Kdy začne hudba štvát?

Obecná diskuze o kvalitě zvuku a možnostech techniky.
Odpovědět
motýl
Příspěvky: 121
Registrován: 15 dub 2017 18:03

Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od motýl »

Jsem tu dlouho nebyl na návštěvě. Založil jsem vlákno: Jak moc nahlas. Mohlo se to taky jmenovat Kolik hlasitosti potřebují reproduktory, aby "začaly hrát". Nějak mi přijde, že si hudbu neužívám, chci hrát výhradně na pohodu, sem tam to proložit něčím crazy. Protože už neslyším nad 10-12 kHz, považuju za nesmyslné investovat do dražších komponentů. Na druhou stranu hádám, jestlipak to není naopak-čím starší člověk, tím potřebuje méněseroucí (pardon) vyladěné komponenty.? Zcela jistě s tím souvisí dobrý název vlákna: Zvykli jsme si poslouchat špatné nahrávky? Kde se bere ta neschopnost, koupit si jednoduchý malý CD receiver,streamer a být spokojen? Opravdu je nutné mít akusticky ošetřenou místnost a stát se do jisté míry otrokem kvality poslechu? Jasně, něco za něco, ale, nešlo by to jednodušeji? Předpokládám, že tady všichni soustředěně poslouchají v tom správném poslechovém místě, jsme přeci na hájend foru.
Předčasný závěr: Nahrávky nezměníme. Je tedy alespoň zesík za 25000 a repro za 30 dostatečná minimální investice, jak z toho ven? Víc na to nemám. A proto jsem tu jen na návštěvě. Dík za názory.
PítrsPraha
Příspěvky: 808
Registrován: 12 led 2016 19:42

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od PítrsPraha »

Myslím si, že jsou to (nebo můžou být) dvě odlišné věci: mít rád hudbu jako takovou a mít hifi jako koníček. Asi málokdo z přítomných si neumí užít svou oblíbenou hudbu i v autě, na chatě z "věže" nebo při vaření z kuchyňskýho rádia. Protože máme rádi hudbu. Pak ani tolik nevadí případná špatná kvalita nahrávky. Ony totiž ty blbý nahrávky nehrajou na dobrých sestavách hůř než na špatných. Ale na dobrých sestavách mnohem víc vynikne rozdíl mezi špatnou a dobrou nahrávkou.
U těch, kdo k radosti z hudby mají ještě hifi jako koníček, je k tomu navíc i potěšení z dobrýho zvuku a celkovýho relaxu při poslechu. Člověk si pustí to, co má rád a ještě si k tomu užívá, jak pěkně mu to hraje. Do toho si leckdo rád vezme do ruky booklet nebo přebal desky, zapálí svíčky, dá si sklenku dobrýho pití...

Asi neexistuje nějaká jasná hranice, pod kterou to nehraje a od které to hraje. I kdyby byla, byla by pro každého jiná podle stavu peněženky, preferencí, zkušeností, prostorových možností atd. S komponenty kolem 30 tis. Kč se už dá celkem v pohodě žít a užívat si hudbu aniž by ve zvuku bylo něco vyloženě špatně. Zásadní pro výsledný zvuk ale stejně bude vhodný umístění beden a posluchače a akustika místnosti. To je alfa a omega dobrýho zvuku.
RI Audio PLF 10A --- Ayon CD 35 Signature --- Parasound A21 --- Revel F208
Uživatelský avatar
ivanb_cko
Příspěvky: 175
Registrován: 09 čer 2012 21:45
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od ivanb_cko »

PítrPraha to myslím definoval správně - takže slovy klasika: "Když ji miluješ (myslím hudbu), není co řešit!" :thumbup: A pokud k tomu přidáš snahu o kvalitu zvuku jako takového, tak je to nástavba spojená s hifi jako koníčkem.
Luxman DA-06 & Audirvana Plus /Denon DN-961FA /Luxman PD-444 w Wheaton Triplanar mkII & VDH MC-10 + Dynavector DV 505 & Ortofon MC25E /Audiokultura Iskra 1 /Jeff Rowland Concentra I /[audio physic] Scorpio
motýl
Příspěvky: 121
Registrován: 15 dub 2017 18:03

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od motýl »

Díky Pítrs. Aniž bys řešil detaily audiokomponentů, napsal jsi to hezky -a nastínil mi rámec, jak se mám na to dívat a řešit to v sobě takhle. Velká pochvala.
aretax
Příspěvky: 3057
Registrován: 01 led 2012 18:34

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od aretax »

