Ranné pressy rockových alb, porovnání v čase

Vše o kvalitě vydavatelství, nahrávek i nosičů (CD,SACD,DVD,Bluray,Vinyl).
Dasta

Re: Ranné pressy rockových alb, porovnání v čase

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250722_194201.jpg
IMG_20250725_101923.jpg
IMG_20250725_101923.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Technics SL1210/SME3009,Ortofon A95, Jo No8,Yosegi, Pro-ject phono RS,Step Up trafo Ortofon Verto , Brassany, Vincent/Casea Lynx MK2, Xavian Carisma, Noble Audio Sunrise,
Furutech, VdH 501silver, Sroll, Mondiale2
Dasta

Příspěvek od Dasta »

Na levé straně je německé vydání z roku 1969, které obsahuje na straně A.tzv žhavý mastering od Roberta Ludwiga.
Na straně B.je použitý firemní mastering, který byl proveden po mnoha stížnostech na mastering Roberta Ludwiga, protože vlivem žhavých basů na verzi RL deska přeskakovala.
Firma tedy dala desku přemasterovat a tento běžný mastering se používal pro další vydání,která v čase vycházela.
Dnes je mastering Roberta Ludwiga vysoce ceněný pro svojí dynamiku a kvalitu provedení, dnešní přenosky tento mastering hravě zvládají a šťastní majitelé těchto exemplářů si užívají zvuk,opravdu kvalitní .
Desek s RL masteringem na obou stranách vyšlo ve Státech asi 200000,něco bylo vráceno ,kolik jich zůstalo toť otázka.
V Německu vyšla deska s tímto masteringem pouze na straně A.Nikde jinde ve světě RL mastering se na tomto titulu nevyskytuje.
Netřeba dodávat, že dnes je RL verze tohoto titulu zvukovým etalonem ,ještě vedle verze US od Georga Pyrose z roku77a vynikajícím masteringem Bernie Grundmana, který provedl pro Classic Records na začátku milénia.
Proč toto píšu?
V roce 2014 vyšla znovu všechna LP LZ na vinylech, která masteroval sám Jimmy Page osobně.
U Dvojky se říká,že použil masteringové poznámky RL
Zda je to pravda, toť otázka, faktem však zůstava,že zvuk je totožný z 95% s verzí od RL,mohu potvrdit,zkoumal jsem pečlivě, vlastním obě verze na vinylu a americkou oboustrannou verzi vyrobenou v roce 69 v lisovnách Monarch bohužel pouze jako vinyl RIP.
Dobrá zpráva z toho je,že příznivci LZ nemusí platit za tento titul ve stavu NM dvacetinásobek ceny desky z roku 2014, která vás zavede na 95%cesty.
.
Technics SL1210/SME3009,Ortofon A95, Jo No8,Yosegi, Pro-ject phono RS,Step Up trafo Ortofon Verto , Brassany, Vincent/Casea Lynx MK2, Xavian Carisma, Noble Audio Sunrise,
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250725_113732.jpg
IMG_20250725_113448.jpg
První foto je US vydání Classic Records 200gr z roku2005,druhé foto je jpn vydání z roku76,obsahuje plakát,stejný plakát má i jpn "1",ale v jiné barvě potisku,motiv zůstava stejný.
Verze Classic Records hraje ze všech verzí, které vlastním nejlépe.Nemá sice takový spodek jako verze RL,ale ta dynamika
a podání je dech beroucí a strhující.Takto si představuji,že má hrát bigbít,je to absolutně bez kompromisů.
Někomu se bude víc líbit RL verze,nebo 2014,,je to jak v tom filmu "to už je věc každého soudruha zvlášť"
Jpn verze hraje velmi pěkně,ale hudba nevyvolává takové emoce jako Classic Records,nebo RL.
Nicméně nelze nic vytknout,navíc ambaláž desky je na vysoké úrovni,takže poměr cena/výkon zůstává na straně kupujícího.
zappa - Mecca studio

