Vliv kabelů na zvuk

Diskuze o kabelech.
lubanza
Příspěvky: 23
Registrován: 20 bře 2012 17:03

Vliv kabelů na zvuk

Příspěvek od lubanza »

Ahoj.Jenom se zkouším podělit o své zkušenosti s kabelama.Musím nejdřív napsat,že jsem byl ohledně kabelů hodně nevěřící a pořád jsem si myslel,že to jsou fámy o tom jak který kablík ovlivní zvuk.Koukal jsem,že i na tomto fóru jsou lidé kteří tomu moc nevěří a po zkušenostech s některými prodejci jsou opravdu zajímavé.Na dotaz o nákupu napájecího kabelu,mi bylo odpovězeno-je to výmysl a kupte si jiný komponent!Tak a teď se už opravdu pokusím popsat mé zkušenosti.Začínal jsem s poslechem hudby už v mládí a postupně jak šel čas a přibylo pár korunek jsem skončil u této sestavy.Pathos Logos,Advance Acoustic MCD 203 a Dali Ikon 8,Nejdřív jsem si myslel,že je to konečná a zvuk je luxusní.Potom po přečtení různých článků jsem začal experimentovat s kablíkama.Začal jsem s repro kablíkem a to AQ Rockefeller.Hudba získala na razanci a basy se tak nějak zvýraznily.Tak mi to nedalo a další kablík byl VDH The Orchid XLR.Najednou další posun,přibylo středů a i vejšky se krásně rozvinuly.Pořád mi to nedalo a tak jem zkusil napájecí Xindak PF 2.Jaké bylo moje překvapení,že zvuk se ohromně zabasoval,ale středy zmizely a prostě to nebylo ono.Ale k něčemu to bylo dobrý,přišel jsem na to,že napájecí kabel má na zvuk opravdu vliv.No a tak jsem zkusil Gigawatt LC 2 a připojil ho k zesilovači na cd jem přesunul ten Xindak.A to je zatím má konečná,zvuk se krásně zakulatil vejšky jsou čistý a výrazný,basy razantní a přímý a středy tomu tak nějak krásně sekundujou,taky ve skladbách,který znám jsem začal obevovat další a další detaily,které jsem předtím neslyšel.Prostě paráda.Ještě se zmíním,že přepětí a filtr jsem si dělal sám a poslouchám hlavně rock.
Omlouvám se všem,že jsem se tak nějak rozepsal,ale je to pravda a musím přiznat,že vliv kvalitních kablíků má opravdu svůj význam.Pomohlo mi i čtení vašich příspěvků!
Luboš
Patmann
Příspěvky: 111
Registrován: 09 úno 2012 16:11
Bydliště: Štramberk

Re: kabely

Příspěvek od Patmann »

No,ono je to dost zavádějící a o ničem,když nenapíšeš,jaké komponenty máš,jak velkou místnost a jaké zatlumení a i tak je to zavádějící,prostě kabely jsou alchymie,každý potřebuje ten svůj grál a dle mne čím citlivější aparát,který dokáže zahrát vše,tím hůř se k tomu hledají kabely,které ten aparát nezkreslí a zahraje v tom určitém prostoru tak,jak člověk požaduje,což je dle každého něco jiného...
Pro-Ject RPM 10.1, Sumiko Bluepoit 2., CD Leema Acoustic Antila, Accuphase E305, Beovox MS150, Sonus Faber Toys Tower
lubanza
Příspěvky: 23
Registrován: 20 bře 2012 17:03

Re: kabely

Příspěvek od lubanza »

Určitě to je tak jak píšeš.Komponenty jsem ale popsal,jsou to Pathos Logos.Advance Acoustic Mcd 203,Dali Ikon 8.Místnost je cca 6*4.Podlaha dřevo,strop sádrokartón,rozdělen dřevěným trámem po jednom metru.Pod bednama a komponenty mramor.Nechtěl jsem napsat nic jinýho než to,že vliv i napájecích kabelů je opravdu slyšetelný a má svůj význam!Mám elektro vzdělání a ještě nedávno jsem se koukal na vliv napájecích kabelů dosti nevěřísně.

