Stereo se subwoofery

Obecná diskuze o kvalitě zvuku a možnostech techniky.
Odpovědět
aretax

Re: Stereo se subwoofery

Příspěvek od aretax »

Neskutočne výživná debata. Napadlo niekoho, že niekto sub potrebuje a iný nie? Nie je potreba subu závislá aj od vyladenia zostavy, od úpravy miestnosti a aj od požiadaviek poslucháča? Osobne som navštívil niekoľko štúdií, ale aj domácností, kde suby doslova pokazili zvuk. Všetko bolo zahučané, stredy aj výšky negatívne ovplyvnené basmi (podobne to bolo aj na výstave v BA). Ale majitelia subov dosiahli svoje - zostavy poskytovali dokonalú masáž celého tela. No čo, aj to je prínos... Koľko ľudí, toľko chutí.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

aretax píše: 06 říj 2024 06:14 Neskutočne výživná debata. Napadlo niekoho, že niekto sub potrebuje a iný nie? Nie je potreba subu závislá aj od vyladenia zostavy, od úpravy miestnosti a aj od požiadaviek poslucháča? Osobne som navštívil niekoľko štúdií, ale aj domácností, kde suby doslova pokazili zvuk. Všetko bolo zahučané, stredy aj výšky negatívne ovplyvnené basmi (podobne to bolo aj na výstave v BA). Ale majitelia subov dosiahli svoje - zostavy poskytovali dokonalú masáž celého tela. No čo, aj to je prínos... Koľko ľudí, toľko chutí.
Souhlasím s tím, že někdo sub potřebuje někdo ne. Takový Haberth 5 plus XD model žádný sub nepotřebuje, ta hloubka tam byla úplně přehledná a ten měnič to zahrál. Považoval jsem ho na výstavě jako nejlepší co do prezentování subbasu na výstavě. Např. v YG Acoustic roli subbwooferu vůbec nepochopili. Schválně jsem si to nahrál jako odstrašující příklad. Ale vím jak sonus a mcintosh k sobě vůbec nepatří, tam už nebylo co zkazit. Rozhodně lepší to se subwooferem přepálit, než si zase udělat stejnou ostudu jako loni a s repry za 20milionů. :D některé bedny dokonce vítěz EISA Wilson Audio úplně ignoruje basy nechává tuto část na vrchní části dvoupásma a spodek ma vestavěný subbas. Ten taky nebude potřebovat subbas zvášť...
Astell&Kern CA1000T - Focal Twin Be, Focal Sub6 2.2.
F2014

Příspěvek od F2014 »

Já myslím, že přidání sub není nutně o zvýšení objemu basů v místnosti. Řekl bych, že mohou velice účinně s použitím vhodného DSP fungovat jako aktivní úprava akustiky v místnosti - zejména pro potlačení basů na některých frekvencích a posílení na jiných.
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Více subů je skvělá koncepce.

1) Basových měničů je dostatek a hrají s menší výchylkou a zkreslením.
2) Měniče hlavní sestavy si také hodně uleví, opět hrají s menší výchylkou a zkreslením lépe vyšší basy a celé středy.
3) Rovnoměrnější rozložení basu v místnosti bez dunění a hučení na určitých frekvencích, se zvláštním zaměřením na poslechové místo, kde se nechá rozmístěním subů a doladěním pomocí DRC průběh basu vyladit k úplné dokonalosti.
4) Rozšíření hudební scény.
5) Pocit fyzična jako příjemný bonus.

Při hledání dokonalejšího zvuku mi v jednadvacátém století nepřipadne popírání tak jednoznačného a velkého pokroku jako moudré rozhodnutí.
SPaudio D1 > P1 > A400 > JBL 250Ti Jubilee
DSOTM

Příspěvek od DSOTM »

RedBaron píše: 08 říj 2024 07:58 Více subů je skvělá koncepce.

1) Basových měničů je dostatek a hrají s menší výchylkou a zkreslením.
2) Měniče hlavní sestavy si také hodně uleví, opět hrají s menší výchylkou a zkreslením lépe vyšší basy a celé středy.
3) Rovnoměrnější rozložení basu v místnosti bez dunění a hučení na určitých frekvencích, se zvláštním zaměřením na poslechové místo, kde se nechá rozmístěním subů a doladěním pomocí DRC průběh basu vyladit k úplné dokonalosti.
4) Rozšíření hudební scény.
5) Pocit fyzična jako příjemný bonus.

