Koaxiál nebo kroucený pár - RCA kabel

Potřebujete poradit? Hifi rady všeho druhu.
Odpovědět
ventero
Příspěvky: 3
Registrován: 05 úno 2022 21:13

Koaxiál nebo kroucený pár - RCA kabel

Příspěvek od ventero »

Zdravím všechny,

řeším volbu RCA kabelu (coaxial nebo twisted pair). Pokusil jsem se vzdělat, nejlepší co jsem na tohle téma našel bylo tohle video https://www.youtube.com/watch?v=QOagVDZLQnA

Mám procesor Arcam FMJ AV9 a zesilovač Ceratec Penta (zde je odkaz na manuál zesilovače https://guidessimo.com/document/651482/ ... ual-7.html)

Z manuálu jsem nezjistil, jestli je můj zesilovač single ended (SI) a je tedy vhodné použít koaxiál, nebo jestli má differential input (DI) a měl bych použít twisted pair.

Před tím, než jsem zjistil že tato problematika existuje jsem si na aliexpressu koupil pár RCA kabelů, je to twisted pair Japan Canare kabel. Odkaz zde shorturl.at/apsK7

Potom jsem chtěl připojit další reproduktory (5.1) a poušil jsem RCA kabel který už jsem měl delší dobu doma. Je to tento shorturl.at/wIJPW Podle obrázku toho řezu kabelu je vidět že to není "twisted pair"

Výsledek je že mám front reporduktory připojené RCA twisted pair kabelem a rear reproduktory připojené coaxiálním RCA kabelem.

Ve videu uvedeném výše bylo řečeno, že můžu zjistit který kabel mám použít změřením odpor "ringu" RCA kabelu oproti GND. Nemám zatím ohmmetr. V manuálu k mému zesilovači je uvedeno jen že mám použít "cinch cable". Doufal jsem že tam bude uvedeno jaký typ vstupů má (single ended (SI) nebo differential input (DI))

Další věc která mě překvapila je ta, že podle obrázku je můj twisted pair kabel s jakýmsi shieldem, ale není to měď. Ve videu je ale twisted pair bez shieldu. Je ten můj kabel (shorturl.at/apsK7) nějaká třetí varianta kdy je to spojení toho nejlepšího z obou světů? Nedává mi to ale logiku.

Na celou problematiku jsem narazil tak, že jsem si chtěl dokoupit další RCA kabely abych měl všechny stejné a v nabídce jsem narazil na tento.
https://www.aliexpress.com/item/4001167 ... mainSearch Koncovka se mi líbila víc a tak jsem si ho chtěl objednat, je u něj ale napsáno "coaxial" a to mě zarazilo. Pak jsem si dal řezy těmy kabely vedle sebe a tím jsem se dozvěděl o téhle problematice.

Prosím o radu, jaký kabel použít. Děkuji moc!
ventero
Příspěvky: 3
Registrován: 05 úno 2022 21:13

Re: Koaxiál nebo kroucený pár - RCA kabel

Příspěvek od ventero »

Vidím že odkaz na zesilovač nefunguje, zkusím ho přidat ještě jednou https://guidessimo.com/document/651482/ ... ual-7.html
B. M. C. G.
Příspěvky: 37
Registrován: 27 pro 2021 20:35

Re: Koaxiál nebo kroucený pár - RCA kabel

Příspěvek od B. M. C. G. »

Řešíš kabel za dve stovky na Highend foru. Vis co je to Highend? [-x

Navic řešíš nesmysly.
Uživatelský avatar
terahera
Příspěvky: 2132
Registrován: 07 říj 2019 13:48
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Koaxiál nebo kroucený pár - RCA kabel

Příspěvek od terahera »

Hele,neřeš blbiny,řeš,který kabel ti zvukově sedí a jestli je vevnitř nasráno,tak je úplně jedno :cool:
ProAcResponseD30
CanorTP106VR+KT88,Oppo105DCasea mk2+lineární zdroj,ProJect The Classic Renown tunning,Pioneer PL12D,Canor TP 206+,Canor PH2,EAT Jo No 8,SPU,Furugescu
MCH+:ProAc response center,MA RXFX silver,Primare 30.5
kychtax

Re: Koaxiál nebo kroucený pár - RCA kabel

Příspěvek od kychtax »

Máš cca tyto možnosti.
Kabel typu koax. Spousta tipů na internetu. Hraje to se vším plus mínus stejně.

Nebo kabel kroucený pár. Sháněl bych Project Connect IT SH nebo VdH 501 stříbrný, osvědčený, levný. Pak zapojíš jeden signálový vodič, druhý na jedné straně připojíš ke stínění, na druhé necháš nezapojený.

Nebo mám dobrou zkušenost s metráží Duelund DCA16GA, zkroucený do šroubovice, jeden drát signál, druhý ground. Konektory např KLEI a dobrá pájka. Dobrá zkušenost. Slušný kabel.

Nebo koukat po bazarech po RCA kabelu, někde jsem ted viděl stříbrný HGA za 10tis. Půjčit si proti záloze a vyzkoušet.
Odpovědět