Diamond sound - zemnící jednotka (grounding)
Diamond sound - zemnící jednotka (grounding)
Rád bych se podělil o praktickou zkušenost se zemnící jednotkou, kterou mám možnost již několik dnů testovat.
Testuji svým sluchem a pocitem, zážitkem z hudby. Žádná měření. Jen moje roky laděná hifi sestava, se kterou jsem nadmíru spokojen a kterou znám.
Proč tedy do sestavy něco přidávat? Proč ne. Je-li možnost ke zlepšení, jsem otevřen čemukoliv. Líbí-nelíbí, přínos je-není, je jednoduché měřítko.
Asi pro řadu z vás vyvstává otázka, zda má smysl něco "zemnit do vzduchu"... podobně jako jsme se před lety těžko smiřovali s investicí do napájecích kabelů, pojistek atp. Moje odpověď – má.
Takže ta zkušenost ve zkratce: Jeden z konstruktérů zemnění mi nabídl zapůjčení a dodal slíbené. Zapojili jsme, poslouchal jsem, poslouchal pár dní a moc se mi to líbilo. Dnes kamarád přivezl na porovnání Nordost QKore.
Porovnal jsem a výsledkem je, že zde recenzované zemnící jednotky kupuju. Zatím 4 kusy. Ano, jednoznačně mě zemnící jednotka přesvědčila.
Podrobnější popis:
První den jsme tu měli 6 jednotek a bavilo mě to moc. Dohodli jsme se na zapůjčení 4 ks. Zkoušel jsem, experimentoval, co vše (ne)zapojit:
Pračku proudu/filtr, jeden a druhý zesilovač (mám bi-amping), switch a reprobedny. Zatím jsem se nerozhodl, zda zemnit repro nebo ne. Ještě bych rád zemnil přehrávač, ale nemám zatím kabel s tou správnou koncovkou. Podrobnější srovnání s Nordostem nebudu uvádět, nemám na to už ty správný slova, ale srovnatelný to je, každé má své atributy.
Zvukový přínos pro mý uši:
Zvuk se nadechl, vyčistil a rozšířil se prostor.
Rozlišení a čitelnost všech nástrojů/hlasů se zvedla.
Je "hmatatelnější" tmavší a hlubší pozadí. (Kdo máte TV oled, tak víte, že černá je opravdu černá.)
Zpěvačku jsou jako živé.
Jednotlivé nástroje mají každý svůj charakter, řečeno fenomenologicky = housle mají více ze svojí houslovitosti.
Víc to baví! Poslouchám častěji a dlouho do noci.
A co po pár dnech soužití se zemněním a jeho následném odpojení?
Jednoduše řečeno to zdechne a v přímém porovnání – s a bez, to přestane bavit. Jak mi říkali, když to přivezli: Už nikdy nebudou věci jako dřív.
Toliko má zkušenost.
P.S.: Zemnící jednotky lze po dohodě zapůjčit na vyzkoušení.
P.S.2: Neuměl byste prosím někdo vložit obrázek přímo sem do vlákna? https://ibb.co/S7FthW1
Už se mi to asi povedlo.
Testuji svým sluchem a pocitem, zážitkem z hudby. Žádná měření. Jen moje roky laděná hifi sestava, se kterou jsem nadmíru spokojen a kterou znám.
Proč tedy do sestavy něco přidávat? Proč ne. Je-li možnost ke zlepšení, jsem otevřen čemukoliv. Líbí-nelíbí, přínos je-není, je jednoduché měřítko.
Asi pro řadu z vás vyvstává otázka, zda má smysl něco "zemnit do vzduchu"... podobně jako jsme se před lety těžko smiřovali s investicí do napájecích kabelů, pojistek atp. Moje odpověď – má.
Takže ta zkušenost ve zkratce: Jeden z konstruktérů zemnění mi nabídl zapůjčení a dodal slíbené. Zapojili jsme, poslouchal jsem, poslouchal pár dní a moc se mi to líbilo. Dnes kamarád přivezl na porovnání Nordost QKore.
Porovnal jsem a výsledkem je, že zde recenzované zemnící jednotky kupuju. Zatím 4 kusy. Ano, jednoznačně mě zemnící jednotka přesvědčila.
