Tip na lacnu listu

Filtry, pračky, síťové zásuvky a elektrické rozvody k hifi.
Odpovědět
Janik

Tip na lacnu listu

Příspěvek od Janik »

Zhanal som nejaku lacnu listu a tato sa mi velmi osvedcila spracovanim aj tym, ze prekvapivo nesere do zvuku (made in germany). Odporucam...

Ja mam tuto 4 zasuvkovu co mi staci.

https://www.conrad.com/en/p/ehmann-0600 ... XOkgB7I_5c

Nejake foto vnutra (prevzate z internetu):
71MNjXKjsdL.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mono: Denon DA-309 10” + AT33Ann
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
Phono: PJ RS + LPS (Rix)
SuT: Entre ET-100
Amp: SPX 2010, SPX A40
Repro: STH12
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
Lista: Ehmann
manev

Re: Tip na lacnu listu

Příspěvek od manev »

Jsem rád,že Janík založil tohle vlákno a rád bych též přispěl s něčím,co by mohlo být někomu k užitku.Jedná se o čínskou lištu Pawalle TP-80,která na Alíku vyjde kolem 2000,-
Inspirací mi bylo zjištění,že Christiaan Punter,provozovatel mých oblíbených stránek hifi-advice.com,používá tuto lištu vykuchanou a předrátovanou zapojenou do výstupu PS Audio P20 jako další přídavné zásuvky.Ve skutečnosti vypadá lišta mnohem lépe,než na obrázcích,překvapila mne kvalita černého eloxu a hlavně zásuvek,které jsou bytelně provedené a přímo zaměnitelné za Furutechy.Lišta je sešroubována ze čtyř hliníkových částí spojených šroubky přes závit M3 a tím jsou i vodivě propojeny.V liště je jednoduchý filtr,který jsem odstranil stejně tak jako původní vydrátování a odpojil jsem i síť.vypínač,pojistku a kombinovaný digitální měřák.Hlavní změna spočívala v tom,že původní vstupní IEC zásuvku jsem vyměnil za ten nejlepší NCF Furutech FI-09.Tím rázem stoupla cena lišty o 3 tisíce,ale instalace Furutechu má zásadní vliv na výsledný zvuk.Pak jsem vnitřek vydrátoval do tzv. lomené hvězdy(tak jak to popisuje Kychtax ve vlákně Jano hifista).Použil jsem obyčejný CYKY vodič o průřezu 1,5mm-naštěstí FI-09 má veliké precizně provedené svorky,takže do každé z nich se čtyři vodiče v pohodě vešly a daly se pořádně utáhnout.
Zvukově je lišta o třídu jinde,než moje předcházející od firmy Kopp,která byla dost podobná té,co si pořídil Janík(i když ta Janíkova může být dobrá).Byl u mne známý se starší lištou od Supry a zvukově i tady bylo z té nové vše přirozenější,vdušnější s lepším prostorem a detaily.A co je hlavní-zřetelně lépe jsou slyšet rozdíly v kvalitě přívodního kabelu.
Jen pro úplnost-možná bude někomu divné,proč si rovnou nepořídím nějaký slušný síťový filtr.Používám v zesilovači pojistku SR Pink ke své naprosté spokojenosti a z nějakého důvodu předřazené pasivní filtry(naposledy Isotek Aquarius V2) k tomu nepasují.
lachim

Příspěvek od lachim »

z pohledu cena versus výkon x čas strávený u poslechu ...
...vykašlal bych se úplně na tyto "pokusy" a koupil bych rovnou Nordost QB4.
ojetá se dá sehnat pod 20t.
pokud bude majitel "lacné lišty" sestavu vylepšovat, stejně na to sám přijde.
ztráta času. naprostá.
takto uložených 20t bude dávat smysl i za 20 let.

tady totiž objevujete již 1000x objevené.
když jsem měl ještě sestavu, rád jsem ukazoval návštěvám rozdíl mezi
QB4, Furugrescu a "lacnou lištou".
rozdíl vždy propastný.

nějaké testy z té doby ještě lze určitě najít na tomto webu.
ať to hraje a baví!
manev

Příspěvek od manev »