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

Dasta, skvělý popis, díky za sdílení tvých poznatků. Jsem zvědav, co jsem to v USA koupil za vydání, až budu mít čas, musím zrevidovat. Nebo se někdy stavíš a mrkneš mi na ty vydání? Zajímal by mne tvůj názor, co jsem to vlastně koupil, všechno jsou to stará vydání, mnohdy dost opotřebovaná, aspon visuálně, ale mi to nevadí, beru to jako artefakt, ne ajko primární zdroj k hraní, i když doufám, že se to někdy stane, že budu hrát občas i analog jako za mlada. :thumbup:
Aries Cerat : Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum,Divine Acoustics, Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Velikinac audio https://mecca-highend.cz/
Dasta

Příspěvek od Dasta »

Zappa,
určitě se chci letos zastavit, zřejmě na podzim,tak na to koukneme,co jsi přivezl za poklady.
Hodně dobré muziky přeji
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250725_135401.jpg
IMG_20250725_135609.jpg
IMG_20250725_135715.jpg
IMG_20250725_140209.jpg
Toto je 2nd UK press z podzimu 1970
Oproti prvnímu vydání je jediný rozdíl v uvedení managmentu
"Management/Jim Simpson,Big Bear Birmingham"
Deska i zvuk je naprosto stejný u prvního až třetího vydání.
Tato vydání též mají na straně B spojený druhý a třetí track, takže to vypadá že na straně B jsou pouze 3 skladby a ne čtyři.
Pozdější vydání už měla mezi 2 a 3 skladbou mezeru.
Další rozdíl je, že první a druhé vydání nemá laminovaný gatefold, třetí a další už mají vnější laminací přebalu.
V UK vyšel titul čtyřikrát na labelu Vertigo Swirl, jednou na zelené Vertigo Space Ships (ta je hodně vzácná,těch je hodně málo), posléze na značce WWA a od roku 76 výhradně na labelu NEMS, buď jako gatefold,nebo i s jednoduchým přebalem.
Nejvzácnější je však jpn vydání na modrém labelu Philips,nebo promo verze.Myslim,že jpn verze asi v republice vůbec u nikoho není.
Zpět k druhému UK vydání:
Neslyšel jsem nikdy žádnou verzi, která by hrála lépe, než první
tři britská vydání.Nevim jak je to možné,ale je to tak.
I po pětapadesáti letech je pozadí stále tiché a to tak,že dnešní nové výlisky se na tyto staré Vertigo Swirl vůbec nemůžou rovnat.
Dynamika, scéna a podání je bezkonkurenční,z poslechu běhá mráz po zádech, zaplacené peníze se zdají zcela bezpředmětné a dobře investované.Jenom sedíte, posloucháte a říkáte si,jak je to vůbec možné.
Koketujete li s myšlenkou pořídit si takový press, ať pro radost,nebo jako investiční záležitost, neváhejte,budete mile překvapeni.
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250725_151951.jpg
IMG_20250725_152219.jpg
IMG_20250725_152214.jpg
Dasta

Příspěvek od Dasta »

Na levé straně je první německé vydání z roku 1970 na Vertigo Swirl.
Z fotky vnitřního gatefoldu je v detailu vídět přítomnost managementu " Jim Simpson,Big Bear, Birmingham".
Skladby na druhé straně jsou již 3 a 4 odděleny,gatefold je po vnější straně laminovaný.
Zvuk oproti UK verzi je posazený níže.Efekt temnoty je vykreslený dokonale avšak místy na úkor ztráty brilance.Verze je zkrátka temnější, hlavně první strana.
Škoda,někdy méně je více, že, nicméně majitelé světlejších sestav si to třeba budou pochvalovat,jak jsem psal výše,věc každého soudruha zvlášť.
Po technické stránce není co vytknout, vylisováno s německou precizností.Bohuzel na britskou verzi německé vydání nedosahuje.
Druhá deska vpravo vedle německé verze je americká verze Rhino vydaná letos na jaře jako hifi verze, limitovaná edice, vyřezaná a masterovaná Kevinem Grayem.
Podrobnosti později
Dasta

Příspěvek od Dasta »