Podrobnější popis:
První den jsme tu měli 6 jednotek a bavilo mě to moc. Dohodli jsme se na zapůjčení 4 ks. Zkoušel jsem, experimentoval, co vše (ne)zapojit:
Pračku proudu/filtr, jeden a druhý zesilovač (mám bi-amping), switch a reprobedny. Zatím jsem se nerozhodl, zda zemnit repro nebo ne. Ještě bych rád zemnil přehrávač, ale nemám zatím kabel s tou správnou koncovkou. Podrobnější srovnání s Nordostem nebudu uvádět, nemám na to už ty správný slova, ale srovnatelný to je, každé má své atributy.
Zvukový přínos pro mý uši:
Zvuk se nadechl, vyčistil a rozšířil se prostor.
Rozlišení a čitelnost všech nástrojů/hlasů se zvedla.
Je "hmatatelnější" tmavší a hlubší pozadí. (Kdo máte TV oled, tak víte, že černá je opravdu černá.)
Zpěvačku jsou jako živé.
Jednotlivé nástroje mají každý svůj charakter, řečeno fenomenologicky = housle mají více ze svojí houslovitosti.
Víc to baví! Poslouchám častěji a dlouho do noci.
A co po pár dnech soužití se zemněním a jeho následném odpojení?
Jednoduše řečeno to zdechne a v přímém porovnání – s a bez, to přestane bavit. Jak mi říkali, když to přivezli: Už nikdy nebudou věci jako dřív.
Toliko má zkušenost.
P.S.: Zemnící jednotky lze po dohodě zapůjčit na vyzkoušení.
P.S.2: Neuměl byste prosím někdo vložit obrázek přímo sem do vlákna? https://ibb.co/S7FthW1
Už se mi to asi povedlo.
Casea Lynx DAC ► Accuphase P-450 biamp Sroll Epigram ► Troels Gravesen-The Loudpeaker TL1
kabeláž: Kimber KS3038 ■ AAI-Assoluto ■ Ansuz D2
akustika: AVA ing.Daněk
el. sólo přívod ■ ExactPower EP15 ■ Sroll Purity Quantum ■ zemnění Diamond sound
el. sólo přívod ■ ExactPower EP15 ■ Sroll Purity Quantum ■ zemnění Diamond sound
Re: Diamond sound - zemnící jednotka (grounding)
P.S.3: Je to opravdu excelentně řemeslně zpracované.
Casea Lynx DAC ► Accuphase P-450 biamp Sroll Epigram ► Troels Gravesen-The Loudpeaker TL1
Pekne, diky. Ty jednotky navzajem propojene nejsou nebo jsou? A zemnis co - sasi nebo volne vstupy/vystupy?
Kontakt? Odkaz? Klidne do SZ... Zrovna neco podobneho resim, takze by se hodilo... Dik.
Kontakt? Odkaz? Klidne do SZ... Zrovna neco podobneho resim, takze by se hodilo... Dik.
- PavelDosko
Každý válec je samostatná jednotka uzemňující jeden kus hifi. Nejsou vzájemně propojené.
Připojuje se přes konektor, který je k dispozici - volný RCA, kolík na zásuvce atp. U repro na mínusovou svorku vidličkou.
Kontakt, odkaz ještě připojím.
V případě zájmu předvedu u sebe (JČ).
Určitě cena je mnohem nižší než Qkore.
Ještě tak vidět, co je uvnitř:-)
Ještě tak vidět, co je uvnitř:-)
Tidal a Qobuz, Antipodes K50, Sroll Epos, Sroll Rhytm, repra Sroll Soundgarden ll, filtr Sroll Purify Quantum, signálové i silové kabely Sroll
Ano, mnohem.
Vím, popíšu později. Teď musím poslouchat
Tuším, co je uvnitř. :-) A věřím v účinnost.
Mělo by to pohlcovat či zeslabit Vf svinčík.
Zkus připojit i repro …
Popisuj, zkoušej a užívej.
Mělo by to pohlcovat či zeslabit Vf svinčík.
Zkus připojit i repro …
Popisuj, zkoušej a užívej.
Tidal a Qobuz, Antipodes K50, Sroll Epos, Sroll Rhytm, repra Sroll Soundgarden ll, filtr Sroll Purify Quantum, signálové i silové kabely Sroll
- Mark Levinson
- Administrátor
Díky za sdílení zkušeností. Je to zajímavé, o zemnění už se něco psalo.