L.Z.
tujatuja
Příspěvky: 459
Registrován: 17 srp 2011 23:40

Re: kabely

Příspěvek od tujatuja »

Než popisovat místnost by mělo smysl uvést, jaké byly ty původní kabely ......
Uživatelský avatar
pajuna
Administrátor
Příspěvky: 1793
Registrován: 23 pro 2010 14:02
Bydliště: Liberec

Re: kabely

Příspěvek od pajuna »

Nevidim na tom nic zavadejiciho :crazy: , proste jen osobni prispevek nekoho, kdo prisel na to, ze s kabely prichazi zmena zvuku, tot smysl teto zpravy...a proste takto se u neho chovaji. Vetsina z nas to vi nebo na to casem prijde. Problem je spise s temi, kteri maji pouze nastudovano z literatury a nikdy nic poradne neslyseli. Tam je diskuze zbytecna.
A taky vime, ze v ruznych sestavach kabely nemuseji prinaset stejne vysledky.

A zadne obavy o delce prispevku - proto jsme tady, abychom si zkusenosti vymenili :smile:
1. Jadis DA88S MkII,McIntosh MCD500,Franco Serblin Accordo Essence,Tyr2,Heimdall2,LessLoss,XLO,filtr NA,BW PV1D, Sennheiser HD595,
2. Electrocompaniet ECI6D,OPPO UDP205,Franco Serblin Accordo,Pro-ject Debut III ES
lubanza
Příspěvky: 23
Registrován: 20 bře 2012 17:03

Re: kabely

Příspěvek od lubanza »

Děkuji za příspěvky.Opravdu jsem se chtěl podělit hlavně o informace,kterým bych bez vyzkoušení nevěřil.A i na tomto fóru se najdou tací,kteří vliv napájecích kabelů tak nějak haní a píšou,že je to hloupost a výmysl.Co je,ale opravdu divný,že i někteří prodejci nemají jasno.Myslím,že ani jeden z mích komponentů není až tak špatný,abych ho musel na radu prodejce měnit.Jednalo se o již zmiňovaný Pathos Logos.Mám elektro vzdělání a v elektru i podnikám.Ale rozdíl ve zvuku u běžného kabelu dodávaného výrobcem a potom Xindaku byl opravdu slyšitelný.A rozdíl mezi Xindakem a Gigawattem je opravdu propastný.I má žena a to se směje mému nadšení po připojení Gigawattu LC 2a spuštění oblíbených Jethro Tull seděla s pusou dokořán!
LZ
knoflik
Příspěvky: 46
Registrován: 25 dub 2012 20:23

Re: kabely

Příspěvek od knoflik »

Kable maju svoj zmysel. Sam som sa o tom presvedcil. Napr: v mojom systeme power kabel Vincent do zosika mal väcsi efekt, ako dva power kable Vincent. Jeden do zosika a jeden do SACD prehravaca ;)
monte

Re: kabely

Příspěvek od monte »

Mám rozhozené hifi a hodně placu, tak jsem zkoušel prohazovat kabely. Hrál jsem si včera celé dopoledne a zjistil jsem. U kvalitních CD zas tak velký rozdíl není slyšet, ale u starších CD, třeba jednička Alice Cooper, tam jsou rozdíly bombastické. Kabel do třech tisíc hraje skoro mono :lol: kabel nad šest, prostě řádí. Rozdíly jsou slyšitelné i pro hluchého, tak první doporučuji zkoušet na starších neremastrovaných nahrávkách.

U mne vyhrál , nekompromisní kabel (*) (*) (*) (*)

Obrázek
bertram

Re: kabely

Příspěvek od bertram »

Boli vianoce a bol som u rodičov na horách. Tu som sa zoznámil s jedným poliakom , ináč velkým hifistom. Mal okolo 60-siat
rokov a mal v hudbe naozaj prehlad . Reč prišla aj na prepojovacie káble.Mal už niekolko aparatúr a odveké problémi s prepojovacími
káblami už roky nerieši a vraj za to nevyhadzuje predražené ceny , prípadné výmeny a skúšania.

