Velikinac Audiolab

Obecná diskuze o jednotlivých Hifi značkách (Accuphase, dCS, ProAc apod.).
zappa - Mecca studio

Velikinac Audiolab

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

Setkání s Velikinac Audiolab – nový klenot v našem portfoliu

V uplynulých dnech jsme měli ve studiu mimořádnou návštěvu – srbskou rodinnou firmu Velikinac Audiolab. Během prezentace jejich výrobků se ukázalo, že malá butiková značka dokáže přinést do hudby něco, co velké komerční značky často ztrácí – autenticitu, přirozenost a opravdovou emoci.
Nejde jen o špičkové zpracování, ale především o jiný přístup k hudbě samotné, který se okamžitě projeví při poslechu.

Jen výjimečně zařazujeme do našeho portfolia novou značku, ale Velikinac Audiolab si své místo zasloužila naprosto jednoznačně.
Stane se druhým pilířem vedle Signal Projects – obě značky se specializují na kabeláž pro opravdový high-end, avšak každá přináší odlišnou estetiku i charakter zvuku.

Zatímco jedna značka nabízí plnost, přirozenost a správný tembr, druhá přináší vzdušnost, transparentnost a lehkost – obě však zůstávají věrné skutečné muzikalitě.
Právě tato rozdílnost může být klíčem k tomu, co vaší sestavě dosud chybělo.

Ve studiu nás obě značky svým zvukovým přínosem naprosto ohromily – to, co dokážou, se slovy popsat nedá. Musíte to slyšet.

Rád vám po domluvě osobně předvedu produkty obou firem přímo u vás ve vaší sestavě.
Věřím, že budete stejně překvapeni, jako my v našem studiu.

📞 Pokud vás tato nabídka zaujala a myslíte to se svým Hi-Fi vážně, kontaktujte mě osobně:
732 576 216
FB_IMG_1761730135641.jpg
173A6196-scaled (1).jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Aries Cerat Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum, + 2x Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Diamond sound https://mecca-highend.cz/
zappa - Mecca studio

Re: Velikinac Audiolab

Jsem sice prodejce, ale hlavně srdcař. Neumím být neosobní – když mě něco nadchne, prostě to musím sdílet.

Moje zvídavost se mi zase vyplatila – tentokrát díky značkám Signal Projects a Velikinac. A mám fakt radost, že je mohu stejně postiženým odprezentovat u nás v Čechách. :thumbup:

Nenechte si ujít limitovanou sérii Fidelity a Synapse – zbývá jen pár kusů. Na bazaru se asi jen tak neobjeví, takže teď je ten správný čas.

Když jsem zapojil reprokabel Fidelity, doslova jsem vyskočil z křesla.

Živost a pročištění napříč spektrem byly tak výrazné, že se mi protočily panenky.

Tembr akustických nástrojů působil prostě správně a naprosto reálně.

Hudba vás vtáhne, hlas je přirozenější a ještě víc v prostoru .

Bas údernější a hlubší, konturovaný, a hlavně přehlednější i v tom největším chaosu nástrojů, slyšitelné zvláště v klasické hudbě či jazzrock/progrockových šíleností

Zvýšená dynamika a plynulost doslova ohromí.

Výrobce o konstrukci Fidelity Limited:

Fidelity Limited – reproduktorový kabel z mědi Bor obohacené o zlato

"Každý vodič je vyroben z plochých pásků z mědi Bor – jedné z nejčistších a nejcenějších mědí na světě.
Měď z dolu Bor v Srbsku má výjimečnou čistotu a minimální obsah jiných kovů, což zaručuje skvělou vodivost a čistý přenos signálu.
Příměs zlata přidává tónům jemnost, barvu a dlouhodobou stabilitu."

Proč tato konstrukce funguje:

Plochý profil vodičů minimalizuje tzv. skin efekt, takže kabel přenáší i ty nejjemnější detaily s přesností a klidem.

Nižší indukčnost přináší lepší dynamiku, rychlost a přirozený tok hudby.

Měď Bor má dlouhou a homogenní krystalovou strukturu – žádná zrnitost, žádný šum.

Příměs zlata chrání před oxidací a dodává zvuku tekutost a barevnou přirozenost.

Stejně parádní přínos mají i V Pure napájecí kabely a Synapse RCA. Není to levné, ale ten zvuk… těžko se mu někdo přiblíží.
Muzikalita, plnost, energie – tohle se prostě musí zažít.

Pro majitele top sestav to může být kabeláž na celý život. V rámci ceny vaší sestavy, nebudtete litovat, když nainvestujete do kabeláže, která vám celou sestavu povýší bez výměny komponentů. A kdo nevěří, nechť slyší.

Série Synapse RCA už téměř vyprodaná, Fidelity Limited zbývá jen pár párů. Nižší řada, ale hraje podobně, a finančně jsou už běžně zaplatitelné a dostupné.

Celý tento popis platí pro referenční sestavu ve studiu, přesně tak, jak jsem popsal. To ostatně můžete u nás slyšet – a pokud si nejste jisti, že podobný výsledek budete mít i u vás doma, je možné si po objednání domluvit prezentaci značek Velikinac či Signal Projects přímo u vás.

