (reframed) uvnitř jednotky Hronos.

Data jsou následně přenesena přes speciálně navrženou protihlukovou bariéru (noise firewall).

Na druhé straně této bariéry jsou data streamována do dceřiné karty v DACu.

Dceřiná karta data opět lokálně ukládá a znovu časově přerámuje, než jsou předána převodním bankám DACu.

Hronos je interně rozdělen do tří samostatných sekcí, z nichž každá je napájena vlastním bankem superkondenzátorů. Tyto sekce jsou galvanicky odděleny jak v oblasti napájení a zemí, tak – a to zcela zásadně – i v oblasti přenosu dat.

Tato architektura vytváří dvojitou protihlukovou bariéru mezi zdrojem a DACem a zároveň díky dvojitému ukládání a přerámování dat přináší velmi výrazné zlepšení výkonu samotných převodních bank.

Koncepce a filozofie

Primárním cílem projektu Hronos je odstranit zásadní problém digitálního přenosu, kdy zdroj určuje rychlost dat a tím i slovový hodinový signál (word clock).

USB, stejně jako jiné digitální přenosy, nese své specifické rozložení fázového šumu. Zatímco vysokofrekvenční složky (běžně označované jako jitter) jsou obecně známé, mnohem problematičtější je makrojitter – velmi nízkofrekvenční modulace fázového šumu, která je u USB připojení výrazně zastoupena.

Dalším zásadním degradačním faktorem je průnik šumu ze zdroje do DACu. Tento šum – jehož spektrální charakter se výrazně mění v závislosti na použitém hardwaru, kabelech, switchích a síťové topologii – následně moduluje fázový šum hodinového signálu dále v řetězci.

Hronos je navržen tak, aby tuto závislost přerušil a DAC od těchto vlivů účinně izoloval.

Dostupnost

První dvě výrobní série jsou již kompletně vyprodány formou předobjednávek.
Aktuálně intenzivně pracujeme na optimalizaci výroby tak, aby nedocházelo k žádným zpožděním dodávek.
Project X 7 Aries Cerat.jpg
Project X 6 Aries Cerat.jpg
WhatsApp Image 2025-12-16 at 00.43.12 (3).jpeg
zappa - Mecca studio

Aktuality z Mecca Highend kutlochu 🔊

Ahoj všem,
krátké shrnutí toho nejzajímavějšího, co se teď děje u nás v Mecca Highend:

1️⃣ Přínos Hronosu pro DACy Aries Cerat
2️⃣ Pozvánka na pražskou výstavu
3️⃣ Malá (psssst 🤫) akce na kabely ze studia – 20 až 50 %

🔥 HRONOS – nový digitální interface od Aries Cerat pro Aries Cerat převodníky

Do studia by měl v březnu dorazit Hronos, nové zařízení, které dramaticky zlepšuje signál ze streameru do D/A převodníku. Pokud vše klapne, stihneme ho představit i na pražské výstavě, kde budeme vystavovat společně s Velikinac family.

📍 Praha – pokoj 324
Ano, místnost bude menší a prezentace skromnější rozměry, nikoli však kvalitou – spíš naopak.

Pokud vše dopadne podle plánu, uslyšíte:

PREMIÉRU děleného DACu Ithaca Minor (~120 kg) + Hronos

premiéru podložek a platforem Divine Acoustic
(čekací doba 2–3 měsíce, obrovský nápor objednávek)

premiéru Network Acoustic switch Tempus

filtrace Muon Pro2 & Eno2

ukázky kabeláže Signal Projects (to se Velikinacům asi líbit nebude 😄)

Pravděpodobná sestava:

repro: Fakir One, případně Clarisys Piccolo Plus

zesilovače: Essentia 60, Impera Reference (pre)

server: Pachanko Constellation Masterpiece

DAC: ITHACA MINOR + HRONOS

filtrace: Signal Projects Poseidon S30 + DC blocker
(což se v hotelových podmínkách bude hodit víc než dost)

💡 Co má Hronos přinést? (informace přímo od Stavrose)

Po včerejší komunikaci se Stavrosem (majitel a vývojář Aries Cerat) ohledně projektu X, dnes už oficiálně nazvaného HRONOS, zazněly dvě zásadní teze:

1️⃣ Posun DACu minimálně na úroveň vyššího modelu

Jakýkoliv Aries Cerat DAC by měl s Hronosem hrát minimálně jako vyšší model v hierarchii.
A rozdíly v cenících nejsou kosmetické:

Helene → Kassandra ≈ 10 000 €

Kassandra Ref → Kassandra SE ≈ 24 000 €

Ithaca → Ithaca Minor ≈ 26 000 €

Pokud tedy Hronos skutečně přinese zvuk „o level výš“, pak je jeho cena 9 500 € z mého pohledu víc než férová.

2️⃣ Server přestává být kritickým článkem

Druhá teze je skoro až neuvěřitelná:
Hronos má zásadně smazat rozdíly mezi ultra drahým serverem (Pachanko Masterpiece) a levným serverem nebo dokonce notebookem.

Upřímně – tady mám poprvé lehké pochybnosti.
Stavrosovi věřím, znám jeho produkty a vím, co dokážou… ale tady si říkám: důvěřuj, ale prověřuj.
Test nás čeká velmi brzy.

Jak říkám: zveřejňuji Stavrosovy teze.
Před výstavou už budeme vědět, kde je pravda.
Pokud se nemýlí, bude to malý zázrak.
So if Kassandra sounds like next model, same sound with expensive server or cheap server, then why buy the most expensive server?
🔌 Kabely Signal Projects & Velikinac – mezi vás, ne do vitríny

Na závěr bych rád víc etabloval dvě skvělé značky z našeho portfolia – Signal Projects a Velikinac Audio.
Proto teď nabízíme demo a studiové kabely se slevou 20–50 %.

Nejde jen o cenu.
Upřímně věřím, že poměr výkon / cena vás může šokovat – obzvlášť při srovnání s „věhlasnými“ značkami.