Mark Levinson
Ahoj! Bydlíš v RD na venkově, nebo v paneláku nebo v místě se starým rozvodem el.? Díky za odpověď. Jrd
Tvůj příspěvek čtu až nyní, a souhlasím, že s těmito zemnícími boxy je to zase jiný zážitek a těžko se je chce odpojovat. Doporučuji jako finální doladování, pokud jste už ze svou sestavou spokojeni.
EP reprosoustavy + SE-833 MX Challenge + Aries Cerat Incito S + Helene + Pink Faun 2.16x/ultra + Sroll Purity Quntum system + 2x SoTM sNH-10G + Ediscreation LPS, AAI Maestozo LAN, Cryo Ref. Cora kabely od EP , Kraut Gold pro Aes/ebu
Ahoj. Pokud je to dotaz na mě, ta mam poslechovvku v RD v malém městě (JČ). El. rozvody nové. Sólo přívod.
Tato zemnící jednotka, o které je tu řeč, má přesto zvukově velký přínos.
Na kolik tedy vyjde jeden tento zemnič?
Olusr = kychtax
Ceníkově za jedno zemění 21k vč. DPH. Při odběru více kusů lze domluvit zajímavou slevu.
Nutno podotknout, že Nordost vyjde podstatně dráž a konkrétně tedy na mojí sestavě je Diamond sound zvukově přínosnější. Viz výše.
A kde se dá zapůjčit, případně koupit?
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
U mne jako zastupce Diamnond boxu
EP reprosoustavy + SE-833 MX Challenge + Aries Cerat Incito S + Helene + Pink Faun 2.16x/ultra + Sroll Purity Quntum system + 2x SoTM sNH-10G + Ediscreation LPS, AAI Maestozo LAN, Cryo Ref. Cora kabely od EP , Kraut Gold pro Aes/ebu
Quentin píše: ↑10 říj 2024 12:12Je součástí i zemnící kabel? Pokud ano, co je na jeho druhém konci (konektor, svorka, atd.) ....?
[/quotSoučástí je zemnící kabel s rca vstupem do boxu. Dále je možno zdvojit zemnící box mezi sebou třeba jumprem(nedodáváme), výsledek je pak zas o dost lepší. Začít můžeš s 1, 2 a postupně přidávat. Mám tu v případě zájmu 4 skladem k zápujčce.
A druhý koniec je holý a je na tebe, či si tam naletuješ? Predpokladám, že nie
Kabely z principu věci propojují daný hi-fi komponent se zemněním. Na straně komponentu je to vhodný volný konektor (RCA, XLR, USB, RJ-45, vydlička u reproduktoru, zemnící kolík u filtru nebo pračky proudu atp.), na straně zemnění je to banánek.
Vydržte pls, ještě napíšu více info.
Asi takto?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zapůjčit a poslechnout zemnící jednotky Diamond sound lze na více místech: U zappy v jeho studiu. Já jsem též otevřený předvedení a případnému zapůjčení a...
...zde je kontakt přímo na výrobce: 725 838 038. Rád vám zodpoví jakékoli dotazy,
je to nadšený hifista zapálený pro skvělý zvuk.
Díky za info.
Jen doufám, že onen zapálený výrobce povolil své číslo takto zveřejnit, ať ho z nás pak netrefí, jak začneme volat
Jen doufám, že onen zapálený výrobce povolil své číslo takto zveřejnit, ať ho z nás pak netrefí, jak začneme volat
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
I toto se dá udělat na objednávku. Tony, takovy kabel davaji k zařizeni za 800e zdarma? To bych bral.
Nechápu, je jasné,že si objednáš jaký konektor do přístroje potřebuješ. Otázka zněla jaký typ konektoru jde do zemníciho boxu, odpověd zněla rca. Jěště nějaká otázka?
Přesně tak. Číslo zveřejněno po dohodě a se svolením výrobce.
Oprava. Vstup do boxu je bananek ne rca.