Při hledání dokonalejšího zvuku mi v jednadvacátém století nepřipadne popírání tak jednoznačného a velkého pokroku jako moudré rozhodnutí.
+
6) Uleví se i zesilovači hlavní sestavy
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NA-Noble Audio »

Zesilovač by musel mít možnost pustit signál do subwooferů a zároveň mít aktivní vyhybku která by odřízla z jeho výkonových kanálů krmící hlavní bedny hluboké basy.
Při použití běžného integrovaného nebo děleného zesilovače se nic z toho popsaného v bodě 2 a 6 neděje. Pro hlavní bedny se nic nemění, basy musí hrát stejně jako bez přidání subů a koncový zesilovač je zatěžován také stejně.
http://www.noble-audio.webnode.cz
Noble Audio Galaxys, Lindemann CD1SE, Sroll Rhythm, Noble Audio Stonehenge
B. M. C. G.

Příspěvek od B. M. C. G. »

NA-Noble Audio píše: 09 říj 2024 22:25 2) Měniče hlavní sestavy si také hodně uleví, opět hrají s menší výchylkou a zkreslením lépe vyšší basy a celé středy.

Zesilovač by musel mít možnost pustit signál do subwooferů a zároveň mít aktivní vyhybku která by odřízla z jeho výkonových kanálů krmící hlavní bedny hluboké basy.
Při použití běžného integrovaného nebo děleného zesilovače se nic z toho popsaného v bodě 2 a 6 neděje. Pro hlavní bedny se nic nemění, basy musí hrát stejně jako bez přidání subů a koncový zesilovač je zatěžován také stejně.
Sice nerad, ale musím souhlasit. Redbaron je opět mimo mísu.
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

Další pravidlo pro subbasy je. Že měnič subbasu musí být minimálně stejně tak dobrý, ideálně ještě lepší (větší) než v hlavních bednách. U takového Haberth by jste musel zajít za výrobcem a koupit jejich měnič a dát jej do své bedny. U Focalu, když kupuji w kompozitní tak musím mít taky aspoň w kompozit v subbase. Horšími měniči si ty subbasy akurát člověk d.jebe. Víc subbasů proč ne, když má každý své frekvence. Na higjendu je jedna taková věc. Když pustíte dva highend repra stejně hrající tak vám to urve hlavu... nemyslím doslova, ale ono se to bije a uši z toho bolí až hrůza až do hlavy, otřesný zážitek. No a nebo máte jen takový hi-fi zvuk, ono se to slepuje dokupy, není to highendové a to pak můžete s takovými bednami přidávat pro mně za mě 10párů a nic se neděje...
aretax

Příspěvek od aretax »

Uleví se i zesilovači hlavní sestavy

To je blbosť. Nebude náhodou zosilňovač ešte viac zaťažený submi (ak sa nejedná o aktívne suby)?
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

NA-Noble Audio píše: 09 říj 2024 22:25 Zesilovač by musel mít možnost pustit signál do subwooferů a zároveň mít aktivní vyhybku která by odřízla z jeho výkonových kanálů krmící hlavní bedny hluboké basy.
Nikoliv zesilovač, ale reprobedny. Ty repro by měly mít dvoje svorky, spodní odpojit co je na lowpass. Pak subwoofery v páru zapojit klidně do stejného zesilovače do B. Poslední dobou je to v módě, že se dává repro na přípravu biwiring. Pokud se odpojí spodek, může se nahradit subwoofery v páru, spodní propust by měla být cca to záleží od firmy 250Hz, jestli tam má 400Hz, tak má dotyčný smůlu. To asi nebude pravidlo. A pak člověk zjistí, že si koupil hrozný subwoofer se strašnými měniči, co to spodní pásmo kvalitně nepokryje jako jeho reprák, bude to sice dunět, ale nepozná tóny kontrabasu od filmového hřmění a hodí to ze skály. :lol:
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

To jsou ale úplné meganesmysly co tu čtu. To co píše svlastiks to je úplný vrchol, je vidět, že je v tomto oboru nováček, ale chová se jako starej mazák.

