Čištění audio konektorů - způsob/prostředky
- Dieter Burmester
Re: Prostředky na čištění audio kontaktů
To jo, ten alkohol z dechu vycisti vse =))
Dieter Burmester
Čistenie konektorov
Zdravím...väčšina hifistov si je určite vedomá faktu, že čistota konektorov, či už RCA, XLR, repro, power a pod. má veľký význam. Na konečnom výsledku po vyčistení je zmena vo zvuku výrazne počuteľná. Ja používam isopropylalkohol a čistiace tyčinky, sú to drôtiky obalené bielou textíliou, z jednej strany tenšie, na opačnej o niečo hrubšie (tie boli pribalené k prípravku Kontak Audio, dá sa nimi pekne vyčistiť hlavne vnútro XLR konektorov, sú naozaj veľmi šikovné, avšak po nejakej dobe, používaním, už dosť zodreté, teda hľadám vhodnú alternatívu. Mnoho ľudí používa vatové tyčinky, sú lacné, bežné zohnateľné, avšak zaujala ma jedna informácia a to, že pri kontakte s isopropylalkoholom sa v nich rozpúšťa nejaké bio svinstvo a to asi nebude dobré, keď chceme mať konektor dokonale čistý. Takže som trošku pátral na nete a objavil tieto čistiace tyčinky, cena primeraná, vyrobené v Japonsku, vyzerajú prakticky.
https://www.texnetshop.sk/cistenie/cist ... bal.-50ks/
https://www.texnetshop.sk/cistenie/prec ... -bal.-5ks/
Zaujímal by ma názor skúsených, alebo rada, či sú uvedené tyčinky vhodné, alebo čím by sa kontakty dali čistiť čo najefektívnejšie. Ďakujem.
https://www.texnetshop.sk/cistenie/cist ... bal.-50ks/
https://www.texnetshop.sk/cistenie/prec ... -bal.-5ks/
Zaujímal by ma názor skúsených, alebo rada, či sú uvedené tyčinky vhodné, alebo čím by sa kontakty dali čistiť čo najefektívnejšie. Ďakujem.
Re: Čistenie konektorov
My (astronomové) potřebujeme mít optiku extrémně čistou a běžně čistíme isopropylem a vatičkou a pak oplachujeme destilovanou vodou. Nevím o tom, že by tento postup zanechával nějaké stopy.
Nespomenul som v mojom príspevku optiku, reč bola o konektoroch, ja do nich destilovanú vodu nelejem, tak asi astronóm nie som.
Tiez ma zaujala, respektíve zaskočila informácia o tom, ze vata úcinkom IPA niečo na povrchu zanechá. Tak neviem, pýtam sa, snáď sa dozviem viac.
Myslim, že keď do HE človek natrieska toľko prachov, tak aj čistenie by malo mať nejakú úroveň.
Tie linky boli ako námet, alebo snaha na názor.
Tiez ma zaujala, respektíve zaskočila informácia o tom, ze vata úcinkom IPA niečo na povrchu zanechá. Tak neviem, pýtam sa, snáď sa dozviem viac.
Myslim, že keď do HE človek natrieska toľko prachov, tak aj čistenie by malo mať nejakú úroveň.
Tie linky boli ako námet, alebo snaha na názor.
Já to myslel tak, že když se konektor očistí isopropylem a poté otře destilkou tak by to mělo být v pohodě.
Ale slepí prý zase dobře slyšej… =))
Re: ČISTOTA KONEKTORŮ
Isopropyl.. .já jsem už víckrát po otření isopropylem ještě při zaschnutí viděl vytvořivší se tenký povlak (lehce matný). Proto po otření isopropylem ještě lehce přeleštím papírovou utěrkou/ubrouskem na sucho, abych tento "film" sundal.
Např. u vidlice to jde snadno.

-
Zajímalo by me jak se čistí XLR konektory, hlavne samice.
Naneseš čisticí tekutinu na samce a pak částečným zavedením do samice a pravidelnými rytmickými pohyby, provádíš očistu samice. Puristé se snaží dodržet i rytmus nejčastěji pouštěné skladby pro správné nakalibrování.
Naposledy upravil(a) Frogyman dne 03 led 2022 17:27, celkem upraveno 1 x.
