20250307_103955.jpg
Mohu pořídit akustický diffusor od RD acoustic. Moje otázka zní, vlastnim několik těchto drevěných diffusorů jak vidno na přilozené fotce a zvažuji vyměnu těchto panelů za Rd acoustic 3x2m, bude cýměna ku prospěchu ve zvuku, má to smysl porizovat? Opticky se mi líbí, ale nerad bych koupil něco za takové peníze, co by nemělo přinos ve zvuku nebo dokonce by m9hlo dojit zhorsení stávajiciho zvuku. Má někdo zkusenosti s těmito alternativami?RD ACOUSTIC vs drevěné lepené kostky
- zappa - Mecca studio
RD ACOUSTIC vs drevěné lepené kostky
Mohu pořídit akustický diffusor od RD acoustic. Moje otázka zní, vlastnim několik těchto drevěných diffusorů jak vidno na přilozené fotce a zvažuji vyměnu těchto panelů za Rd acoustic 3x2m, bude cýměna ku prospěchu ve zvuku, má to smysl porizovat? Opticky se mi líbí, ale nerad bych koupil něco za takové peníze, co by nemělo přinos ve zvuku nebo dokonce by m9hlo dojit zhorsení stávajiciho zvuku. Má někdo zkusenosti s těmito alternativami?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Clarisys Studio plus + Aries Cerat Impera II Reference + Ianus Essentia + kassandra + Pachanko MINI SE + HELEPOLIS,Sroll Purity Quantum filtrace, + 2x SoTM + Ediscreation LPS, PI audio , Diamond sound zemnění https://mecca-highend.cz/
Re: RD ACOUSTIC vs drevěné lepené kostky
Musíš dať urobiť nejaké merania Michal.
Mono: Denon DA-309 10” + AT33Ann
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
Phono: PJ RS + LPS (Rix)
SuT: Entre ET-100
Amp: SPX 2010, SPX A40
Repro: STH12
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
Lista: Ehmann
Stereo: Bokrand 12” + EMT JSD6G
Phono: PJ RS + LPS (Rix)
SuT: Entre ET-100
Amp: SPX 2010, SPX A40
Repro: STH12
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth
Lista: Ehmann
-
Janik ma pravdu a druha vec…Nechal by som si ich pozicat,aby si pocul a zhodnotil ich prinos.
Hlavné stereo: (Auralic Aries mini + SP audio power supply -> Chord Hugo TT2 -> Ayre K5Xe -> Ayre V5Xe -> Dynaudio Contour 20i) v miestnosti s akustikou GIK
Slúchadlá 1: Hifiman Ananda
Slúchadlá 2: Apple Airpods 3th. gen.
Presne. Nech si poslat RD Acoustic do Alzaboxu, pak ho namontuj na zed, a kdyz se Ti to nebude pozdavat, tak to zase vratis. Kazdy solidni vyrobce si ten omlaceny kus rad zase vezme zpatky, nebo ne?
Kazda z tech veci bude fungovat jinak, na to muzes vzit jed. Drevene kostky se budou chovat jako difuzor s minimem absorpce. Jak moc to bude rozptylovat bude dane tvarem te plochy a vyskou kostek. Podle fotky je ten difuzor pro vsechny frekvence pod cca 1kHz de facto plocha deska, takze tvar plochy tam zadny neni, zustava tedy vyska kostek a jak jsou poskladane.
RD ma planarne zvlneni a navic to je mix mezi absorberem a difuzerem. Absorpci na celni stene bych uvital. Navic tim RD pokryjes podstatne vetsi plochu celni steny. Kdybys to mel udelat v kostkach, vyjde Te to cenove obdobne. Ten RD je na ramu, takze asi bude mirne flexit a pobere neco io na basech, otazka je, zda na tech spravnych frekvencich.
Kdybych to resil ja, tak dam dopredu ten RD a ty kostky na mista prvnich odrazu po stranach, nebo na zed za poslechove misto, kde naopak difuzi potrebujes maximalni. Tam to ale muzes suplovat treba temi selskymi regaly, co mas v rozich a co jsou tam uplne zbytecne. Tam naopak potrebujes nejaky basstrap nebo komin z mineralni vlny. Taky muzes zkusit presunout ty regaly na stred a castecne tu difuzi simulovat.
