Vaše referenční nahrávky

Doporučte ostatním členům nahrávky, které se vám líbí.
Odpovědět
pajuna
Administrátor

Vaše referenční nahrávky

Příspěvek od pajuna »

Zakladam podobne tema jako NA (pro ceske ref.nahravky) - tentokrat generalne, jakakoli muzika. Nejde o to vybirat a shodovat se v tom, ktera nahravka je lepsi, horsi, proc to ci to...Kazdy muze mit jine duvody, proc pouzivat ty nebo jine nahravky, na cem - treba jen ze je dlouho zna, nebo se mu na nich libi nektere casti, kriticka mista pro sestavu, cele skladby, nebo jen hudba jako takova...

Zajima me a nejen me, co jsou ty nase/vase nahravky, pripadne na jakych nosicich. Ja napriklad mam gramec a LP jen jako doplnek spise pro nostalgicke starsi nahravky, cemuz odpovida taky uroven retezce. Proto neuvadim ani LP tituly.
U cd, sacd ...je to uz trochu jine, tudiz prikladam ty. Streamovani mi je jeste vzdalene.
Myslim, ze to muze byt dobry navod na muziku pro spoustu clenu HEF.

Me Referencni nahravky, které pouzivam leta pro posuzovani jakekoholi komponentu v sestave u mne nebo jinde. Musim zminit, ze mam daleko vice precizne nahranych nosicu, ktere jsou na hrane a vysoce odhalujici, XRCD, SACD, SHM-CD, K2HD, specificka vydavatelstvi ...ale ty zamerne neuvadim.

Tucne oznaceny pouzivam pro rychle posouzeni

Burmester – Art for the Ear, FIM DSD
- SRV – Tin Pan Alley
- Sophie von Otter - Handel-Mariengesange
- Ben Webster – Gentle Ben

Diana Krall – The Girl in the other room
- Temptation

- + další desky
Keb´Mo´ - Suitcase
- Your Love … and more
Usher – Be there
- No.4, 8 and more
Roger Waters – Amused to Death – SACD
- No.3 … and more
BROMBO – JB Project – CD Japan
- So What
- Brombo
Haden/Metheny – Beyond the Missouri Sky
- Two for the Road
- Spiritual
Dire Straits – Brothers in Arms - SACD
- Your Latest Trick
The Dave Brubeck Quartet – Time Out
- Take Five
Kenji Kawai – Avalon – CD Japan
- 12, Voyage to Avalon
Stockfish – Closer to the Music – SACD
- Taylor, Munyon, Jones, Roth…
Henri Manicini – The Pink Panther
Manu Katche – Third Round

a rada dalsich, kdyz je cas:-)

Diky za sdileni tech vasich.
1. Jadis DA88S MkII,McIntosh MCD500,Franco Serblin Accordo Essence,Tyr2,Heimdall2,LessLoss,XLO,filtr NA,Sennheiser HD595,
2. Electrocompaniet ECI6D,OPPO UDP205,Franco Serblin Accordo,Pro-ject Debut III ES, BW PV1D
dvader

Re: Vaše referenční nahrávky

Příspěvek od dvader »

Waterse i Dire Straits na SACD používám také!
Dále na SACD:
McKinley Black - Beggars, Fools and Thieves, StockFish Records
The Cleveland Symphonic Winds - Holst: Suites 1 & 2 / Handel: Music for the Royal Fireworks / Sousa: Stars and Stripes, Telarc

CD:
Jan-Matěj Rak - Všechny ty jednoduché věci, AV-SERVIS
Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Ja k testovani pouzivam (vse CD / digital):

