Testuji svým sluchem a pocitem, zážitkem z hudby. Žádná měření. Jen moje roky laděná hifi sestava, se kterou jsem nadmíru spokojen a kterou znám.
Proč tedy do sestavy něco přidávat? Proč ne. Je-li možnost ke zlepšení, jsem otevřen čemukoliv. Líbí-nelíbí, přínos je-není, je jednoduché měřítko.
Asi pro řadu z vás vyvstává otázka, zda má smysl něco "zemnit do vzduchu"... podobně jako jsme se před lety těžko smiřovali s investicí do napájecích kabelů, pojistek atp. Moje odpověď – má.
Takže ta zkušenost ve zkratce: Jeden z konstruktérů zemnění mi nabídl zapůjčení a dodal slíbené. Zapojili jsme, poslouchal jsem, poslouchal pár dní a moc se mi to líbilo. Dnes kamarád přivezl na porovnání Nordost QKore.
Porovnal jsem a výsledkem je, že zde recenzované zemnící jednotky kupuju. Zatím 4 kusy. Ano, jednoznačně mě zemnící jednotka přesvědčila.
Podrobnější popis:
První den jsme tu měli 6 jednotek a bavilo mě to moc. Dohodli jsme se na zapůjčení 4 ks. Zkoušel jsem, experimentoval, co vše (ne)zapojit:
Pračku proudu/filtr, jeden a druhý zesilovač (mám bi-amping), switch a reprobedny. Zatím jsem se nerozhodl, zda zemnit repro nebo ne. Ještě bych rád zemnil přehrávač, ale nemám zatím kabel s tou správnou koncovkou. Podrobnější srovnání s Nordostem nebudu uvádět, nemám na to už ty správný slova, ale srovnatelný to je, každé má své atributy.
Zvukový přínos pro mý uši:
Zvuk se nadechl, vyčistil a rozšířil se prostor.
Rozlišení a čitelnost všech nástrojů/hlasů se zvedla.
Je "hmatatelnější" tmavší a hlubší pozadí. (Kdo máte TV oled, tak víte, že černá je opravdu černá.)
Zpěvačku jsou jako živé.
Jednotlivé nástroje mají každý svůj charakter, řečeno fenomenologicky = housle mají více ze svojí houslovitosti.
Víc to baví! Poslouchám častěji a dlouho do noci.

A co po pár dnech soužití se zemněním a jeho následném odpojení?
Jednoduše řečeno to zdechne a v přímém porovnání – s a bez, to přestane bavit. Jak mi říkali, když to přivezli: Už nikdy nebudou věci jako dřív. :lol:
Toliko má zkušenost.
P.S.: Zemnící jednotky lze po dohodě zapůjčit na vyzkoušení.
P.S.2: Neuměl byste prosím někdo vložit obrázek přímo sem do vlákna? https://ibb.co/S7FthW1

Už se mi to asi povedlo.