Music is the best
Obrázek WhatsApp, 2025-11-01 v 12.37.33_21ba466c.jpg
Obrázek WhatsApp, 2025-11-01 v 12.42.15_d13aa5c3.jpg
Obrázek WhatsApp, 2025-11-01 v 12.40.36_5d08faae.jpg
Obrázek WhatsApp, 2025-11-01 v 12.57.09_cb7ba4ba.jpg
Aries Cerat Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum, + 2x Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Diamond sound https://mecca-highend.cz/
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

zappa - Mecca studio píše: 01 lis 2025 13:59 Jsem sice prodejce, ale hlavně srdcař. Neumím být neosobní – když mě něco nadchne, prostě to musím sdílet.

"Každý vodič je vyroben z plochých pásků z mědi Bor – jedné z nejčistších a nejcenějších mědí na světě.
Měď z dolu Bor v Srbsku má výjimečnou čistotu a minimální obsah jiných kovů, což zaručuje skvělou vodivost a čistý přenos signálu.

Měď Bor má dlouhou a homogenní krystalovou strukturu – žádná zrnitost, žádný šum.
Zaqppa, to ze si srdcar, este neznamena ze musis nekriticky sirit kazdu bachorku, co ti niekto povie. A toto je bachorka na urovni nigerijskeho princa.

Medene bane v Bore - je to standardna priemyselna lokalita - vlastnena cinskou firmou a srbskou vladou. Nie je nicim vynimocna, leda ak tym, ze aby bola nakladovo konkurencieschopna oproti skutocne kvalitnym loziskam rudy z Cile, Konga atd, tak sa rozhodli uplne ignorovat vsetky europske ekologicke standardy a spravaju sa ako gangstri. Vysledkom je zvysena umrtnost na rakovinu v okoli a znecitenie vody a pody tsazkymi kovmi. Fakto to nie je ziadna vynimocna med - nicim a v nicom.

Ono to reba samozrejme nemusi trapit, ked si vychutnavas hudbu z dalsich najlepsich kablov na svete. Ale trochu kritickeho myslenia nikdy nezaskodi a clovek by tak nejako cakal, ze ked sa niekto venuje predaju kablov, tak rozumie aspon zakkladom procesov, ako sa tie kable vyrabaju.

Snahou vyrobcov zliatin/kovov je bud a) co najvacsia cistota alebo b) presne zlozenie a sktruktura [napriklad OCC, OFC, 3-4-5N cistota]. A teda dovolil by som sa stavit, ze garazovy malovyrobca kabelaze akoe je Velikinac uricte nema metalurgicke kapacity, ale niekde kupuje medeny polotvar, ktory zabali do peknych krabic.

Pricom nijako nepolemizujem zo zvyskom tvojho prispevku [verim ti ze, si presvedceny o tom ze si pocul, co si pocul], len teda, by som sa zamyslel, preco ma vyrobca potrebu si takto vymyslat a teda bol by som asi opatrnejsi aj v tom, ci su jeho dalsie tvrdenia pravdive.

Len pre kontext - mozes si vytlacit ako A0 a dat obrazok na stenu - odtialot su kable Velikinac
IMG_0904.jpeg
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Jiri

Příspěvek od Jiri »

Fidji, kde u prodejce chybí technické znalosti, tam už zbývá jen popis emocí a víra, že nabízí to nejlepší na světě. Myslím, že název Mecca studio je naprosto výstižný.
MSB DATA CD IV Sign. ->i2s Ansuz D2 eth. -> MSB DAC IV Sign. (Femto 77) -> Ansuz D2 XLR->MSB S200 -> Vivid B1 (Accuphase PS-1200+SR Grounding Block; Diamond Sound; Ansuz).
Icepoint

Příspěvek od Icepoint »

Fidji99 píše: 02 lis 2025 07:56
zappa - Mecca studio píše: 01 lis 2025 13:59 Jsem sice prodejce, ale hlavně srdcař. Neumím být neosobní – když mě něco nadchne, prostě to musím sdílet.

Zaqppa, to ze si srdcar, este neznamena ze musis nekriticky sirit kazdu bachorku, co ti niekto povie. A toto je bachorka na urovni nigerijskeho princa.
Mám pramálou sociální inteligenci - čti nejsem příliš zdvořilý, pokud slyším nesmysly na úrovni inteligence ..... Moc díky Fidjimu za vcelku zdvořilý nádherný komentář. Jinak, pokud by si někdo chtěl oživit základní znalosti základky - což by se některým -nebudu jmenovat, hodilo - třeba tady : https://www.headphonesty.com/2025/10/wo ... _s68ajSo3A
Quentin

Příspěvek od Quentin »

Jsem ostuda 👉 7 udělátek z toho seznamu mám 🤦🤦🤦
Jeliman nautilus

Příspěvek od Jeliman nautilus »

Já som tiež na tom 7 z 15. Do dochodku to hádám stihnem. Pak to jistí certifikát z Bohnice :crazy:
Vinco

Příspěvek od Vinco »

….predajca nam skace z kresla….Este pre par mesiacmi to bol pan Varga, kvoli ktoremu sa tu nadskakovalo.
Len poznamka z mojej strany : v tomto premiovom segmente ide o nanajvys nedoveryhodnu prezentaciu vlastnych dojmov.
Icepoint

Příspěvek od Icepoint »

