Helene vs Tambaqui

Diskuze o CD přehrávačích, transportech, DAC, room corrector apod..
Odpovědět
Vico26

Helene vs Tambaqui

Příspěvek od Vico26 »

Zdravim ve spolek!

Po hoooodne dlouhe dobe opet musim napsat, chci se totiz podelit o zkusenosti se skvelou masinu - prevodnik Aries Cerat Helen.

Kratka historie - digitalni retezec jsem zahajil v roce 2013 s Electrompaniet PD1, nasledne PS Audio PWD, nasledne Metrum Onyx. Jeste pred rokem jsem hral pres Grandinote Volta a byl jsem vcelku uz nekolik let spokojeny. Velky, dynamicky a muzikální zvuk. Jedina vec ktera me donutila ten prevodnik prodat bylo, ze jsem nedokazal rozchodit Roon. Takze jsem si poridil nejmensi Lampi - Amber 4 + Eversolo DM6. No to byl sok, kdyz jsem poprve slysel ten plochy zvuk. Barva nastroju katastrofa - kovove cinely nezneli vubec kovove. Poslech vubec nebavil. Vedel jsem, ze to musim rychle vyresit a ze problemem bude spis Eversolo. Pokukoval jsem po lepsim digi reseni, az jsem se rozhodl pro Tambaqui. Ale vedel jsem, ze musim vymenit take Eversolo, a vzal jsem rychle Hifirose 130, coz byla vcelku fajn synergie s Molou. Zvuk jsem si upravil pouzitim NOS lamp v Line magnetic, a hralo to vyborne. Paradni barva nastroju, biliony detailu, hluboky prostor s presne ukotvenymi nastroji s obroskou separaci. Audiofilni skladby (Celestial Echo) znely famozne. Skutecne lze analyzovat kazde souchnuti, vrznuti atd. Pritom basy jsou pevne jako skala a vysky maji perfektni rozliseni. Uplne me fascinoval dozvuk nastroju, protoze byl jeste delsi nez pres gramec (Transrotor), i kdyz malinko s mensim rozlisenim. Triangel na zacatku skladby “You look good to me” od O.Peterson Trio zahrala Mola temer stejne jako me nejkvalitnejsi LPcko od Analogue Production / Verve Records.

V poslednich tydnech se objevila moznost poridit si second hand AC Helene v CR, tak ji mam uz tyden doma :shh: . Jak vsichni vite, jsou to uplne jine svety s Molou. Helene ma vyrazne mohutnejsi zvuk, takze jsem musel vymenit opet lampy na cinske, ktere hraji presneji a min lampove, at to trochu skrotim. Nicmene, spodni fundament Helene je neskrotny, ale nastesti se mi to velice zamlouva. Basu je vyrazne vice, ale nejsou tak uderne a rychle jako Mola. Abych to upresnil, nikdy predtim jsem nemel tak mohutne basy ve sve sestave. Nastesti se mi tento zvuk velice zamlouva. V cem ma jednoznacne Helena navrch je tembr a absence jakehokoliv digitalniho digitalniho ruseni (glare?). Muzu hrat 3 hodiny v kuse na 90 db, a vubec se mi nechce snizovat hlasitost. Naopak, nejradeji bych to vyhrotil az mi prasknou bubinky :clap: Ani Mola nema ten vysloveny digital glare, jako u levnejsich prevodniku. Prave naopak, proti tomu je napriklad Eversolo digitalni sumitko (vysilacka) - nechapu ten hype :roll: . I ty nejvyssi tony jako cinely jsou na Mole krasne spojite a rozlisene. Bez jakehokoliv ruseni. Vokaly postradaji jakekoliv zrneni. Nicmene pri prechodu na Helene je prece jen slyset, ze je to jina technologie.
Dalsi silnou strankou Helene je tembr instrumentu a vokaly. Je to fakt hodne realisticky. Neumim si predstavit, ze by hluboke tony piana hrali vice "pianovite". Nicmene, cinely a podobne vysoke tony nemaji dozvuk ani rozliseni, ktere jsou tak skvele s Molou. Ale stredy jsou podle meho nazoru o kus realistickejsi prave na Helene.
Co se tyce prostoru, tak tohle je velice zajimave porovnani. Kym s Molou sedite uprostred hlediste a mate dokonaly prehled o tom, co se na jevisku deje, az do posledniho clena zboru, tak Helene vas posadi do 1. rady, a to doslova. Bubenik hraje bubnove solo 2 metry od vasi zidle, v podstate soukrome jenom pro vas. Spevacky se predhani at si muzou stoupnout co nejblize k vam, az mate pocit, ze by vam nejradeji celou pisnicku naseptali do ucha. Dale, s Helene se nektere zvuky objevi jenom tak z niceho nic pred vama, nebo ze strany, takze je to hodne "spooky" zazitek. Ale musim uznat, ze Mola je bliz k realite co se tyce velikosti a proporci. Navic boduje take v podani hloubky sceny. Na nektere instrumenty, byste nejradeji sahly po divedelnim kukatku :-) Tezko rict, co je lepsi, asi podle gusta kazdeho... Celkova sirka sceny se mi nezda moc rozdilna.

