Toslink

Diskuze o kabelech.
Odpovědět
rimidalv

Toslink

Příspěvek od rimidalv »

Tip na kvalitní optický kabel?
Ideálně sklo?
Díky.
rimidalv

Re: Toslink

Příspěvek od rimidalv »

Díky za tip.
Vyzkouším.
phenom

Příspěvek od phenom »

Práve som ho objednal, cez týždeň snáď dorazí, som zvedavý na prínos 😏.
Electrocompaniet ECI 6DX
F&F SN-270 AMT
Cardas
Power - Clear Beyond / XL
Power / Speaker - Clear Reflection
LAN - Clear
IsoTek V5 Sigmas / Uni 16
SOtM sNH-10G, sPS-500 Full Upgrade
AAI Maestoso2 LAN
Nordost QRT QB4MKII
Qobuz
Roterring,Vicoustic
lubin

Příspěvek od lubin »

Vyzkoušel jsem několik optických kabelů včetně poměrně dražších složených z několika set skleněných vláken. Zvukově nejlépe mi vždy "vyšla" nějaká průměrná Hama, myslím, že nebyla ani ze skla. Ten stejný typ už není na trhu, takže nemohu postnout odkaz, ale zkus si ji také objednat (současnou levnou Hamu) a pak dej vědět, jak dopadlo srovnání. Stojí to pár kaček a mne by to zajímalo také.
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Audio GD R7He mk3 DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
tomashr

Příspěvek od tomashr »

Podle mne u optiky víc záleží na tom, jak dobře to je připojeno ke konektoru (rovně, provedení zakončení, atd.) než na typu světlovodiče. Na pár metrů (či někdy u audia dokonce jen desítek cm) problém s útlumem ve vodiči prostě není naprosto žádný, zmrvené připojení ale může být dokonce i exaktně měřitelné, ani se nemusí jít do žádné "audio duchařiny". A popravdě mám blbý pocit, že u těch skládaných kabelů z mnoha vláken je potenciál na chybu spíš větší než u jednoduchého. Ale víc komentovat nechci, popravdě optický Toslink mám doma jen jeden u poměrně nenáročného komponentu, tam se nemá co projevit a tak jsem nijak podrobně netestoval. Mám ale jistou praxi z datové optiky a ta mne vede na tu poznámku o konektorech...
dvader

Příspěvek od dvader »

Toslink (ale i RCA S/PDIF) nemají žádný mechanismus na opravu chyb přenosu, pouze detekci pomocí parity bitů.
Pokud dojde ke ztrátě nebo poškození bitů (např. kvůli ohybu optického vlákna, šumu, nebo špatnému spoji), přehrávač neumí opravit chybu a dojde k slyšitelnému artefaktu (např. kliknutí, lupnutí apod.).
Kvalitu propojení je tedy možné jednoduše rozpoznat…
dvader

Příspěvek od dvader »

U toho multivláknového bych se bál jitteru.
Světlo se rozdělí do mnoha různých vláken, principiálně mohou mít mírně rozdílné vlastnosti, a po spojení může dojít k časovému rozmazání hran signálu a klidně pokaždé trošku jinak.
phenom

Příspěvek od phenom »

Mam doma "obyčajný" Audioquest Cinnamon / Forest, takže budem mať s čím porovnať. Sám som zvedavý.
Electrocompaniet ECI 6DX
F&F SN-270 AMT
Cardas
Power - Clear Beyond / XL
Power / Speaker - Clear Reflection
LAN - Clear
IsoTek V5 Sigmas / Uni 16
SOtM sNH-10G, sPS-500 Full Upgrade
AAI Maestoso2 LAN
Nordost QRT QB4MKII
Qobuz
Roterring,Vicoustic