Minulý víkend jsem měl tu čest účastnit se ladění sestavy s 6x sub REL referenční řady.Už vizuálně jde o zážitek.Zvukově pak převrátí všeobecné očekávání destrukce mne i s budovou naruby, ale nepředbíhejme.
Na začátku bylo stereo s 2x sub, které fungovalo i v daném prostoru s NO. 25 výborně.
Obavy ohledně přidání dalšího páru do sestavy výrobce vyvrátil a tak se majitel pustil do dalšího kroku.Přiznám se, byl jsem skeptický, ale přidání 2x rel NO.32 byl prý od začátku přínos.Další pár na sebe nenechal dlouho čekat a to už jsem musel i přes hektický pracovní podzim slyšet na vlastní uši.
Na akci jsem dorazil o něco později a chlapi už byli z nejhoršího venku, (celé ladění zabralo 8h)
Zde připojím dle mého vydařený popis kamaráda :
""
Na začátek"velké" hmmmmm, protože zapojení 6 sub do sestavy byla velká výzva, bylo třeba pochopit a definovat si, co vlastně ten vrchní sub v tom zvuku "dělá"
Zároveň oddělit od sebe dvě věci, co reálně dělá, co se mění....v konkrétně daném prostoru, bez toho aby jsme se přesvědčovali o nějakém placebo efektu a "co by měl dělat"
Podle popisu výrobce, co by měl pomoct zlepšit, změnit a k čemu je to vlastně dobré, protože jak ukázala realita, tak nastavit 4 suby bylo více méně jednoduché.
Možná ani ne jednoduché, ale přínos se ukazoval téměř od začátku při ladění, tak při 6 sub nefungovalo skoro nic z předchozího ladění, ani nějaké možné popisované, přednastavení od výrobce.
Takové nebo onaké nastavení, všechno bylo horší.Buď bas zasahoval a špinil středovou scénu, nebo přidával na objemu na spodku........
Prvním zjištěním bylo, že při tom, či onom nastavení 4 sub v té či oné poloze hlasitosti a crossoveru vrchní další dva buď přidávaly na sub basu, nebo jen hutnily středobas a špinily vyšší pásma.
Tím jsme se dostali k zjištění, že jak nastavíme vrchní a spodní stejně a necháme hrát vždy len vrchní dva, nebo spodní dva, tedy jen 1 pár.
Tak zvuk je téměř totožný. Ergo sestava se zapnutými vrchními, nebo spodními ve stejném nastavení, hraje stejně.Tím pádem se ukázalo, že kritickým prvkem jsou právě ty střední suby, protože jak jsem minule psal, že :
"při 4 sub se celý odposlech posune do vnitřku 3 rozměrné koule, celé vnímání tvorby zvuku se mění, posouváme se z 10té řady jako divák přímo ke zdroji celé scény....
bas, subbas už nevzniká jen přímo před námi, ale doslova cítíme jeho vznik i za námi a po stranách, celou scénu to zvedá i o metr výše"
Tak právě to nastavení středního subu bude kritické.....a budou to právě střední suby....kt. bude třeba nastavit na přechod, přechodnou frekvenci k bednám a ne spodní, či vrchní sub a bude potřeba nastavit
spodní sub, na frekvence nižší jak hrají bedny, aby nepřidávaly na hutnosti středobasu a potom by teoreticky vrchní měly zasahovat výš přes crossover jako střední sub,aby jsme posunuli příznak a objem tónu na frekvence vyšší....vyšší středy a výšky, kde začátek, či konec dozvuku je v nižších tóninách kde se spojí.
To jsme i udělali a zvuk měl atributy výborného tahu od spodu, úderný a rýchlý středobas a plnou a objemnou scénu od středobasu nahoru.
Samozřejmě všechno po dlouhodobějším určení a hledání si nejprve hlasitostí jednotlivých sub a následně dělících frekvencí, protože tím důležitým prvkem už nebylo to, aby se suby ladily k bednám, ale suby se už musely ladit přes crossover k sobě.