Kdybych to mel shrnout v bodech:
Mola:
- lepsi prokreslenost a vybusnost basu
- dokonaly proporce a podani prostoru
- lepsi prokreslenost vyssich tonu
- ocarujici dozvuky

Helene
- obrovsky, stavnaty zvuk s velice vyraznym, ale kultivovanym basem
- zvuk bez jakekoliv digitalni stopy
- navykovost celkoveho podani muziky
- 1.rada v hledisti - kdo by nechtel, byt co nejbliz ke svym oblibenym interpretum :-)

hezke vanoce vsem! (ja je jiz mam trochu predcasne)
Viktor
PS: takhle to slysim ja na moji sestave. Je mozne ze s jinymi komponenty, to bude vsechno hrat jinak
PS2: soucasna sestava je Vivid Giya G2 + Line Magnetic 508i
blesk666

Re: Helene vs Tambaqui

Příspěvek od blesk666 »

Vico: vdaka, viac takychto reportov, vyborne popisane, presne mam podla toho predstavu asi ake su rozdiely, vidno ze pocuvas hudbu a nie zvuky.
Uzivaj, Pekne sviatky
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Pass Labs Int30>Marten Django XL
230V:Furutech,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

vdaka! :thumbup: hej tiez castokrat cerpam inspiraciu z internetu. nemame moznost vsetko doma vyskusat.

este mna napada niekolko metafor ako vyjadrit rozdiel medzi tymito prevodnikmi:

1. lamborghini vs najluxusnejsi mercedes
2. elektricke husle Yamaha vs Stradivarky
3. el.piano Yamaha vs kridlo Bosendorfer

(urcite budete vediet, ktory je ktory :-)
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Jeste tedy par praktickych postrehu:
Mola ma perfektni interface, ovladani pres appku nebo ovladac. Nastaveni intenzity displaye a LEDek.
Polovicni rozmer a nadherny design.

Helene vazi 40kg a zabira hodne mista. Zapinani/vypinani vzadu u el.zasuvky. Fantasticky retro display s min.informaci. A vzkutku fantasticky “Art Deco” design. Jeste lepsi nez Electrocompaniet :thumbup: :clap:
Jiri

Příspěvek od Jiri »

Vico26
Překvapivá volba zesilovače, aspoň pro mě.
Silně vytuněný Line Magnetic 508i int. zesilovač jsem slyšel v ELFTON studiu a nebyl adekvátní ani k Elfton Vegas2.
Neumím si to představit s Vivid G2, které velmi dobře znám ze sestav 2 kamarádů , s Gryphon Diablo 333 a děleným Pilium zesilovačem.

Každopádně ať si spokojený se zvukem.
MSB DATA CD IV Sign. ->i2s Ansuz D2 eth. -> MSB DAC IV Sign. (Femto 77) -> Ansuz D2 XLR->MSB S200 -> Vivid B1 (Accuphase PS-1200+SR Grounding Block; Diamond Sound; Ansuz).
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Dekuji za komentar, Jiri.

