DENSEN BEAT B400 servis

Odkazy na servis, dotazy a rady nebo zkušenosti s opravami High End přístrojů apod..
Odpovědět
Uživatelský avatar
djrix
Příspěvky: 112
Registrován: 14 dub 2020 13:42

DENSEN BEAT B400 servis

Příspěvek od djrix »

Dnes jsem měl telefonát se spokojeným zákazíkem, který měl tento CDP u mě na servis a podělím se s Vámi pár informací k tomuto CDP, byl to svého času přístroj za nemalé peníze a etalon přehrávačů mnoha recenzentů své doby.

DENSEN BEAT B400:

Dánský výrobce, tento CDP byl jeden z jeho prvních kousků, možná snad první CDP od Densenu vůbec (v historii firmy se úplně neorientuji, kdo ví může klidně doplnit/upřesnit) , CDP v čase uvedení (okolo 2000-2002 ?) stál 2500 liber (libra 40kč) a dálkové ovládání dalších 500 ? , poměrně drahý přehrávač :)
Konstrukce skříně je z bytelného hliníku, jak už napoví vlastní váha přístroje. Display je z LED segmentovek, jednoduchý design předního panelu a přístroje celkově vypadá i po letech pěkně.

Obrázek

Tento konkrétní kus se ke mně dostal po předchozí neúspěšné opravě v jiném servisu (ve skutečnosti pán dovezl tyto CDP rovnou dva, druhý měl poměrně jednoduchou mechanickou závadu viz níže) a majitel se rozhodl to zkusit ještě "jinde".

Problém byl v nepravidelném přeskakování či výpadcích zvuku během přehrávání, někdy byl schopen přístroj přehrávat několik minut bez problému, někdy každých pár sekund vypadl zvuk. Předchozí servis měnil laser, bohužel závada se poměrně záhy opakovala znovu.

Následovala klasická kontrola RF na osciloskopu, kde se ukázalo, že i na lisovaném CD je signál slabý a má poměrně nestabilní amplitudu (obrázek je statický, tak nezohledňuje problém s amplitudou)

Obrázek

Následovalo shánění originál laseru, zde použitý systém je SONY, včetně všech proprietálních obvodů okolo, přestože DENSEN se rozhodl nepoužít standartní desku BD používanou ve všech CDP stejné doby, ale navrhl si vlastní.
Použitý laser v tomto CDP je KKS-213B, po jeho sehnání následovala výměna.

Sama amplituda nebyla tak nízká na to, aby dávala důvod k tak nahodilým výpadkům, pátralo se tedy dál.
Po přeměření zdrojů se ukázalo, že je uhlý jeden stabilizátor 5V větve, napájející zrovna AD převodník - deska úplně vpravo. Použité jsou krom oversampling filtru PDM100 převodníky v konfiguraci dual mono, pouzdra jsou přebroušená, ale vzhledem k věku a pouzdru zas tolik možností nemáme, pravděpodobně to bude něco jako TDA1540 nebo PCM17XX apod.
Deska dacu je propojena flat kabelem s hlavní DPS, nakonec se ukázal mimo jiné problém i v propojení těchto desek, nic co by nevyřešilo nalisování nových konektorů a kabelu :)
Nakonec následovala ještě výměna flat kabelu mezi laserem a BD deskou.

Obrázek

Druhé CDP mělo problém s občasným nevysunutím šuplíku, nakonec se ukázalo, že problém je v prasklé řemeničce motoru pohonu šuplíku. Problém je, že tyto díly běžně nejdou koupit, následovalo sehnání vraku jiného CDP, kanibalizace loading desky a řemeničky.

Obrázek


Oba CDP jsou nyní funkční ke spokojenosti majitele.

