Antony píše: 12 lis 2025 10:51
DSOTM:
Slepý test není ani jediným způsobem, jak objektivně posoudit vliv zařízení (posouzení sluchem je vždy subjektivní narozdíl od měření), a už vůbec není způsobem jak eliminovat psychoakustiku. Naopak, metoda slepého testu zanáší do psychoakustických vlivů další rušivé proměnné (přítomnost dalších osob, změna domácího akustického prostředí za cizí, krátké časové okno, stres ze zodpovědnosti za rozpoznání rozdílů, únava z povinného opakovaného vyhodnocování, posluchač prostě není v pohodě), proto jeho výsledky jsou zcela zkreslující.
Opakovaný mýtus o slepém testu spojený s nepravdou, že sluchaři nikdy nedorazí, je opravdu ohraná písnička.
Zajimalo by mne, jak krome slepeho testu ci technickeho mereni parametru objektivne posoudis vliv zarizeni-mohl bys specifikovat? Vymluvy na rusive promenne jsou naprosto liche vymluvy. Tzv. slysici si je velmi dobre vedom, ze v pripade spravne provedeneho testu ve velke vetsine neuspeje ( staci dohledat provedene testy, kde krom pokusu o podvody treba Audioqest, nikdo nikdy neuspel) protoze si ten test alespon na necem vyzkousel sam ve svem domacim prostredi(pevne v to doufam), kde nemohla vadit pritomnost kamarada, casove okna byly jeho volba, stres nula a unava dtto-je na nem, kdy si test udela a pravdepodobne prozrel, jen to neprizna. Varianta 2, nikdy to nezkusil, ale dopredu vi, ze to nebude fungovat .

Temer vse jde eliminovat i pri testu kdy tam toliko nebude ten kamarad, ale cizi objektivni osoba. Sluchari nikdy nedorazi ani nepripusti test u nich, kde to pry slysi-, ani jinde, zkousel jsem to mockrat, vsude mozne, vzdy dojde nakonec k vymluve sluchare-naposled, ze u nej nejdou snadno vymenovat kabely a klekl mu sitovy filtr

, nebo se chteji sazet o statisicove sumy, na coz jsem taky pristoupil, ovsem pod podminkou vlastni kontroly testu, notare a slozeni penez obou stran dopredu a pak najednou ticho. Zorganizovat test, kde uslysim rozdil vymeny pojistky v rozvadeci nebo koncovky napajeci snury totiz taky dokazu

McIntosh MC501, SimAudio Moon 740p, Lumin D2, Visaton Atlas Compact MK V, GMG Power Hammer 3000P, samostatná poslechovka-kinosál bez oken, samostatný přívod, separátní rozvaděč + kino přístroje.