Line Magnetic bych rad vymenil za neco co bude “Lepsi” (pro moje usi). Bohuzel, zatim se mi nic, alespon v normalni cenove hladine, nepodarilo najit. V podani prostoru nebo barevnosti stredneho pasma se nic ani nepriblizilo (Luxman 590, Pass Int30, a dalsi). Asi mi uplne nesedi tranzistorovy zvuk. Rad obetuju vybusnost a kontrolu basu pro prostor a barevnost.
Do hlasitosti 90db to zvlada LM s prehledem. Vic stejne nemuzu kvuli sousedum.
Tip na LM jsem prave dostal od Elftonu, s kterym hodne hifi konzultuji a jsem mu vdecny za vsechny rady :thumbup:
zappa - Mecca studio

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

Super detailní popis, udělalo mi radost, že uživatel napsal tak pozitivní reakci a jěště si dal práci objektivně vzebrubně popsat jak to v jeho sestavě slyší. ^:)^ Osobně si ovšem myslím, že Line Magnetic není adekvátní zesilovač k Heleně, a to Helena jasně odhalila. Pravidlo, že sestava bude hrát jako nejslabší článek se tady zcela potvrzuje. Mola k Line Magnetic proto pasuje lépe, znám to, měl jsem Molu. Po přepnutí na Lampizator Pacific zněla Mola trochu jako hračka. Je pravda že Pacific stál s top osazením elektronek 33 000e. No při porovnání Heleny, která je v podobné kategorii s Molou, byl Lampizátor Pacific o něco lepší, ale ten fundament Heleny tam takový nebyl, a přitom není Helena zdaleka tak závislá na elektronkách jako Pacific, to je důležitý fakt, který je potřeba zdůraznit!!! Mola šla z domu. Hrála výborně, byl to velký posun z předešlého Moon převodníku, to ano, a byl jsem nadšený, k Tannoy se hodila, rozsvítila prezentaci hudby a zpřesnila zvuk temnějších Tannoy, zvuk byl přirozený a reálný, rozlišení vynikající, doporučuji ho také. . Mola je prostě super převodník, který se ale nemusí líbit všem, někteří říkají, že hraje příliš tence, a některým se právě tohle může líbit. Předpokládám , že něco podobného se děje s Line Magnetic. Line Magnetic trochu přidává a Mola s tenčím zvukem vyrovnává rozdíl, přesto Helena i v tomto systému ukázala své kvality, nicméně je potřeba jít dál a zkusit k Heleně jiný, vhodnější zesilovač. Jaké tam máš kabely, můžeš prozradit?
Jěště bych ti chtěl poradit, když už jsem distributor Aries cerat. Zkoušel si nastavit bias na větší hodnotu, např na 250-260? Čím vyšší hodnota, tím je zvuk transparentnější a ubývá hmoty, v některých temnějších systémech to tak může vyhovovat. U mne je to naopak, preferuji nižší hodnoty biasu, méně transparentnosti, ale více středů a basů, ale ne na úkor rozlišení. Je to potřeba vyzkoušet, a nic to nestojí, je to jako drahá výměna elektronek, a to je super vlastnost, můžeš měnit zvuk dle preferencí a zdarma! Dej vědět co používáš za kabely, a díky za report. :thumbup: A gratuluji ke koupi super převodníku.
Clarisys Studio plus + SE-833 Challenge + Aries Cerat Impera II Reference + Helene + Pachanko MINI SE + HELEPOLIS,Sroll Purity Quantum filtrace, + 2x SoTM + Ediscreation LPS, AAI LAN, PI audio kabely, Diamond sound zemnění https://mecca-highend.cz/
lubos

Příspěvek od lubos »