Aby bylo jasno:
kabelů jsem slyšel opravdu hodně –
Synergistic, Kimber KS, Jorma Origo / Prime, Ansuz, Pi Audio, Harmonix, Tchernov, Van den Hul, AudioQuest, Furutech (Audio Nirvana), Nordost atd.
Takže vím, co nabízím.

Pokud budete chtít:

poradit výběr,

probrat sestavu,

nebo domluvit výhodnou cenu,

📩 klidně mi napište do SZ
📱 nebo na WhatsApp: 732 576 216

🌐 Web: https://mecca-highend.cz/

📘 FB: Mecca Highend Studio
619072437_10240214114107689_253412349668061846_n.jpg
WhatsApp Image 2026-01-27 at 18.55.30.jpeg
Signal Projects Atlantis Apollon Lynx.jpg
OIP.jpg
Obrázek WhatsApp, 2025-11-01 v 12.40.36_5d08faae.jpg
5141227-448d5f1c-signal-projects-filtron-cx-passive-power-distribution.jpg
557443602_122251437092193694_3947703553353069848_n.jpg
559731968_122251437056193694_6729267570058104375_n.jpg
566348524_122251436990193694_2644033103295581314_n.jpg
Obrázek WhatsApp, 2025-09-07 v 16.44.24_20ea7fd9.jpg
Jiri

Příspěvek od Jiri »

zappa - Mecca studio píše: 25 pro 2025 12:53 Jelikož značky, které do Čech dovážím se netěší zájmu Hifi Voice, který propaguje hlavně zboží svých klientů(chápu), musím propagovat tyto značky aspon takto.
Zappa, vzhledem k tomu, co v diskuzi pod recenzí Aries Cerat předvedl tvůj zákazník VICO:

https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... at-helene

tak opravdu nejlepší bude, když si pochvalné recenze na své značky budeš psát sám.
MSB
zappa - Mecca studio

Aries Cerat HRONOS & ITHACA MINOR: Digitální nirvána v Mecca Highend

Možná jste v kuloárech zaslechli o „Project X“ nebo legendární „Secret Sauce“ mistra Stavrose Danose. Dnes toto tajemství odhalujeme naplno. Hronos není jen další digitální rozhraní – je to chybějící článek k absolutní věrnosti vašeho digitálního řetězce.

Právě teď nahlížíme přímo pod pokličku v sofijské centrále, kde se tento dvoudílný skvost ladil na těch nejmonumentálnějších systémech světa.

Technická genialita ve službách hudby
Hronos řeší to, co ostatní jen maskují. Stavros Danos navrhl systém, který funguje jako neprostupná bariéra mezi „špinavým“ světem IT dat a vaším drahocenným převodníkem:

Dvojitý „Store & Reframe“: Data jsou v reálném čase lokálně ukládána a kompletně přerámována jak v jednotce Hronos, tak znovu přímo na dceřiné kartě uvnitř DACu. Výsledek? Totální eliminace „macrojitteru“ – fázového šumu, který je největší slabinou USB přenosu.

Dvojitý Noise Firewall: Signál je galvanicky izolován na úrovni dat, napájení i země. Váš DAC tak dostává „laboratorně čistá“ data bez ohledu na to, co se děje v serveru.

Superkapacitorové pole: Masivní nerezové šasi s označením „X“ napájí tři nezávislé interní sekce bankami superkapacitorů. Čistota tohoto napájení je v digitální doméně naprosto bezprecedentní.

Ekonomika High-Endu: Milionové úspory?
Hronos s cenou 9 500 EUR představuje v kontextu Aries Cerat nejracionalnější upgrade v historii značky:

Upgrade DACu o dvě třídy: Hronos posune váš stávající DAC zvukově nad úroveň modelu nad ním. Majitelé Helene hrají v lize Kassandra Ref, zatímco s Kassandrou Ref získáte výkon verze Signature (kde je doplatek propastných 22 000 EUR) atd.

Konec honby za nejdražším serverem: Díky imunitě, kterou Hronos poskytuje, už nemusíte investovat miliony do zdrojů typu Taiko Olympus. Náš nový partner Ediscreation nabízí model Bach – server, který technickou kvalitou směle konkuruje světové špičce, ale bez marketingové přirážky. V kombinaci s Hronosem získáte zvukový výsledek milionových systémů za zlomek jejich ceny.

Velká únorová a březnová premiéra!
V našem studiu v Hrochově Týnci se schyluje k velkému digitálnímu svátku:

Ithaca Minor (DAC): Už během února u nás přivítáme tento očekávaný skvost – „vstupní“ bránu do světa nejvyšší řady Ithaca. Přijďte si ji poslechnout jako první!

Hronos (Digital Interface): V březnu pak Ithaca Minor (i ostatní modely) dostane své „turbo“ v podobě Hronosu.

Audio Video Show Praha: Ve dnech 20. – 21. 3. 2026 budeme celou tuto sestavu prezentovat na největší hifi výstavě v ČR.

Tato technologie je vyvinuta výhradně pro ekosystém Aries Cerat. V rámci odborného upgradu u nás v Mecca Highend nainstalujeme dceřinou kartu přímo do vašeho převodníku a propojíme ji se šesti koaxiálními vodiči s jednotkou Hronos.

Zatímco první výrobní várky Hronosu jsou již celosvětově vyprodané, my už chystáme naše studio na vaše návštěvy. Těšíme se na vás!

