podložka - tlmenie medzi prenoskou a ramenom

Gramofony a jiné analog. zdroje včetně příslušenství kromě phono předzesilovačů.
Odpovědět
elp

podložka - tlmenie medzi prenoskou a ramenom

Příspěvek od elp »

Ahojte,
používate tlmiacu podložku, resp. iné tlmenie prípadných vibrácií medzi prenoskou a ramenom / headshellom? Aké sú vaše skúsenosti? Z môjho pohľadu sa jedná o celkom zaujímavú problematiku, pri ktorej sa dajú zaznamenať významné zmeny v reprodukcii. Pokiaľ máte skúsenosti a poznatky, bolo by zaujímavé a prospešné túto tému rozvinúť.
Ďakujem Jaro
elp

Re: podložka - tlmenie

Příspěvek od elp »

Pred pár rokmi, keď som prešiel z MM prenosky definitívne na MC kolega Renown mi dal tip, aby som si pri montáži prenosky dal medzi ramenu a prenosku „podložku“. Podložka, ktorú mi pri tej príležitosti dal bol akýsi tenký plát „čohosi“ z produkcie včelstva, nejaká nelepivá cca 0,5 - 1mm hrubá zmes asi z včelieho plástu. Podložku som nainštaloval, vtedy to bola nová Goldring Elite na rameno PJ – Carbon EVO CC 10“ a nejaký zvukový prínos som vlastne ani neriešil. Po pár mesiacoch som menil skrutky prenosky a podložku som už nenainštaloval, keďže som ju pri demontáži poškodil. A čuduj sa svete hralo to bez podložky počuteľne odlišne. Takže pôvodné skrutky nazad, aby sa vylúčil ich prípadný vplyv a začal kolotoč testovania. Verdikt bol jednoznačný a to že dlhodobo napočúvaný zvuk s podložkou bol jednoducho subjektívne lepší. Zvukový obraz mal väčšiu stabilitu spolu s trochu väčšou a černejšou zvukovou scénou. Taktiež rýchlejšie prechody, znížené sykavky a presnejší bas.
V priebehu pár dní som samozrejme vyskúšal rôzne typy podloženia ako napr. matičky naskrutkované medzi headshell a prenosku, silikónové a kovové podložky, rôzne typy a hrúbky a vrstvy papiera, 1 mm hrubý korok a už ani neviem čo všetko. Samozrejme všetky materiály sa správali odlišne. Vtedy keďže som všetky pozorovania zdieľal s našou hi-fi komunitou sa mi od istého kolegu dostala do rúk podložka od Origin Live cartridge enabler. Po jej opakovanom otestovaní som ju nechal a spokojne užíval pár rokov. Pred časom som menil prenosku za Goldring Legacy a podložku Origin Live znovu otestoval. Hral som s ňou, bez nej a dookola a znovu ostala namontovaná. Všetky spomínané zvukové prínosy boli v podstate identické ako pri prenoske Elite kedysi.
Samozrejme bolo potrebné doladiť VTA, uťahovací moment skrutiek prenosky ....... .

Moja úvaha je asi takáto: nič sa nepohne bez toho, aby sa hýbalo aj všetko okolo neho. Pohybuje sa hrot prenosky, pohybuje sa konzola, pohybuje sa zavesenie a to isté pokračuje aj v tele prenosky, hlave, tubuse ramena, ložiskách ramena , základni ramena .... .
Použitie vhodnej podložky pomáha jednoznačne minimalizovať tieto škodlivé vibrácie.
Až hodne neskôr som videl video od p. Ledermanna, kde jasne ukazuje ako vibrácie putujú hore po konzole a potom späť dole k hrotu, ktorý sa nakoniec rozvíri.... . Kontrola vibrácií je všetko. Za mňa a v mojom systéme priame / pevné upevnenie nie je až taká skvelá metóda. Príliš veľa odrazov, príliš veľa rozmazania.

https://www.youtube.com/watch?v=WmwnN_T_wW8&t=1200s
https://www.youtube.com/@Manufacture4less/videos

Samozrejme že všetky moje pozorovania sú subjektívne a týkajú sa môjho zvukového reťazca.

