McCoy Tyner

Odpovědět
Uživatelský avatar
Mark Levinson
Administrátor
Příspěvky: 4212
Registrován: 23 pro 2010 12:00
Bydliště: Ostrava

McCoy Tyner

Příspěvek od Mark Levinson »

Rodák z Filadelfie začal brát lekce klavíru ve 13 letech a kariéru zahájil v roce 1960 coby člen Jazztetu dosud žijícího saxofonisty Bennyho Golsona a trumpetisty Arta Farmera.
Tynerův osobitý klavírní styl, vyznačující se výrazně perkusivní hrou levé ruky, byl po několik roků v 60. letech neodmyslitelnou součástí hudby saxofonisty Johna Coltranea. Tyner byl mimo jiné členem jeho slavného kvarteta, které tvořili ještě kontrabasista Jimmy Garrison a bubeník Elvin Jones. Jeho klavírní hra zní na zásadních deskách jazzové historie jako A Love Supreme nebo My Favorite Things.
Mnohem delší však byla Tynerova pozdější sólová kariéra, za níž hojně hrával a nahrával své skladby jako Contemplation či Search for Peace z alba The Real McCoy (1967) a dalších desítek desek.

V rozhovoru z roku 1961 Coltrane řekl: „Můj současný pianista, McCoy Tyner, drží harmonie a to mi umožňuje zapomenout na ně. Je to takový, kdo mi dává křídla a čas od času mě nechá vzlétnout ze země. “

Slavný jazzový pianista Chick Corea prohlásil, že Tyner ho nesmírně inspiroval od doby, kdy ho poprvé slyšel hrát s Coltranem. "Pomohl mi utvářet způsob, jímž přistupuji k pianu".
(čerpáno z Aktuálně.cz a jiných zdrojů)

Alfred McCoy Tyner zemřel v pátek 6.3.2020 ve věku 81 let a zaslouží si zde mít své vlákno.
Mark Levinson
Uživatelský avatar
Yngwie
Příspěvky: 1481
Registrován: 08 pro 2012 12:39
Bydliště: Ostrava

Re: McCoy Tyner

Příspěvek od Yngwie »

Díky za super příspěvek. Pustil jsem si dneska Best of ... sice pouze z TIDAL, ale moc fajn.
Odpovědět