SP Audio D1

Diskuze o CD přehrávačích, transportech, DAC, room corrector apod..
Odpovědět
Uživatelský avatar
Yngwie
Příspěvky: 1481
Registrován: 08 pro 2012 12:39
Bydliště: Ostrava

SP Audio D1

Příspěvek od Yngwie »

http://www.svetaudia.cz/recenze-spaudio ... vapeni/184

Velmi zajímavý český DAC ... provedení a zvuk na jedničku za danou cenu.
Uživatelský avatar
tomatsu
Příspěvky: 228
Registrován: 20 říj 2011 10:48

Re: SP Audio D1

Příspěvek od tomatsu »

Subjektivní recenze DACu SPaudio D1

Jelikož jsem se poohlížel po novém DACu do mé sestavy a zaujala mě tato recenze : http://www.svetaudia.cz/recenze-spaudio ... vapeni/184 , oslovil jsem p.Stranku zda-li by bylo možné si jej zapůjčit a poslechnout na své sestavě. Domluva proběhla velmi rychle, vstřícně a druhý den byl DAC u mě.
DAC v balíku byl velmi dobře zabalen. Balení obsahuje DAC, DO (http://www.customworks.cz/komponenty/dalkove-ovladani ) + kvalitně udělaný - stíněný napájecí kabel. Manuál mi poslal p. Stranka mailem.
Přečetl jsem si přehledně zpracovaný manuál, kde je i detailně popsáno nastavení SOX ve Foobaru a další možnosti nastavení DACu.
Zpracování DACu ( jak už bylo popsáno v recenzi p.Štefka ) je na vysoké úrovni - vše krásně lícuje - působí bytelným dojmem. Displej je bez problémů čitelný i z větší vzdálenosti. Menu DACu je přehledné a intuitivní. DO je potřeba spárovat s DACem - provede se volbou nastavení v menu. Opět vše bez problémů.
Po připojení k PC je potřeba nainstalovat ovladače, které jsou ke stažení na stránkách SPaudia. Instalace a spojení s DACem proběhlo bez problémů. Nastavil jsem si SOX atd ve Foobaru a nedočkavě pustil první FLAC.
Jako první jsem zkoušel D1 v roli předzesilovače a jeho výstup RCA šel rovnou do MF 550K. Po prvních pár tónech mě polil studený pot - úplně jiný zvuk, než na který jsem byl zvyklý. Takový mdlý - nevtahující - nudný. Jelikož byl pozdní večer a rodinka neměla v očích moc vstřícné pohledy a chuť poslouchat moje odrhovačky, vypnul jsem sestavu a s pocitem zmoklého psa jsem se pomalu ubíral do říše snů. Ale pak jsem si řekl : nene, tak to ne - dám D1 ještě před spánkem jednu - dvě -tři ... šance. Aspoň trochu toho tichého nočního poslechu. Zapl jsem opět při lampičce sestavu a jal se poslouchat. A přišlo další překvapení - nyní již pozitivní. I při malé hlasitosti bylo slyšet celé spektrum - od nízkých po vysoké frekvence. Dříve, jak s Bryston BDA-1 nebo Audia Flight CD TWO, tomu tak nebylo. Tam bylo vše tlačené nahoru a spodky tomu chyběly. Nálada se zlepšila a jelikož jsem měl celý druhý den volno na testování D1, šel jsem spát.
Již od rána jsem testoval D1 v roli předzesilovače. Poslouchal jsem vše co mi přišlo pod ruku - klávesnici. Od smutných tónů L. Mckennitt, přes pípající Kraftwerk, nezastavitelné Iron Maiden, zvuk kovových NIN .... prostě průstřel všemožnými žánry - nežánry. Se všemi si D1 poradil na 1čku.
Vokály nenesly takřka žádný nádech digitálnosti - zrna ( to mě velmi potěšilo ) . Výšky jemné - žádné vtíravé cink cink. O spodním pásmu se již zmiňoval opět p.Štefek - dobře kontrolované, pevné a nemázlé. Těžko říci, jestli jsou přifouklé a na efekt. Každopádně jejich úroveň neruší a dobře doplňuje - podkresluje zbytek pásma a dodává mu jako celku určitou soudržnost a dynamičnost.
První den poslechu byl za mnou a smíšené pocity z prvních tónů odvál vítr dobré nálady a spokojenosti. Za celý den poslechu jsem si nevšiml žádného krvácení z uší, čí případné nevolnosti a ani náznak potřeby vyskočit z okna se nedostavil.
Další dny probíhal poslech tu ve větší, tu v menší míře a spokojenost mě neopouštěla a bylo takřka rozhodnuto ve prospěch D1. Ale stále tu byla možnost zapojení DACu jako čistý DAC a využít na 100% jeho schopnosti přes pre-amp Audia Flight PRE - RCA - MF 550K. Tu jsem si nechal na víkend a pak i další dny ( v podstatě do dnes ). Rozdíly nejsou na první poslech hnedka patrné, skoro by se dalo říci minimální, možná až žádné. Ale po delším a delším poslechu vystupují charakterové vlastnosti D1 - detailnost, přehlednost prostorového rozvržení, dynamika - to vše v nenásilné, neunavující a uchu lahodící formě.
No a bylo rozhodnuto - D1 zůstal u mě. Za sebe jsem mu nemohl nic vytknout. Můj předchozí DAC Bryston BDA-1 s Casea Aquila nehrál špatně, ale D1 je přehrál ve všem.