Merit muzes cokoli, ale napred bys to tam musel nainstalovat jedno i druhe nebo i neco dalsiho. Muzes si to nechat spocitat. lec ma zkusenost s nekterymi mistnimi (i zahranicnimi) akustickymi guru je hodne smisena (jmenovat je nebudu, ale jde o zname siritele pravd). Zatim jsem neslysel dobre hrajici mistnost navrzenou vypoctem, stejne se to pak tuni metodou na ucho na miste.

Kazda z tech veci bude fungovat jinak, na to muzes vzit jed. Drevene kostky se budou chovat jako difuzor s minimem absorpce. Jak moc to bude rozptylovat bude dane tvarem te plochy a vyskou kostek. Podle fotky je ten difuzor pro vsechny frekvence pod cca 1kHz de facto plocha deska, takze tvar plochy tam zadny neni, zustava tedy vyska kostek a jak jsou poskladane.
RD ma planarne zvlneni a navic to je mix mezi absorberem a difuzerem. Absorpci na celni stene bych uvital. Navic tim RD pokryjes podstatne vetsi plochu celni steny. Kdybys to mel udelat v kostkach, vyjde Te to cenove obdobne. Ten RD je na ramu, takze asi bude mirne flexit a pobere neco io na basech, otazka je, zda na tech spravnych frekvencich.
Kdybych to resil ja, tak dam dopredu ten RD a ty kostky na mista prvnich odrazu po stranach, nebo na zed za poslechove misto, kde naopak difuzi potrebujes maximalni. Tam to ale muzes suplovat treba temi selskymi regaly, co mas v rozich a co jsou tam uplne zbytecne. Tam naopak potrebujes nejaky basstrap nebo komin z mineralni vlny. Taky muzes zkusit presunout ty regaly na stred a castecne tu difuzi simulovat.
Merit muzes cokoli, ale napred bys to tam musel nainstalovat jedno i druhe nebo i neco dalsiho. Muzes si to nechat spocitat. lec ma zkusenost s nekterymi mistnimi (i zahranicnimi) akustickymi guru je hodne smisena (jmenovat je nebudu, ale jde o zname siritele pravd). Zatim jsem neslysel dobre hrajici mistnost navrzenou vypoctem, stejne se to pak tuni metodou na ucho na miste.
V podstatě ti to napsal Vienna dobře. Souhlasím s ním.
Doma mám akustiku udělánou dle sebe a jsem nadmíru spokojen. V basové oblasti v podstatě bez připomínek, zbytek velmi dobrý. Odpověď na Tvou otázku je, že si můžeš polepšit i pokazit. V menší míře na obě strany. Osobně nikdy neměřím a ladím jen na ucho. Radost z hudby se pak dostaví, když je člověk trpělivý. Základní znalosti akustiky společně s trpělivosti a láskou k hudbě přinesou vždy dobrý výsledek za ne nutně obrovské peníze, i když levné to není nikdy.
Doma mám akustiku udělánou dle sebe a jsem nadmíru spokojen. V basové oblasti v podstatě bez připomínek, zbytek velmi dobrý. Odpověď na Tvou otázku je, že si můžeš polepšit i pokazit. V menší míře na obě strany. Osobně nikdy neměřím a ladím jen na ucho. Radost z hudby se pak dostaví, když je člověk trpělivý. Základní znalosti akustiky společně s trpělivosti a láskou k hudbě přinesou vždy dobrý výsledek za ne nutně obrovské peníze, i když levné to není nikdy.
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Audio GD R7He mk3 DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Audio GD R7He mk3 DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
nejlepsi je mit oboji. difuzery nepretlumis jako mekkymi hmotami
-

Hlavné stereo: (Auralic Aries mini + SP audio power supply -> Chord Hugo TT2 -> Ayre K5Xe -> Ayre V5Xe -> Dynaudio Contour 20i) v miestnosti s akustikou GIK
Zalezi na tom, co se povazuje za difuzer. Nejcasteji vidam u lidi ty polystyrenove (EPS) a ty selektivne absorbuji, a kdyz se to prezene, je vysledek horsi nez s penami. Pak jsou takove ty nesmyslne skorepinove (lisovany plast), spis dekorace nez funkcni prvek. Drevene spalky jsou tezke pretezke, pracne a drahe, ale souhlasim, ze tam pretlumeni tolik nehrozi (zalezi i na tom, jak jsou pripevnene). Vcelku levny 2D difuzer udelas z drevenych lati, a kdyz to neprimontujes rovne naplocho na zed, tak muzes nasimulovat i jakesi pseudo 3D. Ale jak pise spravne Elfton, potrebujes oboji.