A v najbližšej dobe skúsim otestovať plastové skrutky do prenosky vs Oyaide.
Jaro
vintage

Příspěvek od vintage »

Poridil jsem si nedavno horcikovy headshell Denon a k nemu byla dodavana vyrobcem podlozka z nejaky pryze, zkousel jsem to i bez ni a nebylo to ono - rozostrenejsi zvuk. Rad bych zkusil casem i nejaky jiny podlozky.
elp

Příspěvek od elp »

Po všetkých možných materiáloch ktoré som skúšal mne funguje, viď v texte nasledujúca:

https://www.originlive.com/hi-fi/turnta ... e-upgrade/

Niekto by mohol povedať že za také nič je to dosť peňazí, ale fakt som skúsil možné a nemožné a nič sa tomuto produktu nevyrovnalo. Znovu podotýkam že je to dosť náchylné na silu dotiahnutia skrutiek prenosky. V mojom prípade to určite nebolo dobré pri max. dotiahnutí. Dotiahol som to len potiaľ, kým som nezacítil prvý odpor ... . Myslím že aj sám výrobca neodporúča dotiahnutie na tvrdo, ale kto vie ako sa to bude sila dotiahnutia správať pri rôznych ramenách / prenoskách.
A to sú na trhu obdobné podložky za násobky ceny podložky Origin Live. No ktovie, možno keď sa jedného dňa začnem znovu nudiť, tak pre pokoj duše skúsim aj niečo z vyšších cenových sfér. Chvalabohu je stále na čom pracovať, tento koníček nemá nikdy konca. A Vinyl to je čierna mágia.

Jaro
Quentin

Příspěvek od Quentin »

Také to mám "v zásobách", ale ještě jsem nesebral odvahu to namontovat. Takže díky za post 👍
elp

Příspěvek od elp »

No a keď sme ešte pri tlmení, tak som svojho času pre pokoj duše na ramene PJ Carbon Evo 10 CC dal dole závažie odstránil otočnú lunetu so stupnicou a všetko natrel silikónovým olejom s viskozitou CPS 100.000 a znovu zložil. Taktiež som natrel aj vnútornú závitovú časť závažia. To závažie má totiž to na ramene nepatrnú vôľu a otočná luneta taktiež. Tento hustý olej to dokonale vytesnil a nijak neobmedzil funkčnosť. Taktiež som sa vo viacerých prípadoch stretol so sotva badateľnou vôľou ( vôľa = možné vibrácie ) aj u viacerých headshelloch pri spojení s ramenom. Tu taktiež pomohol spomínaný ultra hustý olej. Možno to niekoho inšpiruje. Prevencia nadovšetko.

https://www.rcobchod.cz/produkty/ur-sil ... 42377.html

Jaro
Subumbra - SPaudio

Příspěvek od Subumbra - SPaudio »

Ahoj elpe,
bylo by dobré aby si v první řadě uvedl co máš za gramofon a jaké na něm máš případně úpravy a doplňky(slipmat, klamp).
V principu jde o to, že řešíš "opravu" chyby vzniklé při přehrávání drážky zatlumením přenosky. Zamezíš tak odvodu rezonance přes rameno a její vybití v místech co nejdále od hrotu. Většina dobrých přenosek počítá s minimální kontaktní plochou mezi svým tělem a dosedací plochou headshellu, to ptoto, aby byl co největší měrný tlak na mm2 a přenoska s ramenem se spojila v "jeden celek" který lépe rezonanci zpracuje. Ty jdeš opačným směrem zatlumíš nějakou hmotou co si popsal celou vložku a tím tlumíš rezonance, ale zároveň se připravuješ o část energie, která má být přeměněna na zvuk.
Tedy v principu je to nesprávná cesta. Lepší je, jak už jsem psal mnohokrát, rezonancím předejít hmotností talíře, klampu, šasi gramofonu. Nezabráníš jejich vzniku nikdy, ale snížíš jejich úroveň a můžeš je odvést a vybít ve vzdálených částech gramofonu co nejdále od hrotu přenosky.
Pokud nemáš systém dostatečně hmotný, snaž se posunout na únosné maximum pro Tvé ložisko alespoň kovovým slipmatem a klampem s hmotností 1kg a výše. V takovém případě bys měl dosáhnout uspokojivého zvuku s přenoskami s nějakým systémem vnitřního tlumení což je třeba někde vygooglit, víme že ho mají Ortofony od Cadenza výše, Quintet ho ale nemá,nebo velmi málo účinný, takže potřebuje velmi hmotný gramofon aby podal skvělý výkon, ty podložky bych viděl až jako poslední řešení v případě, že Tvůj systém nebude možné hmotnostně posunout.
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
Lux CL30, MB3045, Entre ET100
CDP X77ES
Altec 605A, STRANKA VERITAS BiWi
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
elp