Takže zkusím udělat nějaký souhrn D1

1 / Jeho podání zvuku je nenásilné - neohromí a to může vést k jeho přehlédnutí / opominutí
2 / Velmi dobré podání prostoru a lokalizace L/P - P/Z
3 / Spodní pásmo není schované v pozadí a přesto je dobře čitelné
4 / Střední pásmo nezní jako písek mezi zubama
5 / Vyšší pásmo je nenápadné, ale detailní a netrpí cinkavostí
6 / Velmi dobře technicky zpracované
7 / menu přístroje má hlavu a patu - velmi intuitivní

aby to nebylo nápadné, tak nějaké ty mušky na kráse ( a aby SPaudio neusnulo na vavřínech ):
1 / DAC by si zasloužil originální přepravní balení
2 / Malá chybka ve firmwaru - objeveno díky pa-kombinaci v menu :)
3 / Možný bych troch ohranil nějaké hrany DACu - třeba jen 0,5-1mm


Určitě v té záplavě písmen, číslic a znaků jsem opomenul něco zmínit, ale doufám, že to hlavní bylo zmíněno - D1 je velmi dobrý DAC a určitě si zaslouží pozornost. Né každému bude jeho podání zvuku sedět, ale dát mu šanci se projevit a ukázat své přednosti si určitě zaslouží.

Nakonec bych se i rád zmínil o komunikaci s p.Strankou - jedním slovem vynikající. Rychlé odezvy na mé otázky, doplnění infa atd atd. Ano, je to prodejce a chce prodat svůj výrobek. Ale myslím, že každý z nás jednal, nebo se setkal s různými druhy prodejců a jejich rozdílným přístupem. Nemám rád - ba dokonce nenávidím, když mě někdo i nenápadně do něčeho tlačí, což se v tomto případě nedělo. Za mě tedy si takto představuju komunikaci mezi prodejcem - zájemcem / kupujícím.

Z D1 mám opravdu radost nejen kvůli jeho zvukovým kvalitám, ale i že se v ČR našel další výrobce, jehož výrobky si rozhodně zaslouží pozornost každého "hifisty".

Děkuji že jste dočetli až sem.

Tom

Testovaná sestava :
CD Audia Flight CD TWO
pre-amp D1 - digital
pre-amp Audia Flight PRE - analog
konce MF 550K
repro VOBA VACT
filtrace Isotek NOVA
+ kabely Nordost, Tara-Labs, VDH, Kimber + neco DiY
Uživatelský avatar
Yngwie
Příspěvky: 1481
Registrován: 08 pro 2012 12:39
Bydliště: Ostrava

Re: SP Audio D1

Příspěvek od Yngwie »

Měl jsem možnost vyzkoušet novou "revizi" D1 a pan Stranka opravdu ždímá z ES9018 maximum možné. DAC je nyní natolik transparentní a detailní napříč celým pásmem, že by se na něm dal dělat mastering. Proti naprosté špičce (teď mluvím o těch opravdu nejlepších převodnících) mu chybí troška té nedefinovatelné lidskosti a přirozenosti projevu a větší hloubka prostoru. Něco co lze slyšet DCS nebo MSB. V současné době okolo 50 tisíc asi neexistuje lepší převodník ... aspoň o něm nevím.

