MONITOR AUDIO GOLD 300

Diskuze o reprosoustavách.
Odpovědět
Vlado222

MONITOR AUDIO GOLD 300

Příspěvek od Vlado222 »

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Re: MONITOR AUDIO GOLD 300

Příspěvek od NA-Noble Audio »

Vlákno je o původním modelu, mě se do rukou na modifikaci dostala novější varianta GOLD 300 5G .
Takže tento příspěvek bude takové nahlédnutí pod sukně těchto krásek. Tato varianta 5G se od té původní liší vlastně docela hodně, protože nejde jen o nějaké lehčí vylepšování, ale jsou použité komplet jiné měniče. Původní model má na spodku 2x 6,5" střed je 4" a na výšku protáhlý páskový výškáč. Zde má skříň větší objem, basáky jsou 2x8", střeďák 2,5" a malý páskový výškáč. Tedy basáky velikostí narostly a střeďáky a výškáče se naopak zmenšily.
Co se na těchto bednách dá hodnotit jako luxus je klavírní lak a pro můj vkus mají velmi pěknou dýhu Ebony. Designově se mi libí. Velká mimořádnost beden této značky je způsob uchycení měničů do skříní. Ty totiž nedrží šrouby na přírubách jak je běžné, ale závitové tyče prošroubované do segmentů na zadní části magnetů basových měničů a na komoře pro středy a výšky.
Jako člověku, který repro měniče hodně studuje se mi svou technickou stránkou basáky poměrně dost libí. A basová část zvuku těchto beden je také ta, ke které v podstatě nemám větších připomínek v dané ceně beden.
Vyhybky jsou klasika velkosériové ekonomické výroby, dá se říci, že o moc levněji by to už udělat nešlo. Kabeláž je také klasika, tedy dvojilinka 2x1,5mm2 v PVC izolaci, v tomto případě je měď postříbřená. Pájené spoje kabelů jsou jen na plošňáku vyhybek, ostatní spoje jsou tradičně nástrčné fastonové což výrazně zjednodušuje a zrychluje výrobu. Fastony jsou na místě spoje kabeláže s měniči, pak je ještě kabeláž přerušena na výstupu středovýškové komory aby šel tento segment ve výrobě pohodlně instalovat a nakonec jsou fastony ještě u přípojných reproterminálů bedny. Tam jsem odhalil segmenty z magnetického materiálu !, takže se jedná o poniklovanou ocel. Komora pro středový měnič je parádní hliníkový odlitek a zakrývá i výškový reproduktor. Zjistil jsem, že je tato komora nedostatečně vytlumena akustickým materiálem, který byl navíc neoptimálně umístěn.
Takže prostoru pro zlepšování je u těchto beden velký.

Kromě výměny pro zvukový výsledek klíčových součástek ve vyhybkách pro středy a výšky jsem i zvyšoval hlasitost výškového měniče. Úprava dále zahrnovala lepší výtlumení středotonové komory, částečnou výměnu kabeláže a zrušení všech nástrčných spojů včetně výměny železných segmentů u reproterminálů, takže jsou nyní všechny spoje pájené.

1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
http://www.noble-audio.webnode.cz
Noble Audio Galaxys, Lindemann CD1SE, Sroll Rhythm, Noble Audio Stonehenge
lachim

Příspěvek od lachim »

NA
Pavle, zajímavé. Skvělý počin.nrád jsem si přečetl a pokochal se fotkami. Díky!
Tady se skrývá ohromný potenciál pro všechny komerční bedny.
Škoda, že jsou pak takové bedny těžko prodejné. Respektive to nasazení nikdo neocení
(ale pochopitelné)
Ale osobně bych šel touto cestou také. A znovu.
Škoda zabít potenciál skvělé truhlařiny a kvalitních měničů.
Ať se daří tvému brandu.
NA-Noble Audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NA-Noble Audio »

Buď zdráv lachime, díky.
Potěšilo mě, že jsi se zde zase po delším čase mihnul a zaujal Tě zrovna můj příspěvek.
Z jakého ohledu by měly být vytuněné bedny špatně prodejné?
Kdo chce z jakéhokoli důvodu bedny v původním stavu, ten samozřejmě nepadá jako zájemce do úvahy. Kdo chce dané bedny koupit co nejlevněji, ten také ne. Ale v ostatních případech problém nevidím.
Zabývám se úpravami patnáct let a vím o třech případech zrealizovaných prodejů mnou upravovaných beden a ve dvou případech jsem se o proběhlém prodeji dozvěděl od nových majitelů kteří mě vyhledali aby se podělili o jejich spokojenost.

Problémy s prodejem, tedy s prodejní cenou do které se prodávající snaží promítnout i náklady na úpravu můžou být v případech, kdy tuning obnášel procentuelně vysokou hodnotu vůči maloobchodní ceně beden. Případ dotyčných Monitor Audio obnášel méně než 20% jejich ceny. A až budou jednou k prodeji, tak se určitě najde někdo, kdo bude přesně vědět, proč upřednostní právě tento pár, a bude ochoten něco připlatit nad rámec bazarových cen tohoto modelu.
http://www.noble-audio.webnode.cz
Noble Audio Galaxys, Lindemann CD1SE, Sroll Rhythm, Noble Audio Stonehenge
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

20% z ceny pri tychto repro nie je vysoka ciastka za material aj pracu s upravou. Myslim dobra investicia majitela.
Co som pozeral tak suciastky co mam original od vyrobcu vo vyhybkach (komplet Mundorf), by vysli na cca 2500-2800,- Eur (pre obe bedne). Nie je to vobec zanedbatelna ciastka, naklady len na kvalitne suciastky vo vyhybkach.
Ja osobne by som s kvalitne a odborne upravenou bednou problem nemal, naopak.
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Pass Labs Int30>Marten Django XL
230V:Furutech,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

oprava: pardon cena co som uviedol mala byt polovicna cca 1300-1400,- Eur. Nic to nemeni na ostatnom
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Pass Labs Int30>Marten Django XL
230V:Furutech,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Odpovědět