Jeho recept je vraj velmi jednoduchý.Vždy kupuje komponenty rovnakéj značky a kategórie a zisťuje s čím výrobca tieto komponenty prepájal
a testoval.Vraj sa mu to vždy podarí. Dostane odporučenie na prepojovák , pri ktorom sa testovalo a sú zladené výstupné a vstupné odpory a
buferíky a hrá mu to super. Možno má v mnohom pravdu a ulahčí mu to cestu . Podla neho každý kto skúša , blúdi len v kruhu.

Píšem to preto , že ja sám som dostal od výrobcu, nakolko som mal zosilovač na objednávku, doporučenie , ako to bolo spolu ladené a
s akým prepojenim , nie len medzi prístrojmi , ale aj repro a akými. A som spokojný . Aj ja som skúšal niečo iné , zvuk sa mi nepáčil.

To len tak , predsilvestrovsky :lol:
aretax
Příspěvky: 3057
Registrován: 01 led 2012 18:34

Re: kabely

Příspěvek od aretax »

Aj mne sa stalo to isté. Skúšal som všelijaké značky a nakoniec mi najlepšie pasoval kábel, doporučený výrobcom. Navyše zďaleka nebol najdrahší z tých, čo som testoval.
Ešte by som chcel upozorniť na nasledujúci link: http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... tove-opti/
Nezdajú sa Vám tie ceny podozrivo nízke?
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
drvoštěp
Příspěvky: 81
Registrován: 17 led 2012 14:43

Re: kabely

Příspěvek od drvoštěp »

Náš známej nemecpetr 3:-O .Kabely ze studií z Usa a Kanady. ~x( Podle toho kolik nabízí použitých kabelů to vypadá že si toho studia neváží ~x( To jsou fejky (fake) jako prase.Jdi na vedlejší forum a tam si něco málo počteš.
Uživatelský avatar
winelover
Moderátor
Příspěvky: 445
Registrován: 28 pro 2010 12:05
Bydliště: Teplice

Re: kabely

Příspěvek od winelover »

Jo, jo. Toho už jsme řešili dávno, ještě na sousedním fóru. Nic od něj nebrat!!!!!!!!!!
NAS QNAP TS-439 ProII+->Meitner MA3->Electrocompaniet AW250R->Dynaudio Confidence 20, Zappiti Reference, IsoTek Sigmas GII, Nordost Valhalla, XLO 10b AC...
Miro
Příspěvky: 205
Registrován: 15 úno 2017 19:17

Re: kabely

Příspěvek od Miro »

Mam taku otazku .. k koax. kablom..
Vsedky su urcene na prenos aj digitalneho aj analogoveho signalu...

(Edit by ML)
Miro, mám pro Tebe doporučení. Prosím Tě, založ si vlastní vlákno s názvem např. "Miro" v sekci "Zdejší členové a jejich představení" a tam vypiš co máš doma za komponenty a co zamýšlíš dál a ptej se na rady. Všechny odpovědi budeš mít pohromadě a přehledně. Takto vzniká v mnoha vláknech nesourodá diskuse a nikdo se v tom nevyzná.
Děkuji za pochopení.
JAPEX

Re: kabely

Příspěvek od JAPEX »

A tenhle kabel umí dojít i pro pivo :clap:

P.S.: Co myslíte, kde je hranice, za kterou kabel už opravdu nepůjde prodat?! :-?
Snímek obrazovky 2018-10-03 v 11.34.32.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
matori
Příspěvky: 187
Registrován: 01 bře 2018 13:07

Re: kabely

Příspěvek od matori »

Ten dělá na hlasové požádání z Rammstainů Bacha o 3 oktávy výš do pravého ucha a o tři níž do levého. =)) A když se ho chytneš tak.... to brnká \:D/
Tu cenu dělají ty dřevěné špalky.
F2014
Příspěvky: 528
Registrován: 05 zář 2014 14:02