svlastiks píše: 10 říj 2024 05:19 Další pravidlo pro subbasy je. Že měnič subbasu musí být minimálně stejně tak dobrý, ideálně ještě lepší (větší) než v hlavních bednách. U takového Haberth by jste musel zajít za výrobcem a koupit jejich měnič a dát jej do své bedny. U Focalu, když kupuji w kompozitní tak musím mít taky aspoň w kompozit v subbase. Horšími měniči si ty subbasy akurát člověk d.jebe. Víc subbasů proč ne, když má každý své frekvence. Na higjendu je jedna taková věc. Když pustíte dva highend repra stejně hrající tak vám to urve hlavu... nemyslím doslova, ale ono se to bije a uši z toho bolí až hrůza až do hlavy, otřesný zážitek. No a nebo máte jen takový hi-fi zvuk, ono se to slepuje dokupy, není to highendové a to pak můžete s takovými bednami přidávat pro mně za mě 10párů a nic se neděje...
Dobrý a větší měnič ani u hlubokých basů není automaticky to stejné, větší nerovná se nutně lepší výsledek.
Nedávno jsem poslouchal Ellipticor A50 které mají 15“ velký basový měnič ve 140 litrové basreflexové skříni , který je navíc technicky velmi sofistikovaný a nejdražší co znám. Když pan domácí k tomu zapnul nízko říznutý aktivní subwooref s 10“ baskákem tak to zvuk jasně v nejnižší oktávě vylepšilo.

To, že by měl být subwoofer stejný měnič, nebo mít ze stejného materiálu membránu je úplná hloupost.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

svlastiks píše: 10 říj 2024 07:13
NA-Noble Audio píše: 09 říj 2024 22:25 Zesilovač by musel mít možnost pustit signál do subwooferů a zároveň mít aktivní vyhybku která by odřízla z jeho výkonových kanálů krmící hlavní bedny hluboké basy.
Nikoliv zesilovač, ale reprobedny. Ty repro by měly mít dvoje svorky, spodní odpojit co je na lowpass. Pak subwoofery v páru zapojit klidně do stejného zesilovače do B. Poslední dobou je to v módě, že se dává repro na přípravu biwiring. Pokud se odpojí spodek, může se nahradit subwoofery v páru, spodní propust by měla být cca to záleží od firmy 250Hz, jestli tam má 400Hz, tak má dotyčný smůlu. To asi nebude pravidlo. A pak člověk zjistí, že si koupil hrozný subwoofer se strašnými měniči, co to spodní pásmo kvalitně nepokryje jako jeho reprák, bude to sice dunět, ale nepozná tóny kontrabasu od filmového hřmění a hodí to ze skály. :lol:
Správně uvádíš, že klasické bedny 3p mají dělicí kmitočet pro basáky nejčastěji 200-400Hz. Takže když ze zesilovače napojíš jen vrchní reproterminály, tak hlavní bedna bude hrát až o těch 250-400Hz. Ale subwoofery mívají horní mez vestavěných aktivních vyhybek kolem 150Hz. Takže to zapojit jak doporučuješ je hloupost. Navíc subwoofery je optimální používat na ty úplně nejnižší frekvence, takže pod 60Hz. K tomuto jsou vymyšlené i konstruované, ne k tomu aby nahrazovaly celé basové pásmo z hlavních beden.
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

NA-Noble Audio píše: 10 říj 2024 09:28 Správně uvádíš, že klasické bedny 3p mají dělicí kmitočet pro basáky nejčastěji 200-400Hz. Takže když ze zesilovače napojíš jen vrchní reproterminály, tak hlavní bedna bude hrát až o těch 250-400Hz. Ale subwoofery mívají horní mez vestavěných aktivních vyhybek kolem 150Hz. Takže to zapojit jak doporučuješ je hloupost. Navíc subwoofery je optimální používat na ty úplně nejnižší frekvence, takže pod 60Hz. K tomuto jsou vymyšlené i konstruované, ne k tomu aby nahrazovaly celé basové pásmo z hlavních beden.
No a já tvrdím, že to je právě na to připojení subwooferu, nikdo nepochopil na co ten biwiring je, já říkám, je to na odpojení bedny jako vrchu a následné připojení subwooferu do sterea. Běžná bedna 3 pásmo má dělící pásmo 400Hz. Taková ale nemá biwiring. Ta co má ty dvoje svorky si dovolím tvrdit, že má dělící pásmo od 160Hz do 250Hz. :lol: Ona by to byla fakt sranda, kdybych na to příšel až já. A přitom ty repra jsou tady roky, desítky let... :lol:
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

6) Ulevení zesilovači hlavní sestavy JSEM JÁ NEPSAL. Přesto si někdo našel hůl.