- veci co zrovna momentalne posloucham casto a mam to tak v hlave, nehlede na kvalitu nahravky. Ted zrovna Olivia Dean a D'Angelo.
- The Best of Mighty Sam McClain - Soul Survivor - pro me takova reference moderni, ale kvalitni nahravky od Audioquestu. Zvukove urcite jedna z nejlepe hrajicich co znam. Ma i radova alba od Audioquestu v teto kvalite.
- Cajkovskij - Klavirni koncert B moll - Igor Ardasev, Ceska Filharmonie, J. Belohlavek - klasiku moc neposloucham, ani nevim jestli tohle je nejak vydarena interpretace, nebo jestli to je zvukove nejlepsi vydani. Ja ale presne tuhle vec od Supraphonu poslouchal od ranneho mladi, jeste na gramofonu Tesla u dedy, takze to mam hodne naposlouchane.
- J.A.R. - Nervak - neni to nijak skvela nahravka, ale ani spatna. Posloucham pravidelne od vydani, takze presne vim co to ma za nedostatky a jake to muze delat problemy
- Brick - Brick - slusna nahravka se zvukovou charakteristikou poplatne dobe, ve ktere vznikla. Pouzivam na testovani dynamiky a sladeni v casove domene, tohle musi slapat. Zaroven je to takova svetlejsi nahravka, ktera na nekterych sestavach muze delat problemy a znit prilis agresivne.
- Billie Eilish - prvni nebo posledni album. Ano, je to moderni loudness war zprasenina, ale ve vsech ostatnich parametrech je kvalita produkce dle meho svetova extratrida. Dobre na testoveni basu a subbasu.
- Z. Navarova & I. Gutierez & Koa - Sklenena Vrba - zensky hlas
Velke hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 biamp > Mega V2 Plus Custom. Male hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
pajuna
Administrátor

Příspěvek od pajuna »

Sam McClain - mam dve radova alba Audioquest, Keep on movin' a Give it up to love, a jsou obe fantasticky nahrana. Casto je posloucham. Dobra reference. Doporucuji👍
1. Jadis DA88S MkII,McIntosh MCD500,Franco Serblin Accordo Essence,Tyr2,Heimdall2,LessLoss,XLO,filtr NA,Sennheiser HD595,
2. Electrocompaniet ECI6D,OPPO UDP205,Franco Serblin Accordo,Pro-ject Debut III ES, BW PV1D
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Ja by som mal taky navrh, mozno to pomoze - ked sa rozpravame o referencnych nahravkach, bolo by dobre povedat aj preco a ktory parameter/vlastnost retazca sa snazite pocut. Este teoreticky ako vam to znie ked to hra dobre a ako to znie ked to hra zle.

Pre mna je napriklad klucova referencna nahravka Kyrie z Messe in H Moll [Mass in B MInor] od J.S.Bacha - v interpretacii od Gardinera a potom to iste od Rifkina. [ta ista skladba ale uplne iny pristup - vypocujte si]. Mne osobne stacia tieto 2 skladby a o danej zostave mam tak 80% potrebnych informacii. [ked ta skladba niekoho zaujme je na to este treti pohlad - Richter]

Instrumentacia - Bass - Tenor - Alt - Sopran - Sopran co sa tyka hlasov a sice komorna ale farebne velmi bohata nastrojova sekcia - hoboj, flauta, slaky, dychy, basova sekcia v roznych variantach. Cize vela zvukov roznej farby a v roznych castiach frekvencneho spektra.

Rifkin - timbralna vernost, priestor, skreslenie na vyskach, tranzienty v instrumentalnej sekcii - vdaka velmi komornemu obsadeniu.
Gardiner - to iste ako Rifkin , len to este odhali aj kompresiu/skreslenie v dynamickych pasazach.

ked to hra dobre - je to “monumentalne” dielo - harmonie, napatie, komplexita a zaroven nadherna hudba. Som schopny naraz vnimat celok aj jednotlive hlasy a nastroje a zaroven zostava je schopna preniest aj iluziu priestoru.
Frekvencne nevyrovnana zostava tu harmonicku rovnovahu uplne rozbije a je z toho taka zvukova kasa, to iste ked su tam problemy v casovej rovine a napriklad okolo vyhybky ot je zle sfazovane, alebo ked su tam nejake rezonancie tak to je nepocuvatelne.
Odporucam pocuvat nahlas, vtedy vyniknu vsetky limity zostavy - napr. zrazu sa to rozpadne v dynamickych pasazach.

