Noble Audio

Výrobci, prodejci a Hifi studia.
Odpovědět
T.Hresil

Re: Noble Audio

Příspěvek od T.Hresil »

NA-Noble Audio píše: 20 zář 2025 21:36 Nautilus 801 není impedančně problém, tak co tu strašíš s jedním ohmem člověče :o) Tak Ti rezervuju jeden kus :o)))
Nevíme, co přinese budoucnost... :-D
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NA-Noble Audio »

Vnímám, že by bylo dobré dát trochu vysvětlení k této technické otázce zatěžovacích impedancí. To, že zesilovač nemá udaný výkon i do 2 ohmů znamená, že není stabilní do patřičné hodnoty maximálního výkonu do této zátěže, ale neznamená to, že do této zátěže není schopen v praxi pracovat.
Může se to zdát jako protimluv, ale není. Takový zesilovač není schopen dodávat do nízké hodnoty zátěže patřičný maximální výkon ( takový běžný scénář je například 130W/8 ohm, 220W/4 ohmy, 350W do 2 ohmů (Zesilovač s naprosto proudově ideálním chováním dodává do poloviční zátěže přesný dvojnásobek, takže u takové svářečky to vypadá například 130W/8, 260W/4, 520W/2) ale dodá do těch 2 ohmů okolo 200W. A schopnost dodat 200W do průměrně citlivých beden je pro většinu praktických situací naprosto dostačujících.
Takže v praxi můj zesilovač může v pohodě napájet i bedny s impedancí 2 ohmy. Od zcela ideálního stavu zesilovače typu svářečka popsaného výše v závorkách se bude lišit pouze nižší hodnotou dosažené hlasitosti a to o 5dB akustického tlaku, což je rozdíl výkonů 520 a 200W. To je poměrně dost malý rozdíl v celkové hlasitosti reprodukce.
http://www.noble-audio.webnode.cz
Noble Audio Heaven, Lindemann CD1SE, Noble Audio Atlantis, Noble Audio Stonehenge
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Z výroby přišel náhled na čelní panel
Čelní panel z výroby.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Noble Audio Heaven, Lindemann CD1SE, Noble Audio Atlantis, Noble Audio Stonehenge
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Pekny design aj spracovanie. Co bude v tom okienku a ako bude riesene prepinanie vstupov a hlasitost? (ak to teda je integrac) Dotykový display?
2x iFi iSilnecer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif,Furutech,Viablue,Viborg,prepoje:DYI RCA,Audioquest
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Díky za názor, a je to integráč.
Displej je segmentový a po stranách jsou knoflíkové ovládací prvky. Vzniklo opravdu velké množství návrhů variant provedení čelního panelu. Zvažoval jsem i takové kde by k ovládání byla použita mikro tlačítka zakomponovaná do plexiskla pod zobrazovacími segmenty displeje jak to má přehrávač Lindemann. Nakonec jsem se přiklonil ke klasice a tedy použití tradičních knoflíků.

Snažil jsem se celkově o co možná největší spolehlivost a trvanlivost přístroje a proto je přepínání vstupů a řízení hlasitosti řešené pomocí relé a odporů.

Zde je taková rychlá nedokonalá vizualizace v mé sestavě.
Sestava náhled.png
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

NA: Máš vkus. Takto som si to presne nejak predstavoval. To riešenie ala Lindemann je síce veľmi estetické a designovo čisté, ale tlačítka nemám rád a ešte malé a umiestnené tak že sa zakaždým ohmatká aj lesklá plocha okolo, to je dosť neergononické.
Za mňa je ideál funkcionalistický design. Takto je to super. Nič objavné, ale načo vymýšlať koleso znovu…
2x iFi iSilnecer>Audio PC+Daphile+DRC>Topping HS02+Shanti LPS>Rockna Wavedream Signature Balanced>Canor AI 1.20>Marten Django XL, 230V:Torus TOT Max modif,Furutech,Viablue,Viborg,prepoje:DYI RCA,Audioquest
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Ešte doplnenie.
Canor Virtus A3 posunul ergonómiu ovládania a estetiku na ďalší level. Mal som to na test a je to premakané. Rotačný ovládač hlasitosti osadený v dvojradovom guličkovom ložisku (nič lepšie som v rukách nemal aj Accuphase či iní by boli radi keby to mali tak urobené). V strede rotačného ovládača perfektne funkčný a výborne čiatatelný dotykový display kde sa nastavuje fakt všetko (včítane vstupnej impedancie a kapacity phono preamp časti ako aj voľby filtrov u zavudovaného DAC-u)

https://www.canor-audio.com/sk/virtus-a3

Tak ale ako si to navrhol je to funkčná a estetická klasika. Za mňa super.
rimidalv

Příspěvek od rimidalv »

