Návrh na anketu
- Mark Levinson
- Administrátor
Návrh na anketu
Přátelé, máme tady návrh na novou anketu, která by se zaměřovala na poslech digitální větve. Nejsme si jisti všemi možnostmi, které by digitál mohl nabízet, proto se obracíme na Vás touto formou, aby jste návrh připomínkovali.
Název ankety by asi byl: Na čem posloucháte digitální větev?
Možnosti odpovědi:
1. Fyzické nosiče (CD, SACD, DVD-A, Blu-Ray audio apod.)
2. USB-B digitální vstup z PC (Mac)
3. USB-B digitální vstup z chytrého telefonu či tabletu
4. USB-A paměťové médium (HDD, SSD, flash disc apod.) do USB vstupu
5. Streamování z internetu přes Ethernet či Wifi
6. Streamování z internetu přes chytrý telefon či tablet a z něj do přehrávače pomocí AirPlay/Chromecast
7. Lokálně z NAS přes Ethernet či Wifi
8. Lokálně přes Roon přes Ethernet či Wifi
Zvolit by bylo možné 3 možnosti, bude to stačit nebo to bude moc?
Díky všem za připomínky a postřehy.
Název ankety by asi byl: Na čem posloucháte digitální větev?
Možnosti odpovědi:
2. USB-B digitální vstup z PC (Mac)
3. USB-B digitální vstup z chytrého telefonu či tabletu
4. USB-A paměťové médium (HDD, SSD, flash disc apod.) do USB vstupu
5. Streamování z internetu přes Ethernet či Wifi
6. Streamování z internetu přes chytrý telefon či tablet a z něj do přehrávače pomocí AirPlay/Chromecast
7. Lokálně z NAS přes Ethernet či Wifi
8. Lokálně přes Roon přes Ethernet či Wifi
Zvolit by bylo možné 3 možnosti, bude to stačit nebo to bude moc?
Díky všem za připomínky a postřehy.
Mark Levinson
Re: Návrh na anketu
Já tedy používám pravidelně možnosti č. 1, 4, 5 a 7. Občas při poslechu na sluchátka přes sluchátkový DAC možnosti č. 2 a 3.
Propojení č. 6 vyjímečně a č. 8 nemám…
Propojení č. 6 vyjímečně a č. 8 nemám…

- Mark Levinson
- Administrátor
Kolik možností tedy bude vhodné zvolit?
Mám pocit, že když bude mít každý hlasující 6 možností, tak se anketa stane nepřehledná.
Mám pocit, že když bude mít každý hlasující 6 možností, tak se anketa stane nepřehledná.
Mark Levinson
Môj pohľad na zmysluplný prieskum by asi začínal:
2. USB digitální vstup zo streamera
3. USB digitální vstup z počítača (PC/Mac/Linux/...)
4. SPDIF digitální vstup zo streamera
5. SPDIF digitální vstup z počítača (PC/Mac/Linux/...), zvyčajne pomocou audio karty
....
A mať možnosť uviesť max 2 možnosti najčastejšie používaných...
Ale ako píšem, to je môj pohľad
2. USB digitální vstup zo streamera
3. USB digitální vstup z počítača (PC/Mac/Linux/...)
4. SPDIF digitální vstup zo streamera
5. SPDIF digitální vstup z počítača (PC/Mac/Linux/...), zvyčajne pomocou audio karty
....
A mať možnosť uviesť max 2 možnosti najčastejšie používaných...
