Ellips-A projekt DIY

Diskuze o reprosoustavách.
Odpovědět
necone
Příspěvky: 11
Registrován: 16 kvě 2013 18:23

Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od necone »

Poslech na hoře Olymp
Ano, tak by se mohl nazvat poslech na nově vyvinutých a největších reprosoustavách od zdejšího člena a konstruktéra "Kocoura".
Reprosoustava na první pohled zaujme svou velikostí robustností a ihned máte jasno, jak může taková soustava měničů a masivní konstrukce hrát. Na první pohled obrovské, přesto, po delším poslechu si na velikost zvyknete a vnímáte ji "adekvátní".

Jedná se o uzavřenou konstrukci, tedy čekejte rychlé, pevné a možná pro někoho "suché" basy. Měniče jsou vybrané ty nejlepší a to 1,5" Bliesma T34B (Berilyum) v semi hornové Wave Guide, 6,5" Scan-Speak Elipticor (impregnovaný papír) a basovou část emituje doslova 13" pumpa Scan-Speak 32W (impregnovaný papír). Poslouchali jsme v aktivu, ale dle konstruktéra je možnost i doladit výhybku pasivní, no je to ještě dlouhý kus cesty vývoje. Další info o soustavách, nikoli komerčních, nikoli sériové výroby, najdete na stránce https://pkaudio.webnode.cz/ellips-a/
A jak to hraje? Nejlépe co jsem kdy slyšel. Krátce by se dalo napsat takto. Kupte si sluchátka za 20 tisíc a více a zvuk si promítněte do prostoru. Proč sluchátka? Protože zde je zkreslení v nižších řádech a proto umí hrát velmi nahlas a velmi kvalitně.

Teď pár slov ohledně samotného testování. Místnost byla zvukově odladěná, středně zatlumená, difrakční členy ve předu i po stranách. Hrálo se na vytuněném CD přehrávači UDP-LX800 přes coax do aktivní části sestavy a to Okto Research dac8 PRO + 3x BV Audio 300SEE. Obsahem byly interpreti Massive Attack, Justice, Madona, Manu Katché, Dead Can Dance, Rebecca Pidgeon, Lisa Gerrard, Nerez a nějaký sborový zpěv se skladnou Má vlast.