Nádhera :thumbup:
Cangalino

Příspěvek od Cangalino »

Pastva pro oči.Krásnej kus železa.
acibuk

Příspěvek od acibuk »

Vypadá to pěkně. Asi není jednoduché vybrat design a zavděčit se všem. Mi se líbí. :clap:
Audio Research Reference 80S, Bespoke, Meitner MA3, Mofi Master Phono, Acoustic signature Hurricane NEO, NuPrime CDT-8 Pro, Avantgarde Acoustic UNO fino XD, Shunyata Everest 8000
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Děkuju všem za vyjádření názoru, a těší mě, že shledáváte ten design jako přívětivý.
Spočítal jsem to a udělal jsem celkem přes dvacet návrhů provedení čelního panelu.
Samozřejmě že moje podmínky, kdy se nesnažím o velkosériovou výrobu ani okouzlit opulentním provedením skříně aby se dala nasadit a ospravedlňovat mega cena jsou omezené, takže jsem musel svou fantazii držet dost na uzdě.

Blesku, rozumím Tvému hodnocení varianty tlačítek jako to má Lindemann, i nadšení z luxusu při použití promakaného kuličkového ložiska na ovládacím prvku a dotykový displej u toho Canoru.
Můj pohled je takový, že ovládací prvky na zesilovači se téměř nepoužívají pokud je k dispozici dálkové ovládání. Stupeň pocitu dokonalosti při manipulaci knoflíky na mém zesilovači se nerovná ani tomu zmíněnému od Accuphase, ale pro mě jsou lepší než to má Sroll Rhythm, a to mi postačuje. Navíc když má přístroj DO, tak se ten luxus pro ruku užije hlavně při počátečním mazlení se s novou hračkou, a potom se člověk k sahání na knoflíky většinou už moc nedostane, protože bude používat DO. To jsem proto naopak volil luxusní obrobek z plného hliníku jako to má CD Lindemann, a ještě jsem zvolil až trochu umělecky vyvedené provedení.
Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

Vyzera to velmi dobre. Troska mi to pripomina integrac od Kinki Studio.
Mono: Denon DA-309 10” + AT33mono
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
SuT: ET-100
Amp: Canor Virtus I4S
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
Dig: Fiio & JPLAY & Roon
Repro: STH12 + 2xREL T/7x
Power: SRS, AHP, SommerCable, Fururech, Rix, Viborg
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Najde se celkem hodně zesilovačů které jsou podobné.
Víte už, že já si rád hraju s obrázkama :o)
Zesilovače podoba.jpg
samcus

Příspěvek od samcus »

Pavle, i ve srovnání s podobným designem, se mi to tvoje líbí nejvíc. Opravdu povedené :thumbup:
RZD

Příspěvek od RZD »

Tvůj design čelního panelu je opravdu moc hezký :clap:
Líbí se mi, jak ovládací knoflíky tvoří předěl mezi plochou panelu a displejem.
Nechceš ještě zkusit variantu, kde knoflík bude přesně stejně vysoký, jako je výška displeje?
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Tak až takovéhle přijetí jsem nečekal. :oops:

Knoflík je jen ta vnitřní část, ten límec je už zvlášť.

Bude ještě varianta s černými knoflíky.
Černé knoflíky.jpg
T.Hresil

Příspěvek od T.Hresil »

Já nebudu kritizovat..., ale osobně by se mně zamlouvala varianta s VU metry.
Oslovuje mě retro design ala Luxman/staré Accuphase, viz zde:
Obrázek

Třeba to dneska už nikomu nic neřekne, ale poslouchat a dívat se na VU metry, jak razantně kmitnou při každém úderu bubnu apod. je prostě..., no prostě to neomrzí, aspoň tedy mě ne. :crazy:
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

On už je tu zase :o))))
Stabilita do 1 ohmu nebude jak jsi se už dozvěděl na předešlé straně, stěrače a přepínání A/B repro výstupů jakožto korekce a další voloviny také ne.
Ale určitě jsou na trhu stroje které Tě osloví a dokážou uspokojit všechny Tvé choutky. :thumbup:
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

RZD píše: 06 říj 2025 18:23 Nechceš ještě zkusit variantu, kde knoflík bude přesně stejně vysoký, jako je výška displeje?
Zkoušel jsem to, tedy opačně. Displej byl stejně vysoký jako limce kolem knoflýků.
Nevypadá to špatně, ale pro mě ne lépe než tak, jak jsem to nakonec zvolil.
T.Hresil

Příspěvek od T.Hresil »

Tak pozor NA!
Nepíšu nic špatného a ani negativního. K dodávce výkonu do zátěže jsi se vyjádřil a já jsem nic nerozporoval, tak nechápu, o co Ti jde...
Je snad jasné, že 100 lidí = 100 chutí a nemůžeš furt dokola číst jenom slintající komentáře.
Jinak jsem se zmínil jenom o VU a o korekcích apod. jsem nenapsal ani Ň.
No jo..., a pak že je svoboda projevu...
Jde to teda pěkným směrem, jen co je pravda.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Pozor, jo :o))) Hele Ty jsi nějaký podrážděný, použití smajlíka Ti nic neříká?
Nepotřebuju číst jenom pochvaly, na to tady ani nejsem zvyklý, spíš naopak. A vím setsakra dobře jak jsou lidi různě nastavený ve vkusu, ale i v přejícnosti.