Když si pustíte desku od Rhino,tedy letošní vydání Paranoid,tak vás to přibije do křesla, jaký wow efekt to vyvolá.Prvni track War Pigs je zpočátku pojat jako trochu světlejší,což vůbec není na závadu.Po chvíli se mění hlasitost, což se děje pouze v amerických verzích, britské verze,a evropské mají hlasitost neměnnou.
Změna hlasitosti,spolu s perfektně sejmutymi perkusemi působí velmi efektně,kytara je též agilnějsí a bicí sejmuty tak,jako by jste je měli v obýváku.Ozzyy zpívá až vám běhá mráz po zádech .
Takto můžu pokračovat až do závěrečného tracku, když to dohraje,tak si to musíte dát ještě jednou,abyste tomu uvěřili.
Práce s perkusemi a vůbec jak jsou pojaté bicí s basou a tomu všemu dominuje Ozzy svým hlasem podpořeným neskutečnou kytarou Tonyho Yommi.
Nádhera, jenže oproti UK ranným vydáním tomu chybí dobová autentičnost, takže si musíte vybrat.
Buď vycizelovanou nahrávku dovedenou téměř k dokonalosti, zvukově nadprůměrnou,nebo vydání, které není sice tak efektní a okázale,ale má v sobě charisma dobové autentičností.
Proto nikdy nebude lepší nové vydání proti původním verzím.
Možná maximálně stejně dobré, ale lepší než.
Nicméně doporučuji tuto verzi, stojí za to a dá se pořídit celkem za slušný prachy,ve státech za ní chtějí 40 dolarů,plus clo a jiné
Myslím ,že kolem15-17stovek je Vaše.
Já byl nedočkavý,kupoval jsem jí jako číslovanou limitku,ale nelituji.
Jó a technická kvalita je také v nejvyšším pořádku.
tm.watch

Příspěvek od tm.watch »

Díky moc Honzo. Já na Black Sabbath nevyrostl, zato ale miluji Ozzyho sólovky. Máš s nimi taky nějakou zkušenost? Nicméně s ohledem na poslední dny jsem se rozhodl některé pecky od Black Sabbath pořídit do sbirky. U Paranoid budu hledat americkou verzi :thumbup:
jupol

Příspěvek od jupol »

Ahoj Honzo,
kedysi začiatkom sedemdesiatych rokov som mal aj uvedené tituly okrem iných, no žiaľ bol som veľmi mladý a aj sprostý. Na moje abrahámoviny som začal nakupovať nové vydania dávno stratených titulov. Mám inak veľké obavy kupovať staré dobové tlače LP, že budú zničené častým hraním na pochybných gramcoch, takže preto nové vydania.
Obdivujem Ťa, že si si zbierku zachoval dodnes. Popisuješ svoje poznatky výborne a hlavne, že sa s nami podelíš o svoje skúsenosti. :thumbup:
Dík
Luxman L-590AX MkII, Revel Performa3 F-206, Luxman D-05u, Technics SL-1200GR, ORACLE Delphi + SME + Cadenza Black
Subumbra - SPaudio

Příspěvek od Subumbra - SPaudio »

Trochu se zpožděním, ale přidávám i svou verzi Led Zeppelin II
IMG_0046.jpeg
IMG_0047.jpeg
IMG_0048.jpeg
IMG_0045.jpeg
je to jeden z prvních UK presů 1969, liší se drobnostmi na labelech misprinty a řeší se i odstín hnědé na obalu.....Honza asi dokáže vyhodnotit,
Když jsem cca před 10 lety alba Led Zep pořizoval, měl jsem to nastudované a je těch verzí mraky, dnes už ten přehled nemám......
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
Lux CL30, MB3045, Entre ET100
CDP X77ES
Altec 605A, STRANKA VERITAS BiWi
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
jupol

Příspěvek od jupol »