Quentin píše: 02 lis 2025 19:28 Jsem ostuda 👉 7 udělátek z toho seznamu mám 🤦🤦🤦
To já jen 3. :angel: Jedno ale kvůli vzhledu a praktičnosti- vysávání prachu, druhou na nic, to prodám a třetí kapku funguje, bod 6. viz studie Boba Katze.
zappa - Mecca studio

Medene bane v Bore - je to standardna priemyselna lokalita - vlastnena cinskou firmou a srbskou vladou. Nie je nicim vynimocna, leda ak tym, ze aby bola nakladovo konkurencieschopna oproti skutocne kvalitnym loziskam rudy z Cile, Konga atd, tak sa rozhodli uplne ignorovat vsetky europske ekologicke standardy a spravaju sa ako gangstri. Vysledkom je zvysena umrtnost na rakovinu v okoli a znecitenie vody a pody tsazkymi kovmi. Fakto to nie je ziadna vynimocna med - nicim a v nicom.

Ono to reba samozrejme nemusi trapit, ked si vychutnavas hudbu z dalsich najlepsich kablov na svete. Ale trochu kritickeho myslenia nikdy nezaskodi a clovek by tak nejako cakal, ze ked sa niekto venuje predaju kablov, tak rozumie aspon zakkladom procesov, ako sa tie kable vyrabaju.

Snahou vyrobcov zliatin/kovov je bud a) co najvacsia cistota alebo b) presne zlozenie a sktruktura [napriklad OCC, OFC, 3-4-5N cistota]. A teda dovolil by som sa stavit, ze garazovy malovyrobca kabelaze akoe je Velikinac uricte nema metalurgicke kapacity, ale niekde kupuje medeny polotvar, ktory zabali do peknych krabic.

Pricom nijako nepolemizujem zo zvyskom tvojho prispevku [verim ti ze, si presvedceny o tom ze si pocul, co si pocul], len teda, by som sa zamyslel, preco ma vyrobca potrebu si takto vymyslat a teda bol by som asi opatrnejsi aj v tom, ci su jeho dalsie tvrdenia pravdive.

Len pre kontext - mozes si vytlacit ako A0 a dat obrazok na stenu - odtialot su kable Velikinac

IMG_0904.jpeg
Bachorka je uvedena na jejich webu. Napiš jim, at ti to vysvětlí. Udělám to samozřejmě i já. Dnes se potvrdilo stejné výsledky, o kterých jsem psal, u klienta. To je pro mne podstatné. Dík za zájem a tvůj čas.
zappa - Mecca studio

Dnes se potvrdilo u klienta stejné, žádné pochybnosti o vyjímečnosti produktů od Velikinace. Udivují mne tyto komentáře, když někteří hejtují něco, co jste neslyšeli. Pi audio jsou skvělé, nicméně se zjistilo, že to co sedělo ke Clarisys, nesedí tolik k Symphonia. K Symphonia sedí víc Signal projects a Velikinac. Symphonia nepotřebují plnost, ale rozlišení, konturovanější bas a čistotu, a to sytému dávají jak SP tak Velikinac. Kdo potřebuje plnost, a větší tělo nástrojů budou PI audio vyhovovat.

Rád všem pochybovačům předvedu rozdíly, ale většinou tito pochybovači nikdy nepřijedou, a v tom případě je zbytečné takovým něco vysvětlovat. A proto:

ZVU VÁS NA VELKÝ AUDIO HAPPENING - TEST TĚCHTO KABELŮ 15 AŽ 17.11 HROCHUV TYNEC NAMESTI 56, 732576216
zappa - Mecca studio

IMG_0904.jpeg

Tvůj příspěvek předám výrobci, uvidíme, co nám k tomu řekne někdo, kdo v té zemi skutečně žije a zná situaci z první ruky. Následně podám report.

Ale dovolím si dodat i něco k tvému komentáři. Používáš emočně zabarvený jazyk („bachorka“, „nigerijský princ“), který působí spíš jako obranná póza než věcná argumentace.

Zaráží mě, že se najednou tak hluboce zajímáš o ekologii a politiku těžby mědi v Srbsku, zatímco denně používáme produkty z Číny – od elektroniky, přes čipy až po automobily – a málokdo z nás přitom řeší otázky Tibetu, pracovních podmínek nebo svobody.

Proto mi tvoje poznámky přijdou minimálně nadnesené a tendenční.

Nevím proč, Fidji, beru tě jako inteligentního člověka – právě proto mě překvapuje, že jsi se rozhodl místo věcné diskuse o zvuku a konstrukci kabelu jít cestou moralizování a sarkasmu.

Pokud máš pochybnosti o tvrzení výrobce, je v pořádku se ptát. Ale bylo by fér oddělit fakta o zvuku a výrobě od politických nebo environmentálních argumentů, které se k tématu audio kabelů zrovna dvakrát nehodí.
zappa - Mecca studio

Nixméně.
Rád bych se přeci jen krátce vyjádřil k tématu, které se tu díky příspěvku Fidjiho nedávno otevřelo ohledně značky Velikinac a použití tzv. borovské mědi v jejich špičkových kabelech.