Lachime zdravím Tě a díky za reakci na můj příspěvek.Dovol,abych uvedl ještě nějaké souvislosti,které Ti možná unikly.
Ty stránky Holanďana Christiaana Puntera čtu už dlouhá léta a podle jeho recenzí jsem si pořídil několik komponentů v podstatě na blind,ale vždy to byla trefa do černého.Nejdříve CD transport Jays Audio CDT2 mk3,pak S/PDIF kabel Jorma a letos reprokabel Driade Flow 808 Reference(o kterém tak hezky referuje Koso ve svém vlákně).Základem řetězce u Christiaana jsou švýcarské komponenty CH Precision ve spojení s bednami Magico,což už o něčem vypovídá.Do loňska napájel vše přes filtry Gigawatt a to pak nahradil pračkou PS Audio P20.Pokud tedy používá upgradované rozvodnice Pawalle jako zmnožovací zásuvky v tomto špičkovém řetězci,tak bych z toho logicky vyvodil,že to zvuk ani náhodou neprzní.Totéž se mi potvrdilo u mne doma,ze zvuku jsem na stará kolena opravdu nadšený.Lištu napájím ze zdi přes americký kabel Iceageaudio,který je s lištou v perfektní synergií.Ano,je klidně možné,že když vezmu svou lištu s kabelem k někomu,kdo napájí své komponenty přes zmíněné Nordost či Furugrescu,tak to na JEHO řetězci nebude nic moc,ale už vůbec nejsem přesvědčen o tom,že by na mém řetězci byla moje rozvodnice takový propadák,jak jsi o tom rezolutně vynesl soud od klávesnice.Jak už tu na fóru bylo x krát řečeno-vše je to o synergií mezi komponenty a to bez ohledu na cenu.
Zdeny

Příspěvek od Zdeny »

Opravdu závidím lidem, kteří rozeznají vliv zmíněné lišty na kvalitu zvuku. Vysvětlení mám pro tento fakt prosté: buď původní lišta byla absolutní shit, kde byly uvolněné spoje a přechodový odpor takový, že do přístroje se dostala polovina síťového napětí :-) a nebo za B), dotyčný si dokáže vsugerovat, že výměna kusu drátu v liště zvedne zvuk o galaxii. Věřím oběma tezím. Jen ne vlivu lišty A či B na výsledný zvuk sestavy.
Sestava: Lindemann 820S,Teac Esoteric 50,Bryston BP25,Bryston 14B-SST, Sanyo TP1000, Trichord Diablo, repro projekt Stealth (bas Eton 12´´, středy, výšky Accuton keramika)

Povoz: Subaru Outback 2,5i CVT 129kW 2021, Honda Civic 1,8i
manev

Příspěvek od manev »

Zdeny:opravdu nechápu Tvůj potměšilý sarkasmus...povolené šroubky...vsugerování si něčeho po výměně kusu drátu...
Ještě pro upřesnění.Moje původní lišta byla rovněž vydrátována do hvězdy postříbřeným vodičem s teflon.izolací a odstíněná Cu fólií spojenou s PE přívodem.IEC přívod byl “obyčejný” pozlacený Furutech.Tu novou lištu realizoval i můj kamarád-taky max.spokojenost,nahradil s ní původní lištu HMS,přívod má kabelem Krautwire za 35tis.On dokonce první dvě zásuvky v liště vyměnil za NCF Furutechy-při porovnání zas přibylo trochu víc informací,ovšem s patřičným nárůstem ceny.Oba jsme přirozeně uvažovali i o lepším prodrátování(Mundorf,Neotech),ale už s tím obyčejným drátem to funguje skvěle.Myslím,že zvukově se lišta jeví tak dobře nejen kvůli NCF přívodu,který zároveň funguje jako vf filtr,ale i díky velmi kvalitním schuko zásuvkám,jejichž hodnota zdaleka převyšuje hodnotu samotné rozvodnice.Zkoušel jsem pod lištu různé podložky(AAI,Ceraball,atd) a nakonec mi vyhovuje,když leží celou plochou na koberci.
Tyto moje příspěvky byly zamýšlené i jako reakce nad stále častějšími nářky nad nesmyslně předraženými produkty v současné době.Ale pokud by moje přítomnost zde na fóru někoho nějak iritovala,dejte vědět,nemám potřebu se nechat zesměšňovat.
Mark Levinson
Administrátor

Příspěvek od Mark Levinson »

manev píše: 08 čer 2025 13:33 Zdeny:opravdu nechápu Tvůj potměšilý sarkasmus...
Tyto moje příspěvky byly zamýšlené i jako reakce nad stále častějšími nářky nad nesmyslně předraženými produkty v současné době. Ale pokud by moje přítomnost zde na fóru někoho nějak iritovala, dejte vědět, nemám potřebu se nechat zesměšňovat.

