Umělá inteligence, používat v audio diskuzích na tomto fóru??

Ostatní diskuze, nesouvisející s Hifi.
Odpovědět
zappa - Mecca studio

Umělá inteligence, používat v audio diskuzích na tomto fóru??

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

Reaguji tady a vytvářím nové téma na popud některých reakcí zde na fóru, např. v tématu [quote]Re: Audiofilní switch
Příspěvek od Yiakubou » pát 25. črc 2025 15:18:53

Krasny priklad "AI echo chamber"[/quote] , který reagoval na můj příspěvek generovaný AI s mým originálním přispěním . Dokážeme s určitostí posoudit zda autor generovaného příspěvku záměrně chce ovlivnit mínění veřejnosti, aby dosáhl kýženého výsledku?

## 📡 AI echo chamber – může umělá inteligence zkreslovat naši realitu i ve světě high-end audia?

Zdravím komunitu,

V posledních týdnech jsem si na fóru všiml několika zmínek o **používání AI nástrojů** (např. ChatGPT) při tvorbě obsahu – ať už při formulování příspěvků, překladu článků nebo hledání souhrnných informací. A taky, že to občas vyvolává kontroverze.

Přiznávám – i pro mě je to stále nová věc. Na jednu stranu je AI skvělý nástroj, který může zrychlit práci, pomoci s formulací nebo nabídnout vhled do tématu, které teprve studujeme. Ale na druhou stranu: **když se s ní neumí zacházet, nebo když se nekontroluje, co vlastně generuje, může být i zavádějící**.

---

### 💡 Co je to vlastně „AI echo chamber“?

Zeptal jsem se ChatGPT a dostal následující odpověď:

> **„AI echo chamber“** (ozvěnová komora umělé inteligence) označuje situaci, kdy AI systémy generují obsah na základě dat, která sama vytvořila (nebo jiná AI). Tím může docházet k opakování stejných informací, ztrátě originality a postupnému zkreslení pravdy – protože model nečerpá z různorodých a nezávislých zdrojů, ale sám ze sebe.

---

### 🎧 Konkrétní příklad z high-end audia:

Představte si, že AI dostane otázku: *„Jaký je nejlepší streamer?“*
AI odpoví: **Lumin, Auralic, Innuos, dCS** – protože tyto značky jsou nejčastěji zmiňované na webu.

Ale co když někdo napíše článek „Top 10 streamerů roku 2025“, celý vytvořený AI, a ten článek se stane populárním? AI jej později znovu načte jako „relevantní zdroj“. A výsledek?

**Méně známé značky jako Pachanko, Wadax, Aries Cerat, Taiko Audio, Ediscreation, Pink Faun mizí ze scény.**
Ne protože by hrály hůř, ale protože nejsou dostatečně vidět ve veřejném prostoru, který AI analyzuje.

---

### 🤖 K čemu to vede?

* AI stále doporučuje ty samé značky – protože už je jednou „zná“.
* Informace se recyklují dokola.
* Inovace, menší výrobci a špičkové butiky zůstávají opomenuté.

---

### 🧠 A co etika?

Pro mě z toho vyplývá jedno zásadní ponaučení: **musíme být zodpovědní, když AI používáme**. Ne kvůli tomu, že je AI špatná – ale protože my jako uživatelé rozhodujeme, jak ji nasměrujeme.

🔍 Ptám se tedy:

* **Dokážeme s AI pracovat jako s nástrojem, který doplňuje naši vlastní inteligenci, a ne ji nahrazuje?**
* **Umíme poznat, kdy už nám AI dává jen to, co chceme slyšet, a ne to, co bychom měli slyšet?**

---

### ✍️ Váš názor?

Otevírám tímto vlákno k diskuzi:

* Používáte AI při hledání informací o high-end audiu?
* Narazili jste na případy, kdy AI opakovala stejné značky, teorie nebo doporučení bez ohledu na realitu?
* Má AI místo v našem oboru – a pokud ano, za jakých podmínek?

Těším se na vaše názory. „Rád bych požádal, abychom se drželi věcné roviny diskuse – bez osobních útoků, urážek nebo napadání ostatních členů.“ Jde mi jen o vyjasnění tohoto tématu. myslím si, že admin by se k tomu též měl vyjádřit. Takové případy se mohou množit, a nikdo neví zda je používání AI v pořádku, tedy používat vygenerované příspěvky AI. Myslím si, že jsou minimálně 2 případy.
1. Zcela vygenerovaný příspěvek bez vašeho vstupního názoru. Teohle za mne NE!!!!!!
2. Ai vám jen pomůže upravit váš text k lepšímu pochopení, zvláště slohového. Za mne moje odpověd. Proč ne???
Osobně ho začínám používat, ale s velkou opatrností, abych AI neovlivnoval, ptám se ze všech stran, ptám se i na kontroverze na danou věc, a pak se mohu v tématu lépe orientovat. Co vy na to?