Nemohu si pomoct, prominte,vy kteří mi nepřejí, ale pro mne je tento systém opravdová radost, a jsem pyšný, že u nás mohu prezentovat zcela jistě jeden z nejlepších audio systémů světa bez ohledu na cenu. :oops: Všichni jste zvání, rád vám systém předvedu a poradím vám i s vaším řešením. Věřím, že odejdete tak jako všichni ze studia nadšení a plní neuvěřitelných zážitků. U nás ve studiu je každý vítán,všichni a bez vyjímky! Vůbec mi nevadí, když si nic nekoupíte, jde mi jen o dobrou věc, a otevřít oči těm, kteří nevěří mé opravdovosti a upřímnosti. Děkuji. "MUSIC IS THE BEST" :thumbup:
624724442_1381438610453978_1537986157245216932_n.jpg
622720505_1381438573787315_5142448532985909370_n.jpg
623386702_1381438427120663_2457492146374815951_n.jpg
623478919_1381438323787340_2662041826260794392_n.jpg
WhatsApp Image 2026-01-27 at 18.55.30.jpg
galileo5m3.jpg
cassini_front_M-1024x683.jpg
keplerr4m-768x805.jpg
bach5.jpg
Obrázek WhatsApp, 2025-10-02 v 21.34.48_d7bec571.jpg
zappa - Mecca studio

Takto popsal své dojmy po vcerejším poslechu ve studiu své dojmy návštěvník studia do skupiny na FB. Jediné co bych dodal, že dává vše za vinu pouze reprosousostavám Symphonia, výsledek je dílem celé soustavy a ptostoru, ale jinak popsáno bravurně a s textem naprosto samozřejmě souzním. :thumbup: Abych pravdu řekl,.má vyjímečné schopnosti popsat své pocity, a to není zrovna jednoduché. Bravo

Ahoj,
chtěl bych poděkovat mému kamarádovi Michalu Cirkovi a Zappovi za možnost poslechu reprosoustav Aries Cerat Symphonia.
I když je pro mnohé z nás tato cenová kategorie naprosto nedosažitelná a těžko představitelná, rád bych především vyzdvihl, na jakou úroveň poslechu je vůbec možné se dostat. Zároveň musím přiznat, že jsem neměl ani tušení, jak realisticky mohou hudební nahrávky znít. Naivně jsem si myslel, že mě už nemůže nic zásadního překvapit, opak však byl pravdou. Tento poslech byl pro mě největším a zároveň nejrealističtějším hudebním zážitkem, jaký jsem kdy zažil.
Reprosoustavy Aries Cerat Symphonia měli mnozí z nás možnost slyšet minulý rok 2025 na výstavě v Praze, bohužel v naprosto nevyhovujících podmínkách. Ve Vraclavi u Zappy však dostávají zcela jiný rozměr – poslech v krásné, akusticky upravené místnosti je skutečně výjimečný zážitek. Kdo tam ještě nebyl, tomu návštěvu vřele doporučuji, pokud chce slyšet něco až nadpozemského, jako z jiného vesmíru. Slovy se to popisuje jen těžko, to se prostě musí zažít. Husí kůže je téměř zaručena.
Dechberoucí dynamika, exploze energie a naprostá nepřikrášlenost projevu jsou k nezaplacení. Velikost nástrojů odpovídá skutečné realitě – každý instrument má v nahrávce svou autentickou velikost, což je naprosto ohromující. Šířka, hloubka a celkový prostor reprodukce jsou mimo mé chápání. V určitých momentech máte pocit, že se před vámi rozevře téměř celý orchestr, který vás obklopí svou masou, energií a živostí. Není to reprodukce hudby, ale skutečný živý zážitek, při němž člověk zapomíná, že sedí v místnosti a ne v koncertním sále.
Absolutní černota mezi jednotlivými nástroji, kde je každá linka precizně oddělená a dokonale vykreslená, působí až neuvěřitelně. Co mě však zasáhlo nejvíce, je realističnost smyčcových nástrojů. Každé jemné zavrzání struny je dechberoucí, plné dřevitého charakteru a autenticity. Vokály jsou reprodukovány s šokujícím realismem a přirozenou velikostí.
A osmipalcový basový měnič mě doslova ohromil – nechápu, odkud se z tak relativně malého reproduktoru bere tolik pevných, jasně ohraničených a konturovaných basů. Mnozí se snaží z malých reprosoustav dostat co nejvyšší SPL, ale právě zde si člověk uvědomí, že ne všechny decibely jsou stejné. Hráli jsme přibližně na úrovni 87–93dB, přesto byla hudba fyzicky cítit v hrudi i v celém těle. Nevěřil bych, že 90 dB může ve velkém měřítku znít tak mohutně, až to doslova bourá hradby.
Mám velmi rád jazzové nahrávky s klavírem a takovou znělost klavíru jsem dosud nikde jinde neslyšel. Tyto reprosoustavy hrají všemi barvami. Nejde o suchý, monitorový a analyticky nudný projev, který se soustředí pouze na detaily.
Toto je absolutní špička v muzikálnosti a přesně taková je moje představa dokonale vyvážených reprosoustav – s ohromujícím a realistickým podáním nástrojů i vokálů. V těchto momentech má člověk pocit, jako by se koncert přenesl přímo k němu domů, a přirozeně vzniká chuť poslouchat další a další nahrávky. Je to silně návykový zážitek.
Cestou zpět jsme s Michalem vedli dlouhý rozhovor a shodli jsme se na jednom zásadním poznatku. Existuje spousta jiných, často ještě dražších reprosoustav, které jsou „papírově“ excelentně změřené a technicky naprosto správně navržené. To však samo o sobě vůbec nezaručuje, že dokážou posluchači předat tak živý, intenzivní a emocionální zážitek plný husí kůže. Takový projev zvládá jen velmi malé procento reprosoustav. Pro mě osobně v tomto ohledu stojí Aries Cerat Symphonia na absolutním vrcholu a představují to nejlepší, co jsem měl kdy možnost slyšet.
Jano hifista

Tak toto musí byt zazitok ! :thumbup:

Priznam sa ze sa cloveku az nechce verit hlavne pri pohlade na tie "bedne",ak sa to tak da nazvat :oops:
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, wireworld electra 7, wireworld silver eclipse XLR, SOtM pCBL-SS8-F, SOtM dCBL-CAT7, Ediscreation OCXO II standard, V5 Syncro Uni 16.
Olusr