Především mi přijde poněkud nefér, jak snadno se pozornost obrací právě na malou rodinnou firmu s butikovou výrobou, zatímco realita celého high-end audio průmyslu je taková, že původ surovin – ať už jde o měď, stříbro, zlato nebo izolace – je velmi složitě dohledatelný a ve skutečnosti propojuje mnoho zemí a dodavatelských řetězců.

Není reálné, aby jakákoli značka dokázala na sto procent vysledovat, odkud přesně pochází každý gram materiálu. Proto mi přijde zkratkovité vinit zrovna výrobce, který vyrábí v malém množství, ručně a s maximální péčí, zatímco velké globální firmy používají ty samé komodity, aniž by o původu cokoli zveřejňovaly.

Beru to ale jako výzvu k otevřené debatě. Možná je právě teď vhodná chvíle bavit se i o etické a environmentální stránce materiálů v audio světě obecně – ne jen u jedné značky.

Jako nový zástupce značky Velikinac jsem už požádal výrobce o oficiální stanovisko a podklady k původu jejich tzv. „Bor copper“, jejímu historickému kontextu a přístupu k otázce etiky a transparentnosti.

Jakmile budu mít odpověď, předložím ji veřejně, aby se diskuze mohla vést na základě faktů, nikoli domněnek.

Co osobně považuji za důležité – Velikinac je firma, která je otevřená, reaguje a bere zodpovědnost vážně. A to je podle mě mnohem víc, než jak se chová většina velkých značek, které o původu svých kovů a materiálů mlčí úplně.
Antony

Příspěvek od Antony »

Jedinec Fidji dlouhodobě působí jako obyčejný vejtaha a chytrolínský posměváček. Roztrušuje lživé a urážlivé výroky o různých lidech, které ani na opakované výzvy není schopen doložit. Když jsem jej z těch pomluv několikrát usvědčil, dal si mne do ignoru, což je jedině dobře. Každopádně jeho příspěvky mají toxicky zápornou hodnotu, vůbec bych si z nich nedělal problém. Vždycky se najde někdo, kdo si rád jedovatě plivne.

Bez entuziazmu a nadšení, to znamená bez emotivních popisů radosti z poslechu, se audio byznys nedá dělat. Někdo je napojen na stejnou vlnu, jiný v klidu poslouchá a někteří závistivě žlučovitě prskají. Vypovídají tím hlavně o sobě.
tm.watch

Příspěvek od tm.watch »

zappa - Mecca studio píše: 04 lis 2025 08:04 Nixméně.
Rád bych se přeci jen krátce vyjádřil k tématu, které se tu díky příspěvku Fidjiho nedávno otevřelo ohledně značky Velikinac a použití tzv. borovské mědi v jejich špičkových kabelech.

Především mi přijde poněkud nefér, jak snadno se pozornost obrací právě na malou rodinnou firmu s butikovou výrobou, zatímco realita celého high-end audio průmyslu je taková, že původ surovin – ať už jde o měď, stříbro, zlato nebo izolace – je velmi složitě dohledatelný a ve skutečnosti propojuje mnoho zemí a dodavatelských řetězců.

Není reálné, aby jakákoli značka dokázala na sto procent vysledovat, odkud přesně pochází každý gram materiálu. Proto mi přijde zkratkovité vinit zrovna výrobce, který vyrábí v malém množství, ručně a s maximální péčí, zatímco velké globální firmy používají ty samé komodity, aniž by o původu cokoli zveřejňovaly.

Beru to ale jako výzvu k otevřené debatě. Možná je právě teď vhodná chvíle bavit se i o etické a environmentální stránce materiálů v audio světě obecně – ne jen u jedné značky.

Jako nový zástupce značky Velikinac jsem už požádal výrobce o oficiální stanovisko a podklady k původu jejich tzv. „Bor copper“, jejímu historickému kontextu a přístupu k otázce etiky a transparentnosti.

Jakmile budu mít odpověď, předložím ji veřejně, aby se diskuze mohla vést na základě faktů, nikoli domněnek.

Co osobně považuji za důležité – Velikinac je firma, která je otevřená, reaguje a bere zodpovědnost vážně. A to je podle mě mnohem víc, než jak se chová většina velkých značek, které o původu svých kovů a materiálů mlčí úplně.
Chtěl bych mít tvůj nadhled, pokoru a pochopení a umět je stejně jako ty využívat ve svém pracovním životě, kde se s podobným přístupem stále častěji (!!!) setkávám. Bohužel mi to tak dobře nejde, ale myslím na to a snažím se těmto “okopávačům kotníků” argumentovat věcně a klidně. Díky za to, že mi dáváš příklad i v jiném než jen hi-fi segmentu. Chybí mi tu klanějící se smajlík, takže poklona tobě Michale!
Janik

Příspěvek od Janik »

Poklona Michal. Mam sa tiez co ucit od teba.
Mono: Denon DA-309 10” + AT33Ann
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
Phono: PJ RS + LPS (Rix)
SuT: Entre ET-100
HeadAmp: SPX 2010
Sluchadla: Hifiman Arya Organic (in love)
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
DAC: Topping DX5 II
Lista: Ehmann
Vadim

Příspěvek od Vadim »

Michale, skvela reakce!

@tm.watch Jak ja Ti rozumim... :)
Electrocompaniet - Audiopraise - Goldmund - Xavian
Audio-Technica - SME - Transrotor - Clearaudio
Vadim

Příspěvek od Vadim »

Vadim píše: 04 lis 2025 10:17 Michale, skvela reakce!

