Po hoooodne dlouhe dobe opet musim napsat, chci se totiz podelit o zkusenosti se skvelou masinu - prevodnik Aries Cerat Helen.
Kratka historie - digitalni retezec jsem zahajil v roce 2013 s Electrompaniet PD1, nasledne PS Audio PWD, nasledne Metrum Onyx. Jeste pred rokem jsem hral pres Grandinote Volta a byl jsem vcelku uz nekolik let spokojeny. Velky, dynamicky a muzikální zvuk. Jedina vec ktera me donutila ten prevodnik prodat bylo, ze jsem nedokazal rozchodit Roon. Takze jsem si poridil nejmensi Lampi - Amber 4 + Eversolo DM6. No to byl sok, kdyz jsem poprve slysel ten plochy zvuk. Barva nastroju katastrofa - kovove cinely nezneli vubec kovove. Poslech vubec nebavil. Vedel jsem, ze to musim rychle vyresit a ze problemem bude spis Eversolo. Pokukoval jsem po lepsim digi reseni, az jsem se rozhodl pro Tambaqui. Ale vedel jsem, ze musim vymenit take Eversolo, a vzal jsem rychle Hifirose 130, coz byla vcelku fajn synergie s Molou. Zvuk jsem si upravil pouzitim NOS lamp v Line magnetic, a hralo to vyborne. Paradni barva nastroju, biliony detailu, hluboky prostor s presne ukotvenymi nastroji s obroskou separaci. Audiofilni skladby (Celestial Echo) znely famozne. Skutecne lze analyzovat kazde souchnuti, vrznuti atd. Pritom basy jsou pevne jako skala a vysky maji perfektni rozliseni. Uplne me fascinoval dozvuk nastroju, protoze byl jeste delsi nez pres gramec (Transrotor), i kdyz malinko s mensim rozlisenim. Triangel na zacatku skladby “You look good to me” od O.Peterson Trio zahrala Mola temer stejne jako me nejkvalitnejsi LPcko od Analogue Production / Verve Records.
V poslednich tydnech se objevila moznost poridit si second hand AC Helene v CR, tak ji mam uz tyden doma :shh: . Jak vsichni vite, jsou to uplne jine svety s Molou. Helene ma vyrazne mohutnejsi zvuk, takze jsem musel vymenit opet lampy na cinske, ktere hraji presneji a min lampove, at to trochu skrotim. Nicmene, spodni fundament Helene je neskrotny, ale nastesti se mi to velice zamlouva. Basu je vyrazne vice, ale nejsou tak uderne a rychle jako Mola. Abych to upresnil, nikdy predtim jsem nemel tak mohutne basy ve sve sestave. Nastesti se mi tento zvuk velice zamlouva. V cem ma jednoznacne Helena navrch je tembr a absence jakehokoliv digitalniho digitalniho ruseni (glare?). Muzu hrat 3 hodiny v kuse na 90 db, a vubec se mi nechce snizovat hlasitost. Naopak, nejradeji bych to vyhrotil az mi prasknou bubinky

Dalsi silnou strankou Helene je tembr instrumentu a vokaly. Je to fakt hodne realisticky. Neumim si predstavit, ze by hluboke tony piana hrali vice "pianovite". Nicmene, cinely a podobne vysoke tony nemaji dozvuk ani rozliseni, ktere jsou tak skvele s Molou. Ale stredy jsou podle meho nazoru o kus realistickejsi prave na Helene.
Co se tyce prostoru, tak tohle je velice zajimave porovnani. Kym s Molou sedite uprostred hlediste a mate dokonaly prehled o tom, co se na jevisku deje, az do posledniho clena zboru, tak Helene vas posadi do 1. rady, a to doslova. Bubenik hraje bubnove solo 2 metry od vasi zidle, v podstate soukrome jenom pro vas. Spevacky se predhani at si muzou stoupnout co nejblize k vam, az mate pocit, ze by vam nejradeji celou pisnicku naseptali do ucha. Dale, s Helene se nektere zvuky objevi jenom tak z niceho nic pred vama, nebo ze strany, takze je to hodne "spooky" zazitek. Ale musim uznat, ze Mola je bliz k realite co se tyce velikosti a proporci. Navic boduje take v podani hloubky sceny. Na nektere instrumenty, byste nejradeji sahly po divedelnim kukatku :-) Tezko rict, co je lepsi, asi podle gusta kazdeho... Celkova sirka sceny se mi nezda moc rozdilna.
Kdybych to mel shrnout v bodech:
Mola:
- lepsi prokreslenost a vybusnost basu
- dokonaly proporce a podani prostoru
- lepsi prokreslenost vyssich tonu
- ocarujici dozvuky
Helene
- obrovsky, stavnaty zvuk s velice vyraznym, ale kultivovanym basem
- zvuk bez jakekoliv digitalni stopy
- navykovost celkoveho podani muziky
- 1.rada v hledisti - kdo by nechtel, byt co nejbliz ke svym oblibenym interpretum :-)
hezke vanoce vsem! (ja je jiz mam trochu predcasne)
Viktor
PS: takhle to slysim ja na moji sestave. Je mozne ze s jinymi komponenty, to bude vsechno hrat jinak
PS2: soucasna sestava je Vivid Giya G2 + Line Magnetic 508i