P.S. - Skoro bych se přimlouval za nějakou "olampenou"verzi s výstupními 6H30PI.
adrian
Příspěvky: 831
Registrován: 07 lis 2013 18:10

Re: SP Audio D1

Příspěvek od adrian »

K tej verzii s 6H30PI by som sa pridal aj ja :angel: ,ale vazne a myslim,ze by to malo aj upsech :thumbup:
Marantz SA-11 S1 - Acoustic Revive Triple C - Leben CS-660P ( Matsushita 6cs7 x 6p3s-E ) Cerabase Slimline - ? - Harbeth Super HL 5 - Filtracia Noble-Audio - Isol8 Isolink Wave - rack Noble-Audio
Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 2552
Registrován: 14 bře 2012 19:59
Bydliště: Olomouc

Re: SP Audio D1

Příspěvek od PavelDosko »

Vážení kolegové, něco málo osobních postřehů po necelém týdnu poslechu SPaudio D1 :

- SPaudio D1 přišlo výborně zabalené
- zapojení velmi jednoduché - pouze jsem nahrál XMOS ovladač, jinak jsem měl Foobar nastavený, SoX nepoužívám (u předešlého DAC to nemělo smysl, u D1 časem možná vyzkouším...)
- zvuk ... ZVUK ! nic mi tam neschází ani nepřebývá, z různých hodnocení jsem měl docela pocit, že mám čekat suchý nezáživný zvuk - opak je pravdou - ocitl jsem se na živém koncertu s dynamickým hlubokým rozlišeným basem, krásnými středy i výškami. A to tak, že napříč žánry - rock, prog rock, jazz i vážná hudba. Podmanivé podání prostoru jak předozadního tak pravolevého.

SPaudiu D1 sekunduje zesilovač Vincent SV 238Mk (signál XLR Vincent), bedny Aurum Cantus V8F, reprokabely SPaudio LC1 , filtrační jednotka Noble Audio, napájecí kabely Pangea AC9 2x (zeď - Noble Audio a Noble Audio - Vincent SV 238Mk) a SPaudio PC1 (mezi zesik a DAC, mimochodem tento s SPaudio dodávaný napájecí kabel se v mé sestavě jeví lepší než VDH Mainsstream hybrid). USB kabely Kabelguru.V cestě signálu USB mám zapojeny ještě "krabičky iFi (iUSB Purifier 2 a iUSB Power) - tyto přístroje iFi měly velký význam u bývalého DAC pro přenos USB, v sestavě s SPaudio D1 je jejich význam takřka neznatelný, je viděl že vstup USB je u SPaudio D1 dobře vyřešen. Pro klid duše je v setupu nechám. Rozměry poslechovky 12 x 6 m, bedny od zdi cca 3 metry.

Malé shrnutí - výborný výrobek jak po technické a designové stránce, ale především zvukově.

Musím zmínit tradičně velmi vstřícný postoj pana Stranky.
neni placka, neni highend
Uživatelský avatar
Stranka Pavel-Audio
Příspěvky: 110
Registrován: 24 úno 2011 13:56
Bydliště: Litoměřice

Re: SP Audio D1

Příspěvek od Stranka Pavel-Audio »

Inovovali jsme náš referenční převodník SPaudio D1, nyní v jeho útrobách bije nejnovější čip ES9028PRO. Při té příležitosti jsme vylepšili i USB interface a D1 podporuje i Quad-DSD256.
Poslechové testy potvrdily kvality nového čipu. Zvuk je celkově relaxovanější a přirozenější.

Přijďte si poslechnout náš nový D1 k nám do studia
Obrázek

Více info na:
http://spaudio.cz/produkty/d1/
Uživatelský avatar
Stranka Pavel-Audio
Příspěvky: 110
Registrován: 24 úno 2011 13:56
Bydliště: Litoměřice

Re: SP Audio D1

Příspěvek od Stranka Pavel-Audio »

Náš referenční převodník SPaudio D1 jsme zapůjčili na otestování do hifi-voice. Recenzi si můžete přečíst zde: https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... p-audio-d1
Odpovědět