Zaplať pánbůh za tyto příspěvky, každá cesta k posunu zvuku své sestavy k lepšímu je vítána. Na druhou stranu, chápu příspěvky Lachima, který už tuto cestičku prošlapal a zdá se mu to jako mrhání časem. Ale i hifi svět se neustále vyvíjí a pokud jsou někde zkušenosti (i ve světě), že něco funguje stejně dobře a může to být za zlomek ceny, tak je to samozřejmě vítáno.
Na závěr a možná pro pobavení, foto psa jednoho Hifisty (snad mně promine), ale to je masakr.
.
2017-11-22 16.54.37.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mark Levinson
jirie

Příspěvek od jirie »

Možná to nedávám moc najevo, ale vážím si každého, kdo zde napíše své praktické zkušenosti z tohoto oboru. Vzpomínám na Zabinyho - Frogymana, který tu toho za ta léta tolik přínosného napsal, ale zřejmě znechucen už jen přihlíží.
lachim

Příspěvek od lachim »

manev
též zdravím pokračovatele putování po vrstevnicích audio kopce. :thumbup:
1. Ad ten z NL - to, že někdo zapojil před tak drahé komponenty filtraci Gigawatt ...
... osobně bych zřejmě nepovažoval takového hifistu za zkušeného.
Nadšená vlna "Gigawatt" proběhla komunitou ČR-SK velmi mohutně. A velmi rychle odezněla.
PS20 a CHPr... též pro mě nepochopitelné.

2. ač to ode mě vypadá jako pouhé tvrzení "od klávesnice", věř mi, prosím, že zrovna hledání řešení "psa" neprzrícího zvuk
jsem se věnoval tak 15 let v hifi. všechna svá tvrzení mám ověřená v desítkách poslechových testů.
nevím, kolik jsi měl možnost slyšet "psů". je to prostě o desítkách hodin praktických poslechů na top sestavách.
v akusticky vhodných podmínkách.

3. pokud si chceš sám postavit "psa", a utratit co nejméně kč, pak je to jasné. chápu.
s kdysi zde aktivními členy jsme jich takhle dratovali min. 20 ks. různě.
mimochodem...má první lišta, přidrátovaná na VdH, byla od Supra. tipuji rok 2005 ?

každý neprznící "pes" by měl stát na nějakých audio-nožkách a musí mít připojené zemnění!
má poslední verze furugrescu měla tzv. grounding do 3 bodů.

4. pokud si prodrátuješ nějaký ten hranolek kvalitním drátem, vyměníš zásuvky za slušné, dostaneš se na cca. 10t?
(počítám i ten čas)
já takto bastlených měl proti Nordost QB4 min. 20. různých. za ta léta.
výsledkem testu byl téměř vždy nákup QB4, QB8 nebo podobných.
a bastleného psa už dále neprodáš.
QB4 koupíš za 19 a prodáš za 7 let za 18.

děkuji za zajímavé téma na debatu na webu.
bylo by to na 1000 dalších slov a spousty fotek. které mám za ta léta. ale ...
Ať to hraje a baví.
lachim

Příspěvek od lachim »

ML
krásná fotka. díky. :clap:
též pamatuji x podobných případů. s "pytel" jsme jich při upgradech různých sestav viděli ...
na jednoho borce si velmi pamatuji. též jsi ho znal z původního fóra. z Mladé Boleslavi.
ten měl už někdy v roce 2010 sestavu tak za 10 mio a zapojenou úplně stejně jako na tvé fotce.
a na hliník!
Zdeny

Příspěvek od Zdeny »

Mark Levinson píše: 08 čer 2025 13:52
manev píše: 08 čer 2025 13:33 Zdeny:opravdu nechápu Tvůj potměšilý sarkasmus...
Tyto moje příspěvky byly zamýšlené i jako reakce nad stále častějšími nářky nad nesmyslně předraženými produkty v současné době. Ale pokud by moje přítomnost zde na fóru někoho nějak iritovala, dejte vědět, nemám potřebu se nechat zesměšňovat.