Příspěvek od Olusr »

Tj. pořádná nálož hiendu ..toto vlákno. :thumbup:
Olusr = kychtax
zappa - Mecca studio

Ithaca Minor už je za dveřma, čekání je dlouhé, doufám, že bude stát za to. Těšíme se, a je nás víc. :thumbup: Tu fotku mi AI pěkně zmršila, přidávám originál.
e1d82f4a-a184-4d1f-b078-31318af4a0ae.png
Obrázek WhatsApp, 2025-08-02 v 11.55.23_069b55d9.jpg
zappa - Mecca studio

Ještě novinka. Na výstavu se už těšíme, budeme vystavovat tentokrát v mini místnosti, tak nečekejme zázraky. Velikinac bude vystavovat své repro FakirOne 91db, které bude pohánět Protos integrovaný zesilovač 20w Triodefet, D/A převodník bude bud Kassandra nebo Ithaca Minor, propojené bude vše Velikinac kabely, dále v sestavě Network acoustic sitové řešení,streamer Ediscreation Haydn nebo Bach, filtrace napájení Poseidon S30. Také proběhne premiéra Divine acoustic, platformy a podložky. Konec reportu.
WhatsApp Image 2026-02-02 at 08.56.05.jpeg
WhatsApp Image 2026-02-02 at 09.02.12.jpeg
WhatsApp Image 2026-02-07 at 21.44.46.jpeg
Protos-main-2-1.jpg
zappa - Mecca studio

Tak projde tato informativní stránka v časopisu na Audio Show Praha 2026? :silent:
MECCA 2026 nahled (2).jpg
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Máš tam drobnú chybku, namiesto “Filtrace” tam je “Diltrace”
Čo v zostave slúži ako Roon Endpoint?
iFi iSilnecer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
dvader

Příspěvek od dvader »

Tu prostřední zlatou část textu by bylo dobré nějak upravit - velké mezery jsou do očí bijící a působí to graficky neprofesionálně. Třeba přidat nějaká slova, nebo tito část udělat užší či zvětšit font…
zappa - Mecca studio

blesk666 píše: 08 úno 2026 16:59 Máš tam drobnú chybku, namiesto “Filtrace” tam je “Diltrace”
Čo v zostave slúži ako Roon Endpoint?
Děkuji, dám opravit. :thumbup:
zappa - Mecca studio

dvader píše: 08 úno 2026 18:46 Tu prostřední zlatou část textu by bylo dobré nějak upravit - velké mezery jsou do očí bijící a působí to graficky neprofesionálně. Třeba přidat nějaká slova, nebo tito část udělat užší či zvětšit font…
Myslíš tuhle?
MECCA 2026 nahled (2) (1).jpg
zappa - Mecca studio

Tady jedno krátké videjko ze včerejšího poslechu. Petr Brant je opravdu pecka, škoda, že se jeho hudba nedá sehnat. Je velká škoda, že si někdo nenašel a nevydal to úžasné album, které si zřejmě vydal svépomocí. Volal jsem mu osobně, ani on nemá cd pro sebe, a další nebudou. https://www.youtube.com/watch?v=B_FkwABmN9A
dvader

Příspěvek od dvader »

Myslím tohle:
"Výstava je ideální přiležitostí seznámení s touto značkou, ale to hlavní se odehraje o kousek vedle. V sobotu 25. dubna 2026 proběhne v poslechových prostorách studia Mecca Highend exkluzivní česká premiéra vlajkového D/A převodniku Ithaca Minor. V akusticky vyladěném prostředí studia budou k poslechu i nejvyšší modely značky,
jako jsou monobloky lanus Essentia, nebo hornové reprosoustavy Symphonia. Zveme Vás na poslech."
zappa - Mecca studio

dvader píše: 10 úno 2026 13:22 Myslím tohle:
"Výstava je ideální přiležitostí seznámení s touto značkou, ale to hlavní se odehraje o kousek vedle. V sobotu 25. dubna 2026 proběhne v poslechových prostorách studia Mecca Highend exkluzivní česká premiéra vlajkového D/A převodniku Ithaca Minor. V akusticky vyladěném prostředí studia budou k poslechu i nejvyšší modely značky,
jako jsou monobloky lanus Essentia, nebo hornové reprosoustavy Symphonia. Zveme Vás na poslech."
Aha, Děkuji, už chápu, mohlo to být třeba v rámečku, že? Víš, děláme to v rychlosti a na poslední chvíli, deadline už byla, a tak se čeká jen na nás. Původně jsme nechtěli jít na výstavu, po zkušenosti z minula, to byla fuška jako hrom, nechci na to ani vzpomínat, když jsem tam měl tu monstrózní sestavu rozebranou k odnosu do auta, sám voják v poli, cítil jsem se jak poslední mohykán na bojišti. :crazy: Také zvukově mám obavu, aby pak přející výsledný zvuk s pokoje 4x3m nerozžvejkali, a všude pak neplivali, ale hádám, to je také součástí veřejného prostoru.
zappa - Mecca studio

Jelikož probíhají trochu kontroverzní diskuze ze samostatných vláken, ponořil jsem se více do objasnění Stavrosových technologií. Na Youtube jsou velmi velmi zajimavé inteview s vývojářem a majitelem Aries cerat. Možná sdílení těchto videjí může trochu vnost víc světla do geniality Stavrose a zvuku, který jeho systém předvádí, žádné fráze, ten člověk ví co dělá. Možná i proto, aries cerat irituje mnoho zdejší Diy techniky, nezlobte se, ale pro mne je Stavrus král ultra highendu, je to radost a čest jeho výrobky prezentovat v České republice a samozřejmě všem milovníkům hudby a přátelů reálně znějících sestav.