Ja súhlasím s tým čo napísal Jiri a Zappa , tiež mam obdobnú skúsenosť , ale dôležité je že Vinco je spokojný so zvukom, užívaj .
Melco -> Antipodes -> Sroll -> Magico
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Dekuji Zappo! Jj pro moje usi je to pozitivni posun proti Tambaqui. Co de tyce kolecka - tak to jsem vubec nezkousel, jeste menit. Predchozi majitel tam vymenil lampy, a jeste bych mohl asi poridit lepsi pojistku…
Co se tyce kabelu, tak mam tyto:
https://www.alpha-audio.net/review/revi ... lations/3/
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Vico26: “ Tip na LM jsem prave dostal od Elftonu” Elfton ten svoj LM predava. Neviem k comu on dospel. Ked niekto spochybnuje vysledny zvuk na zaklade merani, tak ten LM uz preda len dost vyrazne meratelne skresluje (radovo az do niekolko %). Nie som zastanca riadit sa primarne meranim, ale toto je uz skutocne dost

Nie je to presne tvoj model ale kedze je to u dvoch modelov velmi podobne, nie je velky predpoklad ze to bude zasadnejsie ine:

https://www.stereophile.com/content/lin ... asurements

https://www.stereophile.com/content/lin ... asurements
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Pass Labs Int30>Marten Django XL
230V:Furutech,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Diky za tip!

Jj mame stejny, kupovali jsme v stejny cas - 5 let zpatky. Mereni ja neresim - nemam na to bunky :-) Bud me poslech bavi nebo ne.
Ale fakt be me zajimalo, ktery integrac by dokazal udelat stejny “magic” jako LM. Zatim bylo vsechno min o 2 rady mimo…
Elfton ted zkousi nejake zesiky, uvidime k cemu dospeje. Duveruju jeho usim :shh:
lubos

Příspěvek od lubos »

Vico26 píše: 21 pro 2024 20:45 Elfton ted zkousi nejake zesiky, uvidime k cemu dospeje. Duveruju jeho usim :shh:
Elfton, ale nemá Vivid bedne, ktoré sú podstatne náročnejšie a inak hrajúce ako Vegas2. Skús napr. ten Gryphon Diablo 333 o ktorom písal Jiri...
Melco -> Antipodes -> Sroll -> Magico
Vico26

Příspěvek od Vico26 »

Hlasim ze zmena biasu je velice efektivni. 250 bylo moc, puvodnych 225 jsem navysil tedy na 233, coz mi pripada idealni :thumbup: Timto lze rict, ze tento DAC je skutecne velice univerzalni ^:)^
Tony

Příspěvek od Tony »

Mal som možnosť počuť Heléne na štyroch rôznych zostavách a všade excelovala.
Za tie peniaze lepší prevodník nepoznám.
Tambaqui som počul na dvoch zostavách a bolo to pre nás dosť veľké sklamanie…
zappa - Mecca studio

Tony píše: 22 pro 2024 15:49 Mal som možnosť počuť Heléne na štyroch rôznych zostavách a všade excelovala.
Za tie peniaze lepší prevodník nepoznám.
Tambaqui som počul na dvoch zostavách a bolo to pre nás dosť veľké sklamanie…
Tony, a který dac byl lepší nezávisle na financích? Lampizator Horizon, Poseidion, Kassandra.....?
Clarisys Studio plus + SE-833 Challenge + Aries Cerat Impera II Reference + Helene + Pachanko MINI SE + HELEPOLIS,Sroll Purity Quantum filtrace, + 2x SoTM + Ediscreation LPS, AAI LAN, PI audio kabely, Diamond sound zemnění https://mecca-highend.cz/
Tony

Příspěvek od Tony »

zappa - Mecca studio píše: 22 pro 2024 18:02 Tony, a který dac byl lepší nezávisle na financích? Lampizator Horizon, Poseidion, Kassandra.....?
Za mňa určite Kassandra, potom Horizon. Poseidon som nepočul.
zappa - Mecca studio

Tony píše: 22 pro 2024 19:01
zappa - Mecca studio píše: 22 pro 2024 18:02 Tony, a který dac byl lepší nezávisle na financích? Lampizator Horizon, Poseidion, Kassandra.....?
Za mňa určite Kassandra, potom Horizon. Poseidon som nepočul.
Staršá recenze(prominte za strojový překlad), ale dle mého platná i na Helene, o to více na Kassandru, kterou bych moc chtěl. Na Tambaqui jsem už zapomněl.

5 000 / 5 000
V koníčku se věnuji na slušné úrovni více než 20 let a postupně jsem se zlepšoval. Některé věci mě trochu překvapily, hlavně to byl v průběhu let pomalý vzestup.