@tm.watch Jak ja Ti rozumim... :)
P.S. V byznysovem svete se mi osvedcila NVC https://cs.wikipedia.org/wiki/Nen%C3%A1 ... komunikace
Electrocompaniet - Audiopraise - Goldmund - Xavian
Audio-Technica - SME - Transrotor - Clearaudio
Tony

Příspěvek od Tony »

Administrator by to tu mohol vycistit, pocnuc prispevkom od Fidjiho, a presunut to cele na smetisko...O com je toto forum?!?
jardak

Příspěvek od jardak »

Fidjiho příspěvek nikomu kotníky neokopává, byl velmi seriozní a slušný. Nikoho neurazil ani nezesměšnil. Jsem osobně zvědav na reakci firmy, jakou že to měd vlastně prodává a kde ji vyrábí. Doufám, že Zappa, potažmo firma Velikinac Audiolab dodá.
Stranka Pavel-Audio

Příspěvek od Stranka Pavel-Audio »

jardak píše: 04 lis 2025 13:07 Fidjiho příspěvek nikomu kotníky neokopává, byl velmi seriozní a slušný. Nikoho neurazil ani nezesměšnil. Jsem osobně zvědav na reakci firmy, jakou že to měd vlastně prodává a kde ji vyrábí. Doufám, že Zappa, potažmo firma Velikinac Audiolab dodá.
Pokud vím, firma Velikinac Audiolab nedodává hutní materiál aby musela něco dokládat. Jejich produktem je výrobek, který podle Zappy skvěle funguje, co víc by mělo zákazníka o takový produkt zajímat?

Pokud jim to hraje, věř, že používají kvalitní materiál, to Ti mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Rozdíl v kvalitě materiálu je prostě slyšet. Na tom nejde ušetřit, pokud chceš TOP produkt.
jardak

Příspěvek od jardak »

zappa - Mecca studio píše: 04 lis 2025 00:39 Tvůj příspěvek předám výrobci, uvidíme, co nám k tomu řekne někdo, kdo v té zemi skutečně žije a zná situaci z první ruky. Následně podám report.
Na tohle čekám. O nic víc nejde, jestli je to báchorka nebo ne.....
Tony

Příspěvek od Tony »

jardak píše: 04 lis 2025 13:07 Fidjiho příspěvek nikomu kotníky neokopává, byl velmi seriozní a slušný. Nikoho neurazil ani nezesměšnil. Jsem osobně zvědav na reakci firmy, jakou že to měd vlastně prodává a kde ji vyrábí. Doufám, že Zappa, potažmo firma Velikinac Audiolab dodá.
Dufam, ze to budes (pre objektivnost) pozadovat aj od ostatnych vyrobcoch kablov, ktori sa v Cesko - Slovensku vyskytuju. Napr. Synergistic Research, Nordost, Asus, skratka od vsetkych. Idealne by bolo zalozit na tuto problematiku samostatne vlakno.
jardak

Příspěvek od jardak »

Tak chce to Zappa předat výrobci, nebo nechce? Jestli to udělá nebo ne, je jenom jeho věc, mě to je úplně jedno. Ale rád si to přečtu....
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Pokial je toto ešte diskusné fórum, je na mieste môcť sa k príspevkom iných sa vyjadrovať. Obecne som zástanca vecných príspevkov. Preto ak pastujeme niečo či už z konkrétneho zdroja alebo aj od AI modelov, je na mieste to nejak kriticky pred napastovaním zhodnotiť a komentovať alebo upraviť.

“ Každý vodič je….z mědi Bor – jedné z nejčistších a nejcenějších mědí na světě.

Měď Bor má dlouhou a homogenní krystalovou strukturu – žádná zrnitost, žádný šum.”

Toto nie sú jednoducho fakty ale keď budem kulantný, by som povedaľ že je to v lepšom prípade manipulatívny marketing.

Z tohto titulu je vecná podstata Fidjiho príspevku úplne na mieste.

Ak chce výrobca alebo predajca vyzdvihnúť kvality svôjho alebo predávaného produktu, nemal by podceňovať potenciálneho zákazníka a podsvúvať mu takýto druh textu. A ak už tak urobí vedieť vecne ustáť aj kritiku.
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL
230V:Torus modif.,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Rado

Příspěvek od Rado »

Toto je přesně ten důvod, proč řada nadšených kolegů hifistů přestalo úplně přispívat, sdílet své postřehy a dávat ostatním impulsy na zlepšení poslechu u sebe doma...Chytrolíni s patenty na rozum, co do všeho musí rýt, všechno hanět a sami doma mají sotva segment střední třídy, tedy s minimem poslechových zkušeností.

A přitom by stačilo si poskytnuté informace dle svého rozumu přebrat, případně přidat také svoji zkušenost. A pokud mám zájem, zkusit to u sebe doma poslechnout. Toto rýpání jen likviduje posun fóra dopředu.
PMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PMA »

A co definuje ten produkt “sotva střední třídy”? Jenom cena? Provedení? A co dokládá ty “poslechové zkušenosti”? To, že o nich někdo, sám o sobě, píše?
aretax

Příspěvek od aretax »

“ Každý vodič je….z mědi Bor – jedné z nejčistších a nejcenějších mědí na světě.

