U příležitosti jeho nového alba jej tedy zakládám…
Vinyl už mám předobjednaný a ochutnávky se mi líbí, takže se těším.

Prostě proto, že vysoké DR vadí při nesoustředěném poslechu přes různá šumítka nebo sluchátka v MHD.
Hudební záznam se na obou médiích významně odlišuje dynamickým rozsahem hlasitosti a proto soudíš, že se podklady masteru neliší. Marně hledám nějakou logiku.Vienna píše: ↑21 zář 2024 10:37 No dobre, tak jinak: Pochybuju, ze podklad masteru pro lis LP a digital se jakkoli lisily dynamicky. To neznamena, ze se nemohou LP a digital dynamicky lisit (neustale vytahovane DR), ale neni to dano rozdílnou puvodni kompresi. Ale jak rikam, treba se pletu a tohle album je vyjimka, o cemz dost pochybuju. V zasade je to ale jedno, vinyliste spolknou filtry a digitalnici se smiri s tim, ze ofiko DR je proste horsi.
Nie je to ziadna tragedia, prijemna muzika, ktora neurazi. Ale asi ocakavat nieco zasadne prelomove, by bolo nerealisticke.Vienna píše: ↑21 zář 2024 09:19 Bez ohledu na zvuk, vam se to album libi? A libilo by se vam, kdyby ho nahral bezejmenny interpret?
Obsahove je to pro me nicnerikajici a zapomenutelne, dcera tomu nepomaha, ale rozumim marketingu za tim. Je tam jedina dobra skladba, a to instrumentalni bonusovy "barn jam". Kdyby mel 40 minut, tak je to pecka. Na vinylu, myslim, neni, takze to elpicko je IMHO bezcenne...
Vůbec jsi nepochopil podstatu mého příspěvku, není divu když jsi z něj vytrhnul jen část věty. Typické, hlavně za každou cenu něco napsat.Antony píše: ↑22 zář 2024 18:10 DSOTM
Nízké DR způsobuje ve zvuku rušivé atributy dané komprimací a deformací zvukového spektra. Ve zvuku je výrazně znát agresivita a zkreslení, posluchač má neustálý pocit vysoké hlasitosti, přeřvanosti, nepřirozeného zvýraznění složek, které měly v být v pozadí a v podkresu. Tohle vše ruší vždycky, popsané jevy rychle přinášejí únavu, a to jak jak při soustředěném tak i nesoustředěném poslechu. Vysoké DR tyto problémy nemá.
Výše napsané se probírá na všech hi-fi fórech víc jak 20 let, je mi záhadou, že ti to není dávno jasné.
Komprese je potreba prakticky pokazde, ale souhlasim, ze kdyz se to prezene, shodi to muziku. Bylo by super, kdyby se uzakonilo DR nekde na minimu 9-10, to mi z praxe pripada jako optimalni balanc. Ale samo o sobe DR samospasitelne neni, ani neznamena, ze je cela skladba komprimovana. Zrovna ted mi prosel rukama jinak krasny track Tima Christensena Far Beyond Driven. Tissi pasaze jsou dynamicky perfektni, i attack a release maji pomaly nastup, ale kompresni pomer nad nastavenym limitem je brutalni, takze refreny jsou priserne. Hned pak je to zase pohoda, az do dalsiho refrenu, kdy kompresor zase zabere. Ten Barn Jam je dobry mj. proto, ze byl prihozeny jen jako bonus a nevenovala se mu stejna "pece" jako zbytku desky.Antony píše: ↑22 zář 2024 18:10 DSOTM
Nízké DR způsobuje ve zvuku rušivé atributy dané komprimací a deformací zvukového spektra. Ve zvuku je výrazně znát agresivita a zkreslení, posluchač má neustálý pocit vysoké hlasitosti, přeřvanosti, nepřirozeného zvýraznění složek, které měly v být v pozadí a v podkresu. Tohle vše ruší vždycky, popsané jevy rychle přinášejí únavu, a to jak jak při soustředěném tak i nesoustředěném poslechu. Vysoké DR tyto problémy nemá.
Výše napsané se probírá na všech hi-fi fórech víc jak 20 let, je mi záhadou, že ti to není dávno jasné.
Zajímavé. díky za odkazLance píše: ↑18 lis 2024 12:14 Tady se ten zvuk řeší a měří:
https://magicvinyldigital.net/2024/09/1 ... dness-war/