Tímto naladěním měl zvuk atributy jako s naladěním předo-zadního prostoru na 4 suby, i s hutností jako jen s 2 sub a přitom měl nový rozměr v hutnosti 3D středů a výšek, ne však v objemu, či širším prostoru, či detailu na tónech.
Takže to stále nebylo blízké tomu co popisuje výrobce.
Zvrat nastal když jsme přehodili nastavení mezi spodním a vrchním subem, takže nejvyšší suby hráli jen ty nejnižší tóny a spodní tak zasahovaly nejvíc přes crossover do vyšších pásem.
Ale na nižší hlasitosti jako střední suby, rázem se výrazně změnil poměr dojezdu frekvencí k odposlechu. Prostor mezi bednami, scéna se výrazně vyčistila, projasnila, zpřesnila.
Dozvuky basových nástrojů se výrazně oddělily od zbytku hlavních tónů a začaly mít svůj jasný a hlasitý projev.Tím se vytvořilo další pásmo zvuků, které do té doby byly v náznacích a méně jasné.
Výšky začaly s vyšší intenzitou naplňovat prostor, hlasy se staly výraznějšími a intimějšími. Při sólových zpěvech bylo lépe vnímat každý nádech, či přehltnutí, dojezd vzduchu v plících.
Scéna narostla, nabrala na 3D a objemu, úpravou místa odposlechu se dalo vnímání nízkých tónů posunout buď víc dopředu, či dozadu.
Při posunu odposlechu dopředu se dojezd tónů přesunul až za hlavu,takže se člověk ocitl přímo v tvorbě nízkých tónů, protože právě ty vrchní suby hrály teď ty nejnižší tóny.
Dá se s určitým přikreslením říct, že právě to způsobilo jakoby vysoké tóny začaly plavat po dlouhých nízkých frekvencích k odposlechu a všude kde dlouhé nízké vlny plní prostor tak ze sebou nesou i vysoké krátké tóniny a tak je prostor doslova naplněný středy a výškami tak, že vytvářejí nový rozměr scény.
Jednoznačně to ukázalo, že je možné dosáhnout výrobcem popisovaný jev.I když ne tak jak doporučoval a pravděpodobně i ve vyšší intenzitě jak zamýšlel.Protože je v sestavě špičková kabeláž.
Takový typ naladění je extrémně závislý od konkrétního prostoru a ladění musí být od bodu nula s určením si co a čemu ten či oný sub přispívá.
V místnosti bez akustiky, či bez kabeláže, napájení,bude výsledek určitě, či nastavení úplně jiné, jak vůbec.
""
Já k tomu jen dodám, že po nastavení byl zvuk velmi reálný.Nic jsem nehledal, prostě to tam bylo, flétna vedle mne nalevo, druhá napravo naprosto realisticky.Vokál mne svou realitou až překvapil, vše naprosto jasně v prostoru kdy jde vše určit ve třech směrech v tom nevídaně velkém prostoru.Kdybych to měl popsat jednou větou tak obrovská kontrola nad vším co je v záznamu, opravdový zážitek.Přitom příjemné ,nekonfliktní i po těch hodinách jsem byl zvukem neunaven.
A bas?Několikrát méně objemný než ve stereu se 2 sub (a nastaveném "jen" pro 2 sub), za to rozvrstvený detailní, absolutně "nezahučený". (samozřejmně jde nastavit dle vkusu každého)
20240928_185342.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Stereo: JAY CDT2, Oppo 105D casea mod - JAY DAC 2 Signature - preamp DCT+ 2x Kinki EX-B7 - Electra 1027 Be - Aperion - Carbon Special - Desire Cable Technology - Filtrace + trafa DCT
Head: Modi Multibit + Asgard 2 - Mr Speakers Ether C Flow