2) Rád bych pánové viděl, kdo nechá basy hlavních beden a ještě šesti subů k tomu hulit naplno tak jako bez. Nevím kdo by tu basovou nálož se středy a výškami jako za oknem kdy mohl poslouchat. O bas se tedy podělí 8 měničů namísto dvou a každý z nich hraje zlomkem původního výkonu, takže plně platí.
SPaudio D1 > P1 > A400 > JBL 250Ti Jubilee
DSOTM

Příspěvek od DSOTM »

NA-Noble Audio píše: 09 říj 2024 22:25 2) Měniče hlavní sestavy si také hodně uleví, opět hrají s menší výchylkou a zkreslením lépe vyšší basy a celé středy.

Ano, přesně tak. Aktivní výhybka v digitální doméně + aktivní (s vlastním zesilovačem) sub.
V takovém případě platí všechny body 1 - 6.
Jiné řešení dnes nemá smysl, nenapadlo mě, že by se tu diskutovalo jiné řešení.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

svlastiks píše: 10 říj 2024 12:36 No a já tvrdím, že to je právě na to připojení subwooferu, nikdo nepochopil na co ten biwiring je, já říkám, je to na odpojení bedny jako vrchu a následné připojení subwooferu do sterea. Běžná bedna 3 pásmo má dělící pásmo 400Hz. Taková ale nemá biwiring. Ta co má ty dvoje svorky si dovolím tvrdit, že má dělící pásmo od 160Hz do 250Hz. :lol: Ona by to byla fakt sranda, kdybych na to příšel až já. A přitom ty repra jsou tady roky, desítky let... :lol:
Svlastik, Ty mě bavíš, tos přišel kde na to, že bi-wiring mají jen 3p bedny s děličkou nízko?
Naopak, je tu mnoho vysokého highendu kde je dělička basáků subwooferově nízko a ty bedny mají jen jedny přípojné reproterminály. Z hlavy bezpečně to tak mají Wilson Audio a Estelon.
Konkrétně Wilson Audio Sasha V má děličku kolem 180Hz, Estelon XB Diamond dokonce na 80Hz. Ani jedna značka nepoužívá dvojité reproterminály.
Naopak dvojté terminály má kdejaká 2p s děličkou 2-3kHz. Takže plácáš hrozné blbiny, sorry.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Pánové, RedBaron a DSOTM to se mýlíte, protože to co vy popisujete zde skoro nikdo doma nemá, takže se to ani nemůže probírat.
Já osobně takového člověka třeba neznám.
To oč šlo zakladateli tohoto vlákna jak jsem to já pobral, a o čem je 90% praxe mezi členy fóra je klasicky pojatá sestava, takže zdroj (CD, PHONO, STREMER) u digitálu s integrovaným, nebo externím DA převodníkem, analogové propojení do integrovaného, nebo děleného zesilovače a reprokabely do hlavních beden.
A řeší se, jestli ty hlavní bedny jdou kvalitně doplnit o nejhlubší basy použitím jednoho či více aktivních subwooferů. Takže otázka za mě stojí, jestli se dají ke klasickému systému dokonale naroubovat suby bez toho aby to nehrálo tak, že je v reprodukci vnímána přítomnost více spodku, ale působí to uměle, nesourodě a na kvalitě to nepřidá, ba naopak.
Vienna

Příspěvek od Vienna »

...a odpoved zni: da, pokud se dokonale sladi impulsni odezva (amplituda, faze a cas) v tom subbasovem pasmu v oblasti, kde se hlavni bedny a sub nebo suby prekryvaji. To nemas sanci udelat s aktivnim Class D nebo DRC subem vedle nebo za repro (treba ty prezentovane RELy maji latenci v radu desitek milisekund), vyzaduje to dost razantne oriznout hlavni bedny a moznost jit se suby hodne dopredu pred ne (idealne tak 3 m a vic) a pak fazovat a nastavovat latenci. Minimum budou suby dva, protoze s jednim udelate paradu jen nekde pod 30-40 hz, a to jeste v pripade, ze bude mit dostatecnou strmost filtru. Ted se muzete hlasit, kdo to tak ma.
Umisteni a nastaveni subu "beznym zpusobem" samozrejme pomuze taky, pokud je to udelane konzervativne, ale na vyse uvedene reseni si to nesahne. Klicove slovo je konzervativne. Vetsina lidi, co znam, chce sub slyset, kdyz uz ho ma, takze to prepali (prilis moc hlasite, prilis vysoko delicka).
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

[quote="NA-Noble Audio"

Svlastik, Ty mě bavíš...
Konkrétně Wilson Audio

Konkrétně Wilson Audio Pupett je dvoupásmovka se dvěma subwoofery v bedně. :D Takový podvod na lidi. Kde že hraje bas? V té vrchní dvoupásmovce. A ještě EISA...
DSOTM