Intrerview 1 https://www.youtube.com/watch?v=Fo6MlZdbILI
Tento rozhovor pro What's Best Forum jde mnohem hlouběji do filozofie designu a vysvětluje některé velmi specifické technologie, které dělají Aries Cerat unikátním. Zde je podrobný souhrn:

1. Tým a výroba [01:10]
Vše v jedné hlavě: Stavros Danos je jediným majitelem, manažerem i designérem. Sám navrhuje vše od schémat elektroniky přes akustiku reprosoustav až po design šasi.

Tým řemeslníků: V týmu má aktuálně 6 vysoce vyškolených lidí, kteří fungují jako „umělečtí řemeslníci“. Každý má svou specializaci (broušení, leštění, elektronika, kovoobrábění), ale všichni pomáhají se vším.

In-house výroba: Vše se vyrábí přímo v jejich dílně na Kypru. Stavros osobně provádí finální montáž kritických částí, první spuštění a testování každého kusu.

2. Zvukový ideál: Sensation of Live Music [06:24]
Stavros nemá rád „audiofilsky politicky korektní“ zvuk (hraní si na výšky, středy a basy).

Jeho cílem je, aby systém v místnosti vytvořil pocit, že tam s vámi stojí skutečný saxofonista nebo trumpetista. Jde mu o hustotu zvuku, dynamiku a energii, kterou má živý nástroj, ale kterou většina hifi systémů ztrácí.

3. Distribuce zisku (Gain) a šum [08:16]
Jeho strategie: Vysoký zisk ve zdroji (DAC/Phono), mírný v předzesilovači a malý v koncovém zesilovači.

Výhoda: Vyšší napětí ze zdroje znamená automaticky méně šumu v celém systému. Pokud má DAC výstup např. 10V místo běžných 2V, nemusí zesilovač tolik zesilovat i šum, který se cestou nabalí na kabely. Je to v podstatě „ticho zdarma“.

4. Technologie TriodeFet (Řada Ianus) [32:23]
Tohle je klíčová inovace, která není ani klasický zesilovač, ani hybrid:

Virtuální trioda: Jde o obvod, který se navenek chová přesně jako trioda (má stejné křivky a spektrum zkreslení), ale pracuje s ampéry místo miliampérů.

Nová rasa elektronek: Stavros to popisuje jako „vytváření nových plemen elektronek“. Může kombinovat charakteristiky různých lamp a pak je „zvětšit“.

Proč to zní lépe: Protože obvod nepotřebuje výstupní transformátor k tomu, aby utáhl reprosoustavy, slyšíte „více z elektronky samotné“ bez negativních vlivů pasivních součástek. Není to ani zvuk tranzistoru, ani typické lampy – je to „třetí pilíř“ zvuku.

5. Inverted Triode (Invertovaná trioda) [13:32]
Používají ji v top modelech (Impera, Cassandra).

Efekt: Stavros ji přirovnává k opaku kompresoru. Zatímco studiové kompresory dynamiku potlačují, Inverted Triode ji pocitově expanduje. Zvuk je nekomprimovaný, dýchá jako harmonika a má neuvěřitelnou šířku pásma.

6. Detaily k reprosoustavám [43:34]
Měření: Plochá frekvenční odezva je pro něj nutný základ, ale nic to neříká o kvalitě. „I špatný reproduktor můžete donutit měřit se ploše, ale pořád bude znít špatně.“

Aurora vs. Symphonia: Aurora je flexibilnější pro různé místnosti díky laditelné basové sekci. Symphonia s velkým basovým hornem je sice teoreticky lepší, ale potřebuje prostor „dýchat“. Pokud dáte basový horn do malé místnosti, paradoxně basy ztratíte.

7. Zajímavost na závěr: Poslouchá Stavros doma? [47:28]
Překvapivá odpověď: Doma neposlouchá nic. V laboratoři tráví 12 hodin denně poslechem svých vrcholných modelů (Contendo). Říká, že po 12 hodinách u takového systému by mu doma všechno znělo nesnesitelně špatně, takže raději relaxuje v tichu.

Tento rozhovor krásně doplňuje ty předchozí – potvrzuje, že Stavros je technický purista, který se nebojí zahodit učebnice a vymyslet vlastní „aktivní prvky“, aby dosáhl zvuku, který se mu líbí.
zappa - Mecca studio

interview 2 https://www.youtube.com/watch?v=Hv5sqLt2NLo&t=645s
1. Revoluce jménem Inverted Triode (Invertovaná trioda)
Stavros vysvětluje, že tato technologie je jejich „tajnou zbraní“.

Historie a výzkum: Tato koncepce existovala v teoretické rovině před 100 lety, ale v audio průmyslu ji nikdo nepoužil. Aries Cerat museli provést vlastní masivní výzkum, protože neexistovaly žádné tabulky ani data o životnosti nebo křivkách těchto elektronek v tomto zapojení.

Technická převaha: Invertovaná trioda funguje jako „elektronový transformátor“. Má téměř nulovou vstupní kapacitu a extrémně nízkou výstupní impedanci.

Brutální šířka pásma: Stavros uvádí příklad: Pokud použijete špičkový výstupní transformátor s klasickou lampou 300B, dostanete pásmo cca 20 Hz – 50 kHz. Když ten samý transformátor zapojíte do jejich obvodu s Inverted Triode, získáte neuvěřitelných 4 Hz až 600 kHz. To je důvod, proč jejich zesilovače znějí tak neomezeně a čistě.

2. Zvuk: "Jako zvednutí opony"
Když se ho moderátor ptá, jak to slyší běžný člověk, Stavros odpovídá:

Není to o tom, že by si přístroj „vymýšlel“ nové informace. On jen odmaskuje to, co v nahrávce už je, ale jiná technika to znehodnotí.

Přirovnává to k liftu (zvednutí) opony nebo k roztažení akordeonu. Zvuk se najednou nadechne, získá prostor a reálné kontury, které dříve nebyly vidět.

