Proměna hudebního průmyslu

Vše o kvalitě vydavatelství, nahrávek i nosičů (CD,SACD,DVD,Bluray,Vinyl).
Odpovědět
SalonyDenon
Příspěvky: 31
Registrován: 31 črc 2018 15:18

Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od SalonyDenon »

Pro zajímavost, jsme na našem blogu připravili takové malé shrnutí proměny hudebního průmyslu v posledních letech: https://www.salonydenon.cz/cs/MB/Blog/2 ... O_PR_MYSLU. Možná pro někoho bude trochu překvapující, jak digitální produkce začíná ovládat světový trh a Česko na tomto poli též nezaostává.
Bond 007 alias Monte

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od Bond 007 alias Monte »

Generační výměna, lenost mladých lidí, kvalita, co to je ? Nechtějí pracovat, natož obracet desku, pásek atd. Vždy mne udiví, jak media ví, kolik jsem spapal rohlíků :lol: . Data a data, jsou potřebná k životu ? Osobně vše nevidím dobře a dojde k pádu. Kolikrát statisticky jsou podsouvány, jako třeba německý automotoklub. Nedávný pořad ČT o čipování lidí, tak ten mne už zděsil totálně.
SalonyDenon
Příspěvky: 31
Registrován: 31 črc 2018 15:18

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od SalonyDenon »

Statistika nuda je, má však cenné údaje...:) Data jsou oficiální, jestli jsou (záměrně) zkreslená posoudit nedokážeme. I bez nich si ale lze všimnout, jak se svět celkem rychle k digitální distribuci obrací. Místo CD si lidé raději koupí přístup na Spotify, na "retro" vlně jsou nyní akorát vinyly. Příčinou je určitě zmíněná generační výměna i jakási lenost mladých, i když já bych spíše použil slovo pohodlnost, přičemž smartphone se stal univerzálním all-in-one zařízením. Zatím je to na úkor kvality, ale i ta se postupně u streamovacích služeb zvyšuje, internet též bude zrychlovat, takže v budoucnosti (a možná ne tak vzdálené) bude pravděpodobně kvalita CD u těchto služeb standardem. Trend této doby ale data vystihují dobře a pro nás představují zamyšlení o tom, jak rychle se dokázal hudební průmysl změnit.
svartenatt
Příspěvky: 71
Registrován: 21 úno 2017 19:44

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od svartenatt »

Ono jde hlavně o generační podíl. Dnešní mládež se ve většině zajímá o komerční produkci a kvalita zvuku je nezajímá.
Foobar2000, ASIO, Aune X1s DAC, Primare i22, Monitor Audio Silver 2.
Kocmeister
Příspěvky: 162
Registrován: 11 bře 2013 16:00

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od Kocmeister »

Řekl bych, že je to teda pěkné zjednodušení. Samozřejmě, že se zajímá o kvalitu zvuku i hodně mládežníků. Asi tak stejně jako kdykoliv v minulosti, jen je neznáte osobně tak netušíte, že existují. Já jich znám spoustu. A ano tito jsou již zvyklí na data uložená na disku nebo flash paměti ani já nejsem výjimkou. Zkrátka krok směrem k CD, vinylu by byl krokem zpět. A to i kvalitativně vzhledem k tomu, že ve formě datového souboru je možno uchovávat i hires data či DSD z SACD a d/a převodníky připojené k PC zkrátka hrají dnes již neuvěřitelně dobře. Aneb proč řešit praskající vinyly, když si mohu pustit hudbu ve 24/192khz ze svého archivu během pár vteřin. Druhá věc jsou úplné novoty typu Spotify apod., tam je to se zvukem trochu na štíru. Všichni se s tím zatím pereme jestli ano nebo ne. Zatím spíše pro nehifisty, ale to tak jistě nebude navždy.
F2014
Příspěvky: 528
Registrován: 05 zář 2014 14:02

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od F2014 »

Já se neztotožňuji s trochu tendenčním postojem, že dnešní mládeži na zvuku nezáleží. Možná, že někteří pamětníci zde měli ve svém mládí přístup k pořádnému aparátu a v tomto kontextu tak hodnotí dnešní úroveň kvality jako pokleslou, budiž. Ale ne všichni jsme tu možnost měli.
Moje dítko, a vlastně skoro každý, má dnes z mobilu přes pecky za tisícovku nesrovnatelně lepší poslech, než o jakém se mi mohlo tehdy zdát. Chce někdo srovnávat dnešní zvuk Spotify z mobilu se zvukem z tehdejšího kazetového walkmanu? Dost pochybuji.
Dneska i běžná úroveň kvality poslechu dokáže uspokojit spotřebitele, který zvuk "neřeší", bohatě stačí, když jej poslech neprudí. Odsuzovat tento spotřební přístup k věci z pozice hifisty je zaslepenost. A dělat z toho generační problém je zcela mimo.