Takže je to úplně stejné, jako Synergistic Research a to je fajn. Jenom ta cena je vlastně lidová
Když věci vysvětlí někdo, kdo tomu opravdu rozumí, stanou se zcela jasnými. Jsem tomu rád....elfton píše: ↑09 říj 2024 13:51 vysvětlení uzemnění dle ASR:
https://youtu.be/f2soKg9JAUA?si=nLwk4ytYan7WuZHd
Myslím si, že není stejný jako Synergestic. SR je aktivní zemnění a DS je pasivní, navíc DS je solo pro každý komponent kdežto SR je multi s více vstupy? Takový SR jsem měl i s SRX kabelem, ale hrál jsem na něj jen chvilku, zabalil, a prodal, nevyhovoval mi, i když vypadal moc pěkně, ale na to si už nehraju jak co vypadá.
...měl jsem na mysli jenom ten propojovací kabelzappa píše: ↑11 říj 2024 10:29Myslím si, že není stejný jako Synergestic. SR je aktivní zemnění a DS je pasivní, navíc DS je solo pro každý komponent kdežto SR je multi s více vstupy? Takový SR jsem měl i s SRX kabelem, ale hrál jsem na něj jen chvilku, zabalil, a prodal, nevyhovoval mi, i když vypadal moc pěkně, ale na to si už nehraju jak co vypadá.
Ok, chápuQuentin píše: ↑11 říj 2024 11:01...měl jsem na mysli jenom ten propojovací kabelzappa píše: ↑11 říj 2024 10:29Myslím si, že není stejný jako Synergestic. SR je aktivní zemnění a DS je pasivní, navíc DS je solo pro každý komponent kdežto SR je multi s více vstupy? Takový SR jsem měl i s SRX kabelem, ale hrál jsem na něj jen chvilku, zabalil, a prodal, nevyhovoval mi, i když vypadal moc pěkně, ale na to si už nehraju jak co vypadá.
Jestli tomu videu dobře rozumím, zemnění je jen z bezpečnostních důvodů, nemá vliv na zvuk? Je to tak? A vlastně jakékoliv zemnění nemá vliv na zvuk, a to se týká i, když je vše uzemněno klasicky do země mimo dům? A tudíž značky jako Telos, Entreq, Synergestic i Diamond sound nemá vliv na zvuk? Rozumím tomu dobře? Tohle téma bychom mohli přesunot do samostatného vlákna.elfton píše: ↑09 říj 2024 13:51 vysvětlení uzemnění dle ASR:
ASR vysvětlení vůbec nezminuje a nerozporuje co říká Nordost Qcore v jejich vesvětlení co jejich zařízení má za úkol.- Hm komu věřit? Já bych řekl, jako vždy věřit svým uším. https://nordost.com/downloads/multiLang ... et_ENG.pdfelfton píše: ↑09 říj 2024 13:51 vysvětlení uzemnění dle ASR:
Absolute sound taky slyší, co slyší. https://www.theabsolutesound.com/articl ... ng-system/
ASR be se melo prejmenovat na APR (Audio Pseudoscience Review). Teorie je v poradku, tam nic proti, ale nasledne vyvody mimo.
Cist recenze moc nepomuze. Vetsina Severni Ameriky stale pouziva nezemnene rozvody, takze pripojit drat k topeni zcela jiste pomuze. Donedavna to tak mel doma i Michael Fremer (Stereophile, ted Absolute Sound), boze... Bez zeme ma doma rozvody i Jonathan Valin (Absolute Sound). Studia pouzivaji ground lift. Atd.
Jedina cesta je to zkusit doma a ridit se usima.
Cist recenze moc nepomuze. Vetsina Severni Ameriky stale pouziva nezemnene rozvody, takze pripojit drat k topeni zcela jiste pomuze. Donedavna to tak mel doma i Michael Fremer (Stereophile, ted Absolute Sound), boze... Bez zeme ma doma rozvody i Jonathan Valin (Absolute Sound). Studia pouzivaji ground lift. Atd.
Vienna píše: ↑12 říj 2024 10:03 ASR be se melo prejmenovat na APR (Audio Pseudoscience Review). Teorie je v poradku, tam nic proti, ale nasledne vyvody mimo.
