OSTRAVSKÁ KOMORA POSTIŽENÝCH HIFI
- Mark Levinson
- Administrátor
Re: OSTRAVSKÁ KOMORA POSTIŽENÝCH HIFI
Nedalo mi to a uspořádali jsme malé setkání ve studiu DiokAudio, abychom si poslechli premiéru regálových reproduktorových soustav Böressen T1. Reprosoustavy jsou to designově nádherné, futuristického vzhledu, jako jejich celá modelová řada. Součástí reprosoustav je krásný a účelný stojan s prvky-nožičky Ansuz, které jsou v prolisech mezi reprosoustavou a stojanem. Dalším zajímavým prvkem je instalace dvojité inverzní Tesla cívky do výhybky, což způsobuje potřebu mít napájecí kabel ze zadní stěny. Přirozeně jsem ze zeptal zda-li nejsou reprosoustavy aktivní - nikoli, je to jen napájení Tesla cívek. Poslouchali jsme ve velké poslechovce DiokAudio a bylo pro nás překvapující jak tento poměrně malý měnič dokáže zahrát i hluboké tóny. Co je vidět na první pohled je, že struktura membrány měniče je úplně jiná než mají nižší modelové řady. Není tam ta šachovnicová struktura ala karbon, ale jednolitá membrány šedivé barvy. Bedýnky jsou celkem rozměrné, hlavně do hloubky. Firma Böressen je součástí firmy Audio Group Denmark, kde mají snahu dělat věci, aby byly tzv. muzikální kdy sedíte a posloucháte jednu skladbu za druhou a těšíte se na další skladbu, prostě hudba jen plyne jak řeka. Stojí to za poslech.
.
.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mark Levinson
Byl jsem tam v květnu. Oba jsme obdivovali tu úžasnou High endovou dánskou tradici a zároveň norský potenciál nových progresivních skupin.
Bedýnky to jsou nádherné
, připomínají mi Sonus Faber Venere, které jsou pro mě v designu top.
Těším se, až někde Böressen uslyším. Díky za představení.

Těším se, až někde Böressen uslyším. Díky za představení.
Oppo BDP-105D (EU) Casea mk2+zdroj
Tesla NC580 s Ortofon Super OM20, Trichord Dino MkIII / Aiwa AD-F600
Hegel H200, Denon AVC-A11XV
Magnat Vintage 620, 410, Center 6
kabeláž Sroll, Oehlbach, Audioquest, Supra, Viablue, filtry Supra
Tesla NC580 s Ortofon Super OM20, Trichord Dino MkIII / Aiwa AD-F600
Hegel H200, Denon AVC-A11XV
Magnat Vintage 620, 410, Center 6
kabeláž Sroll, Oehlbach, Audioquest, Supra, Viablue, filtry Supra
Dovolte mi zde projevit svuj šok z vývoje cen v hifi.
Malinké regalovky za 1,3 mio ??
Před X lety byly zjevením 3-pásmové refalovky Wilson Benesch Discovery. Staly nové 500t.
Ale poctivě tripasmo s velikým zvukem. tehdy nám to přišlo šílene drahé
Děkuji za fotku krásné sestavy.
( můj šok fakticky nastartoval pohled na cenu nového “psa” od Nordost )
Před X lety byly zjevením 3-pásmové refalovky Wilson Benesch Discovery. Staly nové 500t.
Ale poctivě tripasmo s velikým zvukem. tehdy nám to přišlo šílene drahé

Lachim: To je zial dosledok vyvoja globalnej ekonomiky za cca ostatnych 5-6 rokov), prakticky napriec vsetkymi oblastami prestala nakupovat stredna vrstva (schudobnela). Objemy predajov spadli, tak musia ist ceny hore. Predava sa low end a top end.
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Canor AI 1.20>Marten Django XL
230V:Torus modif.,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
230V:Torus modif.,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Ano, absolutně totální úlet, který je dán především tím, že trh je přesycený různými manufakturami, které vyrobí pár kusů za rok, a tak je nutné mít velký prostor slevy a taky vlastní uživení. Problémem je, že si pak člověk poslechne i špičkové nahrávky a na zadek pořád nesedá. Čím jsem starší tím méně mám pochopení pro malé manufaktury zaklínající se různými "technologiemi" a více pro firmy založené na poctivém dlouholetém a možná i trochu konzervativním inženýrském vývoji.lachim píše: ↑05 čer 2025 19:10 Dovolte mi zde projevit svuj šok z vývoje cen v hifi.
Ale poctivě tripasmo s velikým zvukem. tehdy nám to přišlo šílene drahé![]()

- Mark Levinson
- Administrátor
Ano, pamatuji tu aféru kolem Wilson Benesch kdy stojanovky stály strašných cca 250t a po uvedení nového modelu, kde údajně proběhla inovace výškového měniče, stály cca 520t, jak píše Lachim. Tehdy jsme na sebe čuměli v němém úžasu, ale to byl jen začátek toho, co udělala drtivá většina Hifi firem.
Mark Levinson
yngwie
ano. píšeš to skvěle. přesně
přijde mi, že to co před 20 roky stálo v Kč je dnes stejné číslo, ale v Euro.
"vysoký konec" už rozhodně není pro střední třídu. fakt?
a ještě ... ještě zůstala nějaká ta naše, tradiční značka v rukou hifisty? nebo už to všechno převzaly excelového tabulky?
ML
přesně! z 250 na 500. ale proti současným skokům to bylo vlastně pořád levné!
a děkuji Ti. je fajn zase vidět, že jsme v tom "vysokém konci" spolu "tančili" dlouhá léta
a ještě ... ještě zůstala nějaká ta naše, tradiční značka v rukou hifisty? nebo už to všechno převzaly excelového tabulky?
ML
a děkuji Ti. je fajn zase vidět, že jsme v tom "vysokém konci" spolu "tančili" dlouhá léta

Zappo, myslím, že třeba Accu je stále v rukou původního majitele a poslední roky se vydal hodně zajímavou cestou ... už to není ten teplý stejnozvuk. Mě se líbí i ten Intosh ... třeba MA12000 a tak. Vem si třeba konkrétně E-5000 nebo 509Z, která je oproti takovým posledním Vitusům, Gryphonům docela láce ... hraje hůř, to sotva. A to se bavíme o 13-15k EUR proti 30-35k EUR v ceníku. Já osobně se nejvíce bavím vždy s lampami a to nemusí být nic hyper drahéholachim píše: ↑08 čer 2025 15:13 yngwie
ML
a děkuji Ti. je fajn zase vidět, že jsme v tom "vysokém konci" spolu "tančili" dlouhá léta![]()

Technici, nebo ti, kteří se nebojí slepých testů, ti to přece říkali. Že to tak dopadne. Že jestli vyhraje názor, že drát za milion je mnohem lepší než za 10t, že cenovka určuje kvalitu zvuku, tak to jinak dopadnout nemůže. Takže přepěťovka za půl mega a minivěžové regálovky bez výhybky, jen s kondem pověšeným na výškáč, za mega?
Dobro došli.
Dobro došli.
Falcon Acoustics R.A.M. Studio 30 + NAD M33
Čas ukáže.
Jasně, někdy se objeví uber drahá věc, pár lidí ve vatě se na to nachytá ... a pak nic.
Ale u věcí, které se na trhu udrží dlouhodobě, je to úplně jinak: Tam ten drát stojí milion, protože se pořád najdou lidi, kterým to za to stojí.
Výrobce/prodejce dává drát za 10t prostě proto, že by to dráž neprodal - jestli to teda nedělá jako charitu.
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)