“Kyrie Eleison” znamena “Pane, zmiluj sa” a mali by ste to z toho citit - vieru, vdaku. uzas. Za mna to je jedno z klucovych diel zapadnej civilizacie. A teda zhodou okolnosti to aj dokaze preverit aparaturu ;-).
MartinLogan Renaissance, Illusion C34, 6xKocour 2W, 7xML 2W, Subs 8x18in B&C Ipal. Trinnov Amplitude 8&8M
Trinnov Altitude 32-24/LINN Selekt&Akurate, Epson QB100 Platno 124in, Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Fidji:
Ktorá to je verzia? Ta od DG/Archiv z roku 1985 alebo novšia z 2015? alebo myslíš nejakú MCH nahrávku z BR disku?
Našiel som na Tidal tú staršiu:
https://tidal.com/track/4327069/u
Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech Ruby Hill, Viablue X40, Viborg MTR1501, prepoje:Burmester Silver, Audioquest Caldera
skypi

Příspěvek od skypi »

Dovolím si - pro představu - z youtube kanálu Total Baroque - je tam i poměrně obsažný popis

Bach - Mass in B Minor, BWV 232 | Sir John Eliot Gardiner & Monteverdi Choir
https://www.youtube.com/watch?v=CjXs7jG ... rt_radio=1
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Skypi: vďaka, uvedený odkaz smeruje na predstavenie tohto diela v Paríži, nahrávka z 2015 bola záznamom z Londýna z LSO, toho istého diela, telesa a s JEG. Už som našiel na Tidal aj túto novšiu z 2015
Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif, Siltech Ruby Hill, Viablue X40, Viborg MTR1501, prepoje:Burmester Silver, Audioquest Caldera
DADA

Příspěvek od DADA »

Wayne Shorter - Alegría (Bachianas Brasilerias)
Dead Can Dance - Spiritchaser, Anastasis (Opium)
Bobby McFerrin - Beyond the Words
Tara Fuki - Piosenki Do Snu
Avishai Cohen - Continuo
Einsturzende Neubauten - Silence Is Sexy
Laurie Anderson - Bright Red (Freefall)
Sainkho Namthylak - Stepmother City (Tuva Blues)

Hraju CD
AP Virgo - Shunyata Andromeda - Pass x150 - Shunyata Stratos XLR - Pass x2 - Shunyata Altair - Ayon CD2 - SR PowerCell + SR Element C.T.S., Shunyata Python, Black Mamba, Delta NR, Taipan Alpha,Cerraball, AAI max
Mark Levinson
Administrátor

Příspěvek od Mark Levinson »

pajuna píše: 10 pro 2025 20:43 Sam McClain - mam dve radova alba Audioquest, Keep on movin' a Give it up to love, a jsou obe fantasticky nahrana. Casto je posloucham. Dobra reference. Doporucuji👍
Sam McClain - mám jen jednu desku - Give it up to love od Audioquestu, zvukově opravdu reference. Původně jsem měl jen na CD, ale podařilo se mi sehnat SACD, které je ještě o kus dále.
Mark Levinson
pajuna
Administrátor

Příspěvek od pajuna »

Ja jsem nebyl zcela presny, me vydani je XRCD👍. Dnes jsem ho zrovna poslouchal. Bylo by zajimave srovnani s SACD.
Tony

Příspěvek od Tony »

Jardo, vyskúšaj ešte Blues For The Soul.
Vydal to Telarc, r. 2003 - SACD, DR15
Dieter Burmester

Příspěvek od Dieter Burmester »

Mark Levinson píše: 06 led 2026 14:40
Sam McClain - mám jen jednu desku - Give it up to love od Audioquestu, zvukově opravdu reference. Původně jsem měl jen na CD, ale podařilo se mi sehnat SACD, které je ještě o kus dále.
No záleží, jak v čem. DR fetišisti budou mít radši to CD :thumbup:
Dieter Burmester
Odpovědět