Amir v podstatě říká, že je dobré používat přístroje s třížilovým napájením, tj. třída I., k propojování komponentů používat XLR, abychom se vyhnuli zemním smyčkám, které mohou nastat při propojení cinch. Dále řekl, že zemnění do země tyčí(hromosvod)je dobré pro ochramu elektrorozvodné sítě před beskem a nemá nic společného se zemněním el.sítě. A nakonec také říká, že představa lidí, že je možné nějaký junk, šum, nepořádek, rušení, které se šíří po síti "odsát" nebo "vyluxovat" pomocí jednoho drátu do krabičky je naivní a nefukční. To je asi tak vše.zappa píše: ↑12 říj 2024 09:27ASR vysvětlení vůbec nezminuje a nerozporuje co říká Nordost Qcore v jejich vesvětlení co jejich zařízení má za úkol.- Hm komu věřit? Já bych řekl, jako vždy věřit svým uším. https://nordost.com/downloads/multiLang ... et_ENG.pdfelfton píše: ↑09 říj 2024 13:51 vysvětlení uzemnění dle ASR:
Absolute sound taky slyší, co slyší. https://www.theabsolutesound.com/articl ... ng-system/
je dobré používat přístroje s třížilovým napájením...jardak píše: ↑12 říj 2024 10:50Amir v podstatě říká, že je dobré používat přístroje s třížilovým napájením, tj. třída I., k propojování komponentů používat XLR, abychom se vyhnuli zemním smyčkám, které mohou nastat při propojení cinch. Dále řekl, že zemnění do země tyčí(hromosvod)je dobré pro ochramu elektrorozvodné sítě před beskem a nemá nic společného se zemněním el.sítě. A nakonec také říká, že představa lidí, že je možné nějaký junk, šum, nepořádek, rušení, které se šíří po síti "odsát" nebo "vyluxovat" pomocí jednoho drátu do krabičky je naivní a nefukční. To je asi tak vše.zappa píše: ↑12 říj 2024 09:27ASR vysvětlení vůbec nezminuje a nerozporuje co říká Nordost Qcore v jejich vesvětlení co jejich zařízení má za úkol.- Hm komu věřit? Já bych řekl, jako vždy věřit svým uším. https://nordost.com/downloads/multiLang ... et_ENG.pdfelfton píše: ↑09 říj 2024 13:51 vysvětlení uzemnění dle ASR:
V tom nevidim problem.
k propojování komponentů používat XLR...
Napajeci kabely jsou povinne zemneny na sasi. RCA jsou skoro vzdycky zemnene na stejne sasi. Ve vetsine pristroju, co jsem mel doma, jsou zemnene XLR na stejne sasi jako RCA. Vezmi si multimetr a propipej si groundy proti sobe. Jinymi slovy - vsechny vstupy/vystupy vetsinou sdileji stejnou zem, je to tak spojene uz v pristrojich. XLR a problematika zeme spolu souvisi jen volne a plati snad jen pro monobloky. I tam se ale dostanes do bodu, kdy pres napajeci snury je vsechno pospojovane na sebe a pak i na domovni zasuvku. V profi branzi (a u nektereho hifi) muzes zem od XLR odpojit uplne.
zemnění do země tyčí(hromosvod)je dobré pro ochramu elektrorozvodné sítě před beskem a nemá nic společného se zemněním el.sítě...
Jo, to je pravda...
představa lidí, že je možné nějaký junk, šum, nepořádek, rušení, které se šíří po síti "odsát" nebo "vyluxovat" pomocí jednoho drátu do krabičky je naivní a nefukční...
Predstava odsavani sumu nebo ruseni do krabicky je skutecne blbost. Ale pripojeni jakekoli zemnici krabicky zvuk zmeni, zlepsi nebo zhorsi, ale zmeni. To si muzes vyzkouset velmi jednoduse a nepotrebujes na to diplom ani Amira. Ty krabicky se chovaji nepredvidatelne, nekdy jako anteny, nekdy jako kondenzatory, nekdy uplne jinak. Takze ASR pravdu ma, jen zaver ze je to nefunkcni ve smyslu slysitelneho vlivu je zcela mimo.
Predstava odsavani sumu nebo ruseni do krabicky je skutecne blbost. Ale pripojeni jakekoli zemnici krabicky zvuk zmeni, zlepsi nebo zhorsi, ale zmeni. To si muzes vyzkouset velmi jednoduse a nepotrebujes na to diplom ani Amira. Ty krabicky se chovaji nepredvidatelne, nekdy jako anteny, nekdy jako kondenzatory, nekdy uplne jinak. Takze ASR pravdu ma, jen zaver ze je to nefunkcni ve smyslu slysitelneho vlivu je zcela mimo.