Tak jdeme na to... První skladba byla z nouze cnost, přesto již první takty ukázaly, že jsme na Olympu:) Ihned vystoupili detaily a artikulace ženského vokálu ve zpívané skladbě Má vlast byla perfektní. Přitvrzujeme, na řadu přišlo Massive Attack, hlasitost jsme nechali na stejné hodnotě. Zvuk stále držel při sobě a nebylo potřeba ztlumovat. Je třeba dodat, že kvalita nahrávky zde není až tak dobrá. Nízké DR tak nějak trochu seskupí nástroje dohromady. Ale v tomto žánru to nevadí.
Další nahrávky byly popové, konkrétně Madonna. Zde je vidět, že jsou laděny na světlou stránku, objevují se sykavky, které ale vůbec nejsou agresivní. Pořád se drží hranice hlasitost hodně vysoko a není problém jít i výše. Chápej, rozmluva není možná :)
Následují akustické nahrávky, kde se ukáže plná kvalita beden. Skladba Hrr na ně od Zuzanky Navarové ukáží transparentnost těchto soustav. Tolik detailu obvykle není slyšet ani na TOP bednách zahraničních proveniencí v hodnotách vyšších stovek tisíc, či již v milionech. Navíc v takové hlasitosti si třeba keramické měniče raději pouštět nebudete :) V pozadí skladby je slyšet studiová brum, přece jenom je to nahrávka z roku 1990. Zbytek je luxusně transparentní a příjemné. Ač jsme měli málo času, tuto skladbu jsme sjeli celou. Na konci akustického žánru přišla jedna pecka, která mi utkvěla v paměti tak, že jsem si jí musel pustit doma na všem co mám. Od sluchátek do uší, přes VMA až po sluchátka NAD krmené HYPA1. Jedná se o skladbu Now we are free od Lisa Gerrard. Úvodní podání cimbálových tónů je zde vytažena tak, že slušíte jednotlivé struny nástroje. Tohle byla další skladba, kterou jsme v plné "palbě" doposlouchali do konce, zcela konsternovaní a oddáni této nádherné skladbě. Příjemně naladěn s mrazením v zádech jsem procedil "ano, tohle sestava a hlavěně obsah, který stojí za to jej mít"
Pak přišla Metallica, tady trochu zklamání. Nožná to bylo nahrávkou, která byla bůh ví odkud, prostě první skladba, která se opřela tak, že jsem měli potřebu ztlumovat. Teď přemýšlím, že je velká škoda, že jsem u sebe neměl nahrávku Beyond the Dark Sun od skupiny Wintersun. Jsem ale přesvědčen, že tady by byl nářez zcela v pořádku.
Nakonec přišel na řadu Jazzík, zde si pamatuji na jednu skladbu, nevím kterou, ale zjistil jsem, že reprosoustava umí reprodukovat i vertikální podání prostoru. Nevím jak to, ale jde to:)
Dobré dvě hodiny byly pryč a musel jsem valit, jak se u nás říká. Závěrem musím napsat, že návštěva byla velmi příjemná. K Petrovi jsem šel na dobrý poslech, ale že bude až tak dobrý, to jsem nečekal. Asi největším překvapení byly beryliové výšky a jejich konzistentnost při vyšším zatížení. Bas byl sušší, ale přesný. Uměl i nejhlubší tóny, kdy sem tam bylo slyšet u sub basové pásmo, tedy ruchy a zavadění o nástroj, atd. Cenu vlastně přesně nevím, ale nebude malá. Jen měniče vyjdou na 100TCZK, možná více. Na druhou stranu, buď dáte milion anebo pár se tisíc. Dnes jsou peníze levné, tak proč ne :D

Obrázek
necone
Příspěvky: 11
Registrován: 16 kvě 2013 18:23

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od necone »

Sorry, za tu ne-korekturu, čitatel promine, admin možná povolí :smile: .
Uživatelský avatar
jirie
Příspěvky: 1516
Registrován: 30 pro 2010 14:49

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od jirie »

Díky za obsáhlou recenzi!
Škoda,že je to v aktivu.
Uživatelský avatar
-Kocour-
Příspěvky: 217
Registrován: 25 úno 2016 09:05
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od -Kocour- »

Jirie, takove bylo zadani, a velmi rad jsem si to vyzkousel. I diky tomu jsem zvolil uzavrenku, da se pridat dole velmi snadno, no ale ukazalo se ze to neni vubec treba. 20hz to zahraje -10dB, tady basy a rozsah dolu nechybi.
Jinak mam jeste jeden par cel, a uz rozmyslim pasiv ci poloaktiv pro sebe.
Uživatelský avatar
jirie
Příspěvky: 1516
Registrován: 30 pro 2010 14:49

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od jirie »

Tak pokud konstruktér bude dělat jedny pro sebe, je to asi ta nejlepší reklama :clap:

Ať se daří!
PTK
Příspěvky: 126
Registrován: 22 bře 2020 20:41

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od PTK »

Nejnovější Kocourův produkt mne zaujal už od první zmínky o tomto výjimečném projektu, a proto jsme se dnes s dalšími kolegy k Petrovi vnutili na poslech reprosoustav Ellips.

Bedny jsou rozměrově impozantní a designově krásné. Jejich vzhled zaujme okamžitě po příchodu do poslechové místnosti.
Poprvé jsem měl možnost naživo slyšet vychvalovaný výškový reproduktor od Bliesmy. T34B jsem ještě osobně neslyšel, i když jsem o tomto skvělém výškovém reproduktoru mnoho četl na zahraničních fórech. Co dodat, nadšené ohlasy DIY komunity ani trochu nepřehánějí. Bliesma fakt umí a nezbývá, než se těšit na nový beryliový střeďák..

