Jadis Ja 15 kt88

Potřebujete poradit? Hifi rady všeho druhu.
Odpovědět
JosefM

Jadis Ja 15 kt88

Příspěvek od JosefM »

Dobrý večer,
Chtěl bych zkusit prvně elektronkový zesilovač a dostal jsem nabídku na tyto monobloky. Myslíte byla by to dobrá volba.
pajuna
Administrátor

Re: Jadis Ja 15 kt88

Příspěvek od pajuna »

K cemu to chces pouzit?
Jadis jsou skvele zesiky, ale charakter zalezi na konstrukci a lampach. Toto je pomerne slabe, ma 20w v acku.
Tento typ se uz velmi dlouhou dobu nevyrabi. Byl bych opatrny.
1. Jadis DA88S MkII,McIntosh MCD500,Franco Serblin Accordo Essence,Tyr2,Heimdall2,LessLoss,XLO,filtr NA,Sennheiser HD595,
2. Electrocompaniet ECI6D,OPPO UDP205,Franco Serblin Accordo,Pro-ject Debut III ES, BW PV1D
JosefM

Příspěvek od JosefM »

Poslouchám na Chario Aviator Nobile + Audiolab 9000Q + 9000P. Preferuji tišší poslech (panelák) a na soustředění poslech spíše akustickou hudbu, Jazz.
Má představa je něco jako PrimaLuna EVO 100 nebo nějaký Cayin.
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Jestli muzi poradit tak SET Line Magnetic 508 (805). Myslim, ze jsou tady v CR na prodej second hand. Za mne urcite lepsi nez Prima luna…
Tony

Příspěvek od Tony »

Ja by som poradil i35👍
pajuna
Administrátor

Příspěvek od pajuna »

Tony píše: 08 led 2026 10:25 Ja by som poradil i35👍
Mel jsem to na jazyku. K 90dB citlivosti Chario by sel.
Proc bys chtel jit z Audiolabu nize? Za dobry lampac musis trochu priplatit.
1. Jadis DA88S MkII,McIntosh MCD500,Franco Serblin Accordo Essence,Tyr2,Heimdall2,LessLoss,XLO,filtr NA,Sennheiser HD595,
2. Electrocompaniet ECI6D,OPPO UDP205,Franco Serblin Accordo,Pro-ject Debut III ES, BW PV1D
Subumbra - SPaudio

Příspěvek od Subumbra - SPaudio »

pajuna píše: 08 led 2026 10:41
Zdravím pánové,
byl bych trochu opatrný s lampáčema k repro jako Chario, už tak pro lampáče nízká citlivost 90dB je uváděna při 2,83V tedy při 2W, normovaná citlivost při 1W je tedy pouze 87dB, je to 4 Ohmová bedna, tuhle kombinaci moc lampáče nechtějí......
K lampáči chceš co největčí citlivost tzn. okolo 100dB a co největší impedanci, alespoň 8 ideálně 16 Ohm, s repro jako je uvedeno bude zvuk pravděpodobně pomalý, potáhne se na basech, nebude to stačit proudově což je podmínka rychlé reakce měniče, pár podobných kombinací jsem doma zažil a nikdy to moc nefungovalo.
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
Lux CL30, MB3045, Entre ET100
CDP X77ES
Altec 605A, STRANKA VERITAS BiWi
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

LM ma 2x48W… s prehledem uridilo moje vivid g2…
Subumbra - SPaudio

Vico26 píše: 08 led 2026 14:53 LM ma 2x48W… s prehledem uridilo moje vivid g2…
nejde o výkon, jde o rychlost, a ta je závislá na proudu, lampáče obecně proud moc neumí.....schopnost dodat proud a to "teď" je rozhodující
je to jako krouťák u motoru, rozhoduje o tom jak rychle dosáhneš výkonu.....
u repro potřebuješ všechno okamžitě, rozdíl ve vnímání zvuku je pak zcela zásadní, výkonem to nejde nahradit
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Jak rikam, ten zesik perfektne uridil moje vividy. S brutalne pevnym basem. To je vse co jsem chtel rict…
pajuna
Administrátor

Příspěvek od pajuna »

Subumbra - SPaudio píše: 08 led 2026 14:21
pajuna píše: 08 led 2026 10:41
Zdravím pánové,
byl bych trochu opatrný s lampáčema k repro jako Chario, už tak pro lampáče nízká citlivost 90dB je uváděna při 2,83V tedy při 2W, normovaná citlivost při 1W je tedy pouze 87dB, je to 4 Ohmová bedna, tuhle kombinaci moc lampáče nechtějí......
K lampáči chceš co největčí citlivost tzn. okolo 100dB a co největší impedanci, alespoň 8 ideálně 16 Ohm, s repro jako je uvedeno bude zvuk pravděpodobně pomalý, potáhne se na basech, nebude to stačit proudově což je podmínka rychlé reakce měniče, pár podobných kombinací jsem doma zažil a nikdy to moc nefungovalo.
Rozumime teorii🙂a nezpochybnujeme. Souhlasim, ze tyto bedynky potrebuji zesikem rozehrat.
Neni ale lampac jako lampac🙂. I35 hraje treba vyborne s repro 94dB. U mych prcku 2.sestavy uz na basech ztracela.