Re: kabely

Příspěvek od F2014 »

JAPEX píše: ...
P.S.: Co myslíte, kde je hranice, za kterou kabel už opravdu nepůjde prodat?! :-?
...
Mne by spíše zajímalo, kde je hranice, že už nebude vyšší/novější řada Nordost "hrát" lépe než jejich nižší/starší model :smile:
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
Naim Superuniti + KEF RDM One
Jeliman nautilus
Příspěvky: 133
Registrován: 28 čer 2018 13:22

Re: kabely

Příspěvek od Jeliman nautilus »

ten kabel ma hadam v sebe 3/4kg cisteho zlata ked ma taku cenu. kam ti soudruzi v kapitalizme na to chodi?? =)) ak by to bola cena v talian.lirach tak by bolo super.
Uživatelský avatar
Dieter Burmester
Příspěvky: 3299
Registrován: 16 říj 2012 13:19

Re: kabely

Příspěvek od Dieter Burmester »

Ne, je to ''pouze'' postribrena med. No ale k tve setave v podstate jediny adekvatni kabel, cize mel by jsi o nem zacit uvazovat, pokud z ni chces (hlavne ze sneku) dostat maximum :cool:
Dieter Burmester
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: kabely

Příspěvek od lidumil »

Jen jestli to ke šnekům nebude příliš Low-End
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Jeliman nautilus
Příspěvky: 133
Registrován: 28 čer 2018 13:22

Re: kabely

Příspěvek od Jeliman nautilus »

sneki maju svoj vlastny kebel. takze tie cihly zo zlata mozem predat ,bude aspon na kavu =)) alebo vymenim v aute rozvody elekticke .
JAPEX

Re: kabely

Příspěvek od JAPEX »

Dieter Burmester píše:Ne, je to ''pouze'' postribrena med. No ale k tve setave v podstate jediny adekvatni kabel, cize mel by jsi o nem zacit uvazovat, pokud z ni chces (hlavne ze sneku) dostat maximum :cool:
=)) =)) =))
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: kabely

Příspěvek od lidumil »

Chtěl bych propojit sestavu McIntosh ještě datovými kabely. Stačí mi obyčejný kabel 3.5 mm stereo jack, nebo mám nechat udělat nějaký lepší? Nerad bych, aby mi to degradovalo zvuk, ale zase 1000E se mi dávat nechce. Budu potřebovat aspoň 4. Co myslíte?
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 2552
Registrován: 14 bře 2012 19:59
Bydliště: Olomouc

Re: kabely

Příspěvek od PavelDosko »

co presne myslis datovymi kabely ??
neni placka, neni highend
JAPEX

Re: kabely

Příspěvek od JAPEX »

...asi myslíš 3,5mm jack na ovládání, že jo?
Tak tam stačí obyčejný mono, já sice používal stereo od Audioquest, ale pouze proto, aby vypadaly všechny konektory a kabely stejně :angel: .
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: kabely

Příspěvek od lidumil »

Jj, přesně ten, ale píší v manuálu, že má být stereo
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
JAPEX

Re: Kabely

Příspěvek od JAPEX »

Tak možná že dnes už ano, já měl k mému starému "meku" přibalenou "černou mono šňůru".
Se stereo kabelem vůbec nic nepokazíš :thumbup:
Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 2552
Registrován: 14 bře 2012 19:59
Bydliště: Olomouc

Re: Kabely

Příspěvek od PavelDosko »

to jsou jen RC (Remote Control) kabely na vzajemne spinani komponent ? Tam imho staci uplne obycejne, se zvukem to nema nic spolecneho.
neni placka, neni highend
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: Kabely

Příspěvek od lidumil »

Ano, přesně ty. Takže stačí opravdu obyčejné? Nerad bych takovou "drobností" přišel o krásný zvuk. A výhodu to má tedy jen v tom, že se všechny přístroje zapnou a ovládají jedním DO?
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
RedBaron
Příspěvky: 265
Registrován: 10 zář 2013 14:19