Hned při první písničce, kterou jsem hrál na DAC, mě to šokovalo. Bylo to velmi odlišné od toho, co jsem dříve slyšel nebo měl ve svém systému. Můj předchozí DAC byl Audio Note DAC 5 Special (cca 30 000 nový, můj byl použit), ale s měděnými kryty Duelund na linkové desce. Ten DAC byl do té doby to nejlepší, co jsem doma slyšel, nejbližší mému ‚ideálu‘. Zatímco jsem vlastnil tento DAC, měl jsem také CH Precision C1 na jednodenním demu, Chord DAVE, Lampizator Golden Gate (myslím, že to byla specifikace 2017), Naim CD555 (použitý příklad), MSB Platinum a různé další. Některé z těchto DAC udělaly některé věci velmi dobře, detaily, zvukovou kulisu atd. Ale vždycky jsem se nudil. Byl to opravdu jen DAC 5, který přitahoval mou pozornost po většinu tohoto období.

Vstupte do Berana Cerat Kassandra Ref II.
Tento DAC už nějakou dobu sleduji. Má některé designové nápady, které považuji za zajímavé, jako je Non Oversampling, vynikající čip AD1865 (ale 16 z nich), I/V stupeň využívající transformátory, stupeň zesílení lampy, výstupní transformátory. Má také velmi zdravý design gain stage se superelektronkou E280F od Siemens s velmi nízkou výstupní impedancí. Můj DAC 5 měl výstup 1,8 V a 300 ohmů, Kassandra je 10 V na 55 ohmech nebo 6 V na 12 ohmů - opravdu jsem si myslel, že jde o velmi dobrý stupeň zisku.

Pak ty obrovské kondenzátory, žádný z typických zaplevelených krytů v mnoha zdejších Dacích, velký síťový transformátor, obrovské výstupní transformátory. DAC je VELKÝ, 60 kg a 540 mm široký x 520 mm hluboký, 165 mm vysoký.

Každopádně tohle všechno byla ochutnávka věcí příštích. Když Kassandra dorazila, měl jsem obavy. Splnilo by to moje očekávání? Možná o něco lepší než můj DAC 5? No - bylo to odhalení, můžu vám říct, ruku na srdce, fantastický zvuk. Byl jsem velmi šťastný, jak můžete říct.

Níže se pokusím popsat své dojmy ze zvuku

1. Hned první takt na jedné z mých oblíbených testovacích stop (nějaké EDM) bylo zřejmé, tato věc je na jiné úrovni než cokoli, co jsem předtím slyšel. Množství informací přicházejících přímo do mého poslechového místa je neuvěřitelné. Slyšel jsem tuto úroveň detailů v jiných „moderních“ dacích, jako je CH, ale ne s touto úrovní realismu, toku hudby, tak hladké a pevné, opravdu 3D a velmi odlišné od všech digitálních, které jsem slyšel. Zabarvení a textura nástrojů, nevím, jak to Stavros udělal, ale dokázal z tohoto Dacu dostat tolik detailů bez obvyklých digitálních přínosů tenké a ploché dynamiky a obecně chladného podání. Připomíná mi to lepší gramofony a to, jak nesou tolik těla a energie s hudbou A detailem.

2. Úder a drive do reproduktorů, to je železný grip a super nabitá, opravdu velká dynamika. Není to ani falešné nebo falešné, jen to zní tvrdě, blíže živá hudba v energii. Zingaliové odlétají z tribuny, nedělám si legraci. Všechno, co se děje na nízké úrovni, poslouchám bez problémů, ale hrát trochu nahlas je návykové. Je tam část hudby, skladby, které jsem velmi dobře obeznámen, které na vás vyletí, jako by se objevila další vrstva, a všechny tyto informace jsou naskládány jako samostatné entity. Jinými slovy, mohu mnohem víc, i když je hudba velmi zaneprázdněná, zdá se, že to nic neruší.