Příspěvek od elp »

Ahoj,
ďakujem za príspevok. V prvom rade dajme teda na poriadok nasledujúce:
- Gramofón je P-J X Tension 10 EVO CC, čo ani zďaleka nie je high-end prístroj, ale vo svojej cenovej kategórii je určite dobrý štandard. Slipmat - no mám ich k dispozícii niekoľko typov, čo sa materiálu týka napr. Koža, korok, korok-guma, guma, sklo, meď- nerez- "ala Vysočina" a Hexmat. Subjektívne hrám bez slipmatu, alebo s Hexmat, podľa nálady. To isté platí o klampe, mám ich pár kusov a hrám len s Oyaide STB HWX - 2 valčeky, vyššia hmotnosť tak ako pri originálnom 800 gr. klampe od P-J mi zvukovo nesedela.
- Určite si nedovolím ani trochu spochybňovať vašu teóriu o tlmení vibrácii hmotnosťou, tu nie je o čom diskutovať je to jeden zo základných princípov, ale nezabúdajme aj na teóriu tlmenia pružením napr. Thorens ... , ale táto debata by si zaslúžila vlastné vlákno a asi by aj tak nikam neviedla. Sú to dve odlišné filozofie a každá má svojich zástancov a pravda je možno niekde uprostred, alebo úplne inde.
- Ako som poznamenal, môj gramofón a jemu podobné a hlavne tie lacnejšie a to isté platí o relatívne lacných prenoskách majú svoje konštrukčné nedostatky, ktoré sú logicky dané cenovou kategóriou. A v tomto prípade sú takéto upgrade určite nie na škodu, pokiaľ poslucháčovi dané výsledky prinášajú požadovaný progres. Však všetci počujeme tú istú nahrávku odlišne, každý si všímame iné zvukové nuansy a keby sme teoreticky mali grafický EQ, tak by pri 10 poslucháčoch vzniklo pri individuálnom nastavený možno aj 10 rôznych nastavení. Všetko je subjektívne a vec osobného vkusu. A dilemou môže byť aj to že ako dané nástroje na nahrávke v realite naozaj znejú. Keď si natiahnem na svoju basgitaru tri sady rôznych strún, výsledok budú tri rôzne zvuky. No a keď na tej iste base zahráme viacerý, tak vždy bude znieť odlišne, každý máme odlišnú techniku hry... . Takže za mňa priveľmi dumať ako má ktorá nahrávka, systém a filozofia čohokoľvek znieť je minimálne kontroverzná záležitosť. Kedysi sme nahrávali v štúdiu L+S v Bratislave len 1 nástroj - saxofón, no nahrať 1 nástroj, to predsa nemôže byť problém. Traja zvukári, akusticky 100 percentné akustické podmienky a hráč na saxofón po x nahrávkach tvrdil že na nahrávkach a rôznych ich mixoch v podstate nespoznáva svoj nástroj a načo si vlastne tak kvalitný a zvukovo výnimočný nástroj vlastne priniesol. Konfrontácie zvukových záznamov a reálneho nástroja bola viac než poučná.
- Takže na záver resume : áno určite gramofóny, ramená, prenosky kategórie High-End nepotrebujú, ale by potrebovať nemali podobné upgrade ako som popísal vyššie ja. Keďže sa ja a určite mnohý ďalších v týchto sférach nepohybujeme, ostáva nám buď nerobiť nič, alebo si skúsiť na svoj obraz pomôcť ako vieme a riešiť konštrukčné nedostatky našich prístrojov ako vieme. A možno to niekedy nemusia byť konštrukčné nedostatky.
- znovu odporúčam len pre poriadok a rozšírenie rozhľadu pozrieť video - á z debaty vyššie. Ono tá filozofia vibrácií, ktoré putujú tam a späť má niečo aspoň z teoretického hľadiska do seba.