Zaplať pánbůh za tyto příspěvky, každá cesta k posunu zvuku své sestavy k lepšímu je vítána. Na druhou stranu, chápu příspěvky Lachima, který už tuto cestičku prošlapal a zdá se mu to jako mrhání časem. Ale i hifi svět se neustále vyvíjí a pokud jsou někde zkušenosti (i ve světě), že něco funguje stejně dobře a může to být za zlomek ceny, tak je to samozřejmě vítáno.
Na závěr a možná pro pobavení, foto psa jednoho Hifisty (snad mně promine), ale to je masakr.
.
2017-11-22 16.54.37.jpg
Neber to jako útok na svoji osobu. Ber to jako informaci. Abych nebyl taky úplně od věci, před několika lety jsme si zapůjčil několik síťových kabelů v cenách od 5 do 40tCZK a zkusil na své sestavě v klidu domova. A jsem za to rád, od té doby totiž vím, že pro mě honba za zlepšením zvuku naštěstí nevede přes 1,5 m síťového drátu,. tvářícím se z 99% ve smyslu "navrch huj" a uvnitř CYKY 3*1,5, avšak stojícím stovky tisíc. Není opravdu nad vlastní zkušenost a vlastní závěry. A stejně tak nejsme náchylný uvěřit tvrzení, že nové prodrátování kusu hliníkové krabice s pár zásuvkami přineslo jakékoliv pozorovatelné - dejme tomu - zlepšení zvuku. Nemám pro to racionální vysvětlení, chybí mi reálně podložený fyzikálně vysvětlitelnou teorii přenesenou do reality. Nota bene, když nemohu odhlédnout od toho, kudy se mi do baráku dostává 230V a co vše s sebou přináší. To mi prostě hlava nebere a hlavně - také to mé ucho neslyší. Je ale možné, že mám doma tak precizní napětí a rozvody, že prostě vliv síťového káblu nejen že neslyším, ale prostě není. A nyní neber jako ironii či sarmazkus tuto větu: závidím tobě, že investice za pár stovek do nového prodrátování lišty ti zlepší zvuk o třídu. Máš štěstí, že tě zlepšení zvuku stojí pár peněz. Mě stálo o X řádů víc...
Sestava: Lindemann 820S,Teac Esoteric 50,Bryston BP25,Bryston 14B-SST, Sanyo TP1000, Trichord Diablo, repro projekt Stealth (bas Eton 12´´, středy, výšky Accuton keramika)

Povoz: Subaru Outback 2,5i CVT 129kW 2021, Honda Civic 1,8i
lidumil

Příspěvek od lidumil »

jirie píše: 08 čer 2025 13:57 Možná to nedávám moc najevo, ale vážím si každého, kdo zde napíše své praktické zkušenosti z tohoto oboru. Vzpomínám na Zabinyho - Frogymana, který tu toho za ta léta tolik přínosného napsal, ale zřejmě znechucen už jen přihlíží.
A ani se mu moc nedivím.
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Janik

Příspěvek od Janik »

@lachim prepac ale 1500e (nova) davat za nejaku listu to mi uz pride zcestne. Aj keby neviem co skryvala v sebe... listu, ktoru som kupil som porovnal zvuk s nou a bez nej (mam samostatny privod s fancy odpojovacom, poistkou, kablom a zasuvkou). Vysledok mi staci a som spokojny. Nejdem to tahat uz do extremov. Zvuk ma bavi a na nicom inom nezalezi. Jediny problem je najst si cas pri 2 malych detoch a dome, kde treba robit veci :thumbup: .
Olusr

Příspěvek od Olusr »

z howna bič neupleteš aneb dobré dráty, značkové zásuvky, kvalitní tělo a je zaděláno na dobrou lištu. :angel:
Olusr = kychtax
Janik

Příspěvek od Janik »

Olusr píše: 12 čer 2025 13:57 z howna bič neupleteš aneb dobré dráty, značkové zásuvky, kvalitní tělo a je zaděláno na dobrou lištu. :angel:
veru
Mark Levinson píše: 08 čer 2025 13:52
2017-11-22 16.54.37.jpg
Odpovědět