Měď Bor má dlouhou a homogenní krystalovou strukturu – žádná zrnitost, žádný šum.”
Väčšiu kravinu som dávno nečítal. Podľa autora to znamená, že v medených baniach Bor sa už ťažia hotové káble.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Ako ja vnimam diskusiu:

Zappa: Najlepsie kable z najlepsej medi
FIdji: To o tej medi je blbost, ku kablom sa nevyjadrujem
Zappa: to neni fer, ze sa rozpravame o malej rodinnej firme.
zappa - Mecca studio píše: 04 lis 2025 08:04 Především mi přijde poněkud nefér, jak snadno se pozornost obrací právě na malou rodinnou firmu s butikovou výrobou, zatímco realita celého high-end audio průmyslu je taková, že původ surovin – ať už jde o měď, stříbro, zlato nebo izolace – je velmi složitě dohledatelný a ve skutečnosti propojuje mnoho zemí a dodavatelských řetězců.
Akurat mi nie je jasny ako suvisi druha a tretia polozka - skor to vyzera, ze si vytvoril nejakeho slameneho panaka a z nim polemizujes o niecom uplne inom ako o tom, co som ja napisal. Je to take trosku emocne manipulaitvne a odklanajuce pozornost od nepravdepodobneho tvrdenia tvojho najnovsieho objavu na poli kabelaze.

Ja mam pre teba [ale aj pre ostatnych] taky navrh - skus stravit par hodin, mozno 2 dni strukturovanym ziskavanim poznatkov o vyrobe medi. Je to strasne zaujimave, a podla mna, ked niekto zvladne ze NaOH+HCL=NaCl+H20, tak to urcite nebude problem pochopit. Ked budes vediet, ako sa z rudy stane najprv koncentrat, potom blister med a na konci procesu je Grade A 99.99% standardna komoditna med, tak ti uz v hlave cvakne, ze nie vsetko co napisu sympaticke male srbske rodinne firmy na web je pravda.

Dalej by som doporucil ziskat zakladne poznatky o vyrobe specialnych typov medi - ci uz slavneho OFC, OCC, 5N, 6N atd a teda este aj by som skusil ziskat zakladny prehlad o specialnych kvalitach medi - ci uz CuAg, CuBe a podobne a ich pouziti. Je to ako magia - ako male primesi dokazu uplne zmenit vlasnosti kovu.

Vtedy uz budes aj ty schopny rozlisit, ci to co ti odpisali ma nejaku oporu v realite. Bez toho aby si rozumel zakladom, budes vzdy vydany na nemilost smejdom a sarlatanom a mozno dopadnes este ovela horsie ako s Pachankom. Hlavne pochopis, ze vyroba medi je vysoko standardizovany proces, kde bohuzial, nie je miesto na nejaku romantiku.

A tu by som teraz prisiel k detailom ohladne Boru a celkoveho kontextu.
- ako vies pracujem v americkej firme, kde spracovavame tisice ton medi rocne a statisice ton roznych kvalit ocele. Nakolko dovazame niektore komponenty [aj medene] z Ciny a exportujeme do aj do US, tak si musime davat obrivsky pozor prave na sledovanie povodu komodit.
- Preto mame kazdy mesiac asi 2 hodinove stretnutie, s pravnikmi, specialistami na sankcie atd a pozerame - kto pribudol/odbudol, ake su nove sankcie atd, No a uz dlhu dobu na poprednych niestach [okrem ruskych vyrobcov] svieti Zijin Mining [vlastnik Boru] ako firma pod sankciami podla UFLPA - cize americky zakon zamerany na firmy ktore profituju z otrockej a nutenej prace.
- samotna med z Boru [a druheho loziska hned vedla] nie je pod sankciami, ale vacsina automobiliek ti uz dnes neda kontrakt, ak mas dodavatelov, ktori nesplnaju minimalne ekologicke standardy. Co vyroba medi v Bore nijako nesplna a bez investicie cca 1 miliardy euro ani splnat nebude. Preto aj absolutna vacsina produkcie z Boru ide na export do Azie a srbske banictvo je jedna z problemovych oblasti, co sa tyka vstupu Srbska do EU [kedze ich najvacsia lokalna konkurencia je polsky vyrobca medi, tak ti si postrazia, aby im to nepreslo]
- to o “cistej medi z Boru” je uplne naopak - prave ze tam je tolko primesi inych kovov, ze sa oplati komercne spracovavat jedovaty odpad [anodovy slime] po vyrobe medi a extrahovat z neho hlavne zlato. Cize ano v medenej rude je dost zlata, ale zakladom procesu je to ze sa to zlato oddeli od medi. Inac je to uplne chemicky uplne bezna medena ruda - lozisko v Bore je podpriemerne kvalitne z koncetraciou medi do 0.5% a druhe lozisko je vyrazne lepsie z koncetraciou 3-5%. Jediny rozdiel je mnozstvo odpadu, ktore sa vyprodukuje, po prvom kroku - vyrobe medeneho koncetratu z pomletej rudy to uz je jedno.
- vobec netvrdim, ze prave Bor je uplne zlo - podla mna je to o triedu mensi problem ako podmienky napr. v Kongu, kde to je uplny pruser a respektovane zapadne firmy tam nejako podnikaju a vsetci sa tvarime, ze to je OK. Tazba a spracovanie nerastov je hnusny biznis a samotne procesy su fakt spinave. Bol som v medenej hute a aj u zlievaca, co vyraba specialne medi a teda, radsej v Lidli dokladat alebo na stavbe betonovat.