Příspěvek od DSOTM »

Řešit to "klasickým" způsobem" už dnes nedává žádný smysl.
Pokud se má využít všech 6 výše uvedených výhod, je nutné do klasického řetězce zařadit digitální výhybku/DRC/převodník (pokud ten v sestavě není už jako externí přítomen). Což není problém.
Vše ostatní je kompromis.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

svlastiks píše: 10 říj 2024 15:50
Konkrétně Wilson Audio Pupett je dvoupásmovka se dvěma subwoofery v bedně. :D Takový podvod na lidi. Kde že hraje bas? V té vrchní dvoupásmovce. A ještě EISA...

Ty píšeš nesmysly a navíc formuluješ a skládáš věty tak chaoticky, že se přiznám bez mučení, že mam problém s plným porozuměním co chceš sdělovat.

Žádné Wilson Audio Pupett neexistují.
Wilson Audio-Puppy jsou pasivní subwoofery vyvinuté výhradně k doplnění stojanového 2p modelu WATT který vznikl v roce 1986. Nebyla to běžná stojanovka s průměrnou citlivostí a rozumným rozsahem na spodku jak jsme zvyklý. Byla to nadprůměrně citlivá záležitost, která za to platila malým basovým rozsahem (58Hz -3dB)
Proto k nim vznikly místo stojanů podstavné suby s dvěma 8" basákama. Následovalo postupně osm inkarnací sestavy WATT/Puppy.
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

Žádné Wilson Audio Pupett neexistují.

Sorry jako, wilson audio mi nestojí ani za námahu hledat takové názvy beden. Jen jsem upozornil, že si majitel kupuje bedny přes milion a místo basáků jsou tam subwoofery. A láme se to kolem 120Hz... čili slušný podvod. Když uvážím, že i ta samotná cenovka regálovek je na pováženou a kritiky neuznávaná. Ale zpátky k subwooferům. Prostá blbbost je dávat do regálovek dvojí svorky, alespoň by to mělo patřičný důvod. Je snad problém zapojit do výhybky pásmo pro 120Hz, ktery by se po odpojení svorky rozpojil? Vždyť ho ani nemuselo být nutné korigovat. To si zkoriguje majitel subwooferu potenciometry v něm...a stačilo dodat návod po odpojení přepojte a nastavte 120Hz a dle prostoru v místnosti upravte volume. Já že jsem blbej? Výrobci jsou kreténi...
Pavel M.

Příspěvek od Pavel M. »

NA-Noble Audio píše: 10 říj 2024 17:48
Wilson Audio-Puppy jsou pasivní subwoofery vyvinuté výhradně k doplnění stojanového 2p modelu WATT který vznikl v roce 1986...
Ty jo, to jsem netušil. Díky za info :thumbup:
Casea Lynx DAC ► Accuphase P-450 biamp Sroll Epigram ► Troels Gravesen-The Loudpeaker TL1
kabeláž: Kimber-KS3038AAI-Assoluto ■ Ansuz-D2
akustika: AVA ing.Daněk
el. sólo přívod ■ ExactPower EP15Sroll Purity Quantum ■ zemnění Diamond sound
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

svlastiks píše: 10 říj 2024 18:50 Žádné Wilson Audio Pupett neexistují.

Sorry jako, wilson audio mi nestojí ani za námahu hledat takové názvy beden. Jen jsem upozornil, že si majitel kupuje bedny přes milion a místo basáků jsou tam subwoofery. A láme se to kolem 120Hz... čili slušný podvod. Když uvážím, že i ta samotná cenovka regálovek je na pováženou a kritiky neuznávaná. Ale zpátky k subwooferům. Prostá blbbost je dávat do regálovek dvojí svorky, alespoň by to mělo patřičný důvod. Je snad problém zapojit do výhybky pásmo pro 120Hz, ktery by se po odpojení svorky rozpojil? Vždyť ho ani nemuselo být nutné korigovat. To si zkoriguje majitel subwooferu potenciometry v něm...a stačilo dodat návod po odpojení přepojte a nastavte 120Hz a dle prostoru v místnosti upravte volume. Já že jsem blbej? Výrobci jsou kreténi...
Jasně, že Ti to nestojí za námáhu hledat a studovat, jako mnoho dalšího co nevíš, protože nejsi nadšenec s letitou láskou k tomuto oboru.