Ale ako píšem, to je môj pohľad

Ani jeden z uvedených návrhov nespostihuje väčšinu možností ako prehrávať/streamovať hudbu. Rozhrania sú už ten menší detajl. Tých možností a ich kombinácií je podľa mňa na anketu príliš veľa. Skúsim aspoň niektoré navrhnút resp doplniť vyššie uvedené, aby som nebol len za kritika:
1.Prehrávanie fyzických nosičov
2.Prehrávenie (stremovanie) dátových súborov offline (z disku, USB, alebo NAS)
3.Prehrávenie (streamovanie) online (Tidal, Quobuz…) z dedikovaného streameru (Lumin, Aurender, Auralic, Taiko, Topping…)
4.Prehrávenie (streamovanie) online (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je dedikovaný streamer ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac/ +Lumin, Aurender, Auralic, Taiko, Topping…)
5. Prehrávenie (streamovanie) online (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je dedikovaný streamer ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac/ +Lumin, Aurender, Auralic, Taiko, Topping…)
6. Prehrávenie (streamovanie) online+offline (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je streamer PC ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac + PC/PC Linux/Mac)
7 Prehrávenie (streamovanie) online+offline (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je streamer PC ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac + PC/PC Linux/Mac)
8,9,10,11 to isté ako 4,5,6,7 len s iným riešením ako Roon
1.Prehrávanie fyzických nosičov
2.Prehrávenie (stremovanie) dátových súborov offline (z disku, USB, alebo NAS)
3.Prehrávenie (streamovanie) online (Tidal, Quobuz…) z dedikovaného streameru (Lumin, Aurender, Auralic, Taiko, Topping…)
4.Prehrávenie (streamovanie) online (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je dedikovaný streamer ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac/ +Lumin, Aurender, Auralic, Taiko, Topping…)
5. Prehrávenie (streamovanie) online (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je dedikovaný streamer ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac/ +Lumin, Aurender, Auralic, Taiko, Topping…)
6. Prehrávenie (streamovanie) online+offline (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je streamer PC ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac + PC/PC Linux/Mac)
7 Prehrávenie (streamovanie) online+offline (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je streamer PC ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac + PC/PC Linux/Mac)
8,9,10,11 to isté ako 4,5,6,7 len s iným riešením ako Roon
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Canor AI 1.20>Marten Django XL
230V:Torus modif.,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
No mě právě zajímají ta rozhraní a HW kombinace - tím je daný tok zpracování dat. SW už je jen detail. A směšovat přehrávaní z disku USB a NAS je blbost, to musí být oddělené odpovědi.
A jaký je u tebe rozdíl v odpovědích 4 a 5, resp. 6 a 7?
A jaký je u tebe rozdíl v odpovědích 4 a 5, resp. 6 a 7?
- Mark Levinson
- Administrátor
Díky za všechny pohledy na věc, snad se někam posuneme. Prosím, pomozte s vytvořením ankety, kdo se v tom orientujete.
Těch možností je asi opravdu moc a nevím jestli to bude přehledné pro všechny, myslím tím, aby to nebylo složité tak, že potom nebude nikdo hlasovat. Za sebe to vidím tak na 5-6 možností a na výběr ze 2-3 možností, ale pokud navrhnete jinak, nemám s tím problém.
Ještě by mne zajímalo jestli by mělo smysl tam zadat i bod streamování on-line (tidal, qobuz apod.) přes LAN nebo Wi-Fi?
Díky za každý návrh.
Těch možností je asi opravdu moc a nevím jestli to bude přehledné pro všechny, myslím tím, aby to nebylo složité tak, že potom nebude nikdo hlasovat. Za sebe to vidím tak na 5-6 možností a na výběr ze 2-3 možností, ale pokud navrhnete jinak, nemám s tím problém.
Ještě by mne zajímalo jestli by mělo smysl tam zadat i bod streamování on-line (tidal, qobuz apod.) přes LAN nebo Wi-Fi?
Díky za každý návrh.
Mark Levinson
Anketa se snaží kombinovat více okruhů - zdroj digi dat, jakým zařízením je přehrávám a jakým způsobem je přenáším/rozhraní. To je celkem dost kombinací. Možná by bylo fajn udělat tři části ankety a v každé zjišťovat údaje pro každý okruh zvlášť.
A jen poznámka k USB pokud se bude výslovně uvádět, bylo by nadčasovější nespecifikovat typ (USB-A, USB-B, ...), kdo ví jaký typ se bude používat za rok/dva, abychom pro tyto možnosti tímto anketu do budoucna nezavřeli.
A jen poznámka k USB pokud se bude výslovně uvádět, bylo by nadčasovější nespecifikovat typ (USB-A, USB-B, ...), kdo ví jaký typ se bude používat za rok/dva, abychom pro tyto možnosti tímto anketu do budoucna nezavřeli.