Re: Kabely

Příspěvek od RedBaron »

To není kabel na přenos zvuku, to je kabel, který ovládá vypínač přístroje.
SPaudio D1 > P1 > A400 > JBL 250Ti Jubilee
Uživatelský avatar
Dieter Burmester
Příspěvky: 3299
Registrován: 16 říj 2012 13:19

Re: Kabely

Příspěvek od Dieter Burmester »

No ale stejně by možná bylo vhodné (pro klid duše) zauvažovat o něčem z katalogu Nordost :lol:
Dieter Burmester
Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 2552
Registrován: 14 bře 2012 19:59
Bydliště: Olomouc

Re: Kabely

Příspěvek od PavelDosko »

s nejakym sofistikovanym systemem proti vibracim, pochopitelne
neni placka, neni highend
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: Kabely

Příspěvek od lidumil »

Dieter Burmester píše:No ale stejně by možná bylo vhodné (pro klid duše) zauvažovat o něčem z katalogu Nordost :lol:
Nedalo mi to a tak jsem objednal na zkoušku https://nordost.com/norse2/heimdall2/he ... ikable.php a https://nordost.com/leif/blue-heaven/bl ... iKable.php . Tak uvidím, který bude lepší.
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 2552
Registrován: 14 bře 2012 19:59
Bydliště: Olomouc

Re: Kabely

Příspěvek od PavelDosko »

ne ne :shock:
neni placka, neni highend
matori
Příspěvky: 187
Registrován: 01 bře 2018 13:07

Re: Kabely

Příspěvek od matori »

Minimálně 180 hodin nechat zahořet. :silent:
Uživatelský avatar
Dieter Burmester
Příspěvky: 3299
Registrován: 16 říj 2012 13:19

Re: Kabely

Příspěvek od Dieter Burmester »

lidumil píše:
Dieter Burmester píše:No ale stejně by možná bylo vhodné (pro klid duše) zauvažovat o něčem z katalogu Nordost :lol:
Nedalo mi to a tak jsem objednal na zkoušku https://nordost.com/norse2/heimdall2/he ... ikable.php a https://nordost.com/leif/blue-heaven/bl ... iKable.php . Tak uvidím, který bude lepší.
Spravny postup :lol:
Dieter Burmester
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: Kabely

Příspěvek od lidumil »

Tak zahoření je samozřejmost. No pokud to bude zvuk nějakým způsobem nelibě modifikovat, aspoň budu mít kabel do auta k telefonu.
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
blesk666
Příspěvky: 1293
Registrován: 24 bře 2013 22:26

Re: Kabely

Příspěvek od blesk666 »

No v aute uz by si mohol mat cez Carplay a USB napojeny Tidal Hifi, tak preco to riesit kompromisnejsie cez analog out tlf a analog in head unit auta. Ziskas tym navyse komfort ovladania priamo na head unit auta
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Denafrips Athena>PMA PA4-Big Brother>Marten Django XL
power:VDH,Furutech,NA,Viborg,signal:Crystal Cable
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: Kabely

Příspěvek od lidumil »

Tak mi kabely včera přišly, zapojil jsem je, a zvuk byl takový mírně tenší, jakobych dal přes repro tkaninu. Opakovaně jsem zkoušel vypojovat-zapojovat, ale fakt to tam bylo. Tak jsem je nakonec nedal. Oželím raději ovládání jedním ovladačem ...
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 2552
Registrován: 14 bře 2012 19:59
Bydliště: Olomouc

Re: Kabely

Příspěvek od PavelDosko »

porad si myslim, ze je to zcela mimo zpracovani hudebniho signalu (tyto spinaci kabely)...
neni placka, neni highend
Uživatelský avatar
lidumil
Příspěvky: 1250
Registrován: 08 lis 2011 10:33

Re: Kabely

Příspěvek od lidumil »

No mělo by to tak být, ale ...
Poslouchám hudbu, která se mi líbí, mám to co mám a co jsem ochoten zaplatit.
Odpovědět