Nemáš elementární znalosti o koncepci a návrhu reprobeden a nazýváš kretény ty, co je naopak mají a píšeš o podvodu, to je snad vtip, ne?
Jsme na High-end fóru, ne nějakém zájmovém fóru pro DIY konstrukce, takže zde dále nebudu rozvíjet proč u většiny 3p beden nejde dělat hodně nízkou děličku a nebudu Ti vysvětlovat jaké blbiny vymýšlíš.
Ani žádný můj 3p model reprobeden neměl děličku pod 200Hz a nepočítalo se tam s vynecháním basáku a jeho nahrazením externím aktivním subwooferem, a za kreténa se nepovažuju ani po přečtení Tvého příspěvku.

Svými příspěvky odporuješ minimálně dvěma bodům pravidel tohoto fóra.
Agilent

Příspěvek od Agilent »

Je to troll, nic víc. Jen provokuje a myslí si jak není vtipnej.
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

Re:

Nemáš elementární znalosti o koncepci a návrhu reprobeden a nazýváš kretény ty, co je naopak mají a píšeš o podvodu, to je snad vtip, ne?

Můžeš mi laskavě vysvětlit, na co je takova dvojitá svorka u regálového dvoupásma například B&W 805D4. Názorně přímo u dvoupásma. Když je podle tebe dělička na mnohem vyšších Hz. Tak buď je tu kretén výrobce, nebo je tu kretém prodejce, který fakt neví na co ty dvojí svorky jsou!
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

A wilson audio ten reprak je podvod na lidi misto basaku maji subbasaky, naroky na subbasy jsou mnohem mensi nez bas prodavat regalove repra s hodnotou tak do 300tisic s pasivnim subwooferem o dvou repracich za milion dveste je neskutecny podvod, takova znacka by si tady v cesku ani neskrtla...
aretax

Příspěvek od aretax »

Jasně, že Ti to nestojí za námáhu hledat a studovat, jako mnoho dalšího co nevíš, protože nejsi nadšenec s letitou láskou k tomuto oboru.

Jsme na High-end fóru, ne nějakém zájmovém fóru pro DIY konstrukce, takže zde dále nebudu rozvíjet proč u většiny 3p beden nejde dělat hodně nízkou děličku a nebudu Ti vysvětlovat jaké blbiny vymýšlíš.
Ani žádný můj 3p model reprobeden neměl děličku pod 200Hz a nepočítalo se tam s vynecháním basáku a jeho nahrazením externím aktivním subwooferem, a za kreténa se nepovažuju ani po přečtení Tvého příspěvku.

Svými příspěvky odporuješ minimálně dvěma bodům pravidel tohoto fóra.

Obdivujem Ťa, že na tie sprostosti dokážeš odpovedať. Toľko blbostí, ako je popísaných ešte asi nebolo nikde zverejnených.
aretax

Příspěvek od aretax »

Svlastiks píše:
Tak buď je tu kretén výrobce, nebo je

kretén ...(?) - že by si to bol Ty?
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

aretax píše: 11 říj 2024 05:46 Svlastiks píše:

Přidáváš se do řady k těm co neví, na co jsou dvojí svorky na repru? Tak to tě chválí se takhle veřejně zostudit!
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

A joo vlastně ty ani nevíš k čemu subwoofer je. Ale aspoň nějakou vědomost o dvojích svorkach bys znát měl. Že ten reprák je nachystaný na zapojení k subwooferu to Ti asi nedojde, protože ten kretén jsi Ty. Ale když mne bude zesmešňovat dokonce výrobce beden. Pak se nemůžu divit, ze ta dvojitá svorka není zavedeným pravidlem pro možné připojení subwooferu. Někteří výrobci tam dají nějakou atrapu a kdyby náhodou někoho napadlo odpojit spodek aby mohl zapojit subwoofer tak se ještě bude divit...
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