Takže klídek, pusť si něco pěkného, koukej na stěrače a nalij si k tomu něco dobrého podle svého vkusu a pohodička.
Není v tom žádná ironie, myslím to upřímně.
T.Hresil

Příspěvek od T.Hresil »

Nejsu...
Ale po prvním přečtení i přes toho smajla to na mě nepůsobilo, jako adekvátní reakce.
Ale v pohodě, nejsu z toho nijak zhroucený... ;-)
Jinak já ty "stěrače" u svého železa taky nemám - jen pro pořádek...
Asi jsem do toho ještě nedorostl... :oops:
marekg

Příspěvek od marekg »

Pripajam sa a chvalim dizajn! Jednoduche a jasne...jedine, co mi nesedi je cervena farba a viac by sa hodila biela alebo jemny oddiet modrej/oranzovej.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

asi fakt koľko ludí toľko chutí. Červená ladí perfektne s Limdemann CD1SE (inak pre mňa dodnes jeden z najkrajších CD playerov čo sa kedy robil).
Navyše modrú a bielu robí vatšina. Mne sa naopak viac páčia teplé odtiene farby displaya od žltej cez oranžovú až po krvavo červenú (ako tu) a hlavne veľké znaky. Má to byť čitatelné z miesta posluchu. Resp so striebornou sa mi páči aj biela a modrá a s čiernou určite teplé odtiene
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Přišla mi z výroby fotka těla pro DO
DO z výroby.jpg
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Môže byť. Pre mňa je DO vždy dôležitou súčasťou hodnotenia prevedenia prístroja.
rimidalv

Příspěvek od rimidalv »

Proč takový chaos v rozložení ovládacích tlačítek?
Marně si zkouším představit, že bych si zvykl.
Cangalino

Příspěvek od Cangalino »

Pecka,mam podobnej na cd transportu.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

To se jenom zdá jako chaos, tlačítek je málo a jsou velmi logicky rozmístěna.
Hlasitost +- je nad sebou a přepínání vstupů vedle sebe. Při vzetí DO do ruky má palec pěkně v přímém dosahu v praxi nejpoužívanější tlačítka, tedy hlasitost.
Naopak je to celkově velmi intuitivní rozmístění a navíc je to pro aspoň mé oko zajímavé.
Ale až si zesilovač objednáš, tak já Ti k němu dodám jiný ovladač, kdyby Ti tento opravdu v praxi nevyhovoval. :o)
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Myslím že aj tým že to nie je “univerzál” a tlačítiek je málo, tak to bude ergonomické.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Přesně tak.
Já mam ve zvyku nad věcma uvažovat, domýšlet souvztažnosti a jsem dost prakticky založený.
A nemam ve zvyku dělat bezúčelné parádičky nebo naopak praktické vyložené ošklivosti.
Ale určitě nejsem dokonalý a ani nemám touhu se zavděčit úplně všem.
PMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PMA »

NA-Noble Audio píše: 28 zář 2025 15:21 Vnímám, že by bylo dobré dát trochu vysvětlení k této technické otázce zatěžovacích impedancí. To, že zesilovač nemá udaný výkon i do 2 ohmů znamená, že není stabilní do patřičné hodnoty maximálního výkonu do této zátěže, ale neznamená to, že do této zátěže není schopen v praxi pracovat.
Ono nejde jen o stabilitu (= absence oscilací), ale hlavně o to, aby koncové tranzistory do nízkoimpedanční zátěže pracovaly v takzvané bezpečné pracovní zóně (SOA, safe operating area), která je definovaná v datasheetech konkrétních tranzistorů jako maximum povoleného proudu Ic pro konkrétní Vce po definovanou dobu. Není ani tak kritická odporová zátěž, ale hlavně komplexní R + jwL. Vykreslí se trajektorie pro konkrétní komplexní zátěž a kmitočet. Když tranzistor překročí povolenou SOA v oblasti druhého průrazu, shoří v řádu milisekund.