Já se to pokusím trošku osvětlit, protože to byl můj nápad na takovou anketu…
Myslel jsem to takto:
1. Máme nějakou audio sestavu (z komponentů, či all-in)
2. V té sestavě je někde DAC prvek, je jedno, zda-li to je samostatný DAC, či je v rámci zesilovače, streameru, CD přehrávače nebo např. je to dvojice streamer-DAC propojená koax/Toslink
2. do té sestavy se nějak musí digitální data dostat a to jsou ty možnosti, na které jsem chtěl tu anketu
V principu to může být (co mne napadlo):
- nějaká placka
- disk/flashka do USB portu komponenty
- USB kabel z počítače či mobilu/tabletu
- streamování z internetu přes ethernet či wi-fi
- streamování z NAS v lokální síti
- streamování z mobilu/tabletu pomocí Chromecast či AirPlay
- Roon a podobné složitější platformy
A možná jsem na něco zapomněl…
Je otázkou, zda-li chceme rozlišovat třeba to zapojení USB kabelem z PC/Mac a z smartphone/tablet jako dvě různé volby. Stejně tak, jestli chceme jako různé volby mít Ethernet kabel a wi-fi…
Myslel jsem to takto:
2. V té sestavě je někde DAC prvek, je jedno, zda-li to je samostatný DAC, či je v rámci zesilovače, streameru, CD přehrávače nebo např. je to dvojice streamer-DAC propojená koax/Toslink
2. do té sestavy se nějak musí digitální data dostat a to jsou ty možnosti, na které jsem chtěl tu anketu
- nějaká placka
Je otázkou, zda-li chceme rozlišovat třeba to zapojení USB kabelem z PC/Mac a z smartphone/tablet jako dvě různé volby. Stejně tak, jestli chceme jako různé volby mít Ethernet kabel a wi-fi…
V reale su 3 moznosti:
Fyzicky nosic
Online Stream
Offline Data v hocijakej forme - lokalny HDD, NAS, cloud.
Vsetko ostatne su len rozne uzivatelske rozhrania - ja mam napriklad nativnu appku od Linnu, co ma rovnaku funkcinalitu ako Roon, len teda obmedzenu na Linn pristroje. Zase mam Apple TV na streamovanie MCH obsahu napr. Digital Concert Hall od Berlinskej Filharmonie
Nekomplikoval by som to
Fyzicky nosic
Online Stream
Vsetko ostatne su len rozne uzivatelske rozhrania - ja mam napriklad nativnu appku od Linnu, co ma rovnaku funkcinalitu ako Roon, len teda obmedzenu na Linn pristroje. Zase mam Apple TV na streamovanie MCH obsahu napr. Digital Concert Hall od Berlinskej Filharmonie
Nekomplikoval by som to
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
- Mark Levinson
- Administrátor
Možná by to mohly být ankety dvě, jedna jednoduchá kde by se třídilo jen základní věci (placka, stream, USB) a třeba i to LAN/Wi-Fi apod., jak píše Fidji. A druhá by se rozvedla na podrobnější větve kde by byly i ta zapojení jako ty co uvádíš výše?dvader píše: ↑02 čer 2025 16:33 Já se to pokusím trošku osvětlit, protože to byl můj nápad na takovou anketu…
Myslel jsem to takto:
- nějaká placka
Nevím jestli to dává smysl, to jsou jen návrhy, poraďte.....
Mark Levinson
Viděl bych to jednoduše jak píše Fidji:
Oppo BDP-105D (EU) Casea mk2+zdroj
Tesla NC580 s Ortofon Super OM20, Trichord Dino MkIII / Aiwa AD-F600
Hegel H200, Denon AVC-A11XV
Magnat Vintage 620, 410, Center 6
kabeláž Sroll, Oehlbach, Audioquest, Supra, Viablue, filtry Supra
Tesla NC580 s Ortofon Super OM20, Trichord Dino MkIII / Aiwa AD-F600
Hegel H200, Denon AVC-A11XV
Magnat Vintage 620, 410, Center 6
kabeláž Sroll, Oehlbach, Audioquest, Supra, Viablue, filtry Supra
Tak asi 2 ankety...