Vedel by som o teme pisat este hodiny, ale to podstatne som uz asi povedal. Dufam, ze ziadna citliva dusa po davke nudnych faktov neskolabuje a neprestane prispievat na forum, to by som bol smutny.

Bohuzial, ale stale plati, ze to o tej magickej Borskej medi su bachorky. Aj ked ako legenda pre neinformovanych to moze fungovat. Su ludia ako Zappa [alebo moja manzelka :-) ], ktori ked si maju vybrat medzi pribehom a faktami, tak obetuju fakty. Ja to mam naopak.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
PMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PMA »

Informací o tom Čínou vlastněném dole v Srbsku je dost a není to úplně pěkné čtení:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/sv ... -je-347461

Jinak souhlas s Fidji99, informace o "super čisté" mědi v kabelech jsou jen podvod na přilákání zákazníků. Tady nejde o to, že bychom někomu chtěli kazit nadšení. Je to fakt.
Icepoint

Příspěvek od Icepoint »

Rado píše: 04 lis 2025 21:13 Toto je přesně ten důvod, proč řada nadšených kolegů hifistů přestalo úplně přispívat, sdílet své postřehy a dávat ostatním impulsy na zlepšení poslechu u sebe doma...Chytrolíni s patenty na rozum, co do všeho musí rýt, všechno hanět a sami doma mají sotva segment střední třídy, tedy s minimem poslechových zkušeností.

A přitom by stačilo si poskytnuté informace dle svého rozumu přebrat, případně přidat také svoji zkušenost. A pokud mám zájem, zkusit to u sebe doma poslechnout. Toto rýpání jen likviduje posun fóra dopředu.
Co je stredni trida? 50k, 500k, 5000k Kč? Osobne si myslim, ze marketingove blaboly jsou nekdy potreba vyvratit. Coz bylo prave zde. Jinak nejak celou dobu tvrdim, ze hlavne "hraje" mistnost, a ne ty tve segmenty nejake tridy. Ty jsou zarukou max toho, ze splnuji parametry, co deklaruji -nekdy. Tady pro tebe Rado-a je to jen clanek, souhlasit s nim nemusis tip, jak dle nekterych ty cenove rozdily de fakto ty rozdily smazavaji.

https://www.headphonesty.com/2025/11/te ... g-returns/
Maxpower

Příspěvek od Maxpower »

Achjo marketing vládne světu a hodně lidí mu bohužel věří bez jakékoliv kritické myšlenky... Příšte si to dejte do AI :thumbup:
PC->A-GD DI-20HE->A-GD HE-7->Hattor BIG->Bryston 4B SST->PK Audio SSWG7+woofer modul
skypi

Příspěvek od skypi »

Citace: "Každý vodič je vyroben z plochých pásků z mědi Bor – jedné z nejčistších a nejcenějších mědí na světě.
Příměs zlata přidává tónům jemnost, barvu a dlouhodobou stabilitu."

Ad.Bor Copper Complex - ZiJin
https://www.zijinmining.com/global/prog ... -71737.htm

Tak ve zmíněném ložisku žádná "nejčistší a nejcennější měď na světě a měď s vyjímečnou čistotou a minimálním obsahem jiných kovů" nebude, je to to povrchový důl se směsnými rudami sulfidového typu. A co se té "příměsi zlata" a oné "jemnosti, barvy a dlouhodobé stabily" týče, tak pokud tam to zlato je (mám jisté pochybnosti :mad: ), tak hoši asi načunili rafinační proces :mad:
Janik

Příspěvek od Janik »

To, čo napísal Fidji o pôvode surovín a komplikovanosti dodávateľských reťazcov a že po technologickom spracovaní sa všetka meď, či už z Boru, z Chile, Zambie alebo z Poľska, dostáva na veľmi podobnú úroveň čistoty – zvyčajne Grade A (99,99 % Cu) podľa LME štandardov. V tejto fáze je úplne irelevantné, z akého ložiska kov pochádza, pretože elektrolytická rafinácia odstráni prakticky všetky primárne nečistoty.

OFC (Oxygen-Free Copper) sa nevyrába z „inej rudy“ – je to štandardná meď, ktorá po elektrolytickom procese prejde dodatočným tavením v kontrolovanej atmosfére bez prístupu kyslíka, aby sa minimalizoval obsah kyslíka pod cca 10 ppm. Takáto meď sa používa v elektronike, vysokofrekvenčných aplikáciách, transformátoroch či magnetoch.

OCC (Ohno Continuous Casting) je úplne iný proces – ide o špecifickú technológiu ťahania medi s veľmi pomalým ochladzovaním, vďaka čomu vzniká medený drôt s extrémne dlhými zrnami (teoreticky až niekoľko metrov). Ale opäť – základom je bežná elektrolyticky rafinovaná meď. Žiadna „magická“ ruda ani „špeciálna srbská meď“ tu nehrá rolu.