K čemu je na některých reprosoustavách vícero párů reproterminálů?
Proč to někteří výrobci používají? Někdy jsou i troje třeba u ATC, jak dobře vědí zdejší majitelé modelu SCM40.
Je to pro možnost si vybrat jestli takové reprosoustavy připojit klasicky jedním reprokabelem, nebo vícero, tedy Bi-wiring případně Tri-wiring. Proč? Protože to přináší zvukovou změnu, nebudu psát, že při použití vícero reprokabelů bude výsledek VŽDY lepší, protože tomu tak není. Zapojení Bi-wiring má své výhody ale i nevýhody. Nebudu se zabývat jejich výpisem ani vysvětlováním.
Druhý důvod použití vícero párů reproterminálů je realizace zapojení reprobeden Bi-amping (Tri-amping) kde je použit také zvýšený počet reprokabelů, ale i zvýšený počet koncových zesilovačů. Zde již bývá výsledek převážně lepší proti použití jednoho zesilovače a jedněch reprokabelů, ale není to také úplná samozřejmost.
Takže nikdy to nebylo zamýšleno jako možnost odpojovat basák a nahrazovat ho aktivním subwooferem. Ale existují bedny u kterých to udělat půjde, jsou to ty případy s hodně nízkým dělením mezi basákem a středobasákem u 3 a 4p beden o kterých jsem psal výše. Ale výrobce s tím nepočítal a ani neznám praktické příklady takového počínání.
Takže jsi v tomto objevitelem a vynálezcem a můžeš ten nápad prodávat majitelů Wisonů, Estelonů a dalších reprobeden s nízko dělenýma basákama, jistě po tom hned skočí. :thumbup:
Rothaudio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rothaudio »

Pavle

Je vidět, že je někdy těžké se dostat na úroveň vědomí ostatních diskutujících. Za mne klobouk dolů, že se o to pokoušíš.
Vzpomínám si na zvuk u tebe, úplně jiný než u ostatních. Je vidět, že děláš rád svoji práci.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Takovéto příspěvky jako tvoří svlastiks jsou dobré na trénink snášenlivosti a tolerance.
Ale jsou i takové, které se navážejí přímo do naší osoby nebo práce, to teprve je něco :smile:
Jestli si dobře pamatuju, tak tenkrát jsem tu měl ještě jenom malé Stone. Jestli to byl úplně jiný zvuk než jinde nevím, ale já byl spokojený.
aretax

Příspěvek od aretax »

svlastiks píše: 11 říj 2024 05:53

Přidáváš se do řady k těm co neví, na co jsou dvojí svorky na repru? Tak to tě chválí se takhle veřejně zostudit!
Ja sa veľmi hanbím. Ale na moju obhajobu viem, na čo sú šnúrky na topánkach, dokonca aj viem, na čo sa používa príbor...
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Vienna píše: 10 říj 2024 15:41 ...a odpoved zni: da, pokud se dokonale sladi impulsni odezva (amplituda, faze a cas) v tom subbasovem pasmu v oblasti, kde se hlavni bedny a sub nebo suby prekryvaji. To nemas sanci udelat s aktivnim Class D nebo DRC subem vedle nebo za repro (treba ty prezentovane RELy maji latenci v radu desitek milisekund), vyzaduje to dost razantne oriznout hlavni bedny a moznost jit se suby hodne dopredu pred ne (idealne tak 3 m a vic) a pak fazovat a nastavovat latenci. Minimum budou suby dva, protoze s jednim udelate paradu jen nekde pod 30-40 hz, a to jeste v pripade, ze bude mit dostatecnou strmost filtru. Ted se muzete hlasit, kdo to tak ma.
Umisteni a nastaveni subu "beznym zpusobem" samozrejme pomuze taky, pokud je to udelane konzervativne, ale na vyse uvedene reseni si to nesahne. Klicove slovo je konzervativne. Vetsina lidi, co znam, chce sub slyset, kdyz uz ho ma, takze to prepali (prilis moc hlasite, prilis vysoko delicka).
Ano :thumbup: to by bol ideal. A teda este trafit vzajomne umiestnenie repro a subov, tak aby sa nejake rezonancie neznasobovali, ale vynulovali. A ako bonus, samozrejem sa sub prekryva z basreflexom, aby to nebolo take jednoduche.

Ale nastastie - pod tych 100Hz tam uz to ucho zacina byt take tolerantnejsie, ci uz vo FR alebo aj co sa tyka napr. group delay. Nastastie, inac by sa asi 95% klasickych zostav nedalo pocuvat - v normalnych miestnostiach nie su vynimocne rozstrely 20dB medzi peakmi, zvonenie kludne aj do 1s, group 200ms na spodkoch - a musi to byt uplny pruser, aby to niekomu fakt vadilo.

Pocul som zopar zostav stereo + rucne naladene suby. Casto to bolo lepsie ako repro bez subov, ale skutocne dobre to nikdy nebolo. Ked sa do toho zapocuvas, tie suby tam vzdy trcia. Mozno ani nie co sa tyka amplitudy, ale chyba tam taky ten PRAT. Casto to je take ako stare nemecke bedne typu Qadral a pod - taky ten pomaly tupy bas, ktory viac mlaska, ako rychlo striela.