3. Nastavitelný Bias: Vaše soukromé hřiště
Stavros vysvětluje, proč dal uživatelům do ruky možnost měnit bias (předpětí) elektronek:

Hifisté si rádi hrají: Všichni kupují drahé kabely a mění lampy (tube rolling), aby doladili zvuk. Aries Cerat vám dává nástroj, jak to dělat zdarma a za chodu hudby.

Dokonalý "match" se zbytkem světa: Pokud máte zbytek řetězce trochu ostřejší, můžete biasem zvuk lehce zjemnit a naopak.

Optimalizace: Každá elektronka (i od různých výrobců jako Mullard vs. Siemens) má svůj „sweet spot“. S jejich systémem ho můžete najít uchem, aniž byste museli přístroj rozebírat nebo volat technika.

4. Distribuce zisku (Gain) – Méně je více
Tohle je velmi zajímavý technický vhled. Stavros říká, že většina firem dělá chybu v tom, že zesilovač má obrovský zisk, který pak v předzesilovači musí „ničit“ (tlumit).

Jeho cesta: Rozložit zisk rovnoměrně. Jeho převodníky mají velmi vysoký výstup (třeba 10V), což umožňuje mít v celém řetězci méně zesilovacích stupňů.

Výsledek: Méně stupňů = méně šumu a čistší cesta signálu. Je to jako „jídlo zdarma“ – dostanete nižší šumovou hladinu jen díky chytrému návrhu, ne díky drahým filtrům.

5. Digitální audio a mýtus o měření
Tady je Stavros hodně upřímný a jde proti proudu:

Bity a vzorkování: Tvrdí, že honba za 32-bit/768kHz je čistý marketing. Reálný dynamický rozsah i té nejlepší nahrávky končí u 14 bitů kvůli fyzikálním limitům mikrofonů. Zbytek je jen digitální šum, který vám prodejci prodávají pořád dokola v novém balení.

Měření vs. Uši: Měření jsou dobrá pro inženýra jako kompas, aby věděl, že přístroj není rozbitý. Ale čísla jako 140 dB dynamického rozsahu vám neřeknou nic o tom, jestli to bude hrát jako hudba.

Cíl: Cílem Aries Cerat je, aby digitál zněl jako špičkový analog (gramofon). Distributor v rozhovoru potvrzuje, že Cassandra Reference je první DAC, u kterého zapomíná, že poslouchá „jedničky a nuly“.

6. Design a zpracování (Tekutá měď a karbon)
Moderátor je nadšený z toho, jak věci vypadají. Stavros prozrazuje:

Proprietární povrch: Ten povrch na reprosoustavách (Liquid Copper) vyvinuli sami v laboratoři. Jsou to vlastně 3D vlny mědi „zmrazené“ v silné vrstvě křišťálového skla (cca 5-6 mm tloušťka).

Ruční práce: Je to nesmírně pracné, broušení a leštění trvá měsíce. U modelu Contendo trval proces povrchové úpravy neuvěřitelných 8 měsíců.

7. Rada na závěr: Kam dávat peníze?
Stavros varuje před „iracionálními investicemi“. Vidí lidi, co mají kabely a podložky v ceně samotného přístroje.

Jeho doporučení: Peníze by měly jít primárně do základu systému a do akustiky místnosti. On sám na výstavách občas nepoužívá žádné drahé doplňky, aby ukázal, že pokud je základ (Aries Cerat) správně postavený, hraje to božsky i „na holé zemi“.
zappa - Mecca studio

Interview pt 1 https://www.youtube.com/watch?v=Hv5sqLt2NLo&t=645s
1. Technologie "Inverted Triode" (Invertovaná trioda) [04:14]
Stavros vysvětluje, že tato koncepce je stará asi 100 let, ale nikdo ji pořádně komerčně nerozvinul. Aries Cerat do výzkumu investovali tisíce hodin, protože neexistovala žádná data.

V čem je ten vtip: Mřížka elektronky funguje jinak, než je běžné. Výsledkem je téměř nulová vstupní kapacita a velmi nízká výstupní impedance.

Příklad z praxe: Pokud vezmeš špičkový výstupní transformátor a místo klasické elektronky (třeba 300B) ho budíš touto technologií, šířka pásma se neuvěřitelně zvětší. Tam, kde 300B končí na 50 kHz, Aries Cerat s Inverted Triode vytáhne z toho samého transformátoru 4 Hz až 600 kHz. [06:36]

2. Zvukový přínos [09:44]
Stavros říká, že to není jen o číslech. Zvuk popisuje jako „zvednutí těžkého závěsu“ nebo jako „akordeon“. Nejde o to, že by se přidávaly nové informace, ale o to, že se odmaskují detaily, které tam už v nahrávce jsou, ale běžná elektronika je neumí „vytáhnout“ a zviditelnit.

3. Možnost ladění Biasu uživatelem [11:29]
Tohle je přesně to, co jsi zmiňoval – dává to majiteli obrovskou svobodu.

Elektronické „hřiště“: Můžeš si měnit charakter zvuku přímo za chodu hudby. Stavros přiznává, že je to dvousečná zbraň, protože někteří hifisté si s tím budou hrát pořád a nikdy si neodpočinou [12:04].

„Tube rolling“ zdarma: Změna biasu funguje podobně jako výměna elektronek (tube rolling), ale nemusíš nic kupovat. Pokud máš systém, který je moc ostrý nebo naopak tupý, doladíš si to tímto knoflíkem přesně podle svých uší a akustiky místnosti.

4. Digitál a „Honba za čísly“ [23:08]
Stavros má velmi střízlivý pohled na moderní honbu za bity a vzorkováním:

Většina nahrávek má reálný dynamický rozsah odpovídající 12 až 14 bitům. I když to nahraješ na 128 bitů, fyzikální limit mikrofonů a šumu okolí nepustí víc [24:17].

Vysmívá se tomu, jak výrobci prodávají každý měsíc nové převodníky jen kvůli lepším měřením, ale zvukově často zaostávají za staršími poctivými konstrukcemi.