Na druhou stranu mame konkretne s Tonym naposlouchanych min. 5 typu Jadis zesiku ve vzajemnem porovnani a s radou ruznych repro, a to opakovane. Neni to ani odhad ci vesteni z koule.

To ale neni na hlubsi diskuzi zde.
Nejsem si jisty, ze Josef vi kudy se vydat. Nicmene , kazdy navod, z teorie i ze zkusenosti, pro nej muze byt zajimavym.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Vico26: Aký más zosík teraz?
Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech Ruby Hill, Viablue X40, Viborg MTR1501, prepoje:Burmester Silver, Audioquest Caldera
Subumbra - SPaudio

Vico26,
já se s Tebou nechci přetahovat, jen jsem chtěl zmínit nějaké technické předpoklady z kterých se dá předpovídat, že to nemusí vždy fungovat. Tebou zmiňovaný kontrolovaný bas nechci vůbec zpochybňovat, to co jsme psal o "táhnutí" bylo možná víc dáno otevřenou konstrukcí skříně, u uzavřené nebo běžné basreflexové se to asi nestane, tam spíš může být těch basů méně, takže je třeba určitě posuzovat vždy konkrétní set up.
Moje Lux MB3045 mají 50W, Altec 605A 103dB a 16Ohm, rychlost neskutečná, ale basu i tak na hraně, pokud jsme k nim připojili 90dB 4Ohm bednu nehrálo to zdaleka tak jako s Altec, ta samaá bedna bedna ale s tranzistorákem co jí nakrmí proudem hraje excelentně, to je to na co jsem chtěl poukázat :thumbup:
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Jasan! Diky za vysvetleni. :thumbup:

Ja to technicky moc neresim, protoze tomu jednak nerozumim a mam malo casu :crazy:

Jenom vim, ze jsem lampovy typ…
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

blesk666 píše: 08 led 2026 23:48 Vico26: Aký más zosík teraz?
Ukrajinskou klasiku… Audiolot
IMG_5858.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Subumbra - SPaudio

Vico26 píše: 09 led 2026 07:43 ...........
Máš to pěkné :thumbup: , co se týká lamp jsme na stejné palubě, ač vyrábíme tranzistoráky, doma mám jenom lampy, co se týká třeba phona, myslím, že lampy a kvalitní SUT zatím nejde překonat, takže i naše phono je striktně lampové. Co máš na tom Jupiteru(doufám že to je Jupiter....) pověšeno za vložku, jedeš přes SUT a lampové phono?
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NA-Noble Audio »

Ve vztahu lampáč s nízkým činitelem tlumení k reprosoustavě za mě není až tak problém nižší citlivost, ale důležitý je průběh impedance. A u zde řešených Chario Aviator Nobile je tento parametr neznámý. Výrobce neuvádí graf průběhu, a krom hodnoty minimální impedance 3,4 Ohmu nespecifikuje další detaily. Tyto bedny nejsou ani v žádných testech kde by impedanční průběh měřily.
Proč vnímám průběh impedance reprosoustavy při použití lampového zesilovače za hodně důležitý?

Lampový zesilovač, tedy drtivá většina, má z principu své konstrukce vysokou výstupní impedanci, tedy velmi nízkou hodnotu činitele tlumení (DF), ta je v rozsahu cca 3-10. Tranzistoráky mají DF v řádech desítek ale spíše stovek.