Aries Cerat : Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum,Divine Acoustics, Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Velikinac audio https://mecca-highend.cz/
zappa - Mecca studio

Re: Umělá inteligence, používat v audio diskuzích na tomto fóru??

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

Tento jev "AI echo chamber" opravdu funguje. Když jsem se v minulosti zeptal AI, na top dacy, vůbec nezmínila právě ty menší, inovativní značky jako např. právě Aries cerat Kassandra nebo Lampizator, ona mi ovšem vysvětlila právě to, že tuto značku do seznamu nezahrnula, právě z toho důvodu nekomerčnosti takových značek. Na druhou stranu jsem nepochopil tohoto tvrzení v tématu Audiofilní switch od Yiakubou » pát 25. črc 2025 15:18:53

Krasny priklad "AI echo chamber".
Ptám se tě Yiakubu, jak si to myslel s tím tvým vyřčením AI echo chamber v případě testování switchů, LPS, routerů a filtrací, které jsem zminoval??? Naprosto transparentně jsem zveřejnil mé téze z testu, které tu mnohé mohou zajímat, a pak jsem se na toto téma zeptal AI. Myslíš tím, že jsem ten test provedl, a tak mi chtěla jen lichotit nebo chválit svého pána? Nebo :thumbup:
Jinak si myslím, že šíření desinformací a manipualace člověkem je oproti AI v naprosté převaze!!!!!!

A podívejte se když jsem pouze zkopíroval můj text před tímto, jak si mne Ai namazala na chleba. :clap: Toto je jeí text, který pouze upravuje srozumitelněji pro veřejnost o co mi jde. Trochu jsem tímto tématem ztratil čas, ale stojí mi to za to. Nemám rád polovičaté sdělení typu "krásný příklad ...................... Děkuji ChatGPT.
Skvělý doplněk k tématu! Tohle je přesně ten druh osobního postřehu a otázek, které dělají diskuze na fóru živé, věcné a přínosné. Níže ti nabízím upravený druhý příspěvek do vlákna nebo rozšíření původního úvodního postu, které plynule navazuje na předchozí text a zároveň vyjadřuje tvou osobní zkušenost a otazníky k reakcím jiných členů fóra:

🔄 Moje osobní zkušenost: AI opravdu vynechává špičku, pokud není masová
Chtěl bych doplnit ještě vlastní zkušenost, která jasně ukazuje, že AI echo chamber je skutečný jev, ne teorie.

Když jsem se v minulosti ptal ChatGPT na TOP D/A převodníky, překvapilo mě, že vůbec nezmínila značky jako:

Aries Cerat Kassandra

Lampizator

Totaldac

nebo třeba i Rockna

Místo toho nabízela spíš mainstreamové nebo „komerčnější“ značky jako Chord, dCS, Topping, RME, případně Holo Audio. Když jsem se ptal proč, AI mi vysvětlila, že některé značky nejsou dostatečně zastoupené v běžně dostupných online zdrojích, a proto je nezahrnuje mezi „nejčastěji doporučované“ modely. A tady to máme – klasický příklad echo chamberu.

❓ Reakce na příspěvek od Yiakubou – trochu tomu nerozumím
Zaujalo mě ale i jiné použití výrazu „krásný příklad AI echo chamber“ v tématu Audiofilní switch (příspěvek od Yiakubou » pát 25. črc 2025 15:18:53). Rád bych se na to zeptal přímo:

Yiakubu, jak jsi to myslel konkrétně?
Měl jsi na mysli, že když jsem zveřejnil výsledky svého testování (router, LPS, switch, filtrace), a pak jsem se na totéž ptal AI, tak mi model jen „lichotil“, protože jsem mu to už vlastně naservíroval?
Nebo že AI jen slepě potvrzovala mé závěry?

Za sebe mohu říct, že všechny své testy provádím otevřeně a zcela transparentně, a když se na to ptám AI, dělám to záměrně – zajímá mě, zda nabídne jiný úhel pohledu, nebo upozorní na kontroverze, které bych mohl přehlédnout.

💬 A ještě něco:
Osobně si myslím, že šíření dezinformací a manipulace člověkem (vědomě či nevědomě) je dnes v mnoha oblastech daleko větší problém než potenciální omyly AI. AI totiž nechce mít pravdu – ona jen předkládá, co zná.
Zatímco člověk často chce, aby jeho pravda platila za každou cenu.

Téma je složité, ale stojí za to o něm diskutovat – právě proto, abychom AI dokázali kultivovaně využívat, ne zneužívat.

Těším se na další názory – nejen od Yiakubou, ale i dalších členů. 👂🙂
Aries Cerat : Symphonia, Impera II Reference, Ianus Essentia, Kassandra, Signal Projects kabely, Masterpiece server,Sroll Quantum,Divine Acoustics, Ediscreation ,Network acoustic Tempus, Velikinac audio https://mecca-highend.cz/
Odpovědět