Jaro
kabrio

Příspěvek od kabrio »

Jaro naprostý souhlas a myslím že jediný správný názor.
U mne je to jednoduché konstatování u hudebních záznamů je buď jako celek líbí nebo nelíbí a denní srovnání s živou hudbou mi dává za pravdu. Z mých kamarádů a přátel z řady hudebníků málokdo posuzuje a porovnává produkty a rozlišení, ve své podstatě jim jde jen o noty a emoci, a ta bohudík může být s jakýmkoliv zařízením.
Jinak zmiňované principy a teorie mám doma u všech 4 gramofonů a určitě je nesnadné říci která je lepší, Direct drive, vs řemínek, vs dvoumotorový řemínek vs hnací kolo....
Emoce umí všechny a proto hudbě zdar a našemu koníčku taktéž !!!
Subumbra - SPaudio

Jaro dík za specifikaci, myslím, že tenhle gramec je schopen podat dost slušný výkon i bez těch podložek pod vložku, co se týká těch dvou směrů, které zmiňuješ, pružiny ala třeba Thorens a naše řešení vše na tvrdo a hmotnost a hmotnost, dovolím si nesouhlasit. Jsou to určitě dva způsoby jak se ke konstrukci gramofonu postavit, nikoli však se stejným výsledkem a to je to podstatné. Hmota talíře šasi a klampu redukuje rezonance tedy řeší příčinu, pružiny, gumy a pod už pouze kompenzují následek, tedy vzniklou rezonanci tlumí a to je velký rozdíl. Navíc odpružená šasi jsou primárně pro eliminaci vnějších vlivů do gramofonu(otřesy podlahy, police či raku kde je gramofon postaven) tvrdé uložení těmto vlivům nebrání, ale v hifi a v tom vyšším obvzlášť, počítáme s adekvátním prostředím k tomu, že se snažíme o špičkovou reprodukci. Nejsme na diskotéce, není tedy třeba odpružených nožiček, ani šasi ani celých gumových podvozků. Vždy je třeba vnímat tlumení pružnými materiály jako ztrátu energie a to samozřejmě platí i pro podložku pod headshell.
Slipmaty co zmiňuješ korek, gumokorek, kůže atd. opravdu fungovat nebudou, máš 10,5kg talíř s podporou, to je dost dobrý základ pro vyzkoušení principu hmotnost a na tvrdo. Tam je pro mě záhada proč na ten talíř napařují ten plast, ale je vyzkoušeno na více gramcích od PJ s tímto talířem, že mu 2,5kg slipmat (to je prostě váha 296mm průměru nerez plechu 5mm síla) a klamp 3kg náramně sedí. Ty klampy co uvádíš že máš a co Ti třeba od PJ nevyhovuje jsou špatně navržené, jejich tvar dosedací plochy je špatně. Už těch 800g se špatným tvarem Ti bude prohýbat desku a zvuk může chytat "echo" , jako muzikant nebudeš mít jistě problém vyhodnotit správné barvy nástrojů, zejména piana, které je dobrým rentgenem na to jak je zvuk systému v pořádku. Kdysi jsem kupoval 20"ride Paiste Formula 602 a zvuk co mi nabral borec ve studiu na profi aparatuře se mi moc líbil, ale na rovinu mi řek, že na živo tak nezní, že je mnohem těžší....takže si dovedu přesně představit o čem jsi psal s tou kytarou, nicméně právě to piano prostě buď zní jako piano, nebo nikoli( nedoznělé tóny, ve vysokých polohách "klape" ) a i to může být návod jak vyhodnotit zvuk z gramce a vliv "pomůcek".
Já Ti rozhodně nechci vnucovat svou folosofii, ale objektivně je to správnější přístup. Tvůj gramec navíc k němu vybízí, Ty si ho ohodnotil velmi skromně, ale myslím, že jsi dost nad průměrem :thumbup:
Jinak souhlasím s tím co píše kabrio, muzikanti, myslím opravdoví muzikanti, často opravdu nic neřeší, a když tak rytmiku, přesnost nástupů a takové ty věci co zas my zvukovrti úplně řešit nemusíme, co je nám ale jistě společné, jsou emoce, zábava a radost z hudby :thumbup:
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Subumbra - SPaudio