3. Basy jsou tak nízké a mají tolik textury, že moje poslechová místnost je nabitá energií. Má železnou rukojeť na mých reproduktorech, jako bych také upgradoval svůj výkonový zesilovač. Je zřejmé, že hrnec je mnohem nižší při stejné hlasitosti nyní s 10V linkou, ale také se zdá, že pohání a vhání basovou energii s neomezeným výkonem. Mám pocit, že můj předchozí Dac byl uškrcen kvůli moci, jako by to bylo na hranici svých možností. Zdá se, že Kassandra právě tiká, jako velký americký Muscle Car, spousty točivého momentu pro okamžitou odezvu na hudbu.

4. Střední pásmo se mi zpočátku zdálo více dopředu, než jsem byl zvyklý, ale po pár hodinách se usadil. Po několika týdnech běhání v Dacu a zvykání si na zvuk mi zní vokály ve všech typech hudby velmi přirozeně. Slyšel jsem hodně ženských vokálů, které byly trochu pitomé, možná přepracované ve studiu, ale na tomto Dacu už to není problém. Nemám ponětí proč, ale středy jsou krémově hladké a opravdu velmi detailní. Na LCD4, které již mají vynikající středy, je zvuk ženských vokálů prostě dokonalý.

5. Výšky, ach můj. Moje láska/nenávist s digitálem je od té doby, co jsem si v 80. letech koupil svůj první CD přehrávač. Kassandra mi to přibila. Vokály jsou velmi hladké a přirozené, detaily jsou všechny, ale nemají žádné extra hrany nebo důraz. Ženské vokály nemají v refrénu žádnou výšku. Pro mé uši je to všechno velmi přirozené. Beyonce, úžasné. Po pár týdnech si myslím, že je to tady ještě lepší. Koupil jsem také 2 x prsteny Golden Dragon tube. Všimněte si, jak blízko je můj Dac k pravému reproduktoru.

Takže super super štěstí
IMG_3946.JPG
IMG_3950.JPG
IMG_3954.JPG
IMG_3956.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jiri

Příspěvek od Jiri »

Koukám, že Ježíšek naděluje top DACy:
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... 2-helene/
MSB DATA CD IV Sign. ->i2s Ansuz D2 eth. -> MSB DAC IV Sign. (Femto 77) -> Ansuz D2 XLR->MSB S200 -> Vivid B1 (Accuphase PS-1200+SR Grounding Block; Diamond Sound; Ansuz).
zappa - Mecca studio

Jiri píše: 25 pro 2024 09:37 Koukám, že Ježíšek naděluje top DACy:
JJ, chtějí jít jěště výš. I já pokukuji po Kassandra a Ithaca.
B. M. C. G.

Příspěvek od B. M. C. G. »

Nebo do normálně hrajících DAC.
zappa - Mecca studio

Jiri píše: 25 pro 2024 09:37 Koukám, že Ježíšek naděluje top DACy:
Vůbec ne. Právě mi volal jak je nadšen ze zvuku Helene, zvláště po výměně elekronky E180f za E280F od Phillips NOS. Vůbec jsem to od něj nečekal, je to opravdu svéhlavý hifista, který nedá na slova, ale na své uši. Ůplně se mi rozplíval, tak jsem měl radost, a též čekám na stejné elektronky včera zakoupené. Však mu zavolejte, a zeptejte se sami, on psát nechce. Měl Metronome doma pujčený, a to se prý vůbec nechytalo na Helene. Majitel má květnatý jazyk, to jste měli slyšet jak pěl ódy na Helenu. :thumbup:
Tony

Příspěvek od Tony »

Nepoznám lepšie a prirodzenejšie hrajúci DAC, ako je Heléne za tie peniaze👍
zappa - Mecca studio

Jo, chtěl jsem se pochlubit, že Kassandra brzo na studio dorazí, pokud by někdo chtěl poslechnout a porovnat s čímkoliv přijdete.
Tony

Příspěvek od Tony »

Predpokladám, že v Kassandre budú rovno z fabriky tie elektrónky Philips E280F
zappa - Mecca studio

Tony píše: 23 led 2025 20:08 Predpokladám, že v Kassandre budú rovno z fabriky tie elektrónky Philips E280F
To nevím, snad ano.
Odpovědět