Magnepan/Magneplanar

Obecná diskuze o jednotlivých Hifi značkách (Accuphase, dCS, ProAc apod.).
Odpovědět
lubin

Magnepan/Magneplanar

Příspěvek od lubin »

Alias Maggies. Firma vznikla na konci sedmdesátých let a přišla na trh s netradiční koncepcí reproduktoru.
V současné době nabízí několik verzí těchto planárních reproduktorů, kdy hlavním rozdílem oproti konvenční technologii kuželových měničů je věstavěný panel z mylarové folie do šasi z MDF, na kterou je nalepena kovová stuha, která při zatížení proudem pohybuje naplou mylarovou mebránou v poli vertikálně poskládaných pevných páskových magnetů na kovovém roštu. Tuto technologii Magnepan nazývá quazi-ribbon a zdokonaluje již desítky roků .Ve vyšších modelech ji pak kombinuje s vlastním Al páskovým výškovým reproduktorem. Mimo opravdu nízké zkreslení na středních a vysokých kmitočtech, které se příjemně projevuje na barevnosti přednesu a dlouhém doznívání tónů, umí i menší modely při správném usazení, na kterém jsou závislé, vykouzlit velkou přehlednou a dýchající scénu. Nevýhodou planárních měničů je především fakt, že na reprodukci opravdu nízkých kmitočtů potřebují velkou plochu membrány. A tak menší a střední modely, jako je například LRS či 1,7 neumí reprodukci nejnižší oktávy, s čímž je třeba počítat. Na konvenční měniče také ztrácí svou o něco menší makrodynamikou, vynahrazují to však atributy jako barevnost, nenucenost, rozlišení a přirozenost, kde při správném spárování se zbytkem řetězce předvádí zcela vyjímečnou práci. Magnepan si zejména v USA vybudoval jakousi svoji vlastní komunitu a stal se svým způsobem pojmem v oblasti špičkové reprodukce zvuku, za řekněme zaplatitelný peníz.V neposlední řadě je třeba také uvést, že Magnepany jsou obecně poměrně náročné na zesílení. Vyžadují výkonné koncové zesilovače pro co nejlepší přednes. Na fotografii nejprodávanější LRS+ za méně než 1000 dolarů.
2FzBIvf__61875.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Holo May DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
elfton
Kontaktovat uživatele:

Re: Magnepan/Magneplanar

Příspěvek od elfton »

Magnepan 3.7i, Aqua Formula DAC + lampy GM100 a Hi-audio transport zneji uzasne:

https://youtu.be/yqHUWfWax6U?si=oYSDsdlKW7mbcjYb
antipop

Příspěvek od antipop »

lubin píše: 07 dub 2024 11:32 Alias Maggies. Firma vznikla na konci sedmdesátých let a přišla na trh s netradiční koncepcí reproduktoru.
V současné době nabízí několik verzí těchto planárních reproduktorů, kdy hlavním rozdílem oproti konvenční technologii kuželových měničů je věstavěný panel z mylarové folie do šasi z MDF, na kterou je nalepena kovová stuha, která při zatížení proudem pohybuje naplou mylarovou mebránou v poli vertikálně poskládaných pevných páskových magnetů na kovovém roštu. Tuto technologii Magnepan nazývá quazi-ribbon a zdokonaluje již desítky roků .Ve vyšších modelech ji pak kombinuje s vlastním Al páskovým výškovým reproduktorem. Mimo opravdu nízké zkreslení na středních a vysokých kmitočtech, které se příjemně projevuje na barevnosti přednesu a dlouhém doznívání tónů, umí i menší modely při správném usazení, na kterém jsou závislé, vykouzlit velkou přehlednou a dýchající scénu. Nevýhodou planárních měničů je především fakt, že na reprodukci opravdu nízkých kmitočtů potřebují velkou plochu membrány. A tak menší a střední modely, jako je například LRS či 1,7 neumí reprodukci nejnižší oktávy, s čímž je třeba počítat. Na konvenční měniče také ztrácí svou o něco menší makrodynamikou, vynahrazují to však atributy jako barevnost, nenucenost, rozlišení a přirozenost, kde při správném spárování se zbytkem řetězce předvádí zcela vyjímečnou práci. Magnepan si zejména v USA vybudoval jakousi svoji vlastní komunitu a stal se svým způsobem pojmem v oblasti špičkové reprodukce zvuku, za řekněme zaplatitelný peníz.V neposlední řadě je třeba také uvést, že Magnepany jsou obecně poměrně náročné na zesílení. Vyžadují výkonné koncové zesilovače pro co nejlepší přednes. Na fotografii nejprodávanější LRS+ za méně než 1000 dolarů.
2FzBIvf__61875.jpg
Lubine to jsou ty co zvažuješ do nové poslechovky?
McIntosh-Sonus Faber-Soulnote-Pro-Ject-Lumin-Weiss-Townshend
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Celkovo sa k magnepanom, ale aj elektrostatom odporucaju zosiky z prudovou rezervou.