Re: podložka - tlmenie medzi prenoskou a ramenom

Ještě se krátce vrátím k videu s Peterem Ledermannem.
Ten člověk má charisma a vysokou schopnost zaujmout velmi poutavým způsobem své posluchače. Musí mít i obrovské zkušenosti a technické znalosti, které si asi těžko někdo dovolí zpochybnit. O to více mě překvapilo k jakým skoro faulům se ve své přednášce uchýlil při komentování MC přenosek.
Zejména efektivních hmotností chvějky či hrotu a a jejich vlivu na životnost Lp a další věci, však si každý může posoudit podle sebe.
Pominu to jak přenosky Soundsmith vypadají(nikdy bych si takto vyhlížející věc nekoupil) ale stavět svůj marketing na čisté pomluvě konkurence, zesměšňování jiných konstrukcí a klamání o jejich vývoji, je něco co opravdu nechápu.....
Zde jsem pro Vás připravil malé srovnání top modelu Soundsmith Hyperion s přenoskami, které momentálně máme, Lyra Clavis DC je právě osazena na našem gramofonu. Nechť si každý vyhodnotí sám......
Snímek obrazovky 2025-11-30 v 8.35.28.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
vintage

Příspěvek od vintage »

Subumbra - SPaudio píše: 30 lis 2025 09:15 Ještě se krátce vrátím k videu s Peterem Ledermannem.
Ten člověk má charisma a vysokou schopnost zaujmout velmi poutavým způsobem své posluchače. Musí mít i obrovské zkušenosti a technické znalosti, které si asi těžko někdo dovolí zpochybnit. O to více mě překvapilo k jakým skoro faulům se ve své přednášce uchýlil při komentování MC přenosek.
Zejména efektivních hmotností chvějky či hrotu a a jejich vlivu na životnost Lp a další věci, však si každý může posoudit podle sebe.
Pominu to jak přenosky Soundsmith vypadají(nikdy bych si takto vyhlížející věc nekoupil) ale stavět svůj marketing na čisté pomluvě konkurence, zesměšňování jiných konstrukcí a klamání o jejich vývoji, je něco co opravdu nechápu.....
Zde jsem pro Vás připravil malé srovnání top modelu Soundsmith Hyperion s přenoskami, které momentálně máme, Lyra Clavis DC je právě osazena na našem gramofonu. Nechť si každý vyhodnotí sám......