Mas nevyhodu, ze jsi prodejce. Jinou akustiku budou vyzadovat Clarisys, jinou ty Cerat megahorny, jinou konvencni bedna jako treba Elfton. Je potreba najit rozumny kompromis.
Pri uvazovani o difuzii sa casto zabuda na polycylindricku difuziu, ktora oproti kostkam a QRD difuzorom viacero vyhod, najm to ze nerozhadzuje fazu a da sa takisto kombinovat s lahkou kontrolovanou absorpciou.
Pri priamom porovnani QRD a polycylindrickych difuzorov u mna, mi vychadzalo zvukovo lepsie riesenie z poly,
@Zappa - ak investujes do akustiky aspon zlomok toho co do celeho toho voodoo dookola, tak sa dostanes ovela dalej.
Pri priamom porovnani QRD a polycylindrickych difuzorov u mna, mi vychadzalo zvukovo lepsie riesenie z poly,
@Zappa - ak investujes do akustiky aspon zlomok toho co do celeho toho voodoo dookola, tak sa dostanes ovela dalej.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Jestli je to polycylindricke (napul valec) nebo polysfericke (polokoule), polypyramidicke (jehlan) nebo tvar plata na vajicka jsou jen variace na 3D. Pokud myslis poly na zpusob GIK, tak to je neco, co si muzes zrobit doma za par supu. Ten RD je v podstate variace na podobne tema, jen komplikovanejsi, aby to designove vypadalo dobre.Fidji99 píše: ↑27 dub 2025 10:04 Pri uvazovani o difuzii sa casto zabuda na polycylindricku difuziu, ktora oproti kostkam a QRD difuzorom viacero vyhod, najm to ze nerozhadzuje fazu a da sa takisto kombinovat s lahkou kontrolovanou absorpciou.
O design jde v akustice predevsim. Je spousta ucinnych a levnych akustickych prvku, jen to vypada hnusne. Prakticky lze kombinovat cokoli s cimkoli, fantazii se meze nekladou. Je to loterie - byl jsem nedavno v jedne mistnosti (novostavba), kde nebylo vubec nic jen hif-fi, hole steny, velka okna a pohovka, a zvuk byl totalne skvely. Proste dobry clenity pudorys, proporce, materialy sten, umisteni repro, atd. Velka zavist, kdyz se neco takoveho povede.
Kdyz se to nepovede, tak 100% souhlas s tou posledni vetou Fidjiho.
- zappa - Mecca studio
Viena. Děkuji. Máš zcela pravdu, že mi jde i o design. A máš také pravdu, že Clarisys i Symphonia potrebuji úplně něco jiného. Momentálně Clarisys i Symphonia hrajou ve stávajících podmínkách velmi dobře. U Symphonia je akustika ještě potreba doladit na basech, nejdou tak hluboko, ale zato je to diky basovému hornu neskutečně plnohodnotný, kam se na to hrabou i Tannoy Westminster, kterým se řikalo hrom budky. Cekám na měření, kolega z Diamond Sound je zaneprázdněný výrobou boxů do Mnichova. Dle zkušeností mnohých kamarádů dali za akustiku spoustu peněz ze smíšenými výsledky, kdyz to řeknu diplomaticky. Pridal jsem basové pasti, ale pouze na přední stěnu. Ty police s knihami mají dobrý efekt, ale nezkoušel jsem je vyjmout, hodně práce. Z minulosti se mi osvědčily, určitě ne hůře než kupovat ruzné panely bez záruk, že budou přínosem. Tak či onak, zvuk už nyní je tak dobrý, ze poslouchám hodiny a hodiny, nějak se nejde od toho odtrhnout. Myslim, že to postupně budu řešit, hlavně přidám něco na strop. Rd accoustic mi strop spočítal na 250t. Jěště by mne zajímal rozdíl mezi těmi dvěmi Rd acoustic difuzory co jsou na fotkách.
Clarisys Studio plus + Aries Cerat Impera II Reference + Ianus Essentia + kassandra + Pachanko MINI SE + HELEPOLIS,Sroll Purity Quantum filtrace, + 2x SoTM + Ediscreation LPS, PI audio , Diamond sound zemnění https://mecca-highend.cz/
- zappa - Mecca studio
Jak už na foru několikrát padlo, značné finanční prostředky nejsou zárukou, že si polepšíš ba někdy i pohoršíš.Fidji99 píše: ↑27 dub 2025 10:04 Pri uvazovani o difuzii sa casto zabuda na polycylindricku difuziu, ktora oproti kostkam a QRD difuzorom viacero vyhod, najm to ze nerozhadzuje fazu a da sa takisto kombinovat s lahkou kontrolovanou absorpciou.