Vzdy si bolo treba pomoct elektronikou.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
svlastiks

Příspěvek od svlastiks »

Zdravím, dostal jsem ban a tak se po nějaké době zde musím všem omluvit za své špatné vyjadřování. A taky za moje obrovské omyly na to jak se připojuje subík. K subwooferu mám úctu a vytáčí mne to a vadí mi jak se k němu prostě nakládá. Ale po výstavě jsem konečně pocítil, že to opravdu s těmi subíky alespoň někdo vzal opravdu vážně. Zejména YG Acoustic a Dream Audio. Mockrát jim děkuji alespoň za ten přesný poslech už od hranic slyšitelnosti a tak jak si to opravdu představuji já a předvedli to tak.
Taky jsem si poslechl 3xREL do páru a takhle přesně si představuji, že takhle to myslí všude jinde a je to fakt strašný zvuk. Protože tohle je přesně to co říkávám, to není hudba, to je dum dum dum a hu hu hu. Takhle to vůbec nemá být a že je to celé špatně.
Každopádně velmi děkuji za Dream Audio alespoň za pár minut toho skvostného přednesu i přesto, že žebříček v repru jim přidělil ošklivé 8. místo...
Subwoofer musí být nenápadný a zároveň nepostradatelný, je to jen další pásmo spojující ostatní a pokračující tam, kde basák zvuk nezvládá a k dokonalosti se blíží až k 0Hz a navíc díky nové technologii dokáže zesílit hudbu tak aby hudba obživla, dýchala, rytmycky tepala v rytmu tlukotu srdce hudebníků.
lubin

Příspěvek od lubin »

Taky přidám něco trochu k tématu. Mám zapojený jen 1ks subu s děličkou na 38Hz se strmostí 24dB/oct. a velmi citlivě doladěnou fází a hlasitostí. V reprodukci sub není slyšet nikdy jako samostatný prvek. Hrábne si jen tam, kde Magnepany nedosáhnou a do zbytku se neplete. Do karet mi ale hraje dobré akustické prostřední a zejména i to, že Maggies v určitou chvilku klesají také poměrně strmě dolů, takže se se subem překrývají jen ve velmi krátkém pásmu. Ladění trvalo po chvilkách asi dva týdny, subbas nelze lokalizovat, jde jen už mírně cítit a krásně prohloubí už tak velmi dobře hlubokou scénu Magnepanů. Takže sumasumárum...u mne je jen 1ks, s velmi nízkou děličkou, vysokou strmostí a nepřehnanou hlasitostí.
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Holo May DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
samcus

Příspěvek od samcus »

lubin píše: 04 dub 2025 18:53 Taky přidám něco trochu k tématu. Mám zapojený jen 1ks subu s děličkou na 38Hz se strmostí 24dB/oct. a velmi citlivě doladěnou fází a hlasitostí. V reprodukci sub není slyšet nikdy jako samostatný prvek. Hrábne si jen tam, kde Magnepany nedosáhnou a do zbytku se neplete. Do karet mi ale hraje dobré akustické prostřední a zejména i to, že Maggies v určitou chvilku klesají také poměrně strmě dolů, takže se se subem překrývají jen ve velmi krátkém pásmu. Ladění trvalo po chvilkách asi dva týdny, subbas nelze lokalizovat, jde jen už mírně cítit a krásně prohloubí už tak velmi dobře hlubokou scénu Magnepanů. Takže sumasumárum...u mne je jen 1ks, s velmi nízkou děličkou, vysokou strmostí a nepřehnanou hlasitostí.
Lubine, a zkus ty suby dva. Zapojené každý zvlášť na jeden stereo kanál. A uvidíš ten velký rozdíl ve vnímání prostoru !
Je to spousta chytání rozumů ( hlavně ze zahraničí ), zkoušení, měření, přesouvání a znovu a znovu poslouchání. Ale stojí to za to !
U mě největší změna od výměny reprobeden.
lubin

Příspěvek od lubin »

Samcus, tomu co píšeš věřím a rozumím. U mne je to momentálně o tom, že na druhý subik nemohu odložit finance. Ale jak jsem psal, delicku mám na 38hz a když sub pracuje, tak nejsem schopen určit jeho pozici. Nic není dokonalé. Slyšel jsem mnoho dražších sestav hrát mnohem méně dobře a zábavně, tedy pro mé uši. Momentálně si hrají s HFT transducery a to mne dost baví. Také umí kouzlit s prostorem. Ale to patří do jiného vlákna.
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Holo May DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
Odpovědět