Väčšina medi, ktorá sa používa na tieto procesy, pochádza z veľkých ťažobných oblastí ako Chile (Codelco), Peru, Zambia, DR Kongo, Indonézia, USA (Utah, Arizona).

Samotná tavenina pre OFC alebo OCC sa následne vyrába v metalurgických závodoch v Japonsku, Kórei, Nemecku, USA, Číne alebo Poľsku, kde je garantovaná čistota vstupného materiálu podľa medzinárodných noriem.

Preto aj tvrdenie, že „meď z Boru je niečím výnimočná“, nemá technologickú oporu. To ložisko je v skutočnosti podpriemernej kvality, s relatívne nízkym obsahom Cu v rude (0,5 – 1 %). Po spracovaní a elektrolytickej rafinácii z nej ale nevznikne žiadny „unikátny“ materiál – len bežná technická meď, ako z akéhokoľvek iného zdroja.

V celom reťazci – od rudy po vodič – rozhoduje čistota a homogenita štruktúry, nie geografický pôvod. A práve preto sa väčšina „romantických príbehov o zázračnej medi“ rozpadne pri prvom pohľade na metalurgický diagram.

Napriek všetkému ale musím povedať, že Michal dokáže reagovať pokojne a vecne, bez toho aby sa urazil na Fidjiho priame, odborne podložené poznámky. Takto by mala vyzerať technická diskusia – bez emócií, len o faktoch.

btw ukoncil som uspesne hutnicku fakultu a viem co to je za praca (preto som sa po studiu uz tomu dalej nevenoval :-D)
Mono: Denon DA-309 10” + AT33Ann
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
Phono: PJ RS + LPS (Rix)
SuT: Entre ET-100
HeadAmp: SPX 2010
Sluchadla: Hifiman Arya Organic (in love)
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
DAC: Topping DX5 II
Lista: Ehmann
DSOTM

Příspěvek od DSOTM »

Icepoint píše: 05 lis 2025 11:51
Rado píše: 04 lis 2025 21:13 Toto je přesně ten důvod, proč řada nadšených kolegů hifistů přestalo úplně přispívat, sdílet své postřehy a dávat ostatním impulsy na zlepšení poslechu u sebe doma...Chytrolíni s patenty na rozum, co do všeho musí rýt, všechno hanět a sami doma mají sotva segment střední třídy, tedy s minimem poslechových zkušeností.

Co je stredni trida? 50k, 500k, 5000k Kč? Osobne si myslim, ze marketingove blaboly jsou nekdy potreba vyvratit. Coz bylo prave zde. Jinak nejak celou dobu tvrdim, ze hlavne "hraje" mistnost, a ne ty tve segmenty nejake tridy. Ty jsou zarukou max toho, ze splnuji parametry, co deklaruji -nekdy. Tady pro tebe Rado-a je to jen clanek, souhlasit s nim nemusis tip, jak dle nekterych ty cenove rozdily de fakto ty rozdily smazavaji.

https://www.headphonesty.com/2025/11/te ... g-returns/
No jo, to jsi ale otevřel Pandořinu skříňku slepých testů a to zde na tomto fóru není populární :silent:
lachim

Příspěvek od lachim »

Aretax
Genialni hlaska. Jsem si poprskal tablet :thumbup: :thumbup: :clap:
Cituji tě : “….podle autora to znamená, že v medených baniach Bor sa už ťažia hotové káble.”
Ramones

Příspěvek od Ramones »

lachim píše: 05 lis 2025 16:12 Aretax
Genialni hlaska. Jsem si poprskal tablet :thumbup: :thumbup: :clap:
Cituji tě : “….podle autora to znamená, že v medených baniach Bor sa už ťažia hotové káble.”
Ano, tahají je ze zeme jak kos zizaly... 🙏
aretax

Příspěvek od aretax »

od PMA:
Jinak souhlas s Fidji99, informace o "super čisté" mědi v kabelech jsou jen podvod na přilákání zákazníků. Tady nejde o to, že bychom někomu chtěli kazit nadšení. Je to fakt.

Presne tak to je. Mám na to aj dôkaz: vyrobil som sieťový kábel z kábla z miešačky na betón (4x2,5 mm), ktorý hrá prekvapujúco dobre a zvukovo obstojí s drahými káblami z tej "najčistejšej" medi. Väčší vplyv na zvuk má dielektrikum, tienenie, izolácia kábla, koncovky a všetko okolo, ako samotný medený drôt. Stačí vymeniť izoláciu a zvuk sa celkom zmení...
Takýto dôkaz si môže každý z vás vyrobiť. Asi väčšina vie, že celé HIFI je totálny odrb a káble asi najväčší. Aj čo sa táka prístrojov - vyrobí sa prístroj, o rok sa upgraduje, pričom cena samotného upgradu je pár €, ale koncová cena prístroja vyskočí o tisíce €.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
zappa - Mecca studio

IMG-20251104-WA0004.jpg
Zpět k Velikinac. Tady je opravdu kratoučká video ukázka systému, který je propojen mixem všech značek, které zastupuji, Signal Projects, Velikinac a Pi audio.
Pokud byste chtěli slyšet systém naživo, a být u testu kabeláže těchto značek, jste srdečně vítáni.
https://youtu.be/ARbKnVtKQxw?si=H7vSXoxPGSHykUpY
Zamčeno