- zappa - Mecca studio
Tady video s ukazkami více stylů https://youtu.be/q2bsyGVDgwM?si=0-1hOFcaP7YaV5I9
Dodnes jsem si neuměl představit, že prodejce Highendu se bude na fóru ptát na rady hobby nadšenců, jak si akusticky ošetřit svůj showroom. 

MSB DATA CD IV Sign. ->i2s Ansuz D2 eth. -> MSB DAC IV Sign. (Femto 77) -> Ansuz D2 XLR->MSB S200 -> Vivid B1 (Accuphase PS-1200+SR Grounding Block; Diamond Sound; Ansuz).
Ale, no taaaaak.
Zappa - zajímalo by mě, kdybych si já chtěl udělat třeba od RD acoustic strop, nebo jakoukoliv úpravu akustiky - co vlastně dostanu? Ty teď víš, kolik za úpravu stropu zaplatíš (máš cenovou nabídku) a víš taky co dostaneš? Nemyslím tím to, co ti bude viset na stropě, ale co dostaneš ve vztahu k akustice místnosti. Protože tu chceš řešit, tzn. co ti to přinese? Zkrátí se ti dozvuk, zlepší se ti frekvenční podání (jak?), vnímání prostoru.... Jak se rozhoduješ, jestli si tu nabízenou úpravu pořídíš? Nevím jestli třeba nějaká simulace...
- zappa - Mecca studio
Jsem nadšenec, na tom se nic nezměnilo a nezmění.
- zappa - Mecca studio
Tak za strop ty peníze nedám, postupně budu zkoušet.Už ted to hraje skvěle, i bez stropní akustiky, není kam spěchat. Díky za rady.tm.watch píše: ↑28 dub 2025 10:40Ale, no taaaaak.
Zappa - zajímalo by mě, kdybych si já chtěl udělat třeba od RD acoustic strop, nebo jakoukoliv úpravu akustiky - co vlastně dostanu? Ty teď víš, kolik za úpravu stropu zaplatíš (máš cenovou nabídku) a víš taky co dostaneš? Nemyslím tím to, co ti bude viset na stropě, ale co dostaneš ve vztahu k akustice místnosti. Protože tu chceš řešit, tzn. co ti to přinese? Zkrátí se ti dozvuk, zlepší se ti frekvenční podání (jak?), vnímání prostoru.... Jak se rozhoduješ, jestli si tu nabízenou úpravu pořídíš? Nevím jestli třeba nějaká simulace...

No například já jsem si stropem od RDacoustics vyřešil své deprese ze špatného zvuku a jsem spokojený. To je to, co jsem od toho dostal já. Nejhorší je se bát se udělat chybu, aby to náhodou nebylo špatně, a nakonec díky tomu neudělat vůbec nic.
Vlastně jsem to měl udělat okamžitě, jak jsem se nastěhoval, taky jsem se bál, a byla to chyba.

OPPO 105DCaseaMkII., PRIMARE BD32Casea, CXU, Pannde PD-6 Elite,PRIMARE SP33Casea, 4xCAMBRIDGE 851WCasea, hlavní B&W 803D2, centr B&W HTM2D2, zadní B&W 804D2, sub 2xREL Britannia B1,TV Panasonic TX-77MZ2000E, NA Galaxys,NA NightSky
Jj, radši kup za desetitisíce euro zase nějakou další ezopi....nu. OMGzappa - Mecca studio píše: ↑28 dub 2025 11:02Tak za strop ty peníze nedám, postupně budu zkoušet.Už ted to hraje skvěle, i bez stropní akustiky, není kam spěchat. Díky za rady.tm.watch píše: ↑28 dub 2025 10:40Ale, no taaaaak.