Pitrs to správne vystihol. K tomu iba dodám, že tu sú väčšinou ľudia, ktorí majú radi hudbu ale ešte radšej ju počúvajú v tej najvyššie dosiahnuteľnej kvalite a ďalšia partia ľudí, ktorí okrem hudby majú aj hobby v kvalitnej aparatúre, ktorí radi experimentujú a snažia sa vytvoriť si čo najpríjemnejšie prostredie na počúvanie, do čoho patrí aj kvalita aparatúry, úprava miestnosti, upgrade či prípadne výroba nových komponentov. Asi preto je to High End fórum. Ja osobne patrím medzi túto vrstvu. Počúvať hocijakú nahrávku bez ohľadu na jej obsah, ktorá mi bude hrať ako cez telefón, to ma nebaví. Ja si rád vychutnám nahrávku komplexne, so všetkými detailami, priestorom, teda v plnej kvalite. Skúste si pustiť napr. Beethovenove, alebo Mahlerove symfónie cez zlú aparatúru. Podľa mňa sa to nedá počúvať. Ani ja nie som najmladší a taktiež mám už obmedzenie vo vyšších frekvenciách. Ale kvalita aparatúry nie je o prenose frekvencií, ale o ich podaní a o celkovom podaní nahrávky. Ak zoberieme do úvahy frekvenčný rozsah jednotlivých nástrojov, tak vidíme, že najväčší rozsah má organ, ktorý končí pri cca 5kHz a po ňom husle a klavír, cca 4,5 kHz (neuvažujem vyššie harmonické pásmo). Aké max. frekvencie však počujeme pri plnom znení hudby, je otázne. Podobne je to aj so spodnými frekvenciami. Organ 18 Hz, klavír 24 Hz a kontrabas 35 Hz. Všetky ostatné nástroje hrajú v podstatne nižšom frekvenčnom rozsahu. A posledná úvaha: koľko máte nahrávok, ktoré obsahujú tieto okrajové frekvencie? Možno ani jednu. Keď to cinká, predpokladám, že počujete cca 3 kHz a keď to búcha, tak min. 50 - 60 Hz. Keď máte silné basy, tak to nemusí znamenať, že sú aj hlboké. Klasický bubon, ktorý požívajú kapely má min. frekvenciu 55 Hz. Veľký bubon, tzv. kotol, ktoré používajú symfonické orchestre ide síce od 20 Hz, ale používa sa minimálne. Na reprodukovanie týchto spodných basov je naozaj potrebný zosilňovač s veľmi vysokým výkonom a k tomu zodpovedajúce bedne. A tu sme pri koreni tejto témy - kto chce počuť čo najviac z okrajových frekvencií musí mať naozaj kvalitnú aparatúru (kvalitná aparatúra dokáže vo veľkej miere kompenzovať aj menej kvalitné nahrávky). Na záver toľko: Každý z nás má priority niekde inde. Niekoho štve kvalita, resp. nekvalita nahrávok, iného zas ich nekvalitné reprodukovanie, ďalšieho zas farba reprosústav, škaredá polička a pod. Koľko ľudí, toľko chutí.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
motýl
Příspěvky: 121
Registrován: 15 dub 2017 18:03

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od motýl »

Ano, tomu rozumím, že dobrý poslech vážné hudby už je za hranicí mých možností. Ani velmi hluboké basy mi nechybí. Vlastně mé hledání definoval někdo jiný a napsal:
" Koupil jsem si nový zesilovač a najednou jsem slyšel detaily, které tam dříve "nebyly". Je to jen o tom, někam si zajet a vyzkoušet si to.
Uživatelský avatar
terahera
Příspěvky: 2132
Registrován: 07 říj 2019 13:48
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od terahera »

Mě hudba u mě většinou štve,když se vrátím z nějaké hifinávštěvy :lol:
ProAcResponseD30
CanorTP106VR+KT88,Oppo105DCasea mk2+lineární zdroj,ProJect The Classic Renown tunning,Pioneer PL12D,Canor TP 206+,Canor PH2,EAT Jo No 8,SPU,Furugescu
MCH+:ProAc response center,MA RXFX silver,Primare 30.5
motýl
Příspěvky: 121
Registrován: 15 dub 2017 18:03

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od motýl »

Myslím, že téma bylo vyčerpáno. Nechci z vás tahat další info, ale přece jen, kde jinde se zeptat než na hájendu. Nespokojenost se zvukem je běžná věc, dokud na to nepřijdeme,co s tím. Pročetl jsem nedávno dost diskuzí ohledně (ne)nutnosti řešit akustiku místnosti. Pro sebe jsem si udělal názor, že v mém malém pokoji při současném postavení beden, posedu posluchače a tichém provozu je má nespokojenost skryta v reprobednách. Ne, že bych se trápil s nekvalitou obecně, ale se schopností zahrát dle vkusu. Už jen to, že žádným přesouváním z nich nejsem schopen dostat prostor, jen málo výrazné stereo.
Nechci poradit, zajímalo by mne, co nejste hudbě ochotni odpustit. Tedy -málo detailů, vzdušnosti, dynamiky,prostorovosti, slabé basy,barvu zvuku, schopnost hrát decentně nebo naopak pocit, že menší bedny hudbu,basy (nepřirozeně?) tlačí dopředu ? Na víc jsem si nevzpomněl. Díky, jestli jste ochotni se podělit.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od dvader »

Tohle bude asi hoodně individuální...
Já třeba vzhledem k místnosti (běžný obývák 4x5 metrů) a preferenci spíš „monitorových“ beden a zvuku, akceptuji, že menší bedny mají méně basů, ale zase jsou čisté a nemusím tolik řešit jejich akustiku.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od dvader »

Mě osobně štve nejvíce hudba pouštěná v obchoďácích a restauracích jako kulisa! :evil:
A Michal David... :mrgreen:
Halíř
Příspěvky: 293
Registrován: 17 lis 2018 18:31
Bydliště: Litvínov

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od Halíř »

„Nechci z vás tahat další info, ale přece jen, kde jinde se zeptat než na hájendu.”

U doktora?
slayers
Příspěvky: 588
Registrován: 28 bře 2011 07:36
Bydliště: Lázně Bělohrad

Re: Kdy začne hudba štvát?

Příspěvek od slayers »

terahera píše: 10 led 2021 23:42 Mě hudba u mě většinou štve,když se vrátím z nějaké hifinávštěvy :lol:
Tak to máme stejně :mrgreen:
NA Galaxys, McIntosh MA9000, Lumin D2 - 8Switch, Audiovector R3 Avantgarde, Nordost Heimdall 2,
Pro-Ject Signature 10.
Odpovědět