Příspěvek od Yiakubou » pát 25. črc 2025 15:18:53
Krasny priklad "AI echo chamber"[/quote] , který reagoval na můj příspěvek generovaný AI s mým originálním přispěním . Dokážeme s určitostí posoudit zda autor generovaného příspěvku záměrně chce ovlivnit mínění veřejnosti, aby dosáhl kýženého výsledku?
##
Zdravím komunitu,
V posledních týdnech jsem si na fóru všiml několika zmínek o **používání AI nástrojů** (např. ChatGPT) při tvorbě obsahu – ať už při formulování příspěvků, překladu článků nebo hledání souhrnných informací. A taky, že to občas vyvolává kontroverze.
Přiznávám – i pro mě je to stále nová věc. Na jednu stranu je AI skvělý nástroj, který může zrychlit práci, pomoci s formulací nebo nabídnout vhled do tématu, které teprve studujeme. Ale na druhou stranu: **když se s ní neumí zacházet, nebo když se nekontroluje, co vlastně generuje, může být i zavádějící**.
---
###
Zeptal jsem se ChatGPT a dostal následující odpověď:
> **„AI echo chamber“** (ozvěnová komora umělé inteligence) označuje situaci, kdy AI systémy generují obsah na základě dat, která sama vytvořila (nebo jiná AI). Tím může docházet k opakování stejných informací, ztrátě originality a postupnému zkreslení pravdy – protože model nečerpá z různorodých a nezávislých zdrojů, ale sám ze sebe.
---
###
Představte si, že AI dostane otázku: *„Jaký je nejlepší streamer?“*
AI odpoví: **Lumin, Auralic, Innuos, dCS** – protože tyto značky jsou nejčastěji zmiňované na webu.
Ale co když někdo napíše článek „Top 10 streamerů roku 2025“, celý vytvořený AI, a ten článek se stane populárním? AI jej později znovu načte jako „relevantní zdroj“. A výsledek?
**Méně známé značky jako Pachanko, Wadax, Aries Cerat, Taiko Audio, Ediscreation, Pink Faun mizí ze scény.**
Ne protože by hrály hůř, ale protože nejsou dostatečně vidět ve veřejném prostoru, který AI analyzuje.
---
###
* AI stále doporučuje ty samé značky – protože už je jednou „zná“.
* Informace se recyklují dokola.
* Inovace, menší výrobci a špičkové butiky zůstávají opomenuté.
---
###
Pro mě z toho vyplývá jedno zásadní ponaučení: **musíme být zodpovědní, když AI používáme**. Ne kvůli tomu, že je AI špatná – ale protože my jako uživatelé rozhodujeme, jak ji nasměrujeme.
* **Dokážeme s AI pracovat jako s nástrojem, který doplňuje naši vlastní inteligenci, a ne ji nahrazuje?**
* **Umíme poznat, kdy už nám AI dává jen to, co chceme slyšet, a ne to, co bychom měli slyšet?**
---
###
Otevírám tímto vlákno k diskuzi:
* Používáte AI při hledání informací o high-end audiu?
* Narazili jste na případy, kdy AI opakovala stejné značky, teorie nebo doporučení bez ohledu na realitu?
* Má AI místo v našem oboru – a pokud ano, za jakých podmínek?
Těším se na vaše názory. „Rád bych požádal, abychom se drželi věcné roviny diskuse – bez osobních útoků, urážek nebo napadání ostatních členů.“ Jde mi jen o vyjasnění tohoto tématu. myslím si, že admin by se k tomu též měl vyjádřit. Takové případy se mohou množit, a nikdo neví zda je používání AI v pořádku, tedy používat vygenerované příspěvky AI. Myslím si, že jsou minimálně 2 případy.
1. Zcela vygenerovaný příspěvek bez vašeho vstupního názoru. Teohle za mne NE!!!!!!
2. Ai vám jen pomůže upravit váš text k lepšímu pochopení, zvláště slohového. Za mne moje odpověd. Proč ne???
Osobně ho začínám používat, ale s velkou opatrností, abych AI neovlivnoval, ptám se ze všech stran, ptám se i na kontroverze na danou věc, a pak se mohu v tématu lépe orientovat. Co vy na to?