TT:Oracle,Garrard,Technics; TA:Glanz,Graham,FR64S,Thomas Schick; Přenosky:MySonicLab,SPU,Ortofon,Miyajima,Denon; Železo:Brinkmann,SculptureA,Consolidated,EAR,TRON,PRIMARE; Repro:Xavian; BIŽU:GMG,Furutech,AQ,Townshend,VDH,Balkan,Čajna
Zkus tyčinky na čištění dýmek.
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
Ja pouzivam origo mycku od Nordost, s izopropylem. Pak jak pise kychtax - jeste lehce prelestit hadrikem...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nedalo mi to a zkusil jsem jednoduchý testík: Vyčislil jsem isopropylem (99,9%) důkladně kousek skla a pak na malý omezený vyčištené plochy stříkl rozprašovačem trochu isopropylu. Po chvilce se odpařil a nebylo možno poznat místo, kam jsem jej dal. Žádné viditelné residuum nezůstalo.kychtax píše: ↑03 led 2022 12:54 Isopropyl.. .já jsem už víckrát po otření isopropylem ještě při zaschnutí viděl vytvořivší se tenký povlak (lehce matný). Proto po otření isopropylem ještě lehce přeleštím papírovou utěrkou/ubrouskem na sucho, abych tento "film" sundal.Např. u vidlice to jde snadno.
Jestli Ti tedy po zaschnutí isopropylu zůstane povlak, pak máš buď znečištěný isopropyl anebo je to ještě pořád zbytek nečistot z konektoru.
Já po očistění konektorů isopropylem aplikuji DeoxIT Gold. Akorát mi zrovna došel, tak přemýšlím, kde sehnat nový, ale trochu tápu který.
Myslím, že to, co potřebuji je 100% varianta bez čistící složky a se štětečkem - například tento, který nemůžu nikde v ČR sehnat. V ČR je k mání tohle, což podle označení "G100L" je stejná látka v jiném balení, ale mate mne popis: "DeoxIT D5S-6P CAIG čistič kontaktů made in USA. Vynikající kvalita. Zlepšení vodivosti a mazání plastových a uhlíkových faderů".
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
Mě to napadlo taky, že jsem tam zanesl něco já. Ještě možná svinčík ze štětečku nebo z hadříku. Vše samozřejmě na pohled čisté/neznečištěné. Díky za tento test
.

Zde sem nasel protfolio vyrobce takze by meli vozit vse https://www.digikey.cz/cs/products/filt ... gAytJ%2BoA
Bedny: Aurum Cantus V3M, Zesilovač: BC Acoustique EX362D-casea, Převodník: ,Casea Lynx MK II
Cd přehrávače: Denon SACD 2000
Kabely: Viablue,Furutech,Audioqest,Chord,Lessloss
Ethernet: Chord + Viablue
Filtrace: RDacoustic
Cd přehrávače: Denon SACD 2000
Kabely: Viablue,Furutech,Audioqest,Chord,Lessloss
Ethernet: Chord + Viablue
Filtrace: RDacoustic
@zatty: Moc děkuji 

Ahoj borci,
poradíte mi, čím čistit stříbrné konektory?
Díky
poradíte mi, čím čistit stříbrné konektory?
Díky
Audio Research Reference 80S, Meitner MA3, Avantgarde Acoustic UNO fino XD, NuPrime CDT-8 Pro
Já čistím všechny konetkory isopropylem
ProAcResponseD30
CanorTP106VR+KT88,Oppo105DCasea mk2+lineární zdroj,ProJect The Classic Renown tunning,Pioneer PL12D,Canor TP 206+,Canor PH2,EAT Jo No 8,SPU,Furugescu
MCH+:ProAc response center,MA RXFX silver,Primare 30.5
CanorTP106VR+KT88,Oppo105DCasea mk2+lineární zdroj,ProJect The Classic Renown tunning,Pioneer PL12D,Canor TP 206+,Canor PH2,EAT Jo No 8,SPU,Furugescu
MCH+:ProAc response center,MA RXFX silver,Primare 30.5
Izopropyl ale neřeší oxidaci na povrchu konektorů. V případě kvalitních konektorů je to skoro bezpředmětná diskuze, avšak po 20 letech to může být problém :D
- Jano hifista
Pouzíva niekto tento pripravok.Okrem cistenia zaistuje aj dobru vodivost.
www.tophudba.sk/furutech-nano-liquid-3700
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, wireworld electra 7, wireworld silver eclipse XLR, SOtM pCBL-SS8-F.