Sestavu jsme poslouchali v konfiguraci, kterou výše popisoval necone. Začali jsme poslechem CD Manu Katché, pokračovali Tichou domácností od bratří Ebenů, následovalo CD Pictures at an Exhibition ve skvělém podání The Cleveland Orchestra a skončili jsme referenční nahrávkou The Most Audiophile Guitar od ABC Records. Všechny žánry Ellips podávaly s jistotou, zvuk se nerozsypal ani při vysoké hlasitosti. Především na skvělé nahrávce Musorgského jsme repro testovali až jejich maximálnímu limitu a i v tomto případě byla prezentace zvuku naprosto perfektní.

No, a protože žádná slušná návštěva nepřijíždí s prázdnou, přivezli jsme Kocourovi malé překvapení. Power kabely AAI Maestoso, Nordost V2, S/PDIF V2 a nožičky AAI Maxi. Asi nemá zde smysl podrobněji rozepisovat přínos výše uvedeného. Znalí vědí, nevěřící nemám v plánu přesvědčovat..

Shrnutí dojmů z naší dnešní návštěvy?
Reprosoustavy jsou skvělé, jedná se o naprosto excelentní práci v oblasti zvuku i designu.
Největší rezervu celého systému osobně vidím v zesilovačích BVA 300SEE. Jak jsem pochopil, volba uvedených zesilovačů byla přáním zákazníka, ale dle mého názoru by si reprosoustavy v této kvalitě zasloužily lepší zesilovače. Produkty BVA jsou velice dobré v poměru cena/výkon, ale v absolutním měřítku tomu tak bohužel není.
Další otázkou je investice do kvalitních kabelů a dalších doplňků. Na první dobrou se jeví jako naprostý nesmysl investovat do příslušenství, které svou cenou převyšuje cenu použitých komponentů, jenže ono to bohužel funguje.

Co dodat závěrem. Kocourovi se podařilo postavit jedny z nejlepších DIY reprosoustav, jaké jsem kdy měl možnost slyšet ^:)^

V komerční sféře se tato kombinace zvukové a estetické kvality platí šestimístnými ciframi.
Ano, dovedu si představit, že bych měl Ellips doma.

Petře děkuji tobě i Rixovi za skvělý poslechový zážitek a výborný pokec.
Janik
Příspěvky: 1635
Registrován: 14 pro 2020 15:35

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od Janik »

A na základe čoho tvrdíš? "Největší rezervu celého systému osobně vidím v zesilovačích BVA 300SEE." co malo výkonu alebo kvôli čomu?
Gramo: Denon DP-80 DasPlinth, Ramena:Bokrand 12”,Denon DA-309 10”,Prenosky: AT33MonoAnni, EMT JSD6G, Phono: PJ RS + LPS (Rix), SUT: Entre ET-100 (MySonicLab), Preamp: SPX 2010, Koncak: SPX A40 (A class), Repro: STH12 , Filter: NA, Kable: Rix,NA,Viborg,YT
efičák
Příspěvky: 660
Registrován: 15 říj 2012 16:32
Bydliště: Ostrava Jih

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od efičák »

Jde o charakter k měničům.
Souhlasim s PTK taky bych to chtěl jiné. Respektuju vkus a přání majitele.
Bedny jsou famozní vykreslujou vsecko a až povolí závěsy, přijde všechno.

A kdyz to chce mít zákaznik s timto, mám respekt.
Blahopřeju k projektu. :thumbup:
Jsou to
Zvuk dobrý - všechno dobré
efičák
Příspěvky: 660
Registrován: 15 říj 2012 16:32
Bydliště: Ostrava Jih

Re: Ellips-A projekt DIY

Příspěvek od efičák »

Je to indivindi , nějaké Áčko či mlsnějši rafinovaný zvuk.
Zvuk dobrý - všechno dobré
Odpovědět