Co činitel tlumení dělá a k čemu je dobrý? Když to zjednoduším pro dobré pochopení, tak pokud by byl impedanční průběh u reprosoustavy rovná čára na hodnotě 4,6, nebo 8 ohmů, tak by DF nebyl důležitý. Ale reprobedna nemá hodnotu impedance shodnou přes celý frekvenční rozsah. Hodnota se mění s frekvencí od basů po výšky a má své minima a maxima, taková horská dráha. Tranzistorák do takovéhle impedance dodá správnou hodnotu napětí a proudu, tedy výkonu a nepoznamená výsledný frekvenční průběh reprosoustavy, tedy nepoznamená frekvenční průběh zvuku změnou hlasitosti na určitých frekvencích.
Lampový zesilovač s velmi nízkým činitelem tlumení má výraznou výstupní impedanci, takže napětí na zátěži není konstantní. V místech, kde impedance reprosoustavy roste, roste i napětí a výkon, zatímco v impedančních minimech napětí a výkon klesají, a tedy klesá i hlasitost. Tímto chováním dojde k efektu frekvenčně nevyrovnaného výkonu a to způsobí změnu frekvenčního průběhu a tedy i zvuku.
V praxi si to můžeme představit jako by byly v místech impedančních minim a maxim korekční obvody jako na equalizéru. Kde je minimum je jezdec equalizéru posunut pod střední pozici nuly a naopak kde je impedanční maximum tam je jezdec nad nulou, tedy do plusu korekce na dané frekvenci. Frekvenční průběh bedny napájené z lampového zesilovače se změní a bude se přizpůsobovat průběhu impedance dané reprosoustavy. Vytvoří se frekvenční korekce, které se budou měnit podle impedančního průběhu připojených reprosoustav. Ty korekce nebudou +-10dB jak se běžně používá, ale dobré 2dB to klidně udělá.Takže s každou bednou budou ty korekce jinak silné a na jiných frekvencích. Lampový zesilovač je tedy jakoby byl vybaven automatickými tónovými korekcemi a připojená bedny, tedy její impedanční průběh způsobí na jaké frekvenci a jak silná ta korekce bude.
Jeden konkrétní příklad z praxe. Na výstavách Elfton většinou prezentoval své bedny na lampovém zesilovači, pamatuju si, jak jsem si před lety přišel poslechnou první model Vegas. Vnímal jsem velmi dobrou kontrolu na basech, ale frekvenční nevyváženost, vyšší střední pásmo vyčnívalo. A protože vím co lampáče dělají, a jak vypadají běžně průběhy impedancí u reprosoustav, tak jsem se zeptal jestli ty bedny mají vykompenzovanou (srovnanou) impedanci ve středním pásmu, nebo tam je naopak na impedanci maximum. Odpověď byla, že tam je impedanční maximum. Tím byl problém ve zvuku vysvětlen.
V grafu impedance publikovaných v testu těchto původních Vegas je na impedančním průběhu vidět ohromné maximum s hodnotou 30 ohmů. Toto maximum způsobí u této bedny připojené k lampovému zesilovači s nízkým DF nárůst zesílení zvuku o 1,5dB!
Graf impedance červený průběh zde:
https://www.hifi-voice.com/.testy-a-rec ... fton-vegas

Vegas mk II už měly průběh impedance na středním pásmu výrazně rovnější a zvuk byl i s lampáčem vyrovnaný .
Graf impedance červený průběh zde:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... vegas-mkii

Takže za mě je hlavní problém toto korekční chování lampáčů s nízkým DF.
http://www.noble-audio.webnode.cz
Noble Audio Heaven, Lindemann CD1SE, Noble Audio Atlantis, Noble Audio Stonehenge
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Subumbra - SPaudio píše: 09 led 2026 12:20
Vico26 píše: 09 led 2026 07:43 ...........
Máš to pěkné :thumbup: , co se týká lamp jsme na stejné palubě, ač vyrábíme tranzistoráky, doma mám jenom lampy, co se týká třeba phona, myslím, že lampy a kvalitní SUT zatím nejde překonat, takže i naše phono je striktně lampové. Co máš na tom Jupiteru(doufám že to je Jupiter....) pověšeno za vložku, jedeš přes SUT a lampové phono?
Diky! :angel:

Hraju pres Celio, nemam SUT. Ale chci vyzkouset audiolot lampove phono. Dobry postreh! Je to Jupiter! Nemam podlozku, ale asi pujdu do Stack audio, jelikoz uz tad nekteri kluci uspesne vyzkouseli…
tomiik

Příspěvek od tomiik »

Vico26 píše: 09 led 2026 08:37
blesk666 píše: 08 led 2026 23:48 Vico26: Aký más zosík teraz?
Ukrajinskou klasiku… Audiolot
IMG_5858.jpeg
To vypadá moc dobře.
Zes. Mark Levinson 585
Digi: ML 5101, Eversolo T8, Roon, SOtM
Analog:ML 5105, Luxman E-250
Xavian Virtuosa Anniversario
REL S-510 (2x), Aperion AMT
Synergistic Research, Krautwire, DCT
Diamond Sound
Odpovědět