http://sanderssoundsystems.com/products ... agtech-amp tazko na ne natrafto v Europe.

napriklad nieco taketo je specialne pre magnepany. Elektronky su pri elektrostatoch naoriklad uplne nevhodne, su tam casto uplne jasne pocutelne vplyvy na FR (utlmene vysky)

Pocul som 20.7 a je to nadnera, skutocne skvela hodnota za peniaze.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
antipop

Příspěvek od antipop »

lubin píše: 07 dub 2024 11:32 Alias Maggies. Firma vznikla na konci sedmdesátých let a přišla na trh s netradiční koncepcí reproduktoru.
Aha koukám že už na ně jedeš :thumbup:
Velká změna oproti A.C.?
McIntosh-Sonus Faber-Soulnote-Pro-Ject-Lumin-Weiss-Townshend
lubin

Příspěvek od lubin »

AC jsou vynikající bedny. Zvláště jejich páskové měniče opravdu můžu. A žil jsem s nimi tak dlouho, že na výšky jsem byl rozhodnut společně se změnou reprosoustav, páskový reproduktor neopustit. Filisofie přístupu Magnepan k jejich produktům (výroba, technické řešení), je samozřejmě výrazně jiná, než je tomu u klasických reprosoustav (myslím tím kuželové měniče, kaloty ap. v uzavřence nebo boxu s bassreflexem ap.).
Změna oproti AC, když se na ni ptáš, je zejména ve schopnosti měničů rychle reagovat na signál a tím v podstatně vyšším rozlišení, zejména v tak důležitém, středním pásmu. Užívám si tedy zejména vyššího rozlišení a jakési "totální" koherence zvuku, kdy celková sladěnost měničů, samotná podstata konstrukce a z toho vyplývající pocit "rychlosti a správnosti" zvuku, Tě nutí poslouchat výrazně delší dobu.
Z jednotlivých atributů bych tedy zmínil především rychlost, detail,barevnost a tiché pozadí s opravdu dlouhým dozníváním nástrojů na všech frekvencích. Každá skladba tak zní jinak, originálně a jaksi pocitově "správněji" než na AC V8F. Z každé další skladby jde více slyšet rozmanitost, jiný způsob nahrávání a zpracování skladby ap. Prostě rozlišení, zejména na středech, je klíčem k dalším věcem, jako je prostor, barevnost, mikrodynamika, dohromady pak tyto atributy tvoří hudbu zajímavější, různorodou a zábavnou. Cítíš více záměr interpreta hrát nebo zpívat zrovna takto a teď. Prostě více emocí. A to je to, co má hudba přinášet.
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Holo May DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
efičák

Příspěvek od efičák »

Gratuluji lubine. :thumbup:

Já je chtěl velmi jako své první bedny.
Přijeli sme s ženou k panu Žaloudkovi, třímajíce penize s velkým očekáváním z velké dálky.

S jeho zesilovačem to bylo oslňující.
Ještě test s mým pečlivě vybraným BVA300 s dostatečným výkonem i do náročných beden - papírově.
Průser jak vrata. Hudba nikde, zvuk hrozný a tak sem si koupil alespoň jazzové CD, jako cukroví od lékaře dítěti po očkování příušnic. %-(

Nejsou dokonalé jako asi žádné repro. Kdo rád jedno pásmový zvuk a najde vhodný zesilovač, bude spokojen. Díky velké uživatelské obci se dá zvuk polepšit. Příjemná je i cena.