Několik slov ke konstrukci:
Všechny desky jsou FR materiál (sklolaminát) , žádný lisovaný papír jak vidíme mnohdy i ve drahých přístrojích, oboustranné.
Použité transformátory jsou UI konstrukce, z pohledu vyzařování rušení v podstatě nejhorší varianta, ale DENSEN dal desku analogové stage na druhý konec skříňky, tak to není problém.
Analogový výstup disponuje relátkem, odpojujícím výstup při vypnutí a opožděným sepnutím po zapnutí, nehrozí tedy žádné pazvuky při zapnutí CDP až po zapnutí zesilovače. Za DA převodníky je patrně diskrétní zesilovač/filtr.
Provedení je ve třídě 1 , tedy PE na skříni, ve spojení se složitější sestavou v kombinaci s TV apod pozor na zemní smyčky.
Všechny elyty jsou lepší materiál, nippon, panasonic, hlavní elyty nesou značku DENSEN, ale tipuji na průmyslové elyty jen přeznačené.
Usměrňovač pro polovinu napájení má poměrně malé plochy pod SMD diodami a ty jsou za provozu poměrně teplé, stejně jako některé chladiče stabilizátorů, v provozu naměřeno kolem 50°C termometrem.

Přestože obvod laseru, RF zesilovač a servo obvod (již digitální servo, zde CXD2545) disponuje funkcí LD ON (řízení laseru procesorem) , v tomto CDP procesor laser nevypíná ani když je vysunutý šuplík, nebo CD nehraje, laser je od zapnutí přístroje vypínačem na zadním panelu celou dobu rozsvícený, proto doporučuji všem majitelům po skončení poslechu přístroj důsledně vypínat vypínačem, prodloužíte mu tím výrazně život.
blesk666
Příspěvky: 1294
Registrován: 24 bře 2013 22:26

Re: DENSEN BEAT B400 servis

Příspěvek od blesk666 »

celkom dost problemov, ale pekna analyza a popis riesenia servisu. Musim pochvalit. Ak by som chcel nieco hodnotensie servisovat, tak sa s doverou obratim
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Denafrips Athena>PMA PA4-Big Brother>Marten Django XL
power:VDH,Furutech,NA,Viborg,signal:Crystal Cable
efičák
Příspěvky: 660
Registrován: 15 říj 2012 16:32
Bydliště: Ostrava Jih

Re: DENSEN BEAT B400 servis

Příspěvek od efičák »

Dobré informace, díky.

Můj přehrávač B-400 nerad prázdnou mechaniku. Jakmile se zavřel bez CD, muselo se sundat víko a vysunout šuplík ručně.
Kamarád to odvážně rozebral a spravil.
Zvuk dobrý - všechno dobré
Uživatelský avatar
jirie
Příspěvky: 1516
Registrován: 30 pro 2010 14:49

Re: DENSEN BEAT B400 servis

Příspěvek od jirie »

Spolehlivých servisáků je jako šafránu. Velkým problémem do budoucna je nedostatek laserových mechanik. Spousta součástek se dá nějak alternovat, ale lasery asi těžko.
Díky za report.
Uživatelský avatar
djrix
Příspěvky: 112
Registrován: 14 dub 2020 13:42

Re: DENSEN BEAT B400 servis

Příspěvek od djrix »

Diky chlapi.
Problem se suplikem se povetsinou omezuje na vytahanou gumicku, zde to byla trochu anomalie, take jsem puvodne pocital jen s vymenou gumicky a nakonec se ukazalo ze je to remenice.
K laserum: Je to bohuzel tak. Tady kupodivu densen tvrdi, ze nedelal v production line zadne post serizovani, tedy servo SONY jede na defaultnich hodnotach - mozna mi kecali, ale na primy dotaz odpovedeli ze se nic neserizovalo a nemaji na to v servisnim menu ani postup.
Pak je samozrejme problem, pokud clovek osadi nejaky aftermarket laser od cinana, ktery nedodrzoval uzke limity ve vyrobe, ze laser nechodi dobre a protoze nejde seridit, stava se tim masina neopravitelna.
Original dily sony uz leta nedela, vsechny ty starsi masinky budou bohuzel na toto postupne umirat a servisakum se do toho nebude chtit, protoze s laserem od cinana je to hop nebo trop :(
Odpovědět