Jedna, co je samotný zdroj hudby:
- placka (CD/SACD/DVD/BR)
- digitální soubor (v počítači, na disku, NAS, apod.)
- stream z internetu (Qobuz, Tidal, Apple Music, ...)
A druhá, jak se ta data dostanou do audio sestavy:
- disk/flashka do USB portu komponenty (DAC, CD přehrávač, zesilovač, streamed apod.)
- USB kabel z PC/Mac či mobilu/tabletu
- ethernet (z počítače, NAS, apod.)
- wi-fi (z počítače, NAS, mobilu, tabletu)
- SPDIF ze zvukové karty v PC/Mac
- HDMI z PC/Mac či nějakého TV boxu
Jedna, co je samotný zdroj hudby:
- placka (CD/SACD/DVD/BR)
- digitální soubor (v počítači, na disku, NAS, apod.)
- stream z internetu (Qobuz, Tidal, Apple Music, ...)
A druhá, jak se ta data dostanou do audio sestavy:
- disk/flashka do USB portu komponenty (DAC, CD přehrávač, zesilovač, streamed apod.)
- USB kabel z PC/Mac či mobilu/tabletu
- ethernet (z počítače, NAS, apod.)
- wi-fi (z počítače, NAS, mobilu, tabletu)
- SPDIF ze zvukové karty v PC/Mac
- HDMI z PC/Mac či nějakého TV boxu
U té první ankety bych povolil 3 odpovědi.
U té druhé nevím, sám bych zaškrtl 4.
U té druhé nevím, sám bych zaškrtl 4.
Ospravedlnujem sa, uz som nemal cas to kontrolovat po sebe, tak som to odoslal a kedze tu nie je moznost spatneho editovania oprava:
4.Prehrávenie (streamovanie) online+offline (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je dedikovaný streamer ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac/ +Lumin, Aurender, Auralic, Taiko, Topping…)
5. Prehrávenie (streamovanie) online (Tidal, Quobuz) z server+bridge riešenia streamu Roon server+Roon end point kde je streamer PC/MAC ( Roon Nucleus alebo PC Win/PC Linux/Mac/ +PC+ Win/Linux, R Pi+Win/Linux/Mac…)
body 6 a 7 su potom uz nepotrebne.
Kazdopadne sa to da ponat aj tak ako si navrhol ty dvader - je to zameranie na skumanie dopadu zmeny rozhrania. Ale aj tak jednoducho ako to rozdelil Fidji, to je naozaj zakladne delenie.
Ked to mas ale tak ze fyzicke nosice vylucis zo “skumania” lebo ti ide primarne o zistenie rozdielov streamu a jeho zdroju dat, pouziteho SW, rozhrani…, tak zostane online/offline a to sa da aj tak ze bude: “online+offline” a mozu to oznacit za moznost jak ti co streamuju online, aj ti co len offline a aj ti co online+ offline
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Canor AI 1.20>Marten Django XL
- Mark Levinson
- Administrátor
Díky všem za připomínky a návrhy na anketu. Dle připomínek jsem udělal návrh na dvě ankety ohledně digitální větve sestavy. Skloubil jsem možnosti dle návrhů uvedených v tomto vlákně, hlavní kostrou byl návrh od autora tohoto nápadu - Dvadera. Zatím jsou zamknuté, aby bylo možné udělat jakékoliv změny, tak se na to podívejte a případně pište připomínky a návrhy na změny.
Díky za spolupráci.
ML
Díky za spolupráci.
ML
Mark Levinson
souhlasFidji99 píše: ↑02 čer 2025 17:13 V reale su 3 moznosti:
Fyzicky nosic
Online Stream
Nekomplikoval by som to
IsoTek V5 Sigmas
Line Magnetic LM-508 IA
Gryphon Diablo,Gryphon Scorpio
SOtM sNH-10G/sCLK-EX
Lumin U2,NAS
Mola M.Tambaqui
Nordost,Furutech,Audience
Krautwire Fractal
WB Discovery
Line Magnetic LM-508 IA
Gryphon Diablo,Gryphon Scorpio