Farba etikety Atlantiku je správna?
Mám za to, že by asi mala byť zeleno-oranžová, možno sa ale mýlim.
Mal som kedysi francúzke lisovanie a ten mal oranžovo-purpúrovú farbu, asi aj preto mám túto farbu etikety zafixovanú ako nie originál.
Asi to bude otázka pre Dastu... :wave:
Luxman L-590AX MkII, Revel Performa3 F-206, Luxman D-05u, Technics SL-1200GR, ORACLE Delphi + SME + Cadenza Black
Agilent

Příspěvek od Agilent »

jupol píše: 27 črc 2025 10:50 Farba etikety Atlantiku je správna?
Mám za to, že by asi mala byť zeleno-oranžová, možno sa ale mýlim.
Mal som kedysi francúzke lisovanie a ten mal oranžovo-purpúrovú farbu, asi aj preto mám túto farbu etikety zafixovanú ako nie originál.
Asi to bude otázka pre Dastu... :wave:
Ano, barva etikety je správná. Pro UK pressy používal Atlantic Oranžovo-fialový (anglicky tomu říkají red/plum) etikety cca od poloviny 60. let až do konce roku 1971 (ale i později je občas používali pro reedice některých vydání, který původně vyšli s touto barvou etiket). Zeleno-oranžový etikety začali pro UK pressy používat teprve od konce roku 1971.
Subumbra - SPaudio

Ještě se používá označení red - maroon nebo orange - plum label což podle mě odpovídá nejlépe, protože je to opravdu oranžová:-), ale je pravda, že o dost tmavší odstín než na zelenooranžových labelech , tato barevná kombinace i když trochu v jiných odstínech se používala i pro německé presy Atlantic
např. https://www.discogs.com/release/1488203 ... llage-Gate
Jinak pro skalní rockové fandy je právě pouze red - plum label u led Zepp ten ceněný a ač se jedná o Atlantic Recording Corporation (USA) za originál se považuje právě UK pres a je to samozřejmě odraženo i v cenách.....US 1.pres ve stavu VG+ lze koupit £ 20,- i méně a UK zde vyobrazený začíná na £300,
ale tohle bude mít určitě lépe v merku Dasta:-)
Luxman PD555 Gold, STRANKA Carbon 250, A95, PerWindfeld, SAEC WE308 AT33MC Mono, Clamp 4.0, Slip Innox 2,5
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250727_122459.jpg
IMG_20250727_122733.jpg
IMG_20250727_122733.jpg
Red Plum label byl používaný nejen v Anglii,ale i v Evropě i po roce71.
Na snímku francouzské vydání z roku73.V témže roce vyšla tato stejná deska ve Francii i na zeleno oranžovém labelu.(s jinými identifikátory pochopitelně)
Vrátím se ke "Dvojce"
Nejvíce ceněný je US výlisek RL mastering z roku69 Atlantic Jižní Dakota:
max až 1400Euro
US výlisek Atlantic Monarch RL mastering z roku 69
UK výlisek Atlantic misprint 861 euro.
Běžné výlisky jak US,tak UK jsou na přibližně stejné finanční úrovni.
Jen pro informaci,chcete li LZ ll.,kupte vydání z roku 2014,z 95% totožná s RL mastering.Prijemný poslech vsem
Dasta

Příspěvek od Dasta »

Atlantic Monarch 69 .680euro
UK misprint 69. 861euro
Omlouvám se,nějak to blbne.
Agilent

Příspěvek od Agilent »