Co se týče streamování (ať již z lokálního NAS anebo internetu), tak tomu zjevně patří budoucnost... Ačkoli, u mne zatím přehrávání flac z PC nepřekonalo zvuk přímo z fyzického CD/SACD disku, takže pokud to tak cítí více hifistů, CD přehrávače tady s námi ještě nějakou dobu zůstanou :smile:
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
Naim Superuniti + KEF RDM One
Uživatelský avatar
-NIN-
Příspěvky: 116
Registrován: 04 led 2014 13:27
Bydliště: Strakonice

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od -NIN- »

Já mám obavu, aby jsme měli do těch cédé přehrávačů co dávat. Novinky začínají být jen ke stažení a nebo na vinylech. Cédo může být v budoucnu problém.
Ayon+MF+Tannoy
aretax
Příspěvky: 3057
Registrován: 01 led 2012 18:34

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od aretax »

Ani za čias našej mladosti sme ako mládež masovo neriešili kvalitu hudby. Konkrétne v Bratislave bolo zopár "hifistov", ktorí sme sa všetci medzi sebou poznali. Rozhodne ich bolo percentuálne menej, ako dnes. Zbytok mládeže počúval hudbu a veľmi neriešil jej kvalitu - ako dnes. Príkladom môže byť Tuzex (ak si odmyslíme zopár jedincov, ktorí pár prístrojov priniesli zo zahraničia. Ich počet sa však blížil k nule). Ani do Tuzexu sa zahraničné hifi výrobky masovo nedovážali. Napríklad keď bol v kurze Pioneer, Technics, Aiwa, tak dostali na sklad pár kusov a žiadna rada na ne nestála. Pre bežných spotrebiteľov to bolo príliš drahé (ako dnes) a zopár nadšencov Tuzex nevykúpilo. Ja by som povedal, že dnes si mládež viac potrpí na kvalitu, ako za ČSSR. LP sa bežne pašovali zo zahraničia po pár kusoch a na základe toho nie je možné hovoriť, že o ne bol väčší záujem, ako dnes. Jednoducho ich nebolo a záujemcovia boli. Je naozaj ťažké porovnať, koľko by sa ich predalo, keby sa voľne predávali. Na druhej strane licenčné LP boli rozobrané v okamžiku. Myslí, že situácia je zhruba rovnaká. Záujem o hudbu bol rovnaký, ale pomer hifi nadšencov a obyčajných konzumentov hudby bol asi rovnaký, ako dnes.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
Oldear

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od Oldear »

No, on je tam ještě další parametr a to ten nejdůležitější. Samozřejmě, výrobci chtěji prodávat s co nejmenšími náklady a tak to ženou on-line. Ano, pro tu mládež je to skladnější a výhodnější na transport - oni mají prakticky všechno v mobilu a kvalita většinu z nich vůbec nezajímá. Kvalitu zajímá pouze malá skupina, která si s tím mobilem hodlá hrát na "HIFI" a také okupuje podobná fora jako je toto a sousední.

Nejdůležitější parametr je však pro tu mládež jinde. Zkuste z webu ukradnout fyzické LP, CD, SACD, či DVD-A.

Kvalitní poslech všem z toho, co se točí a dráťák nebrat. Je to jen názor jednoho starocha, co má rád kvalitu a certifikovanou kvalitu danou nornou. Nikoliv to, co přiběhne po drátě, např. po přepočítání, či kompresi a pod. a je naprosto bez záruky až na vyjímky prestižních vydavatelství zejména s klasickou hudbou ( 2L a pod. ).
merhaut
Příspěvky: 178
Registrován: 05 led 2018 00:46

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od merhaut »

Vivat streaming!
svartenatt
Příspěvky: 71
Registrován: 21 úno 2017 19:44

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od svartenatt »

I novinky bývají na CD/LP, ovšem mnohdy od interpretů, kteří nejsou cílovou skupinou pro koupi fyzického nosiče.
Pokud už má někdo zájem o CD, tak jej dostane s DR4 a může jen litovat vynaložených prostředků.
Hudební průmysl sám zabíjí fyzické nosiče. A je to logické. Proč lisovat CD, dělat booklet, řešit distribuci, sklady? Stažením se určité skupině dostane stejné hodnoty z nákupu a vydavatel ušetří. Potom tu jsou piráti, ale to tu bylo i v CD době.
Foobar2000, ASIO, Aune X1s DAC, Primare i22, Monitor Audio Silver 2.
svartenatt
Příspěvky: 71
Registrován: 21 úno 2017 19:44

Re: Proměna hudebního průmyslu

Příspěvek od svartenatt »

Asi bych to shrnul, pokud není nová hudba v populární množině s požadavkem posluchačů na zvukovou kvalitu, tak se situace nezlepší.
Nekvalitní zvuk nahrávky kvalitní aparatura nezachrání. Trend mladých je informační hodnota hudby, ne kvalitativní.
Takže nadšenci do zvuku budou v ústraní se svými fyzickými nosiči a streamování a mp3 poroste ještě výše.
Foobar2000, ASIO, Aune X1s DAC, Primare i22, Monitor Audio Silver 2.
Odpovědět