Kdo potřebuje dynamické basy co rezonují bránici je těžké sladit subwoofer s páskama. Alespoň ty levné.
Zvuk dobrý - všechno dobré
aretax

Příspěvek od aretax »

Aj ja Ti gratulujem !! Aj mne sa páči zvuk z magnetostatov. Tie, čom počul by som hodnotil nasledovne: trochu slabšia dynamika, ale zas je to kompenzované vyššou vzdušnosťou a lepšími detailami. Všetko je otázka preferencií. Pre mňa sú vhodné predovšetkým na jazzovú hudbu.Za mňa :thumbup:
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
lubin

Příspěvek od lubin »

Děkuji kluci. Fakt mne to potěšilo. Dynamika je skutečně pozadu oproti jiným atributum zvuku, ale ne zase o tolik. Taky jde z toho strach, když vytocim volume. Ovšem to co se děje na stredech je fantazie. Spojení reality s nadmirou luftu od vyšších basů po výšky je opojení. Nedávno u mne byl kamarád, co hifi doma nemá, ale velmi dobře slyší a rozezná, co se před ním děje. Chlupy mu stály celou půlhodinu. Jen kroutil hlavou nad vokály a umně pribarvenym realismem. Však, kdo by chtěl, je zván na poslech a dobrou kávu. Jinak jsem dostal sprda od Koudyho. Je třeba říct, že velkou zásluhu na emotivnim soundu má také správný výběr elektronek. Nejlepší koupí, co jsem kdy udělal v hifi, je na poměry našeho koníčku levný preamp Vincent a monobloky BHK 300 od ps audio, ty už levné bohužel nejsou. Správným výběrem trubek, stojíte pár schodku před rájem. Omlouvám se za chyby, píši narychlo z mobilu.
zappa - Mecca studio

Příspěvek od zappa - Mecca studio »

Gratuluji také, asi vím o čem mluvíš, právě zažívám podobné pocity. :thumbup:
Clarisys Studio plus + SE-833 Challenge + Aries Cerat Impera II Reference + Helene + Pachanko MINI SE + HELEPOLIS,Sroll Purity Quantum filtrace, + 2x SoTM + Ediscreation LPS, AAI LAN, PI audio kabely, Diamond sound zemnění https://mecca-highend.cz/
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Niekedy, ked vsetko do seba zapadne, tak je 2+2=5 Asi taky som mal dnes dojem z navstevy u Lubina.
Od prvych tonov - ziadna potreba analyzovat, hudba na prvu dobru bavila. Ani neviem, co by som napisal - proste dobre. Bez ziadneho “ale”.

A v kombinacii svetla latka+hlinik aj mimoriadne elegantne.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
lubin

Příspěvek od lubin »

:thumbup: To zní skoro jako malá pochvala. Díky. Hodně na tom zábavném zvuku, jak jsem napsal, dělají i elektronky použité v sestavě. Samozřejmě, toto je vlákno o Magnepanech a ty svoji práci prostě dělají slušně. Jen škoda, že menší modely neumí z jejich principu hluboké basy. Pak, myslím si, by mohla být základna majitelů širší.
pav338

Příspěvek od pav338 »

Zdravím všechny,podařilo se mě nenápadně vnutit na poslech k Lubinovi pod záminkou zakoupení Basstrapů,protože jsem elektrostaty v reálu neslyšel,tak jsem očekával spíše zvukovou analýzu,ale vona hrála ,,jen hudba'' od Ivy Bítové až po elektronicu bylo znát kvalitní sladění celé sestavy,nic nevyčnívalo a nic nechybělo i sub byl,tak nějak poslechově ,,neviditelný''! Všechny důležité komponenty sestavy i akustické úpravy celé poslechovky bez zbytečného nábytku,co máme většinou v poslechovce,byly vyladěny tak,jak to může hrát,když si všechno sedne!Díky Lubo za poslech,dobrou kávu i pokec a gratuluji. (*)
lubin

Příspěvek od lubin »