Reference: Americký distributor v rozhovoru potvrzuje, že převodník Cassandra Reference je pro něj reference právě proto, že zní jako analog/gramofon, i když je to digitál [28:40].

5. Filozofie investic (Kabely vs. Akustika) [34:36]
Tady se Stavros shoduje s tebou: Je nesmysl mít USB kabel nebo podložky pod kabely v ceně celého DACu. Často vidí lidi utrácet statisíce za doplňky, přitom by za ty samé peníze mohli mít o tři třídy vyšší model reprosoustav nebo vyřešenou akustiku místnosti.
zappa - Mecca studio

Ještě tu jsou další, tohle nejnovější zminuje Hronos, Noies technology též stojí za zmínku:
https://www.youtube.com/watch?v=3V7X9MssqK0

Tento rozhovor s Robertem a Terrym z Purasound (Austrálie) se zaměřuje na technologické novinky, které Aries Cerat posunuly do čela high-endového audia. Zde je souhrn nejdůležitějších bodů:

1. Stavrosův příběh a filozofie [01:27]
Pozadí: Stavros je původním vzděláním letecký a mechanický inženýr se zaměřením na robotiku a pokročilé materiály. V elektronice a akustice je samouk.

Začátky: Firmu založil ve svých 24 letech na Kypru. Už tehdy měl navržený kompletní systém, který vypadal jako „laboratorní přístroje“ bez kompromisů – masivní a technicky dotažené [08:25].

Cíl: Chtěl ukázat, že je možné překonat tehdejší „průměrný design“ high-end průmyslu, který často neodpovídal své ceně.

2. TriodeFET: Od „lednice“ k vlajkové lodi [09:45]
Historie: Technologie vznikla už v roce 2012, ale byla příliš drahá a složitá pro výrobu. Stavros ji doslova „dal do lednice“ (odložil na neurčito).

COVID a renesance: Během pandemie došly zásoby špičkových elektronek 813. To Stavrose donutilo znovu otevřít projekt TriodeFET.

Průlom: Výsledek byl tak dobrý, že překonal jejich klasickou lampovou (SET) technologii. TriodeFET nabízí zvuk s obrovskou hustotou a atmosférou, ale bez nevýhod velkých lamp (méně tepla, vyšší stabilita, žádná údržba). Dnes tato technologie tvoří jádro jejich nabídky (řada Ianus) [13:58].

3. NOIES (Negative Output In Energy Source) [15:41]
Koncept: Tato technologie vznikla už v roce 2011 pro předzesilovač Pondera, ale díly pro ni tehdy nebyly dostatečně vyspělé. Trvalo 13 let, než ji Stavros dotáhl do finální produkce.

Jak to funguje: Běžné zdroje při zátěži (dynamické špičce) mírně poklesnou (sagging). NOIES nepoužívá zpětnou vazbu, ale speciální modulátor, který sleduje hudbu v reálném čase.

Efekt „Accordion“: Když hudba vyžaduje energii, NOIES jí dodá dvojnásobek. Zvuk je pak extrémně otevřený, nekomprimovaný a zbavený časového rozmazání (time smearing), které v běžných zdrojích ničí ambientní detaily [23:22].

4. Nové proprietární rozhraní pro DACy (Device X = HRONOS & PS) [27:08]
Konec honby za servery: Stavros vyvíjí nové rozhraní, které nahradí USB kartu v jejich DACech. Cílem je, aby uživatel nemusel kupovat extrémně drahé servery, switchy a LAN kabely.

Double Firewall: Zařízení je plně galvanicky oddělené jak od serveru, tak od samotného DACu. Data se z USB načtou, uloží a do DACu posílají vlastním tempem přes proprietární linku [30:10].

Napájení: Experimentují s bankami superkapacitorů, které fungují jako baterie, ale bez jejich nevýhod. Zařízení by mělo být zcela oddělené od elektrické sítě během přehrávání [34:08].

Kompatibilita: Bude to retrofittable upgrade pro všechny stávající modely DACů (včetně Helené) [32:16].

5. Zajímavost z Mnichova [31:23]
Aby Stavros dokázal účinnost nového rozhraní, krmil na výstavě v Mnichově systém za milion dolarů z obyčejného laptopu. Chtěl tím ukázat, že s touto technologií server přestává být úzkým hrdlem systému.

Rozhovor potvrzuje, že Aries Cerat se nyní soustředí na maximální izolaci signálu od šumu a na využití TriodeFETu tam, kde lampy narážejí na své limity.
zappa - Mecca studio

Uff, prominte, ale to jsou věci, které opravdu stojí za to objevit a aspon pochopit, abych tu nebyl za naprostého exota/obchodníka. Toto bych dělal, i kdybych nebyl obchodník, sdílel, bych to z čeho se posadím na zadek, a tohle je víc než ten případ. Navíc Stavros je vynikající člověk, skromný, na nic si nehraje, tyhle znalosti v rukách mnohých by byla velká zbran pro české ego, to by bylo čoromoro. :silent: Stavros je prostě zlatíčko, podívejte se na ten klídek, na tu znalost, dobrota z něj čiší. Je to zajimavé, i Nick ze Signal Projects je fantastický člověk, ale trochu divočejší ŘEK, a Velikinac rodinka, táta ze synem, také srdeční a sympatičtí lidé, Network Acoustic, to je anglán, taky fajn, ale není tam ta slovanská a řecká srdečnost, Edison z Ediscreation je také jiná kategorie, ale skromný je též, jeho produkty nejsou agresivně hlásané do světa, přitom je poměr cena/výkon velmi vysoký, možná až překvapivě, a Divine Acoustic z Polska je moc fajn, rodinná firma, která produkuje fantastické podložky a platformy. Nicméně jsem tím chtěl říct, že porfolio si pěkně sedlo, a že jsem se všemi lidsky velmi spokojený, Nick z SP je trochu pomalejší 15-30 dní, Stavros slíbí 16 až 18 měsíců a vždy je to tu, Edison 7-10 dní, Divine acoustic jsou ve skluzu pro obrovské množství objendávek až 2 měsíce.
zappa - Mecca studio