Subumbra - SPaudio píše: 27 črc 2025 11:46 Ještě se používá označení red - maroon nebo orange - plum label což podle mě odpovídá nejlépe, protože je to opravdu oranžová:-), ale je pravda, že o dost tmavší odstín než na zelenooranžových labelech , tato barevná kombinace i když trochu v jiných odstínech se používala i pro německé presy Atlantic
např. https://www.discogs.com/release/1488203 ... llage-Gate
Jinak pro skalní rockové fandy je právě pouze red - plum label u led Zepp ten ceněný a ač se jedná o Atlantic Recording Corporation (USA) za originál se považuje právě UK pres a je to samozřejmě odraženo i v cenách.....US 1.pres ve stavu VG+ lze koupit £ 20,- i méně a UK zde vyobrazený začíná na £300,
ale tohle bude mít určitě lépe v merku Dasta:-)
Označení Red/Plum se často používá právě proto, že ta oranžová je právě sytější/tmavší odstín než ta na oranžovo-zelených etiketách. A obecně se red/plum varianta používala i v jiných případech, nejen v případě UK pressů od poloviny 60. let až do konce roku 1971 a pozdější občasný reedice těchto vydání. Například se používala i pro US mono pressy v letech 1960 až 1968. A v jiné variantě ještě s bílou barvou se tahle kombinace barev používala pro US mono pressy dokonce ještě dřív, v letech 1958 až cca 1960:
Obrázek
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250727_140828.jpg
IMG_20250727_140902.jpg
IMG_20250727_141147.jpg
IMG_20250727_141240.jpg
Toto je první UK vydání z března 1972.
Jedna z nejlepších desek složení Markll, možná nejlepší vůbec.
Zvuk je naprosto vynikající, scéna,dynamika a vyznění nástrojů nemá obdobu, jedná se o jednu z nejlepších desek po zvukové stránce,kterou mám ve sbírce.
Doporučuji toto vydání sehnat, ještě se to nechá za poměrně slušný peníze pořídit,kolem třech tisíc dostanete desku ve velmi slušném stavu.Vyplatí se to, protože žádné vydání se tomuto prvnímu UK pressu nevyrovná.
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250727_145630.jpg
IMG_20250727_150049.jpg
Na snímku s dvouma deskama je vlevo americké reediční vydání (2006),které též hraje velice slušně,ale ne tak jako výše popisované UK vydání.
Zvuk se přibližuje spíše pódiovému podání, které u bigbítu může i vyhovovat a někdo takový zvuk vyhledává.Nicméně velice pěkné se to poslouchá.
Druhá deska je jpn reedice z roku76.
Exceluje v pásmu vyšších středů a detailech.Též zajimavý poslech,já však preferují podání 1UK lisování.
Třetí deska(samostatně) je evropské vydání z roku 2015, vydaná jako součást boxu 6ti LP od holandského Universalu.
Tento výlisek se nejvíce přibližuje originálu,jak zvukově tak tonálně.Vykazuje trochu méně dynamiky a basy nejsou tak přesvědčivé jako originál,ale i navzdory tomuto, považují vydání za velmi dobré.
Kdybych neměl originál,docela dobře bych mohl s tímto výliskem žít.
Subumbra - SPaudio

to Agilent:
pěkný label John Coltrane s DG, vidím poprvé :thumbup:
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
acibuk

Příspěvek od acibuk »

Chlapi,

moc děkuji za vaše poznatky a že je sdílíte. Pro mě jakožto začínajícího gramofonistu jsou k nezaplacení.

Zajímalo by mě kde berete informace ohledně matrix značek?

Díky
Audio Research Reference 80S, Bespoke, Meitner MA3, Mofi Master Phono, Acoustic signature Hurricane NEO, NuPrime CDT-8 Pro, Avantgarde Acoustic UNO fino XD
Subumbra - SPaudio

acibuk píše: 27 črc 2025 18:51 Chlapi,

moc děkuji za vaše poznatky a že je sdílíte. Pro mě jakožto začínajícího gramofonistu jsou k nezaplacení.

Zajímalo by mě kde berete informace ohledně matrix značek?