Děkuji za hezký příspěvek, Magnepany skutečně umí hrát dobře, pokud jsou dobře krmeny. Jsou poměrně citlivé na vše, co je před jejich terminálem, což považuji za dobré, neboť dobře promítnou změny v řetězci a vy se tak můžete posouvat dále, když Vám to repro nemaskují. Po přestěhování se do nové poslechovky jsem musel znovu "ladit" celou sestavu, hledat ideální pozici repro i poslechového místa, i když ty byly předem teoreticky známé a hledat také nové osazení lampového předzesilovače. Vše se podařilo ale vcelku rychle, asi za měsíc občasného "ladění". Samozřejmě, jak už to bývá, je sestava naladěna na moje preference a moje uši a tak jsem rád, že se to líbilo i Tobě Pavle. Ne vždy tomu tak samozřejmě logicky je. Zvuk u mne bych nyní charakterizoval jako mírně světlejší nebo neutrální v tónové rovnováze (záleží na nahrávce), velmi vzdušný s dlouhým dozvukem a přiměřeně prostorný. Díky zapojenému subu (dělička na 38Hz s poklesem 24dB/oct.) je to i "plnotuk", pokud je potřeba a nahrávka to umí. Díky vysoké strmosti se sub neplete do práce Magnepanů hned za hranicí 40Hz, kde vyniknou sice pocitově mírně slabší (záleží zase na nahrávce), ale velmi dobře prokreslené basy. Opravdu dobré nahrávky jsou famozní i z gramofonu, za což jsem rád, neboť gramec byl u mne dlouho pozadu oproti digitálu a nyní bych je zařadil na stejnou kvalitativní úroveň, sice každý si jde tak nějak svou cestou, ale při dobré LP je to čirá radost i v případě poměrně "levné" analogové větve, jak tomu u mne je
Má tu ještě někdo doma Magnepany?
efičák

Příspěvek od efičák »

Lubine, nemám ale chtěl bych je. :thumbup:
Zrovna mám zesilovač z USA, který Amíci rádi kombinují s Magnepany.
Adcom gfa 5500 o výkonu 200W do 8 Ohmů. K tomu laskavý a jemný předzesilovač o hedvábném zvuku polem řízených tranzistorů. Flaštičky to nejsou, zato nepotřebují výměny a mají stálé parametry.

Mám dobré bedny Kocourem laděné. Makrodynamika podle nahrávky úžasná. Však na vokály, klavír by mohly dělat radost Magnepany. (*)
Zvuk dobrý - všechno dobré
Fous

Příspěvek od Fous »

Ahoj,
postupně jsem měl několik modelů , první byly někdy v roce 1992 MMG-B, pak MG-2,7, MG-1,6 a teď MG - ,7. Mám k nim i basové moduly DWM. Momentálně je mám v dost malé místnosti, což samozřejmě není ideální, ale je to druhá sestava čistě pro radost. Během těch let jsem už vystřídal spoustu repro, ale pokaždé jsem si po čase vždy nějaké Magnepany pořídil. Přeji ti příjemný poslech a pokud by to někdy šlo velmi rád bych si velké Maggi poslechl. Zdravím Fous
lubin

Příspěvek od lubin »

Efi, ten tvůj konec vypadá parádně. Kdysi jsem se na něj také koukal matně vzpomínám. Začátek zapojen v čisté třídě A, konec mosfet otevřen na A třídu do 50w, paráda. Tipuji barevný prostorný přednes s dostatkem dynamiky. Dobrý peníz navíc. Jestli máš bedny od kocoura, budou jistě velmi dobré. Celé hifi je o pocitech, o emocích a každý se pohybuje po trochu jiné cestě. Ty jsi srdcař, určitě chceš přiměřenou přesnost, detail, luft ale především hudbu a zásah do emocí. To máme společné myslím.
lubin

Příspěvek od lubin »

Ahoj Fousi, kdykoli se po domluvě zastav, rád Tě poznám, pokud jsme se již kdysi dávno neviděli. Samozřejmě uvidím rád i Tebe Efiku, zase po dlouhé době. Ale upozorňuji, že u mne to není žádná záruka spokojenosti se zvukem. Často slyším také, že zvuk je příliš výrazný na stredech a výškách. Prostě mám to naladěné pro sebe a přiznám se i pro ženu. Větší změny ji zvukově představím, naštěstí máme stejný vkus, ona by klidně ještě více detailu a otevřenosti, tam už se ale člověk pohybuje na možné hraně agresivity a vyžaduje to kvalitní řešení jiných věcí. Jsi zatím jediný o kom vím, že má Maggies, někde jsi to již prezentoval. Basove moduly jsem v rozumném rozsahu nesehnal, proto u mne zůstal Sb 3000. Hrábne si do zvuku jen občas, tam kam 3.7i nedosáhnou. Jste oba zváni samozřejmě.
Odpovědět