Snímek obrazovky 2025-11-30 v 8.35.28.jpeg
co je prosim na tom grafu u Soundsmith spatne, nebo vyrazne horsi jak u Lyry? Maji o neco vyssi pritlak (ale furt relativne nizky), jinak me nic zasadniho nenapada. Jo a ten kaktusovy cantilever je vcelku dost cool :)
Subumbra - SPaudio

to vintage:
prosím projdi si celé video a komentář k hmotnostem systémů MC a MI
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Subumbra - SPaudio

Zřejmě je pro některé problém věnovat více jak hodinu svého času shlédnutí videa( některé pasáže je třeba přehrát i opakovaně).
Z toho pak vzejdou dotazy jako ten od vintage. Asi vyhodnocuješ parametry pouze podle srovnání číselných údajů, dal jsem v textu poznámku
"Zejména efektivních hmotností chvějky či hrotu......" v tabulce je jasně vidět, že Hyperion jí má stejnou nebo spíše větší než Lyry,
pokud vezmu do srovnání třeba Audiotechniky AT1000 nebo AT 34 II z 80.let, které mají efektivní hmotnost 0,18mg až 0,2mg,
tak Hyperion jí má v tu chvíli o více jak 50% vyšší.
Snímek obrazovky 2025-12-01 v 6.37.11.jpeg
Tato hodnota zásadně ovlivňuje sledovací schopnost systému. Ve světle těchto informací
musím konstatovat, že pan Ledermann používá silně manipulativní techniku, svou přednášku prokládá množstvím zcela správných úvah,
ale tyto pohledy prokládá dezinformacemi a silně zkreslenými interpretacemi. Jeho srovnání kmitacích systémů MC a MI(Hyperion)
doplněné obrázkem nejhoršího možného řešení MC chvějky z Al patrně 6061 s potrhanými cívkami, je silně za hranicí korektnosti.
Snímek obrazovky 2025-12-01 v 7.41.13.jpeg
Je to jako by v 80.letech Mercedes Benz tvrdil, že jejich 190E 2,3-16 je nejlepší sportovní sedan a je lepší než BMW a vzali by pro porovnání
nabouranou 728i , při tom měli porovnávat s M3 E30. Vždycky když najdu v proslovech nebo propagačních materiálech nějakého
výrobce(tato přednáška je čistý merketing Soundsmith) podobné dezinformace a zjevné fauly ve věcech, které lze dnes lehce ověřit a
podrobit revizi(v roce 2018 nebyla k dispozici AI a revize byla mnohem obtížnější) musím se zamyslet jaké další fauly takový člověk
používá v oblastech, kde je jejich odhalení mnohem složitější. Jeho označení signálu z Lp jako digitální, protože jehla sbírá pouze vzorky
informace je další dezinformace a manipulace. To co je schopen vyřezat nůž řezacího soustruhu je schopen přečíst i hrot přenosky pokud
k tomu má správný tvar, hmotnost a správně tuhé uložení, třeba na borové chvějce, nikoli na kaktusu. Borová chvějka je tužší a lehčí než
celý kaktusový trn, jenž se díky své struktuře a přirozenému konickému tvaru bude chovat trochu jako třeba grafitový shaft golfové hole.
Mě je ve finále úplně jedno co pan Ledermann dělá a říká, berte tento můj příspěvek spíš jako apel, abyste nepodléhali bravurně
sděleným informacím charismatických pánů,(spousta vůdců sekt a ideologů mělo podobný dar) a dali si práci s revizí servírovaných informací.
Ve mě nakonec tato přednáška byť se velmi pěkně poslouchá, zanechává hořkou pachuť neserioznosti.......
Já jsem ještě před rokem nevěděl co je to GPT chat a když mi to zde jeden člen podsunul, že to určitě používám taky, musel jsem se zeptat
co to je....dnes je AI k dispozici prakticky pro každého a doporučuji její služby využívat. Je to bohužel ale zase o schopnosti správně
formulovat dotazy, z různých úhlů a být schopen revize odpovědí. V každém případě se, ale snažte informace nepřebírat pasivně,
bez diskuse a rozboru. Pomůže Vám to v posunu Vašich systémů a nejen jich :thumbup:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
vintage

Příspěvek od vintage »

@Subumbra - SPaudio
jo uz te chapu, kdyz srovnam jeho tvrzeni viz tady ten nakres
Obrázek
s tvou tabulkou tak uz je mi to jasny.