Zappa - zajímalo by mě, kdybych si já chtěl udělat třeba od RD acoustic strop, nebo jakoukoliv úpravu akustiky - co vlastně dostanu? Ty teď víš, kolik za úpravu stropu zaplatíš (máš cenovou nabídku) a víš taky co dostaneš? Nemyslím tím to, co ti bude viset na stropě, ale co dostaneš ve vztahu k akustice místnosti. Protože tu chceš řešit, tzn. co ti to přinese? Zkrátí se ti dozvuk, zlepší se ti frekvenční podání (jak?), vnímání prostoru.... Jak se rozhoduješ, jestli si tu nabízenou úpravu pořídíš? Nevím jestli třeba nějaká simulace...![]()
- zappa - Mecca studio
Mohl bys rozvést víc o tvém řešení stropu z RD acoustic? Někjaké fotky atd? Dost mne to zajímá. Jsou 2 skupiny, jedna tvrdí, že vynaložené prostředky a úsilí nerovná se zdárnému výsledku, a druhá, asi ta štastnější to vyřešila za popmoci externí firmy zdárně. proto jsem na pochybách, a myslím si, že oprávněně. Tvá zkušenost je velmi pozitivní, a tak mne to inspiruje přeci jen zvážit to řešení z RD acoustic, ten strop se mi moc líbí, jen si nejsem jistý, jestli je nutné mít panely po celéém strpu, to je 40m2. Možná by stačilo několik púanelů na první odrazy?dr.fish píše: ↑28 dub 2025 17:51 No například já jsem si stropem od RDacoustics vyřešil své deprese ze špatného zvuku a jsem spokojený. To je to, co jsem od toho dostal já. Nejhorší je se bát se udělat chybu, aby to náhodou nebylo špatně, a nakonec díky tomu neudělat vůbec nic.Vlastně jsem to měl udělat okamžitě, jak jsem se nastěhoval, taky jsem se bál, a byla to chyba.
Myslím, že niečo veľmi podobné má doma člen B.M.C.G.
Neviem, či je to táto konkrétna firma ale vyzerá to skvele....
Skús ho osloviť.
Neviem, či je to táto konkrétna firma ale vyzerá to skvele....
Skús ho osloviť.
viewtopic.php?t=6412&start=80zappa - Mecca studio píše: ↑29 dub 2025 10:11Mohl bys rozvést víc o tvém řešení stropu z RD acoustic? Někjaké fotky atd? Dost mne to zajímá. Jsou 2 skupiny, jedna tvrdí, že vynaložené prostředky a úsilí nerovná se zdárnému výsledku, a druhá, asi ta štastnější to vyřešila za popmoci externí firmy zdárně. proto jsem na pochybách, a myslím si, že oprávněně. Tvá zkušenost je velmi pozitivní, a tak mne to inspiruje přeci jen zvážit to řešení z RD acoustic, ten strop se mi moc líbí, jen si nejsem jistý, jestli je nutné mít panely po celéém strpu, to je 40m2. Možná by stačilo několik púanelů na první odrazy?dr.fish píše: ↑28 dub 2025 17:51 No například já jsem si stropem od RDacoustics vyřešil své deprese ze špatného zvuku a jsem spokojený. To je to, co jsem od toho dostal já. Nejhorší je se bát se udělat chybu, aby to náhodou nebylo špatně, a nakonec díky tomu neudělat vůbec nic.Vlastně jsem to měl udělat okamžitě, jak jsem se nastěhoval, taky jsem se bál, a byla to chyba.
Netvrdím, že toto je cesta, pro mne ale byla...vyřešil jsem co mne pálilo...
OPPO 105DCaseaMkII., PRIMARE BD32Casea, CXU, Pannde PD-6 Elite,PRIMARE SP33Casea, 4xCAMBRIDGE 851WCasea, hlavní B&W 803D2, centr B&W HTM2D2, zadní B&W 804D2, sub 2xREL Britannia B1,TV Panasonic TX-77MZ2000E, NA Galaxys,NA NightSky
Strop nemusí stát 250 t. Levnej nebude, ale funguje to to skvěle..
https://www.rigips.cz/produkty/gyptone-big-quattro-47/
https://www.rigips.cz/produkty/gyptone-big-quattro-47/
PC->A-GD DI-20HE->A-GD HE-7->Hattor BIG->Bryston 4B SST->PK Audio SSWG7+woofer modul
Dovolil bych si přidat i tento tyl absorberů, které mi poslal kolega Fox.
Aplikace se doporučuje po konzultaci s odborníkem, aby se předešlo nevratným negativním dopadům na výsledný zvuk.
https://www.rigips.cz/produkty/absorber-rigitone/
Aplikace se doporučuje po konzultaci s odborníkem, aby se předešlo nevratným negativním dopadům na výsledný zvuk.
https://www.rigips.cz/produkty/absorber-rigitone/