Díky
Matriční značky máš prakticky u všech presů popsány na Discogs, jen výjimečně chybí, pak je to trpělivost a čas aby ses prokousal množstvím
vydání a své značky ztotožnil se správným presem dle databáze, idálně si vyfiltruješ zemi původu Tvého presu a pak podle labelů najdeš
zhruba rozpětí let kdy se tyto používaly a z vybraných už porovnáváš matriční čísla, někdy se stane, že budeš mít kombinaci matričních
čísel a verze labelu, která v databázi není, tak podle dalších markant dojdeš k tomu z jakého roku Tvůj pres je, to už chce trochu zkušenost,
ale tu si rychle osvojíš když se tomu budeš věnovat a když Ti to ze začátku moc nepůjde, tak dej fotky a popis toho co není
vidět a určitě Ti s identifikací pomůžeme :-)
CDP X77ES
STRANKA Silver RCA
STRANKA Silver Power Max
vše na RBS
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250729_195701.jpg
IMG_20250729_195951.jpg
IMG_20250729_200234.jpg
První UK vydání, druhá verze z roku 1974 loni oslavila 50 let od vydání.
Tento titul považuji za absolutní vrchol v tvorbě kapely po celou dobu trvání.Breakfast in America z roku 79 je sice komerčně daleko úspěšnější,ale po hudební stránce na tuto desku nedosahuje.
Kvalita britského vydání je opět příkladná po všech stránkách.Tento titul stojí za to vlastnit,pro zájemce uvedu,že i holandská verze hraje velmi pěkně a ostatně i reedice vydané v dnešní době.
Janik

Příspěvek od Janik »

Ja mam iba tu holandsku a mozem potvrdit.
IMG_2263.jpeg
IMG_2264.jpeg
IMG_2265.jpeg
Mono: Denon DA-309 10” + AT33Ann
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
Phono: PJ RS + LPS (Rix)
SuT: Entre ET-100
HeadAmp: SPX 2010
Sluchadla: Hifiman Arya Organic (in love)
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
DAC: Topping DX5 II
Lista: SRS Power Socket 6
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250803_150206.jpg
IMG_20250803_150839.jpg
IMG_20250803_151100.jpg
Snad nejvíce diskutované album této kapely, hlavně v našich kruzích.
Na snímku je první UK vydání z roku 85.
Velkonakladová záležitost na 33,3 otáček a přesto nikdy nebyl tento vinyl překonán,ani 45 RPM od MoFi,ani 45 RPM od Universal řezaný poloviční rychlostí.Ten je hodně dobrý,ale na původní předlohu přesto nedosahuje.
Srovnatelná verze je jpn.první vydání na vinylu,ale ta je též z roku 85.
Ostatně ani původní cd nebylo překonáno.
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250803_153907.jpg
Japonský 1st.press, Universal 45rpm. řezaný poloviční rychlosti a vydání MoFi 45rpm.
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250803_155213.jpg
IMG_20250803_155308.jpg
IMG_20250803_155335.jpg
Vynikající deska je tento devátý počin kapely, jejichž členové jsou tak vyhledávání,že nesmí chybět na žádné desce nikoho,kdo ve světě hudby něco znamená.
Jména Porcaro,Paech,nebo Steve Lukather se periodicky objevují jako hudební hosté téměř všude, když někdo v Americe vydá desku.
Na této desce po smrti Jeffa Porcaro hraje na bicí Simon Phillips.
Sledují tuto kapelu od jejích počátků a tuto desku považuji za jednu z nejlepších v jejich tvorbě.
Bohužel se těžko shání, protože vyšla pouze jednou na vinylu,ale i cd je vynikající a hraje nadprůměrně.
Opravdu, stojí to za to.
Na snímku první vydání Columbia Holland.
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250803_155909.jpg
Dasta

Příspěvek od Dasta »

IMG_20250815_180900.jpg
IMG_20250815_181951.jpg
Tahle deska je svatý grál pro mnoho sběratelů a příznivců Pink Floyd a podobné hudby ze sedmdesátých let minulého století .
Zvukově nebylo toto vydání překonáno za 52 let od doby vydání, mluvím pochopitelně o vinylech, nechci se zabývat diskusi vinyl vs.digital, nicméně...
Toto 1.UK vydání (73) má nepřekonatelně podané basy,až nepochopitelné.Zvuk celkově je velmi vyvážený od basů po nejvyšší kmitočty, atmosféra alba je dech beroucí,přeji každému si to poslechnout.
lidumil

Příspěvek od lidumil »

První vydání 1.press, od pozdějších 1.pressů se liší nápisem A Philips Record Product pod logem Vertigo. Poslechově se mi zdá rozdíl není, leč neposlouchal jsem příliš soustředěně.
BS.jpg
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Odpovědět