Je videt ze touto problematikou fakt zijes, ja na to bohuzel nemam az tolik casu, coz asi ani 99% a to pak nahrava ruznym sarlatanum, kteri dokazi nektere z nas opit rohlikem.
Quentin

Příspěvek od Quentin »

@Subumbra - SPaudio 👍👍👍
Subumbra - SPaudio

Vintage :thumbup:
ještě aby mě někdo nechytil za slovíčko, měrná hmotnost dřevitého materiálu opunciového trnu, který Soundsmith používá je samozřejmě nižší než u boru a to zhruba o polovinu 0,8-1,3g/cm3 oproti 2,3-2,5g/cm3 u boru, bor ale dovoluje menší průměr, má navíc mnohem vyšší specifickou tuhost(dokonce jednu z nejvyšších vůbec) což je poměr tuhosti vůči hustotě, proto je také pro chvějky využíván. Dál sehraje roli velikost diamantu, způsob jeho uchycení a množství použitého epoxidu, velikost diamantu při jeho hustotě 3,51g/cm3 a umístění na konci chvějky pak sehrává velmi zásadní roli pro vznik setrvačných sil a tím i rezonancí, to vše dohromady způsobí, že efektivní hmotnost hrotů zmiňovaných přenosek je srovnatelná nebo dokonce nižší než při použití kaktusového trnu.
Ale abych elpovi nezanášel vlákno pouze odbočkami od hlavního tématu, lze z výše popsaného vyvodit i nějaké závěry směrem k podložkám.
Pokud bude mít kmitací systém takto malé efektivní hmotnosti a k tomu i malé VTF, bude malá i parazitní energie, poměr této hmotnosti k hmotnosti Lp, talíře nebo celého šasi je příznivější a i rezonance budou mít nižší úroveň. Pak bude snažší boj s nimi a přínos mohou mít i značně nižší hmotnosti slipmatů a klampů, tak aby nebylo třeba používat tlumicí podložky mezi vložku a headshell. A platí to samozřejmě i obráceně, čím budou mít chvějky nižší poddajnost, k tomu těžké hroty třeba sférické na kovovém čepu(ta nejlevnější varianta) mohou mít efektivní hmotnost až 1mg. Je pak zřejmé že setrvačné síly i rezonance budou násobně větší a to potřebuje mnohem účinnější tlumení celého systému, třeba právě zmíněnými podložkami.
Ideální je tedy ve výběru zohlednit efektivní hmotnost hrotu(kmitacího systému), čím lehčí gramofon(to není případ elpa) tím vybírat lehčí systém ale i s menší VTF. Velmi hmotné gramofony, si mohou dovolit i hmotnější systémy, ale z těch lehkých budou ještě více profitovat, zejména v rychlosti a transparentnosti zvuku bez potřeby použití tlumicích podložek i jiných tlumicích materiálů.
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
efičák

Příspěvek od efičák »

Já jen k podložkám, technickou diskusi prenechavam odborníkům.

Já měl ramínko Project 9" evo s dratkama VDH.
Prenosky různé a ideální mi přišla ClearAudio Sigma MC lo.
Ta samotná má dřevěné tělíčko a dá se říct, že je jako samotná podložka a proto se asi testy s různými podložkami neprojevily výrazně.
Pokročilí kolegové Frogmann a Dasta tuším používají jednu povedenou podložku ale nenašel sem to.

To všechno bylo nic oproti zvuku této přenosky na několikanásobně dražším a těžším gramofonu.
Na něm rameno SME 3009 bez tlumení a podložek.
Že sem to vůbec poslouchal, je to o penězích. :angel:
A taky kombinace raminka a přenosky.
Dávat MC za tehdy 30t .na dobrý ale přece jen dostupný (tehdy) gramec je moc.
Zvuk dobrý - všechno dobré
Rado

Příspěvek od Rado »

Používám jako "podložku" mezi přenoskou a headshellem Houdini od Funk Firm, spolu s headshellem Cobra od Funk Firm a slipmatem Funk Firm Achromat. Houdini je možné instalovat i na jiné headshelly. Funguje to u mě kompletně výborně.
Odpovědět