- Mark Levinson
- Administrátor
Re: Čištění audio konektorů - způsob/prostředky
(Edit by ML)
Sloučil jsem pár vláken na stejné téma, ať to máme pohromadě.
Sloučil jsem pár vláken na stejné téma, ať to máme pohromadě.
Mark Levinson
...já. Nutno časem obnovovat...Jano hifista píše: ↑09 bře 2025 09:04 Pouzíva niekto tento pripravok.Okrem cistenia zaistuje aj dobru vodivost.
- Jano hifista
Ake rozdiely si badal vo zvuku,ked si to vycistil tym pripravdkom ?
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, wireworld electra 7, wireworld silver eclipse XLR, SOtM pCBL-SS8-F.
Osobně používám furutech -nano, když krimpluji metráž --- perfektní.
Jinak na čistění konektorů používám vodičku Bluehorizon nebo VDH --- , jednou za rok , rozpojím sestavu, všechny kabely proženu 24. hodin na Proburnu, poté použiji vodičku .
Jinak na čistění konektorů používám vodičku Bluehorizon nebo VDH --- , jednou za rok , rozpojím sestavu, všechny kabely proženu 24. hodin na Proburnu, poté použiji vodičku .
- zappa - Mecca studio
Poradíte, čím čistíte nerez části komponentů, aby to nezanechávalo fleky a skrvny?
Clarisys Studio plus + Aries Cerat Impera II Reference + Ianus Essentia + kassandra + Pachanko MINI SE + HELEPOLIS,Sroll Purity Quantum filtrace, + 2x SoTM + Ediscreation LPS, PI audio , Diamond sound zemnění https://mecca-highend.cz/
Vlhký hadřík a ihned vysuším/vyleštím optickou utěrkou. Případně použiji isopropyl.
Mne sa osvedcilo cistit bezvlaknovymi kuchynskymi hubovymi utierkami na vlhko (poriadne vyžmýkané)
taketo nieco:
https://www.xobaly.sk/hubova-utierka-5ks--cena-za-5ks/
Ak su mastne odtlacky prstov jemne vyplachane v teplej vode s trochou kuchynskeho saponatu (Jar, Pur…).
Jednak tak zotries odtlacky a prach a zaroven to neposkriabe povrch (mikro skrabance) ako na sucho.
Mozes pripadne este hned este kym je povrch vlhky prelestit makkou mikrovlaknovou utierkou. Nie je to však vačšinou nutné a aj tak je povrch bez čmúh
taketo nieco:
https://www.xobaly.sk/hubova-utierka-5ks--cena-za-5ks/
Ak su mastne odtlacky prstov jemne vyplachane v teplej vode s trochou kuchynskeho saponatu (Jar, Pur…).
Jednak tak zotries odtlacky a prach a zaroven to neposkriabe povrch (mikro skrabance) ako na sucho.
Mozes pripadne este hned este kym je povrch vlhky prelestit makkou mikrovlaknovou utierkou. Nie je to však vačšinou nutné a aj tak je povrch bez čmúh
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Canor AI 1.20>Marten Django XL
230V:Torus modif.,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
230V:Torus modif.,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
zappa - Mecca studio píše: ↑09 bře 2025 22:42 Poradíte, čím čistíte nerez části komponentů, aby to nezanechávalo fleky a skrvny?
.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mna by zaujimalo, ako vycistite miesta, kde sa nijako (resp. skoro nijako) nedostanete. Ako napr. Cinch vstup, alebo XLR vstup.
Skratka do dierok:-)
Skratka do dierok:-)
Spravny hifista nema ziaden kabel a komponent tak dlho, aby potreboval cistit kontakty.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Zkus tycinky na cisteni dymek.
- Mark Levinson
- Administrátor
Používám kapalinu značky Kontak, která je zmíňována v tomto vlákně v úvodu. V jejím příslušenství jsou pomůcky na čištění dutin a dírek kontaktů.
Zde odkaz:
https://www.kontakaudio.com/products/kontak-fluid
Mark Levinson
...ano, to jsou právě ty tyčinky na čištění dýmekMark Levinson píše: ↑11 bře 2025 14:25Používám kapalinu značky Kontak, která je zmíňována v tomto vlákně v úvodu. V jejím příslušenství jsou pomůcky na čištění dutin a dírek kontaktů.
Zde odkaz:
https://www.kontakaudio.com/products/kontak-fluid

Páni, asi neodolám a - na staré kolená - asi zrealizujem svoje prvé čistenie kontaktov, aj hľbkové