Ukázka analýzy SOA v příloze, pro zátěž 4.7ohm + 3mH, napájení 2x55V a 2 páry MJL21193/4. Pro samotný odpor 4.7ohm je to s daleko větší rezervou.
ACCE3_SOA_4R7+3mH_sm.png
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Tady nejsi na Slovanetu nebo Audiowebu, tady se hluboké technické věci a grafy neřeší. Zde se tento způsob vysvětlování moc neujme, proto já když už nějaké technické věci vysvětluju, tak jako když mluví doktor s pacienty, aby si laik dokázal pokud možno ve své mysli udělat pro jeho úroveň chápání srozumitelnou představu. A když má někdo tu potřebu, tak si další podrobnosti dokáže dohledat, a někteří tyto věci i znají.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Dokonči jsem návod k obsluze zesilovače, který je v tomto případě důležitý, protože zesilovač má ovládací menu z funkcemi nastavení jasu displeje, režimy zapínání přístroje, paměti na hlasitosti atd. Je tam i doposud nezveřejněný pohled na zadní panel přístroje.
Koho tyto informace zajímají může si návod stáhnout.

Noble Audio Atlantis – návod. png
lubin

Příspěvek od lubin »

Tipuji asi správně, že zesilovač bude čistě tranzistorový ...je to tak? Popřípadě neuvažoval jsi o použití elektronek třeba v prvním stupni? Bude mít vstupy v symetrice? Napiš Pavle něco málo o konstrukci....
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Audio GD R7He mk3 DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Tipuješ správně, ale předzesilovací část je k lampáči tak blízko jak jen to je technicky možné, je to single-ended Class A FET.
Takže vlastně polovodičový lampáč:o) Zvukově to bylo pro mě lepší než testované lampové varianty obvodů.
Je to velmi transparentní a živé, bez sklonu k přehnané detailnosti a sterilitě, nebo falešné hřejivosti natož rozpíjení a patlavosti.
Výkonová část zesilovače je klasická v AB třídě bipolární tranzistorová konstrukce. Vstupy budou RCA.

Každý kanál má vlastní zdroj, společný transformátor na 800W jádře, navržený speciálně pro co nejmenší rušivé vyzařování a mechanický hluk, celková filtrační kapacita zdrojů blížící se 150.000uF.
Výstupní ochranné obvody obsahují SSR polovodičové relé aby se zabránilo případnému zhoršení zkreslení ke kterému dochází u výkonových relé při opalování kontaktů. Přepínání vstupů je umístěné přímo u vstupních konektorů a je pomocí relátek, a na to hned navazuje řízení hlasitosti po skocích 0,5dB pomocí sady relé a odporů. Toto zabezpečuje nejkratší možné signálové cesty, přesné řízení hlasitosti a dokonalý souběh kanálů bez zhoršovaní časem.
Chladiče jsou předimenzované trojnásobně čímž je dosaženo při běžném provozu pouze nepatrné zahřívání skříně nad pokojovou teplotou a tím zabezpečen trvalý spolehlivý provoz s hodně dlouhou životností elektrolytických kondenzátorů. Výběru kondenzátorů bylo celkově věnováno dost pozornosti, a jsou zvoleny velmi kvalitní typy, včetně Nichikon MUSE, WIMA MKP10 a jako oddělovací v signálové cestě je použit zvukově na této pozici vytestovaný audio speciál Jantzen Superior Z-cap.
Dělal jsem to pro sebe, takže na ničem se nešetřilo.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

To vyzerá fajn podľa popisu. Skúšal si na tej pozícii oddelovacích kondenzátorov a aj Mundorfy? Ako by si opísal rozdiel v zvuku Mundorf (ktorá rada) vs ten Jantzen?
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Ano, zkoušel jsem Mundorf MCap EVO Oil a MCap Supreme Classic.
Ten první přinášel světlejší podání, Supreme Classic toto nedělal. Tento poznatek se shoduje s hodnocením těchto modelů z jiných zdrojů, takže z toho soudím, že ten zesilovač není sám o sobě temnější, když se to světlejší podání nehodilo, a naopak frekvenčně vyrovnanější Supreme Classic byl vnímán jako vhodnější. Rozdíl mezi ním a Janzenem byl poměrně malý, a Janzen jsem zvolil protože je velmi dobře vyvážený ve všech zvukových ohledech. Je dále doladěn použitím bajpasového malého kondenzátoru který tvoří tu pověstnou třešňičku na dortě.

Obrázek
PMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PMA »

Jaký máš zdroj těch Toshib 2SA1943/2SC5200? Stačí ty 2 páry na kanál? Vychází mi to na 2x150W/4ohm bezpečná oblast.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

To nejsou přeci žádné těžce dostupné modely ani dnes, stále jsou ke koupi originály, například v MOUSERU.
Stačí to bohatě a dává to kolem 200/4. Porovnával jsem to se Srollem, který má deklarovaný výkon 160/4 a rozdíl ve výkonu je jasný.
V praktickém provozu jsem u něj se svýma bednama občas narážel na strop, s mým zesilovačem se to nestalo.
Odpovědět