Wow. Tak to mám radost, tento převodník bude k slyšení už za nedlouho ve studiu. Právě jsem dostal avizo. ❤️
IMG-20260211-WA0003.jpg
Jano hifista

zappa - Mecca studio píše: 10 úno 2026 16:37 Jeho cílem je, aby systém v místnosti vytvořil pocit, že tam s vámi stojí skutečný saxofonista nebo trumpetista. Jde mu o hustotu zvuku, dynamiku a energii, kterou má živý nástroj, ale kterou většina hifi systémů ztrácí.
No ano,lebo vecsina hifistov ladí svoj system na estetiku a nie realny zvuk.Dobre sa to pocúva aj hodiny,ale otazka je,ci toto je naozaj to k comu mame smerovat.Mekky a muzikalny zvuk neodzrkadluje realitu,to je jasne.Nastroje zneju totiz skor tvrdsie,tensie a ostrejsie.
Tony

Příspěvek od Tony »

zappa - Mecca studio píše: 11 úno 2026 14:36 Wow. Tak to mám radost, tento převodník bude k slyšení už za nedlouho ve studiu. Právě jsem dostal avizo. ❤️
IMG-20260211-WA0003.jpg
Paráda Michal, teším sa s Tebou :thumbup:
Myslím, že budem medzi prvými, kto si príde Ithaku Minor k Tebe do Hrochovho Týnca vypočuť
Najviac som zvedavý na porovnanie s Kassandrou Ref II.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Jano aké nástroje myslíš? “Nastroje zneju totiz skor tvrdsie,tensie a ostrejsie”
Makkosť sa totiž interpretuje tak trochu rozdielne až nejasne. Pre niekoho si bude pochvaľovať keď prepálený vrch “skrotí” a nazve to “je to z daným komponentom/káblom mäkšie”. V inej zostave ten istý komponent môže pôsobiť tupo, rozmazane, pomalo…
Pre niekoho je zas v inom kontexte makkosť žiaduca ak basy akcentujú najmä alebo len “tvrdosť” teda napr vykreslovanie strún basgitary. Ale veľkému bubnu chýba prirodzená veľkosť (makký ale pružný spodok dotvárajúci aj dozvuk v hľbke scény).
Taktiež sláčiky. tenké a tvrdé? ano možno tie čo majú byť, ale nie sláčiky obecne, to môže byť aj katastrofálne nesprávne
iFi iSilnecer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech, Viablue, Viborg, prepoje:Burmester, Audioquest
Jano hifista

Napr.akusticka gitara alebo husle.Ako nastroje mozu zniet aj tak ze maju "telo" ale to skor vo vecsej vzdialenosti od posluchaca a v nejakej vecsej hale.Mekkost často nie je vlastnost nástroja samotného,ale kombinácia akustiky priestoru + vzdialenosti + dozvuku.Ale ak stojis "zoci-voci" nastrojom,tak zneju uplne inak nez z vecsiny zostáv.Iba zostava,ktorá má maximálnu kontrolu,pevné kontúry,rýchly bas,čisté detaily a celkove „utiahnutý“ zvuk, sa najviac približuje tomu,čo pocuješ zblízka naživo,cize tvrdosť ataku,štruktúru struny,škrabanie sláčika,dych v nástroji,mikro-dynamiku.

Naopak „mekkosť“ a „muzikálnosť“ sú často len jemné skreslenie,zaoblené transienty,zdvihnutý bas alebo potlačené výšky,viac dozvuku / priestoru,alebo jednoducho menej rozlíšenia.Čiže vela ludí má rado „muzikálny“ zvuk,lebo je príjemnejší,ale nie preto,že je realistickejší.Preto je napr.tak popularny aj gramec.

Vinyl má typicky jemne zaoblené transienty (atak nie je tak ostrý),viac „tepla“ v stredoch,často mierne skreslenie,ktoré posobí príjemne,menej agresívne výšky.Čiže výsledok je „mekší“ a subjektívne „muzikálnejší“, aj keď to nie je vernejšie realite.Je to skôr estetika zvuku než presnosť.Preto ludia hovoria,že vinyl „hrá prirodzene“ – ale v praxi to často znamená „hrá tak,aby sa to dobre počúvalo“.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Jano v zásade by som aj suhlasil. Ak chodíš občas aj na koncert klasiky, tak si všimni ako ďaleko sú od mikrofónov jendotlivé nástroje a sekcie. Nemôžeš počuť mikrodteil rovnako na nástroji ktorý je od mokrofónov 10 metrov ako ten čo je od nich 2-3m. A ani tam to nemôže až tak tlačiť mikrodetajl ale skôr obálku plus dozvuk. Tak som to myslel. Samozrejme tam lde je mikrofón rovno pri nástroji (skladanie jednotlivých stôp/nástrojov) tak tam to bude inak. Je vhodné si zistiť pri kritickom posluchu zistiť aj ako nahrávka vznikla (spôsob nahrávania, priestor, použitá nahrávacia technika, napovie aj čas vzniku nahrávky…), aby sme sa tam nesnažili počuť čo tam nie je alebo naopak ochkať len nad nahrávkami RR znamená, že nám to nehrá moc basy a výšky, lebo to u RR ekvalizujú do lavóra (pridané basy a výšky)
dvader

Příspěvek od dvader »

V tom případě se ale lidskému vjemu na takovém koncertě podobají právě mnohem víc nahrávky, kde jsou mikrofony dále od nástrojů. Posluchači přeci sedí daleko od nástrojů a uši mají méně citlivé než jsou kvalitní mikrofony…
Při vzdálenějších mikrofonech se také lépe zaznamená prostor než při mikrofonech přímo u nástrojů - ten se pak musí dotvořit uměle.
Odpovědět