Michael Brecker

Odpovědět
Uživatelský avatar
Mark Levinson
Administrátor
Příspěvky: 4212
Registrován: 23 pro 2010 12:00
Bydliště: Ostrava

Michael Brecker

Příspěvek od Mark Levinson »

Chybí nám zde vlákno Michael Brecker, byl to americký jazzový saxofonista a skladatel, který natočil mnoho vynikajících hudebních alb. Během svého života získal 13 cen Grammy (některé jako saxofonista, jiné jako jazzový skladatel).
Se svým bratrem Randy Breckerem, špičkovým hráčem na trumpetu a křídlovku, založil skupinu Brecker Brothers, která byla leadrem jazzfusion music po celá sedmdesátá, osmdesátá i devadesátá léta.
Od konce sedmdesátých let hrál jako spoluhráč s mnoha významnými hudebníky a hudebními skupinami. Patřili mezi ně i James Taylor, Paul Simon, Steely Dan, Donald Fagen, Dire Straits, Joni Mitchell, Eric Clapton, Aerosmith, Frank Sinatra, Frank Zappa, Bruce Springsteen nebo George Clinton. Jako spoluhráč se objevuje na deskách takových jazzových velikánů, jako jsou např. Herbie Hancock, Chick Corea, Chet Baker, George Benson, Quincy Jones, Charles Mingus, Jaco Pastorius, McCoy Tyner, Pat Metheny, Elvin Jones a mnoho dalších.
Michael Brecker se narodil v roce 1948 ve Filadelfii a zemřel velmi brzo, v roce 2007 v New Yorku na leukemii. Na sklonku svého života ještě natočil vynikající desku "Pilgrimage" na které si s ním zahráli Pat Metheny, Herbie Hancock, Brad Mehldau, John Patitucci, John DeJohnette. Patrně už věděli o jeho nemoci, bohužel deska vyšla až po Michaelově smrti.
(Čerpáno z Wikipedie)
Mark Levinson
Odpovědět